Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter'

Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter' Goede dochter is een van de stand-alones van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter, die vooral bekend is van haar reeksen met als hoofdpersonen Will Trent en Sara Linton. Goede dochter vertelt het verhaal van Charlie en Sam, twee zussen, die helemaal uit elkaar zijn gegroeid door omstandigheden uit het verleden. Maar op het moment dat hun vader in het ziekenhuis terecht komt, zijn ze gedwongen om elkaar weer te zien. Hierdoor komt het verleden weer naar boven, de avond dat hun moeder was vermoord en zij ook het slachtoffer werden van een man, die wraak wou nemen op hun vader Rusty.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: The good daughter
  • Nederlandstalige titel: Goede dochter
  • Auteur: Karin Slaughter
  • Eerste druk: 2017
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
  • Vertaling: Ineke Lenting
  • Aantal pagina's: 506
  • ISBN: 978-94-027-2680-0

Samenvatting

Samantha en Charlotte

Rusty Quinn, de vader van Samantha en Charlotte, is de advocaat van een man, die wordt beschuldigd van ontvoering en verkrachting. Hierdoor zijn hij en zijn gezin niet populair in het stadje waar ze wonen. Wanneer de man vrijkomt komen twee mannen naar het huis van Rusty, de ene man is Zach(ariah) Culpepper, een jongen die Rusty al verschillende keren had vertegenwoordigd en de andere wordt 'broer' genoemd door Zach, waardoor Charlotte en Samantha denken dat hij de broer is van Zach. De twee jongens willen Rusty spreken, maar vernemen dat hij niet thuis is. Uit frustratie wordt Gamma, de vrouw van Rusty doodgeschoten door Zach. Charlie en Samantha zijn hiervan getuige en dat is dan ook de reden waarom Zach hen ook wil vermoorden. Maar de andere jongen, wil hier niets mee te maken hebben en probeert het idee uit Zachs hoofd te praten. Samantha wordt echter in haar hoofd geschoten, terwijl Charlotte er nog net in slaagt om te vluchten en de buren te verwittigen.

Charlie

Achtentwintig jaar later is Charlotte, Charlie genoemd, weer getuige van een schietpartij, die plaatsvindt in haar oude school. De dader is een achttienjarig meisje, Kelly, die door de politie hardhandig wordt meegenomen voor de ogen van Charlie. Charlie weet dat Kelly geen rooskleurige toekomst zal hebben, de enige mogelijkheden zijn levenslang opgesloten worden of de doodstraf krijgen. Want Kelly had het pistool vast dat twee onschuldige mensen, een jong meisje en de schooldirecteur, had gedood. Het enige lichtpuntje dat Kelly heeft is dat Rusty, de vader van Charlie, haar advocaat wil zijn. En misschien is er sprake van verzachtende omstandigheden doordat Kelly gepest werd op school, waarvan Charlie de nodige bewijzen vindt in een jaarboek en op Facebook. Of was Kelly gewoon slecht?

Maar veel kans krijgt Rusty niet om de zaak van Kelly te onderzoeken, want hij wordt neergestoken bij zijn huis door een onbekende. Omdat hij in kritieke toestand is stuurt Ben, Charlies man, Sam een e-mail met de zin 'Charlie heeft je nodig'.

Sam

Sam had de kogel in haar hoofd van achtentwintig jaar geleden overleefd. Ze herinnert zich niet alles meer van wat er die avond was gebeurd en ze had ook alles opnieuw moeten leren, wat haar herstel niet makkelijker maakte. Al meer dan twintig jaar heeft ze haar vader niet meer gezien en ook met Charlie heeft ze al jaren geen contact meer. Maar na het ontvangen van de e-mail beslist ze om terug te gaan naar haar familie, ook al ziet ze er enorm tegenop.

Wanneer Sam haar vader bezoekt vraagt Rusty haar hulp om de zaak van Kelly even over te nemen terwijl hij nog enkele dagen in het ziekenhuis ligt. Sam ziet het niet zitten om deze zaak over te nemen, zeker wanneer ze hoort dat haar vader gelooft in de onschuld van het meisje, terwijl haar zus getuige was van de schietpartij. Maar na lang beraad beslist ze het toch te doen, omdat ze vindt dat Kelly een eerlijke kans moet krijgen. Maar Charlie merkt dat er meer achter zit. Zo kan Sam ondertussen ook uitzoeken wat er met haar aan de hand is en Charlie heeft geen zin om haar zus te vertellen dat haar relatie met Ben niet zo goed loopt en ze hem bedrogen heeft met Mason, een leerkracht, waardoor ze toevallig ook die dag op school was.

Tijdens haar eerste gesprek met Kelly ontdekt Sam hoe gevoelig en beïnvloedbaar het meisje is. Zodra ze een suggestieve vraag krijgt begint Kelly dingen te verzinnen om Sam te behagen en haar het antwoord te geven dat ze wil horen, terwijl het helemaal de waarheid niet is. Sam weet dat de tegenpartij hier misbruik van gaat maken en Kelly dan zeker geen kans krijgt.

Het verhaal dat Kelly kwaad was op Mr. Alexander en wraak nam door zijn dochter te vermoorden, omdat hij haar zou laten zakken helpt haar zaak ook niet. Kelly had zelfs die dag gevraagd of de baby dood was en dat was net het koosnaampje van de Alexanders voor hun dochtertje. Maar Sam weet dat de vraag van Kelly niet op het meisje sloeg, maar op haar baby. Kelly had haar gezegd dat ze al enkele tijd op een bepaald tijdstip van de dag misselijk was zonder enige reden, wat Sam overtuigde dat Kelly zwanger was.

Wanneer Sam haar vader nog eens bezoekt, hebben ze eindelijk een goed gesprek. Maar als ze iets te drinken haalt, vindt ze hem dood terug. Charlie wil dat Sam na de begrafenis van Rusty, haar leven weer opneemt in New York. Maar hoe meer Charlie haar probeert te overtuigen, hoe meer zin Sam heeft om nog wat langer te blijven, voor de zaak maar ook omwille van haar zus.

Wanneer ze samen zijn en even tijd hebben vertelt Charlie over de verschillende miskramen die ze heeft gehad en die voor een deel de reden zijn van haar breuk met Ben. Maar dat is niet het enige, voor de eerste keer vertelt ze Sam dat Zach haar die avond had verkracht. Rusty had met haar afgesproken om dit geheim te houden. Zo wou hij vermijden dat Charlie tijdens een rechtszaak alles opnieuw moest beleven en hoopte hij haar zo te beschermen en ervoor te zorgen dat ze haar leven weer kon opnemen.

Sam en Charlie

Terwijl de zussen en Ben in Rusty's huis zijn krijgen ze bezoek van Mason, de one-nightstand van Charlie. Ze weet dat het een vergissing was, maar wanneer Ben Mason verplicht om alles op te biechten van wat hij gedaan heeft, walgt ze van hem. Mason had Zachariah Culpepper betaald om hem te helpen Rusty een lesje te leren, nadat die erin geslaagd was om de verkrachter van Masons zus vrij te pleiten. Maar zodra Gamma werd doodgeschoten, wist hij dat hij een fout had begaan. In paniek had hij Sam neergeschoten en was hij er pas in geslaagd om Zach te stoppen, toen het al veel te laat was.

Zijn ouders hadden een regeling getroffen met Zach, die zijn eigen broer Daniël had verlinkt. Daardoor was Daniel in de plek van Mason veroordeeld. In ruil daarvoor kreeg de zoon van Zach maandelijks een mooie som geld op zijn rekening. Mason zelf had zich aangemeld bij de mariniers en had twintig jaar gediend. Toen hij terug was gekomen had hij alles opgebiecht tegen Rusty, die hem een bekentenis liet tekenen. Hij wilde er verder niets mee doen omdat hij zijn dochters wilde beschermen; vooral Charlie die ervan overtuigd was dat Zach die avond samen met zijn broer bij hen thuis was en zo de verkeerde man had aangewezen.

Nog niet goed bekomen van de gebeurtenissen met Mason, herbekijken Sam en Charlie de beelden van de school. Ze ontdekken een detail waar ze eerder overheen gekeken hadden. Niet alleen de arm van Kelly is zichtbaar, maar ook nog een andere arm en samen houden ze het pistool vast. Charlie herkent de kledij en confronteert Judith, de vrouw van de overleden directeur. Judith vertelt Charlie dat haar man relaties had met verschillende leerlingen. Toen Kelly zwanger was leek het hem een goed idee om het kind samen met Judith op te voeden. Judith wilde niet op haar zesenvijftigste moeder worden.

Judith had Kelly zover gekregen dat ze het pistool van haar vader had meegebracht naar school. Maar toen ze moest schieten van Judith kon Kelly het niet, dus Judith nam haar hand vast en schoot haar man dood. In een worsteling om Kelly te vermoorden, schoten ze Lucy Alexander dood. Wanneer ze alles heeft opgebiecht probeert Judith Charlie uit haar huis te krijgen. Charlie protesteert, maar wordt toch naar buiten gewerkt en dan hoort ze een knal.

Na de gebeurtenissen pakken de twee zussen hun leven weer op met het verschil dat ze nu weer contact hebben met elkaar. Mason en Kelly zitten beiden in de gevangenis, waarvan de ene te veel jaren moet doen en de andere te weinig in de ogen van Charlie. Maar voor de rest is ze blij en geniet ze van haar nieuwe leven in Atlanta samen met Ben.

Hoofdpersonen

Rusty Qunn

Hij is de vader van Sam en Charlie. Hij was altijd met een zaak bezig en hij verdedigde iedereen, waardoor hij de advocaat van de verdoemden wordt genoemd. Hierdoor is hij nooit populair geweest, zo hadden ze na een vrijlating van een ten onrechte veroordeelde man een brandbom in hun huis gekregen, waardoor ze een groot deel van hun bezittingen verloren. Hij heeft een apart gevoel voor humor, dat weinig mensen leuk vinden.

Charlotte/Charlie Quinn

Ze is advocaat en de jongste van de twee zussen. Charlie is bekend om haar impulsiviteit. Ze is getrouwd met een lieve man, Ben Bernard, die werkt als assistent-officier van justitie. Ze kennen elkaar ondertussen al achttien jaar. Ben is een slungelige, relaxte nerd.

Samantha/Sam Quinn

Ze is vierenveertig jaar en lijkt sprekend op haar moeder Gamma. Maar ze is ook slechtziend en heeft een leven vol chronische pijn. Sam is een expert in het octrooirecht. Ze is getrouwd geweest met de eenentwintig jaar oudere Anton Mikkelsen, die ooit haar docent is geweest in Stanford. Hij is ondertussen een jaar gestorven aan slokdarmkanker.

Symbolen en motieven

Onbegrip

Charlie was heel snel getrouwd met Ben en had besloten om in hetzelfde gebouw te werken met haar vader, wat Sam niet kon begrijpen. Hij was de reden geweest van al hun ellende, maar duidelijk dacht Charlie daar anders over.

Woede

Door de schade in haar hoofd kan Sam haar woedeaanvallen niet altijd onder controle houden. Zo had ze een gigantische ruzie gehad met Charlie, toen had Sam Charlie verweten dat ze nooit van hun moeder had gehouden en zij de schuld was van wat er toen die avond was gebeurd. Ook Rusty kan ze niet onder ogen zien, omdat door hem de mannen naar hun huis waren gekomen op zoek naar hem.

Vervreemd

Sam herinnert haar zus als een zorgeloze en vrolijke meid, die altijd in is voor een grap. Maar wanneer ze haar zus ziet na al die jaren staat ze voor een doodongelukkige vrouw, waarin ze helemaal haar zus niet herkent.

Omgaan met verdriet

Nu haar vader dood is komt Sam tot de conclusie dat ze toch van hem houdt en hem zal missen. Ook zijn telefoontjes die ze jarenlang niet heeft beantwoord.

Schuldgevoelens

Charlie leeft constant met schuldgevoelens. Zo geeft ze zichzelf de schuld dat ze de ene miskraam na de andere heeft gehad, waardoor ze nog altijd kinderloos is en haar man weggeduwd heeft van haar. Maar ook voelt ze zich schuldig dat ze die avond niet sneller is weggelopen.

Titelverklaring

De titel Goede dochter verwijst naar Charlie, die een gehoorzame dochter is en de belofte van haar vader nooit heeft verbroken. Ze had haar geheim van die nacht weggestoken in haar gedachten en nooit aan iemand anders verteld.

Thema

Zelden gaat wat een mens zegt met de zuivere waarheid gepaard.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit een proloog met als titel 'Wat er met Samantha gebeurde', 19 hoofdstukken en 5 delen, die elk een titel hebben, Deel een - Donderdag 16 maart 1989, Deel twee - Achtentwintig jaar later, Deel drie - Wat er met Charlotte gebeurde, Deel vier - Wat er echt met Charlie gebeurde, Deel vijf - Hoe het verderging met Sam. Het verhaal geeft het standpunt van Sam(antha) Quinn en Charlie (Charlotte) Quinn, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld met een terugblik van wat er allemaal is gebeurd de avond dat Sam en Charlies moeder werd vermoord. Het speelt zich af in Pikeville en New York.

Evaluatie

In Goede dochter zit je meteen in het verhaal, want het boek begint met die gruwelijke gebeurtenis van 28 jaar geleden. Verder in het verhaal ontdek je wat beide zussen apart hebben meegemaakt die avond en hoe ze er mee omgaan. Waardoor het meer een psychologisch verhaal is dan een echte thriller. Het is een ander boek dan wat we van haar gewend zijn, maar dan ook weer niet, want Karin Slaughter heeft weer alles uit de kast weten te halen met verrassende wendingen, uitgeschreven karakters en vlotte schrijfstijl. Het einde wordt er vrij snel doorgejaagd, terwijl er voor de opbouw van het verhaal de nodige pagina's zijn gebruikt, maar dat is dan ook het enige minpuntje. Want op zich heeft het einde weer een verrassende twist, wat je als lezer doet verlangen naar het volgende boek van Karin Slaughter.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Versplinterd' (Atlanta 2)Boekverslag: Karin Slaughter 'Versplinterd' (Atlanta 2)Wie van thrillers houdt, kent deze Amerikaanse thrillerschrijfster ongetwijfeld. Karin Slaughter is onder andere bekend…

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet'Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winter Chalet'Winter Chalet is een van de spannende vakantieboeken van de Nederlandse auteur Linda Van Rijn (Harmelen, 1974). Tijdens…
Boekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanBoekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanKersenrood vertelt het verhaal van de naïeve Vincent die door zijn ouders naar een kostschool gestuurd wordt, in Engelan…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: HarperCollins
  • Karin Slaughter 'Goede dochter' (ISBN: 978-94-027-2680-0) - gelezen op 30/11/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 11-12-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.