'Dekmantel' van Loes den Hollander: samenvatting
'Dekmantel' is een thriller van Loes den Hollander (Nijmegen, 1948). De uitgave is van 2013 bij Karakter Uitgevers B.V. Uithoorn. ISBN 978 90 452 0414 7. Aantal bladzijden: 335. In deze thriller draait het om twee gezinnen: het gezin van een vermoord kind en het gezin van de dader. Na een aantal ontwikkelingen wantrouwen de twee gezinnen elkaar en binnen de gezinnen groeit er ook wantrouwen. Wraakgevoelens spelen daarin een grote rol.
- Titel: Dekmantel
- Auteur: Loes den Hollander
- Karakter Uitgevers B.V.
- Publicatie: 2013
- ISBN: 978 90 452 04147
De auteur
Loes den Hollander (1948) komt uit Nijmegen. Zij was tot 2006 directeur van een gezondheidsinstelling. Als kind had zij al diverse verhalen gepubliceerd. In 2001 won zij een belangrijke prijs en vanaf 2006 is zij voltijds gaan schrijven.
Personages
Dokter Winston
Winston is een gerespecteerde kinderoncoloog. Hij heeft bekend dat hij twaalf jaar geleden de veertienjarige Jellemieke verkracht en vermoord heeft. Dit was vlak na zijn huwelijksreis met Maggie. Winston z'n eerste vrouw is overleden. Met haar heeft hij twee volwassen dochters. Hun contact is goed.
Maggie
Het verhaal begint in dagboekvorm op 6 december 2012. Het dagboek wordt geschreven door Maggie, de echtgenoot van Winston. De aanhef is 'lieve Winston'. Maggie begint het dagboek rondom de weken dat Winston opgepakt is. Maggie heeft vragen aan haar echtgenoot. Hij weigert echter elke vorm van contact met haar en zijn twee dochters. In het dagboek uit ze haar onzekerheden. Langzaamaan vraagt ze zich af of ze signalen gemist heeft. Had ze kunnen merken dat ze met een verkrachter en moordenaar samenleefde? In de loop van het verhaal neemt ze steeds meer afstand van haar man, maar ze kan niet ontkennen dat er diep in haar nog altijd liefde zit voor hem. Vanaf 2 mei 2013 laat ze 'lieve' achterwege. Maggie was halverwege de dertig en nog maagd toen ze Winston ontmoette. Ze vond zichzelf lelijk, dat kwam mede door de kritiek van haar moeder Riny. Riny heeft altijd het slungelige uiterlijk van haar dochter benadrukt. Door Winston bloeide Maggie op. Door hem voelde ze zich mooi. Maggie leefde om te werken. Samen met haar vader Jules heeft ze een coachingbureau. Maggie is de tweede vrouw van Winston. Zijn eerste vrouw is overleden. Uit dat huwelijk heeft hij twee dochters. Deze dochters zijn meestal uiterst kil naar Maggie toe. Zij vindt dat vreselijk. Maggie heeft tot haar verdriet weinig contact met haar stiefkleinkinderen.
Fay en Marcel
Tussen de dagboekhoofdstukken in, wordt het leven van Fay en Marcel beschreven. Dit gaat niet in dagboekvorm. Zij zijn de ouders van de verkrachtte en vermoordde Jellemieke. Fay is getrouwd met Marcel, een labiele kunstenaar. Hij is een aantal jaren jonger dan Fay en zij gaat hem gedurende hun huwelijk tot haar afschuw steeds meer als een kind beschouwen. Sinds de moord op Jellemieke heeft Fay niet meer gewerkt. Ze wordt financieel ondersteund door de ouders van Marcel. Fay heeft geen eigen geld. Ze is afhankelijk van haar man en zijn familie. Hij en zijn familie vormen soms een front tegen haar. Het huwelijk van Fay en Marcel is nooit stabiel geweest.
Jules, de vader van Maggie
Jules is de vader van Maggie. Hij is gescheiden van haar moeder. Hij heeft Fay opgevoed. Ze hebben een goede relatie met elkaar. Ze runnen samen een coachingbureau. Ze zijn liefdevol, maar niet kritiekloos naar elkaar. Hij is gek op de kinderen van Winston en zij op hem.
Riny, de moeder van Maggie
Riny is de moeder van Maggie. Zij heet zich nooit met Maggie bemoeit. Ook niet toen zij nog getrouwd was met Jules. Ze had liever geen kinderen gehad. Ze heeft zelf een vreselijke jeugd gehad. Maggie beschouwt haar moeder als een zeer egoïstische vrouw. Maggie heeft altijd geleden onder de hatelijkheden van haar moeder.
De dochters van Winston
Chantal en Celine zijn de dochters van Winston. Ze zijn beide arts. Ze zijn getrouwd en hebben kleine kinderen. Ze accepteren Maggie niet als hun stiefmoeder, maar ze houden de schone schijn op voor de buitenwereld. Soms zijn ze aanhankelijk naar Maggie toe, maar meestal zijn de ijzig kil. Ze zijn wel bijzonder gesteld op de vader van Maggie, Jules en hij schikt zich met liefde in de oparol.
Eddie, een voormalig vriend van Fay
Eddie was vroeger een vriend van Fay en Marcel. Hij had een korte affaire met Fay. Het contact is verwaterd. Fay denkt pas weer aan hem als ze in een overlijdensadvertentie leest dat zijn gehandicapte dochter is overleden. Vlak daarop komen ze elkaar toevallig tegen. Hij blijkt al die tijd gedacht te hebben dat Jellemieke zijn dochter zou kunnen zijn. Fay geeft geen antwoorden.
Winston bekent de moord
Winston heeft vrijwillig meegedaan aan een DNA-onderzoek en werd aangewezen als dader. Winston heeft bekend. Na twaalf jaren van verdriet, frustraties en onzekerheid, weten Fay en Marcel wie de moordenaar van hun dochter is. In de rechtszaal horen ze van Winston wat hij met hun dochter heeft gedaan. Hoewel ze behoefte hadden aan duidelijkheid over wat er met hun dochter gebeurd is, veroorzaakt dit nieuw verdriet en frustraties. Marcel zint op wraak na het aanhoren van Winston. Fay hoort zijn wraakverhalen eerst vertwijfeld aan. Later wordt ze bang dat de plannen daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Hij zinspeelt op wraak op een gezinslid van Winston, omdat Winston in de gevangenis onbereikbaar is. In het huwelijk groeien de spanningen.
Wantrouwen in beide gezinnen
Eddie, een vroegere minnaar van Fay en daardoor mogelijk de vader van Jellemieke, is net zo wraakzuchtig als Marcel. Als niet veel later de dochter van Winston vermist wordt, hebben Maggie en Fay contact. Maggie verdenkt de familie van Fay, omdat wraak door de familie van een slachtoffer niet ondenkbaar is. Ze vertelt Fay dat de familie van Winston kaarten ontvangt met kinderversjes. De afzender kennen ze niet. Fay weet hier niets vanaf. Er groeit wantrouwen tussen de gezinnen. Dan wordt Maggie ook vermist. Fay verdenkt Eddie en Marcel. Fay zoekt daarom contact met de vader van de vermiste Maggie. Als Fay hem vertelt over de kaarten met kinderversjes waar Maggie over sprak, weet hij meteen over wie dit gaat. De afzender op de kaarten is de naam van Riny d'r overleden vader. De man die haar zo'n vreselijke jeugd heeft gegeven, de reden waarom zij geen kinderen wilde. De man die haar een trauma bezorgde. Riny heeft zijn naam gebruikt.
Maggie wordt gevonden
Fay en Jules gaan naar het huis van Riny. Zij rijdt net weg. In de kelder van haar huis vinden ze een half dode Maggie. Ze overleeft het net. Riny heeft haar enkele dagen daarvoor in het duister van de kelder verteld wat er gebeurd is met de vermiste en inmiddels gestorven dochter van Winston en wat er gebeuren gaat met Maggie. Ze zullen versterven. Riny wilde wraak. Ze wilde haar ex-man Jules terug. Door de geboorte van Maggie, was ze haar man kwijt aan Maggie. Daarna was ze haar man kwijt aan de kinderen van Winston, omdat hij als opa werd gezien. Riny ziet dit als de schuld van Winston. Riny werkte samen met Marcel aan haar wraakplan. Ook hij wilde wraak op Winston, al gold bij hem een andere reden. Als de waarheid duidelijk wordt, pleegt Riny zelfmoord. Niemand weet dat Marcel ook betrokken was bij de twee vermissingen. Fay beseft dit en wil dat Marcel zich aangeeft. Ook wil ze nu definitief scheiden. Marcel chanteert haar door te dreigen haar met financiële ellende achter zal laten, als zij zijn betrokkenheid bekend maakt. Hij vindt dat hij door wraak te nemen, heeft gedaan wat elke vader zou doen. Na deze chantagepoging zegt Fay hem dat hij niet de vader van Jellemieke is. Dan belt ze de politie.
Dekmantel
Riny vertelt in de kelder waar Maggie ligt, dat zij als schoonmoeder van Winston niet snel verdacht zou worden van iets wat in het gezin van het slachtoffer of van de dader gebeurt. Winston is haar dekmantel. Het dagboek van Maggie en daarmee het verhaal, eindigt op 1 november 2013.