Boekverslag: Kersenbloed van Floortje Zwigtman

Boekverslag: Kersenbloed van Floortje Zwigtman Kersenrood vertelt het verhaal van de naïeve Vincent die door zijn ouders naar een kostschool gestuurd wordt, in Engeland rond 1880. Hij moet erg wennen aan de strenge regels en aan de onuitgesproken regels. Al snel wordt hij geconfronteerd met de macht en het pestgedrag van de oudere jongens. Wat gebeurt er 's nachts op de slaapkamers en in het bos? Allemaal geheimen. Er moet eerst een dode vallen, voordat een en ander duidelijk wordt. Is het de schuld van natuurgod Pan? Kersenrood is een boek over vriendschap, onderdrukking en aantrekkingskracht tussen jongens op kostscholen. Een taboe met grote gevolgen.

Gegevens

  • Titel: Kersenbloed
  • Schrijver: Floortje Zwigtman
  • Jaar van uitgave: 2011
  • ISBNnummer: 9789026187285
  • Aantal bladzijden: 112
  • Uitgever: Uitgeverij De Fontein

Samenvatting

Dit verhaal speelt zich af in 1880 op een Engelse kostschool voor alleen jongens. Vincent Farley is dertien jaar oud en hij vindt het niet leuk op het strenge Elm College. De strenge regels, de macht van de zesdeklassers en het pesten van de oudere jongens maakt het onplezierig. Sommigen zijn echt gemene bullebakken. Om niet in de handen te vallen van de oudere jongens, doet Vincent zijn best om niet op te vallen en als het ware onzichtbaar te zijn. Vincent heeft angst en hij maakt zich zorgen over wat er zich op de slaapzalen en in het bos afspeelt. Niets is wat het lijkt, op het Elm College.

Dan komt er een nieuwe jonge leraar Grieks op het Elm College. Professor Husher vertelt graag over de natuurgod Pan. Hij nodigt regelmatig jongens uit op zijn kamer om over zijn geliefde Pan te praten. Pan leeft in het bos en is half mens, half geit en speelt ’s nachts op zijn panfluit. Naar het schijnt ga je dood als je hem tegenkomt en in de ogen kijkt. Zo ontstaat er een enorme angst voor Pan, onder de leerlingen.

Het is 1880 en in Engeland is homoseksualiteit een taboe. Het wordt gezien als een ziekte en strafbaar feit. Op het Elm college zijn jongens die met elkaar seksuele relaties onderhouden. In zijn strijd tegen homoseksualiteit start de professor een archeologieproject door een oude Romeinse villa op te graven. Hij hoopt op deze wijze de jongens af te kunnen leiden van de, in zijn ogen, ongezonde en verwerpelijke relaties.

's Nachts dwaalt een klasgenoot van Vincent door het bos en hij zit onder het bloed als hij gevonden wordt. Hij zegt jongens met horens op hun hoofd gezien te hebben. Ook klinkt 's nachts de panfluit, de god Pan is opgedoken.

Als er een jongen uit de zesde klas om het leven komt, is dat het begin van een periode met steeds meer vreemde en angstige gebeurtenissen.

Toen Lionels lichaam in de rivier werd gevonden had niemand hem die dag gemist. Wat is er met Lionel gebeurd? Wat heeft de leraar Grieks hiermee te maken? Hij is namelijk een van de laatsten die met hem heeft gepraat. De sfeer op school verandert. Iedereen is bang en de jongens mogen ’s avonds niet meer naar buiten. Was het zelfmoord of had Lionel natuurgod Pan in de ogen gekeken?

Enige tijd later wordt Tim, een klasgenoot van Vincent, vermist. Samen met nog twee medestudenten gaan ze 's nachts op zoek naar hun vriend. Ze vinden Tim bewusteloos liggend in een plas bloed. Later beweert hij twee jongens met hoorns op hun hoofd gezien te hebben.

Tijdens de prijsuitreiking, aan het einde van het schooljaar, waar ook de ouders bij zijn, ontbreken er twee jongens; Robin en Benedict. Verontruste ouders, leraren en leerlingen gaan in het bos zoeken naar de twee vermiste jongens. Want stel dat ze ten prooi zijn gevallen aan Pan. Plots springt Benedict, een van de vermiste jongens, uit de bosjes en roept dat Robin buitenbewustzijn in de bosjes ligt.

De volgende dag gaat Vincent op onderzoek uit in het bos. Dan loopt hij tegen een klein schuurtje aan. In dit verscholen schuurtje vindt hij een kistje met briefjes daarin. Het zijn briefjes van Benedict aan Robin. Als hij de briefjes goed leest komt hij erachter dat Robin en Benedict natuurgod Pan hebben gespeeld. Door angst en paniek te zaaien, hoopten deze jongens de aandacht af te leiden van het onderzoek naar de vermeende seksuele relaties. De jongens, die zich schuldig hebben gemaakt aan homoseksuele praktijken, worden van school gestuurd. Zo ook Harold, verraden door zijn liefde Vincent.

Genre

School, geschiedenis. Dit boek is een novelle.

Hoofdpersonen

Vincent

Vincent is een jongen van 13 jaar oud. Zijn ouders hebben hem naar een jongenskostschool het ‘Elm College’ in Engeland gestuurd. Hij zit in de eerste klas en hij kan erg goed tekenen. Het is een naïeve, eerlijke maar eenzame jongen. Doordat hij zo eerlijk is vinden maar weinig leerlingen hem aardig. Vincent is zeer zwart-wit in zijn denkwijze en heeft over veel onderwerpen een sterke mening, wat hem niet echt sympathiek maakt. Harold is zijn beste vriend. Ondanks het feit dat hij en Harold een streng verboden seksuele relatie hebben, erkent Vincent zijn geaardheid niet. Het hoort niet. Een man moet trouwen met een leuk meisje en een gezin stichten. Dit lijdt tot discussies met Harold die hij uiteindelijk zal verraden.

Pan

Pan is een god uit de Griekse mythologie. Hij is een zoon van Hermes en een nimf. Pan is half mens, half geit. Hij heeft horens op zijn hoofd, bokkenpoten, gele ogen en een staart. Deze god van het woud leeft 's nachts en lokt mensen met zijn panfluit. Naar verluidt sterf je als je Pan hebt ontmoet. De angst die Pan opwekt zorgt dikwijls voor 'paniek'.

Maar Pan is ook een metafoor voor natuur, herder, dankbaarheid, puurheid en de waarheid.

Aan het eind van het verhaal wordt het duidelijk dat Pan niet bestaat en werd gespeeld door Blake Benedict en Robin Delany, twee medescholieren van hoofdpersoon Vincent.

Harold

Harold is ook een leerling van de eerste klas op het Elm College. Hij is de beste vriend van Vincent en daarom zijn ze vaak samen. Ze zijn beiden bang, onzeker en eenzaam op kostschool. Om elkaar geborgenheid te bieden slapen ze ’s nachts stiekem samen. Harold is verliefd op Vincent en wil zijn leven met hem delen. Als een van de weinigen is Harold niet bang voor Pan. Harold overdenkt zaken zorgvuldig, je zou hem een denker kunnen noemen. Hij houdt zich bezig met vraagstukken over goed en kwaad, zo ook over vriendschap, huwelijk en seksualiteit.

Thema

Het thema is liefde, homoseksualiteit, onderdrukking en angst.

Perspectief

Floortje Zwigtman schrijft het boek vanuit het perspectief van Vincent.

Plaats

Het speelt zich voornamelijk af in de slaapruimte van kostschool het Elm College en in het bos.

Tijd

Het boek speelt zich af in 1880 in en om kostschool Elm College. Het verhaal begint eigenlijk aan het einde van het verhaal en dan gaat het verhaal terug in de tijd. Daarna loopt het verhaal chronologisch en wordt het verhaal verteld van dag tot dag. Het einde van het verhaal symboliseert ook echt een einde. Het einde van de angst (Pan) en het einde van het 1e schooljaar.

Titelverklaring

Kersenbloed verwijst naar het incident in het bos, waar Robin en Blake Benedict gevonden worden onder ‘zogenaamd’ bloed. Dit blijkt wijn te zijn samen met half verteerde kersen.
© 2017 - 2024 Roos-b, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieFloortje Zwigtman: Een groene BloemEen groene bloem is een trilogie geschreven door Floortje Zwigtman. De trilogie omvat de boeken Schijnbewegingen (2001),…
Boekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemBoekverslag: Het verrotte leven van Floortje BloemHet verrotte leven van Floortje Bloem is een boek geschreven door Yvonne Keuls. Het verhaal gaat over een meisje dat ter…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Boekverslag over 'Het verrotte leven van Floortje Bloem'Dit is mijn boekverslag over het boek "Het verrotte leven van Floortje Bloem". Dit boek is geschreven door Yvonne Keuls.

Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter'Boekverslag: Karin Slaughter 'Goede dochter'Goede dochter is een van de stand-alones van de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter, die vooral bekend is va…
Boekverslag: Tess Gerritsen 'Meisje vermist'Boekverslag: Tess Gerritsen 'Meisje vermist'Meisje vermist werd voor het eerst in 1994 gepubliceerd. Eerder schreef Tess Gerritsen romans, maar vanaf dit boek ontwi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sponchia, Pixabay
  • http://www.fintroliteratuurprijs.be/
  • http://www.kunstbus.nl/literair/gouden+en+zilveren+zoen.html
  • Wikipedia
Roos-b (21 artikelen)
Gepubliceerd: 22-11-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.