Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet'

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet' Winter Chalet is een van de spannende vakantieboeken van de Nederlandse auteur Linda Van Rijn (Harmelen, 1974). Tijdens haar verschillende banen in de toeristische sector was Linda Van Rijn reeds geïnteresseerd in litteratuur en schreef ze verhalen. In 2011 debuteerde ze met de thriller Last Minute. In Winter Chalet gaat Karen samen met haar vriendinnen op skivakantie in Oostenrijk. Maar allemaal hebben ze een beetje hun eigen problemen, waardoor de sfeer niet altijd optimaal is. Maar Karen probeert er het beste van te maken. Maar dan wordt ze vermoordt en wordt de vriendschap van de overblijvende vriendinnen danig op de proef gesteld. Kennen ze elkaar feitelijk wel en hebben ze Karen ooit echt gekend? Gelukkig hebben ze wel een idee wie achter de moord zit.

Gegevens

  • Titel: Winter Chalet
  • Auteurs: Linda Van Rijn
  • Eerste druk: 2012
  • Aantal pagina's: 226
  • ISBN: 978 94 6068 157 8

Samenvatting

Michel en Rob

Karen had haar vriendinnen kunnen overhalen om op skivakantie te gaan. Nu geniet ze eindelijk samen met Isa en Chantal van een glas wijn in een Oostenrijkse chalet. Annemieke, haar beste vriendin kan door haar werk pas binnen enkele dagen aansluiten, maar dit kan zeker de pret niet bederven.

De eerste avond vertelt Isa aan Karen dat ze bang is van Michel, haar toekomstige ex-man. Hij bedreigt haar constant via sms'jes. Karen heeft moeite om Isa te geloven, want ze vindt Michel een aardige man. Maar dan laat Isa haar de berichtjes lezen, waardoor ze met haar eigen ogen leest dat Michel Isa wil vermoorden als hij hun dochter niet krijgt.

Ook Chantal wordt de volgende dag op de hoogte gebracht van wat er gebeurd is met Michel. Wanneer Chantal het gesprek overneemt en het onderwerp enkel gaat over haar pogingen om zwanger te worden, kan Karen enkel denken aan Rob, de man met wie ze een affaire heeft, maar ook de man is van Chantal. Eerst was het vooral voor de seks, maar ondertussen is Karen verliefd geworden. Maar Rob wil de situatie houden zoals ze is. Tijdens een gesprek met Isa vertelt Karen over haar affaire. Isa die ervan overtuigd was dat Chantal de ideale relatie had, weet niet wat ze hoort. Maar ze geniet er wel van dat Chantals leven toch ook niet zo ideaal is.

Wanneer de vriendinnen op weg zijn naar hun chalet ontdekt Isa dat Michel ook in het dorp is. De andere twee hebben hem niet gezien, maar Isa is er van overtuigd dat hij het was. Isa beslist dat ze niet met zich laat sollen en ondanks het intimiderende sms'je waarin staat te lezen: Ik hou je in de gaten, overal; op stap zal gaan zoals eerder afgesproken. Karen blijft in de chalet omwille van hoofdpijn. Het idee dat ze even alleen kan zijn, genietend van een bad, maakt Karen blij. Tot er aan de deur wordt gebeld.

Karen

Annemieke is ondertussen aangekomen in Oostenrijk en op weg naar haar vriendinnen. Wanneer ze aan de chalet aankomt ontdekt ze een rode vlek in de sneeuw en het levenloze lichaam van Karen. Annemieke kan niet geloven dat haar vriendin dood is.

Rechercheur Günther Wolfsberg wordt opgeroepen om naar de chalet te gaan. Op de plaats delict merkt hij dat de schedel van het slachtoffer was ingeslagen met een hard, scherp voorwerp. Het is duidelijk dat er veel kracht is gebruikt met het moordwapen. Wat wijst op veel spierkracht of woede of de combinatie van de twee. En dat zijn de enige aanwijzingen die Günther tot nu toe heeft.

Wanneer de vriendinnen de rechercheur zien, leggen ze hem uit dat ze vrezen dat Michel er achter zit en dat hij op zoek was naar Isa. Günther belooft hen het verder uit te zoeken. Annemieke begrijpt niet waarom haar vriendinnen niet onmiddellijk naar de politie zijn gegaan. En zijn ze zo zeker dat Michel hierachter zit?

Günther ontvangt het bericht van de Nederlandse politie, die meldt dat Michel om halfvijf die ochtend thuis was samen met een vrouw. Het lijkt Günther onmogelijk dat Michel eerst een moord had gepleegd om dan zo snel mogelijk terug naar Nederland te keren. Michel wist ook niets van de berichten die hij zou gestuurd hebben. Hij had al enkele keren een gesprek proberen te voeren met Isa maar dat was hem niet gelukt.

Rob

Wanneer Isa wordt ondervraagd door Günther vertelt ze over Karens affaire met Rob. Het zou kunnen dat Chantal hun gesprek heeft gehoord, maar daar is ze niet zeker van. Na het bekijken van de telefoongegevens van Karen beslist Günther samen met zijn partner Elzo, Chantal nog even te spreken. Ze confronteren haar met de affaire die Rob en Karen hadden. Chantal kan niet geloven dat haar man haar bedroog met een van haar vriendinnen en dat Isa haar hier niets over had gezegd. Wanneer Chantal terug in de chalet is, zegt ze niets over wat er gebeurd is. Maar Annemieke heeft het gevoel dat Chantal iets verzwijgt.

Annemieke beslist om een wandeling te maken en heeft het gevoel dat ze bekeken wordt door iemand. Net op dat moment wordt ze gebeld door Isa, die haar in paniek vraagt om terug naar de chalet te komen. Wanneer ze er is toont Isa een papier met de getypte tekst: 'Dat was één. Denk maar niet dat je veilig bent.'

Günther bekijkt het laatste berichtje dat Karen had ontvangen van Rob: 'Waag het niet haar iets te vertellen. Echt, ik vermoord je als je dat doet.' Een beetje later krijgt hij een telefoontje van Isa, die hem op de hoogte brengt van de ontvangen brief. Hij beslist de brief mee te nemen om in het labo te laten checken. Via de Nederlandse politie verneemt hij dat ook Rob een alibi heeft voor de avond van de moord.

Annemieke begrijpt beter wat er aan de hand is tussen Isa en Chantal wanneer ze van Günther verneemt dat haar beste vriendin een affaire had met Rob. Annemieke kan het bijna niet geloven dat Karen iets had met brave, saaie Rob. Wanneer Günther haar verder ondervraagt over Chantal kan ze hem wel vertellen dat ze haar de vorige nacht aan de telefoon had gehoord en dat ze vermoedt dat ze met Rob sprak. Annemieke weet ook dat Chantal behoorlijk woest zou geweest zijn als ze vernam dat Karen iets had met Rob.

Annemieke

Annemieke voelt zich verraden door haar vriendinnen en is van plan om zelf uit te zoeken wat er aan de hand is. Wanneer ze Isa's smartphone vindt, doorloopt ze de berichten en ontdekt ze dat naast de dreigementen van Michel op een ander nummer ook andere berichten staan, die veel normaler klinken en ook van Michel zijn.

Op dat moment concentreren Günther en Elzo zich ook op het telefoonverkeer van Isa. Ze ontdekken dat de dreigberichten de laatste dagen voor de moord vanuit een Duits en Oostenrijks netwerk zijn verstuurd. Michel kon het niet gedaan hebben, want hij was toen zeker in Nederland. Dus het kan niet anders dan dat het één van de vriendinnen is.

Annemieke beslist te bellen naar het nummer van de dreigberichten en ontdekt op die manier een oude gsm in een koffer. Ze weet dat ze de politie moet verwittigen, maar daarvoor is het te laat. Isa staat voor haar neus met een mes in haar hand. Isa had alles in scène gezet om er voor te zorgen dat Michel nooit Lieke kan krijgen. En zeker niet met Karen. Want Isa is er van overtuigd dat Karen ook een relatie had met Michel. Terwijl Annemieke probeert Isa te overtuigen dat dit niet het geval was, wordt Isa nog bozer en wil ze Annemieke vermoorden. Maar Günther is op tijd om dat te voorkomen.

Terug in Nederland bekomen Chantal en Annemieke van de emoties en komen ze tot de conclusie dat ze enkel elkaar nog hebben. Wanneer Chantal vertelt dat de kans groot is dat ze zwanger is, belooft Annemieke dat ze steeds op haar kan rekenen. Zoals het bij vriendinnen hoort.

Hoofdpersonen

Karen Van Heusden

Ze is vierendertig jaar en vrijgezel. Ze heeft wel genoeg mannen in haar leven, maar niet van blijvende aard. Karen werkt als docent in een cultureel centrum. Sinds haar jeugd had haar vader constant affaires met andere vrouwen, terwijl haar moeder naar de drank greep om het te vergeten.

Isa Vertongen

Zij en haar man Michel zitten op het ogenblik in een vechtscheiding. Samen hebben ze een dochtertje van twee, Lieke. Isa is een zorgzaam type en merkt direct als een van haar vriendinnen met iets zit.

Chantal Damstra

Het is haar eerste skivakantie. Chantal is samen met Rob en heeft een enorme kinderwens die voorlopig nog niet is ingewilligd. Ze gelooft in de eeuwige liefde en trouw.

Annemieke Landman

Ze is getrouwd met Richard en samen werken ze aan hun carrière. Haar ouders zijn drie jaren geleden kort na elkaar gestorven.

Günther Wolfsberg

Hij heeft geen gezin waardoor hij constant bezig is met zijn werk. In een vorige relatie heeft hij Nederlands geleerd, wat hem nu goed uitkomt. Zijn vader was net als hij rechercheur bij het korps geweest.

Symbolen en motieven

Twijfel

Karen heeft de berichtjes gezien en gelooft dat Michel hen is gevolgd en in het dorp is. Hij is goed in bedreigen, maar zou hij zo ver gaan dat hij Isa zou vermoorden?

Geheimen

Karen vertelde hen niet alles en dat merken de drie vriendinnen nu pas na haar dood. Tijdens hun ondervragingen kunnen ze op heel wat vragen geen antwoord geven, omdat ze Karen toch niet zo goed kenden, terwijl ze er van overtuigd waren dat ze echte vriendinnen waren.

Verandering

Annemieke merkt dat Chantal en Isa anders reageren nu dat Karen dood is. In plaats van dat ze elkaar steunen, heeft ze het gevoel dat ze meer en meer uit elkaar groeien en ze alleen staat.

Schuldgevoelens

Annemieke voelt zich schuldig dat ze zich niet meer vragen heeft gesteld bij de levensstijl van haar vriendin. Maar aan de andere kant is ze er ook van overtuigd dat Karen haar wel had verteld als ze in de problemen zou hebben gezeten.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 226 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 12 hoofdstukken, 2 delen en een epiloog. Het verhaal geeft het standpunt van Karen, Annemieke en Günther, die in derde persoon is geschreven.

Titelverklaring

Winter Chalet is een verwijzing naar de locatie, waar het verhaal zich afspeelt. Het is de chalet waar Karen dood wordt terug gevonden.

Thema

Geheimen drijven zelfs een hechte groep uit elkaar.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Kirchberg, Oostenrijk.

Evaluatie

Het is een heerlijk boek voor tussendoor aangezien het gemakkelijk leest en je je hoofd niet hoeft te breken over een ingewikkelde verhaallijn of te veel personages. Integendeel, in een paar uur is het boek uit. Het blijft van begin tot eind boeien, maar daar is ook alles mee gezegd.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Chalet: kopen en bouwen van een chaletChalet: kopen en bouwen van een chaletHet bouwen en kopen van een chalet hoeft niet heel duur te zijn. De chalet zit relatief eenvoudig in elkaar en kan daard…
De rivieren van EuropaEuropa is geen groot werelddeel, daarom zijn de rivieren van Europa helemaal niet zo lang. Zelfs de beroemdste rivier "W…

Boekverslag: James Patterson 'De midnight club'Boekverslag: James Patterson 'De midnight club'De midnight club is een van de eerste thrillers van de Amerikaanse auteur James Patterson. In de midnight club wil John…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter'Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter'Goede dochter is een van de stand-alones van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter, die vooral bekend is va…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgeverij Marmer Boeken Bv
  • https://www.hebban.nl/auteurs/linda-van-rijn - bekeken op 23/01/2018
  • Linda Van Rijn 'Winter Chalet' (ISBN: 978 94 6068 157 8) - gelezen op 20/01/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 24-01-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.