Boekverslag: Tess Gerritsen 'Meisje vermist'

Boekverslag: Tess Gerritsen 'Meisje vermist' Meisje vermist werd voor het eerst in 1994 gepubliceerd. Eerder schreef Tess Gerritsen romans, maar vanaf dit boek ontwikkelde ze zich tot misdaadauteur. Er zit nog steeds romantiek in, maar de misdaad overheerst. Tess Gerritsen beschouwt het als haar overbruggingsboek. Meisje vermist is ondertussen heruitgegeven en aangepast voor de hedendaagse lezers. Wanneer Kat Novak wordt geconfronteerd met enkele mensen, die het gebruik van een nieuwe drug niet hebben overleefd, beslist ze uit te zoeken wie er achter de drug zit. Ze hoopt de steun te krijgen van de politie en de burgemeester om te vermijden dat er nog doden zouden vallen, maar daar kan ze niet op rekenen. Ze krijgt wel de steun van Adam Quantrell, de man waarvan Kat denkt dat hij op een of andere manier gelinkt is met de drug en haar enkel gebruikt om zijn stiefdochter Maeve terug te vinden. Al snel ontdekt ze dat hij nog de enige persoon is waar ze het meest op kan rekenen.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Girl missing (Eerder uitgegeven in 1994 onder de titel Peggy Sue got murdered)
  • Nederlandstalige titel: Meisje vermist
  • Auteur: Tess Gerritsen
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
  • Vertaling: Els Franci-Ekeler
  • Aantal pagina's: 256
  • ISBN: 978-90-443-4629-9

Samenvatting

Adam Quantrell

De forensisch patholoog Kat Novak wordt door de rechercheurs Lou Sykes en Vince Ratchet op de hoogte gebracht dat er een blanke vrouw is teruggevonden door vuilnismannen. Tijdens haar onderzoek ontdekt Kat dat de vrouw waarschijnlijk gestorven is aan een overdosis. Tussen de vingers van de vrouw vindt Kat een lucifermapje van een restaurant met aan de binnenkant een telefoonnummer genoteerd. Wanneer ze de eigenaar van het telefoonnummer contacteert, komt deze onmiddellijk langs. Adam Quantrell beweert de vrouw niet te kennen. Kat wil begrijpen waarom deze vrouw, die Adam niet kent, aan zijn telefoonnummer is gekomen. Maar ze krijgt vage antwoorden en merkt al snel dat Adam iets verbergt.

Niet veel later wordt in dezelfde buurt weer een vrouw met een overdosis gevonden. Kat belt naar alle ziekenhuizen in de stad om te weten of er nog slachtoffers zijn. In een ziekenhuis was een jongen, Nicos, binnengebracht met een overdosis, maar ook bij hem is het niet duidelijk over welke drugs het precies gaat. Het slachtoffer woont in South Lexington, niet ver van de plek waar de twee vrouwen zijn gevonden. Kat vreest dat er een nieuwe drug op de markt is.

Maeve

Tijdens een tweede ontmoeting met Adam, slaagt Kat erin om te weten te komen wat er aan de hand is. Adam is op zoek naar zijn stiefdochter, Maeve, die een half jaar geleden verdwenen is. Hij had haar toen op het lucifermapje zijn nieuw nummer genoteerd, maar dat had Maeve voor een of andere reden doorgegeven aan Jane Doe. Adam vraagt Kates hulp om zijn stiefdochter te vinden. Hij had Lou Sykes al om hulp gevraagd, maar dat had niet veel opgebracht. Kat gaat akkoord en gaat samen met hem naar haar oude buurt. Hun uitstap brengt niet meer op dan een pak slaag en een diefstal van Kats auto. Ze krijgt ook de boodschap van een van de aanvallers dat ze niet gevonden wil worden, wat voor Kat betekent dat het over Maeve gaat.

Nicos was ondertussen ook overleden, wat er voor zorgt dat er in twee dagen drie slachtoffers zijn gevallen. Het bloedmonster van Nicos zorgt ervoor dat er kan bekeken worden welke drug er is gebruikt. En dat is Zestron-L, de drug waar Cygnus, het farmaceutisch bedrijf van Adam, een patent op heeft. Adam begrijpt niet hoe Nicos aan deze drugs is geraakt aangezien zijn lab nog in een testfase zit.

Ook Herbert Esterhaus, die de leiding over het project met de nieuwe drugs heeft, begrijpt er niets van. Iedereen die er werkt is volgens hem te vertrouwen. De enige persoon die nog geen jaren trouwe dienst had bewezen was Maeve. Ze had er even gewerkt tot ze was weggegaan omwille van een ruzie met hem. Maar Herbert kan niet geloven dat Maeve het bedrijf van haar vader zou bestelen.

Kat is gedreven om uit te zoeken wat er precies is gebeurd, maar ontdekt al snel dat ze niet op de steun kan rekenen van de rechercheurs Lou Sykes en Vince Ratchet, die hun orders hebben gekregen. Ze is ervan overtuigd dat Adam hier op een of andere manier achter zit om zo zijn bedrijf te beschermen. Wanneer ze er hem mee confronteert, is er een grote explosie. Het duurt even voordat Kat zich realiseert dat de knal vanuit haar huis kwam. Eerst wordt er aan een gasexplosie gedacht, maar de dag daarna brengen Lou Sykes en Vince Ratchet het nieuws dat er een bom was geplaatst. Iemand wil Kat dood. Naast het slechte nieuws had Sykes kopieën bezorgd van de politiedossiers. Op die manier kunnen Adam en Kat verder gaan met hun onderzoek. Terwijl ze dit doen, groeien ze ook dichter en dichter bij elkaar.

Herbert Esterhaus

Niet veel later vinden ze Herbert Esterhaus vermoord terug in zijn huis en ontdekken ze door foto's dat hij een relatie had met Maeve. Herbert blijkt geen heilige te zijn, hij was door de maffia gezocht waardoor hij in de getuigenbescherming zit. De kans is groot dat hij waarschijnlijk zelf de drugs had verkocht. En dat was misschien de reden waarom hij en Maeve ruzie hadden en Maeve ervandoor was gegaan.

Wanneer Kat terug naar haar oude buurt keert slaagt ze erin om Maeve te vinden en met haar een gesprek te hebben. Maeve legt haar uit dat Herbert onder druk werd gezet door mensen die de buurt van de kaart willen vegen. Herbert had haar hulp gevraagd om een drugskoerier te vinden en zo was ze bij Nicos terecht gekomen, die er zelf ook gebruik van had gemaakt. Ondanks het open gesprek met Maeve, slaagt Kat er niet in om haar zover te krijgen om even met Adam te spreken.

Kat wil te weten komen wie er Herbert onder druk had gezet en is ervan overtuigd dat de agent die hem had gearresteerd wegens het bezit van marihuanaplanten en dan direct weer had vrijgelaten, wat geen normale procedure is, misschien wel meer weet. Maar de agent, Ben Fuller, was doodgeschoten, dus dat is een dood spoor.

Vince Ratchet

Kat ontdekt dat Ben Fuller de partner was van Vince Ratchet. En opeens vallen alle puzzelstukken voor haar. Het was Vince die zijn partner had vermoord. Maar hij had de pech dat er een getuige was, het eerste slachtoffer, die hem chanteerde. Toen hij er genoeg van had om haar geld te geven, gaf hij Herbert, die hij kon afpersen met de maffia, de opdracht om de getuige de drugs te bezorgen, die haar dood zou betekenen. Helaas vielen er meer slachtoffers.

Voordat Kat en Adam iets met de info kunnen doen, worden ze opgewacht door Vince zelf. In een poging om te ontsnappen springt Adam bovenop Vince en maakt duidelijk dat Kat moet vluchten. Net op tijd slaagt ze erin om te ontsnappen en wordt ze opgevangen door twee agenten. Wanneer ze teruggaan naar Adam ontdekt ze dat hij nog ademt en heeft ze hoop dat hij het overleeft.

In het ziekenhuis wordt Kat verrast door de aanwezigheid van Maeve, die komt checken hoe het met Adam is. Kat is pas echt gerust wanneer Adam wakker wordt en ze hem in haar armen kan nemen. De nachtmerrie is voorbij en nu kunnen ze samen aan hun toekomst werken.

Hoofdpersonen

Kat Novak

Kat is een aantrekkelijke en sterke vrouw met donker, dik, lang haar. Ze is een vrouw die nergens doekjes om windt. Novak is niet haar meisjesnaam, maar Ortiz. Ze heeft de naam gehouden van haar ex-man, omdat ze vindt dat die beter past bij haar. Haar vader heeft ze nooit gekend en haar moeder is zeven jaar geleden overleden aan een hersentumor. Ze heeft zelf ook in South Lexington gewoond en weet dat het niet de beste buurt van de stad is.

Adam Quantrell

Hij is begin veertig en heeft blond haar. Adam is de eigenaar van het farmaceutisch bedrijf Cygnus. Hij heeft een stiefdochter, Maeve.

Maeve Quantrell

Ze is drieëntwintig jaar en heeft blond haar en lichtbruine ogen. Voor ze verdween was ze constant high door onder andere drank en pillen. Ook haar moeder, die ondertussen gestorven is, was verslaafd geweest.

Ed Novak

Hij is officier van justitie en Kats ex-man.

Lou Sykes

Hij is inspecteur en altijd tot in de puntjes gekleed. Zijn partner is jaren geleden doodgeschoten vanuit een rijdende auto. Rond dezelfde tijd was de partner van Vince Ratchet gestorven. Waardoor ze elkaars partner werden.

Symbolen en motieven

Schuldig

Adam vindt het niet fijn dat hij bij hun eerste ontmoeting Kat niet de waarheid heeft verteld over het telefoonnummer en Maeve. Hij had gezien dat Kat doorhad dat hij loog. Ook al kon hij niet anders dan de waarheid verbergen, toch vindt hij het niet fijn dat hij nu onbetrouwbaar overkomt bij Kat.

Verliefd

Het duurt niet lang of Adam heeft al gevoelens voor Kat. Hij is onder de indruk van haar, maar weet ook dat ze niet de gemakkelijkste vrouw is om verliefd op te zijn. Op hun eerste uitstap samen was hij bijna vermoord en ze heeft hem ook al aangewezen als verantwoordelijke voor de nieuwe drug.

Weerloos

Kats leven was ooit voorspelbaar. Dat is ze allemaal kwijt. Ze is haar huis kwijt, haar auto is gestolen, ze weet niet meer wie ze kan vertrouwen en nu wil er haar ook iemand dood. Kat heeft compleet geen vat meer op wat er zal gebeuren en hoe haar toekomst eruit ziet.

Angst

Kat realiseert zich dat zij en Adam veel te diep hebben gegraven in het drugsverhaal, waardoor ze veel te veel weten. En daardoor zijn ze nu een doelwit geworden. Kat hoopt dat ze allebei dit avontuur overleven.

Titelverklaring

De titel Meisje vermist verwijst naar de zoektocht van Adam Quantrell naar zijn stiefdochter, Maeve.

Thema

Het doel heiligt de middelen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 256 bladzijden, die verdeeld zijn over 15 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Kat Novak, Adam Quantrell en Ed Novak, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in South Lexington (The projects), Albion en Bellemeade,

Evaluatie

Meisje vermist is zeker niet het spannendste boek, maar dat is dan ook begrijpelijk aangezien dit de eerste thriller van Tess Gerritsen is. Het boek heeft weinig diepgang en het verhaal eindigt vrij abrupt. Maar het plot is zeker niet voorspelbaar, de opbouw van het verhaal is goed en Tess Gerritsen heeft hier haar schrijfstijl reeds gevonden met al een beetje oog voor details. Het verhaal heeft een romantisch tintje, wat niet storend is, maar ook niet direct een meerwaarde heeft. Kat Novak lijkt een beetje de voorganger van Maura Isles (uit de reeks Rizzolli & Isles), die zich ook vastbijt in een zaak als patholoog anatoom.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…
recensieBoekrecensie: Tess Gerritsen - De ChirurgDe boeken van Tess Gerritsen vinden gretig aftrek. Ook ik liet me verleiden door de flaptekst van The Surgeon (Nederland…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…

Boekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanBoekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanKersenrood vertelt het verhaal van de naïeve Vincent die door zijn ouders naar een kostschool gestuurd wordt, in Engelan…
'Dekmantel' van Loes den Hollander: samenvatting'Dekmantel' is een thriller van Loes den Hollander (Nijmegen, 1948). De uitgave is van 2013 bij Karakter Uitgevers B.V.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: The House of Books
  • Boek - Tess Gerritsen 'Meisje vermist' (ISBN: 978-90-443-4629-9) - gelezen op 3/11/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 10-11-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.