Boekverslag: James Patterson 'De midnight club'

Boekverslag: James Patterson 'De midnight club' De midnight club is een van de eerste thrillers van de Amerikaanse auteur James Patterson. In de midnight club wil John Stefanovich alleen nog maar wraak, nadat Alexandre St-Germain zijn leven heeft verwoest, Het is dan ook heel bizar voor hem om te horen dat de man die hij zo haat te grazen is genomen door andere mannen. Maar daar stopt het niet, iemand heeft het gemunt op bekende maffialeden over de hele wereld, maar niemand weet wie er achter zit en waarom. John is ervan overtuigd dat de Midnight Club er op een of andere manier mee te maken heeft, maar hij kan niets bewijzen. Maar dankzij de hulp van Sarah en Isaiah, kan hij op zoek gaan naar de waarheid.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: The midnight club
  • Nederlandstalige titel: De midnight club
  • Auteur: James Patterson
  • Eerst druk in het Engels: 1989
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 1995
  • Vertaling: Wim Voges
  • Aantal pagina's: 277
  • ISBN: 978-90-274-4478-1

Samenvatting

John Stefanovitch

In 1986 werd inspecteur John Stefanovitch in de rug neergeschoten door Alexandre St-Germain, een gevaarlijke man die de Grafdanser als bijnaam heeft. Nadat Alexandre John voor dood had achtergelaten had hij Johns vrouw, Anna, vermoord. Vandaag krijgt John het nieuws dat er een meervoudige moord heeft plaatsgevonden waarvan een van de slachtoffers Alexandre St-Germain is. John vindt het zeker geen slecht nieuws, maar iemand was hem voor geweest en het verandert niets aan het feit dat hij zijn vrouw kwijt is en zelf in een rolstoel zit. Ondanks de rolstoel was hij erin geslaagd om rechercheur te blijven samen met zijn partner Bear.

Tijdens hun onderzoek naar de moord op Alexandre ontdekken ze dat twee prostituees getuige waren van het gebeuren, maar die hebben niet veel te vertellen. Enkel dat ze hadden gehoord dat Alexandre aan de mannen die hem hadden doodgeschoten de vraag stelde of ze van de Midnight waren. John heeft al eerder gehoord over de Midnight Club, een kleine groep die de leiding heeft over de georganiseerde misdaad over de gehele wereld, maar niemand weet wie de leiding heeft van de club.

John en Bear zijn niet de enigen die interesse hebben in de Club, Sarah McGinnis een populaire schrijfster, is volop bezig met het schrijven van een boek rond misdaad en had al heel wat info verzameld over onder andere de Midnight Club en Alexandre. Ze krijgt de toestemming van de commissaris om info te verzamelen rond de dood van Alexandre, John is niet direct onder de indruk van Sarahs aanwezigheid en maakt haar ook duidelijk dat hij de samenwerking niet ziet zitten.

Naast Alexandre vallen er nog verschillende maffiabazen. Een voor een worden ze vermoord. Niet alleen in Amerika maar ook in Palermo, Amsterdam en Londen, waardoor collega's van Scotland Yard en de Franse Sûreté naar New York komen. John en Bear vragen zich af waarom dit nu gebeurt en wie er achter zit. John spreekt af met Sarah om samen haar aantekeningen en dossiers te bekijken, met als doel een verband te vinden tussen de vermoorde misdadigers. Alexandre wordt overal in de dossiers genoemd. Het is duidelijk dat hij een van de meest gewelddadige en wraakzuchtige criminelen is. Over de hele wereld waren mensen het slachtoffer geworden van deze 'charmante' psychopaat. Terwijl John en Sarah samenwerken, voelen ze zich meer en meer op hun gemak bij elkaar en aangetrokken tot elkaar.

Bear heeft goed nieuws voor zijn partner, hij heeft een afspraak met een man, die voor een doorbraak zou kunnen zorgen aangezien hij een van de moordenaars kan identificeren. Wanneer hij op de afspraak is wordt Bear neergeschoten. Hij slaagt er nog in om naar het huis van zijn partner te komen, waar hij sterft zonder nog de kracht te vinden om John te verwittigen dat zijn moordenaar een rechercheur is. John is gedreven om uit te zoeken wie zijn partner had vermoord. Maar hij heeft meer vragen dan antwoorden. Wie bepaalde wie er vermoord werd en was er een verband tussen de moorden en de Midnight Club? Via Nicky Wilson, een crimineel die Sarah al eerder had gesproken komen ze meer te weten over de Midnight Club. Hij had zaken gedaan met Alexandre St-Germain en was ooit de machtigste zwarte baas geweest in het New Yorkse criminele circuit.

De Midnight Club heeft al tien jaar lang de leiding over de belangrijke operaties die de georganiseerde misdaad overal uitvoert. De leden zijn mensen die erg op zichzelf zijn. Door de recente moorden heerst er paranoia binnen de groep. Ze vrezen voor een goed georganiseerde coup en niemand weet wie erachter zit. Daarom organiseren ze een spoedbijeenkomst en Nicky Wilson weet waar dit door zal gaan, in Atlantic City.

Sarah en John zijn samen met nog enkele collega's en een groep FBI-agenten in hetzelfde hotel waar de Midnight Club heeft afgesproken. Tijdens hun surveillance herkennen ze verschillende grote maffiabazen van over de hele wereld, die allemaal naar het penthouse gaan. Niet veel later ontstaat daar een schietpartij en is de hele Club uitgemoord tegen de tijd dat John en zijn team in het penthouse zijn.

Isaiah Parker

Het dodenaantal in Atlantic City is enorm, zeventien in totaal. Niemand weet wie de moordenaars zijn en wat hun beweegreden was. Maar daar brengt Isaiah Parker verandering in, nadat hij zelf haast vermoord is door zijn partner, brengt hij John een bezoekje. Hij vertelt zijn verhaal. Isaiah was een van de drie mannen die Alexandre St-Germain had vermoord. Hij had nadien nog enkele kopstukken om zeep gebracht en was aanwezig in Atlantic City.

Isaiah wil dat John direct mee is met zijn verhaal en begint bij toen hij de moord op zijn broer onderzocht, terwijl hij een bevel had gekregen om dit niet te doen. Zijn broer was een goede bokser, die samenwerkte met de New Yorkse maffia om zo een kans te krijgen om het verder te schoppen. Maar als tegenprestatie bepaalde zij tegen wie en wanneer hij moest boksen. Wanneer Marcus niet meer wou meewerken werd hij vermoord. In de kranten was er vermeld dat hij gestorven was aan een overdosis heroïne, maar Isaiah wist dat het niet waar was en wilde de naam van zijn broer zuiveren.

Isaiah werd door de recherche chef Schweitzer uitgenodigd voor een gesprek. Toen vroeg hij of Isaiah had gehoord van de moordbrigade binnen de New Yorkse politie. Schweitzer was in opdracht van het hoofdbureau een brigade aan het samenstellen en vroeg of Isaiah wou meewerken. Door de straatmaffia waren al verschillende agenten gesneuveld en wettelijk kon de politie hier niets tegen doen. Maar de moordbrigade kreeg de mogelijkheid om wraak te nemen. Het team bestond uit Isaiah, Jimmy Burke en Aurelio Rodriguez. Om zich veilig te stellen had Isaiah een gesprek opgenomen en dit in zijn kluis gelegd. Hij legt verder aan John uit dat hij in Atlantic City was en dat daar Jimmy Burke hem had proberen neer te schieten. Ondertussen had hij ontdekt dat Burke, Alexandre in Vietnam had ontmoet en ze vrienden waren. Isaiah is er ook van overtuigd dat Jimmy Bear had neergeschoten.

Alexandre St-Germain

Op een persconferentie wordt John geconfronteerd met zijn grootste nachtmerrie. Alexandre St-Germain staat levend voor hem op het podium en legt uit dat hij op de hoogte was van het feit dat er een aanslag op zijn leven was gepland en daardoor was hij vertrokken uit New York. Hij hield zich schuil tot er wat meer duidelijkheid was. Nu wil hij zijn werkzaamheden in New York weer hervatten. Wat hij er niet bij vertelt is dat hij een nieuwe Midnight Club wil opstarten waarin hij een centrale plaats heeft. Om zijn plan te verwezenlijken heeft Alexandre invloedrijke mensen uitgenodigd, maar hij heeft ook nog een band met de maffia. Door de juiste mensen aan te trekken wil Alexandre er voor zorgen dat de Club de wereldeconomie onder controle krijgt.

Terwijl Alexandre een sterk plan heeft, is het voor John, Sarah en Isaiah nog helemaal niet duidelijk wat de man wil bereiken door zijn dood te faken en terug te keren naar New York. Maar ze waren alle drie even gedreven om achter hem aan te gaan. Maar het zou tijd kosten. John, Sarah en Isaiah vormen ook een clandestiene groep, die uit drie juristen en een journalist bestaat. Het zijn mensen waarvan ze zeker zijn dat ze hen kunnen vertrouwen. Want na het verhaal van Isaiah hebben ze geen zicht op wie ze wel en niet kunnen vertrouwen binnen de politie. Hun plan bestaat uit constante pesterijen, tot de Club en Alexandre ergens een fout maken. Zo confronteren ze hem op straat, wordt een schip met materiaal van Alexandre gecontroleerd op smokkelwaar en wordt hij gedagvaard tijdens een speech. Maar Alexandre wordt niet snel in een hoekje geduwd. Integendeel, hij verwittigt zelfs dat het spel nog maar begonnen is.

Sarah McGinnis

Wanneer Sarah samen met Sam op stap is, wordt ze door een man neergeslagen en ziet ze hem Sam meenemen. Ondanks zijn verzet krijgt Sam de kans niet om te ontsnappen. Wanneer John verneemt wat er gebeurd is met Sam, weet hij dat Alexandre hier achter zit. Wat hij niet weet is dat Alexandre hen allemaal liever zo snel mogelijk kwijt is voordat ze de kans krijgen om hem op te pakken. Isaiah krijgt af te rekenen met twee huurmoordenaars, die hem schaduwen, maar door Isaiahs verrassingsaanval zelf het slachtoffer worden. John zelf wordt geraakt tijdens een wilde achtervolging nadat hij en Sarah nachtelijk bezoek kregen door onder andere Jimmy Burke. John was er wel nog in geslaagd om Burke te grazen te nemen. Ondertussen ligt hij in het ziekenhuis vechtend voor zijn leven.

In ruil voor haar zoontje krijgt Sarah de opdracht om alles wat te maken heeft met haar toekomstig boek aan Alexandre te bezorgen. Sarah ziet geen andere mogelijkheid om toe te geven. Alexandre die zijn nieuwe Club had samengesteld, triomfeert nog maar eens. Maar de politie zit hem en zijn Club op de hielen. Isaiah, die ondertussen weet dat Alexandre een van de mannen was die ervoor gezorgd had dat zijn broer dood was, is erin geslaagd om Alexandre op te sporen voor de politie aankomt. Hij geeft Alexandre de opdracht om zichzelf een overdosis in te spuiten. Wanneer Alexandre sterft, voelt Isaiah niets van spijt. Het enige waar hij aan denkt is ervoor zorgen dat niemand de link legt tussen hem en de dood van Alexandre.

Negen maanden lang had Sarah elke dag John bezocht in het ziekenhuis. Maar nu ziet ze hem voor de eerste keer stappen met de hulp van een looprek. Hij zou in de toekomst weer kunnen lopen. Enkele maanden later is het dan ook zo ver. John verrast Isaiah met een bezoekje om hem te bedanken, want hij weet dat Isaiah achter de dood van Alexandre zit.

Hoofdpersonen

Alexandre St-Germain

Hij wordt de Grafdanser genoemd. Alexandre is een rijke en gerespecteerde Europese investeerder met veel geld, een man van de wereld. Hij had in Parijs economie en biologie gestudeerd. Maar hij wordt ook in Europa als de grootste drugdealer beschouwd en hij is een koelbloedige moordenaar die de maffiawereld helemaal wil hervormen. Alexandre heeft verschillende gezichten, namen en levensstijlen.

John Stefanovich

John is een aantrekkelijke en forsgebouwde man met een litteken dat over één van zijn oogleden loopt. Hij is rechercheur bij Moordzaken. Hij is officier bij de marine geweest. Daarna trad hij in dienst van het New Yorkse politiekorps waar hij gerespecteerd wordt door zijn meerderen. Hij werkt doortastend, is eerlijk, onvermoeibaar, eerlijk, slim en vasthoudend. Hij hield enorm veel van zijn vrouw Anna en mist haar nog altijd.

Isaiah Parker

Hij is vijfendertig jaar en undercover-rechercheur bij de afdeling narcotica in New York. Isaiah had een onderscheiding ontvangen voor het grootst aantal arrestaties tijdens de bestrijding van de handel in drugs. Hij is een forse man met het fysiek van een bouwvakker. Isaiah staat bekend als een stijfkop, gedraagt zich dikwijls arrogant en heeft het moeilijk met het opvolgen van bevelen. Hij had een broer Marcus, die overleden was op zijn vierentwintigste. Marcus was dagen vol met heroïne gespoten, tot zijn hart het niet meer aankon.

Bear Kupchek

Hij is de tweeënveertigjarige partner en goede vriend van John. Al bijna vier jaar werken ze samen. Zijn echte naam is Michael Christopher Kupchek.

Sarah McGinnis

Ze is volop bezig met het schrijven van een boek over georganiseerde misdaad, waarin Alexandre St-Germain ook een rol in speelt. Sarah is de schrijfster van De goedheid van een moeder, dat naast een nummer één was op de non-fiction bestsellerlijst, ook verfilmd was in een succesvolle miniserie. Haar man Roger had haar bedrogen en ze waren uiteindelijk gescheiden. Samen met haar zoon Sam was ze verhuisd naar New York. Ze wijdt zich geheel aan de zorg van haar zoontje en aan het schrijven. Ze weet wat ze wil en heeft geen schrik als het op haar werk aankomt.

Jimmy Burke

Hij werkt bij de Newyorkse politie, maar zijn hart ligt bij de maffia. Hij is een jonge, spontane man, die veel potentieel heeft om het hoog te schoppen bij de maffia. Hij had Alexandre ontmoet in Vietnam en vanaf dan had JImmy voor hem gewerkt om drugs te verkopen en te smokkelen.

Symbolen en motieven

Vernedering

Elke keer wanneer John wordt geholpen, ook al is het normaal omdat hij het zelf niet kan, beschouwt hij het als een vernedering. Hij krijgt zelfs het gevoel dat hij abnormaal is.

Wraak

Isaiah heeft de dood van zijn broer nooit kunnen verwerken. Hij was van in het begin op zoek naar de dader en die persoon zou boeten voor wat hij zijn broer had aangedaan.

Bedrog

Isaiah merkt dat hij in een complot had gezeten en zo naïef was geweest dat hij er van overtuigd was dat hij iets goed had gedaan. Het is pas op het moment dat zijn partner, Jimmy Burke, hem probeert neer te schieten, dat Isaiah doorheeft dat hij erin is geluisd.

Macht

John haat het dat Alexandre hem zo maar kan bespotten zonder gestraft te worden. Alexandre staat boven de wet en maakt zich geen zorgen over ethische en morele waarden. Beide mannen hebben elkaar onderschat op een of andere manier, waardoor ze zich verslagen voelen, maar dit nooit zullen toegeven. Zo is Alexandre een man zonder geweten, die over lijken gaat en John is ondanks zijn handicap enorm gedreven en gaat geen enkel gevaar uit de weg.

Twijfel

John moet naast het oplossen van de zaak ook zijn eigen gevoelens op een rij krijgen. Hij voelt iets voor Sarah, maar duwt haar weg omdat hij het gevoel heeft dat hij tekortschiet tegenover haar.

Titelverklaring

De Midnight Club verwijst naar de Club waar het in dit verhaal allemaal over gaat. Het is een geheim genootschap dat over de hele wereld vertakkingen heeft, maar nu vooral in New York voor de nodige heisa zorgt.

Thema

Niets is wat het lijkt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 277 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog met als titel De nacht van de rechercheur, 3 delen, 47 hoofdstukken en een epiloog met als titel De laatste dans. De drie delen hebben de volgende titels: De Grafdanser, De zesde stand en De Midnight Club. Het verhaal geeft het standpunt van John Stefanovich, Isaiah Parker, Sarah McGinnis, Bear Kupchek en Alexandre St-Germain, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het 1986 en het heden in New York, Danbury, Kyote, Londen, West-Berlijn, Ridgewood, Atlantic CIty, East Hampton, Bedford Hills, Milton en Beverly Hills.

Evaluatie

Je merkt direct dat dit een oude boek is en dat James Pattersons schrijfstijl en opzet qua verhalen geëvolueerd is. In het begin komt het verhaal traag op gang en weet je niet goed waar het naartoe gaat. Eenmaal over de helft wordt het beter, maar de spanning is toch ver te zoeken. Het is goed als boek voor tussendoor, maar zeker niet om James Patterson te leren kennen als schrijver.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'Boekverslag: James Patterson 'In naam van de vader'In naam van de vader is het elfde deel met Alex Cross in de hoofdrol, geschreven door James Patterson. Alex Cross verheu…
De Women’s Murder ClubDe Women’s Murder ClubDe Women’s Murder Club is een boekenserie, geschreven door James Patterson. De serie gaat over Lindsay Boxer en haar vri…
Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)Boekverslag: James Patterson 'Meisjes plagen' (Alex Cross 2)James Patterson (1947) is een Amerikaans schrijver, die bij ons bekend is geworden door zijn Alex Cross-reeks en de Wome…

Boekverslag: 'De avondboot' van Vonne van der MeerBoekverslag: 'De avondboot' van Vonne van der MeerMensen die voor het eerst naar Vlieland gaan, nemen de ochtend- of middagboot. Maar de avondboot brengt altijd wel een p…
Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet'Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet'Winter Chalet is een van de spannende vakantieboeken van de Nederlandse auteur Linda Van Rijn (Harmelen, 1974). Tijdens…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Zwarte Beertjes
  • Boek - James Patterson 'De midnight club' (ISBN: 978-90-274-4478-1) - gelezen op 27/11/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-01-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.