Boekverslag: Sterre Carron 'Matsya' (Rani Diaz-reeks 3)

Boekverslag: Sterre Carron 'Matsya' (Rani Diaz-reeks 3) Matsya is het derde deel uit de reeks met Rani Diaz in de hoofdrol van de Belgische thrillerschrijfster Sterre Carron. Ellen Verbeek had nooit verwacht dat een telefoontje met de vraag 'welke dag is het vandaag?' haar wereld helemaal op zijn kop ging zetten. Zo wordt de kinderoppas brutaal vermoord aan het zwembad en wordt hoofdinspecteur Rani Diaz op de zaak gezet. Hoe verder Rani de zaak uitzoekt, hoe meer ze overtuigd is dat Ellen het slachtoffer is van een wraakactie met verstrekkende gevolgen. Niemand in haar omgeving is nog veilig en dat allemaal door een foute beslissing in het verleden.

Gegevens

 • Titel: Matsya
 • Reeks: Rani Diaz (3)
 • Auteurs: Sterre Carron
 • Eerste druk: 2014
 • Aantal pagina's: 336
 • ISBN: 978 94 915 3531 4

Samenvatting

Emma

Ellen Verbeek had haar avondje uit met haar man Mark net iets anders voorgesteld. Na hun ruzie over zijn koele reactie op haar zwangerschap, ontdekt ze de volgende dag dat Emma, hun vaste oppas, vermoord is in hun zwembad. Rani en haar team krijgen de taak om de dader te vinden van deze moord. Wanneer Rani en haar partner Simons merken dat Tom, het ex-vriendje van Emma, die avond had gebeld naar Emma, beslissen ze hem enkele vragen te stellen.

Wat ze niet weten is dat Tom zijn beste vriend had gevraagd om zijn alibi te zijn. Hij had die avond het niet kunnen laten om Emma een paar keer te bellen. Tijdens hun laatste gesprek vroeg ze hem om langs te komen omdat ze het gevoel had dat er iets niet klopte, wat hij ook onmiddellijk deed. Wanneer hij haar dode lichaam had gevonden aan het zwembad was hij in paniek teruggekeerd naar huis. Hij had de politie niet op de hoogte gebracht uit angst zelf verdachte te worden. Al snel ontdekt het team van Rani dat het alibi van Tom vals is. Ze hebben ook bewijzen op basis van de schoenafdrukken, dat Tom die avond aanwezig is op de plaats delict.

Rani krijgt het moeilijk wanneer ze een dode baby samen met een zak rotte vis op het graf van Ellens vader vinden. Rani is ervan overtuigd dat er een link moet zijn tussen de dood van Emma en de vermoorde baby. Misschien was er een patiënt die niet gelukkig was of een minnaar die wraak wou nemen? Maar Simons en haar baas geloven niet dat er een link is tussen de moorden en Ellen.

De ex-vrouw van Mark en hun dochter hadden een goed alibi, dus zij kunnen het niet gedaan hebben. Tom zit wel opgesloten op basis van de bewijzen, maar Rani is overtuigd dat hij onschuldig is. De kans is groot dat de baby lukraak is uitgekozen in het ziekenhuis, aangezien de moeder vrij geïsoleerd leeft sinds haar man gestorven is. Tijdens een nieuwe ondervraging met Tom krijgen Rani en Simons verrassend nieuws. Emma had een relatie met Mark De Jager, de man van Ellen. Tom geeft ook toe dat hij aanwezig was op de avond van de moord, maar blijft erbij dat hij haar niets heeft aangedaan. Had Emma Mark gechanteerd waardoor hij haar wou vermoorden? Mark had een alibi, dus had het in ieder geval niet zelf gedaan.

Wanneer Rani Mark confronteert met wat ze te weten is gekomen, legt hij hen uit waarom hij een affaire was begonnen. Hij zag in Ellen niet meer de vrouw op wie hij verliefd was geworden. Haar interesse gaat niet verder dan de kinderen en dat stoort hem enorm. Maar hij zou nooit Emma kunnen vermoorden.

Mario Ceulemans wordt aangehouden met een gestolen auto waarin een krantenknipsel van de vermoorde baby wordt gevonden, wat direct de nodige interesse wekt bij Rani. Ze beslist dan ook eens te gaan luisteren bij de eigenaar van de auto, die ook de baas is van Mario, Michio Kushi, de eigenaar van een sushibar. De man weet niets van het artikel af, dat waarschijnlijk uit de krant komt die hij voor zijn werknemers koopt. Geen van de werknemers helpt hen verder en ook Rani is ervan overtuigd dat ze op het verkeerde spoor zitten. Wat ze echter niet weet is dat Michio heeft verzwegen dat hij nog een werknemer heeft, die in het zwart werkt.

Liselotte

Ellen krijgt opnieuw slecht nieuws, nu is het haar dochtertje Liselotte dat ontvoerd is. Nu begint Rani alles te begrijpen. Die avond had de dader al Liselotte willen ontvoeren, maar was toen gestoord door Emma. De volgende morgen had Liselotte ook zelf gezegd dat ze een spook had gezien.

Ellen moet zwijgen tegen de politie en Mark over de berichten die ze verder ontvangt van de dader. Als ze toch iemand op de hoogte brengt, wordt haar dochter vermoord. Terwijl Ellen omgaat met de angst om het verlies van haar dochter, denkt ze terug aan de tijd toen ze veertien was. Ze had haar ouders toen wijsgemaakt dat ze naar een vriendin ging, maar ze ging naar een fuif. Op de terugweg naar huis was ze op een gruwelijke manier aangerand. Het had een tijd geduurd voordat ze lichamelijk hersteld was en dan kreeg ze te horen dat ze zwanger was. Haar ouders besloten dat het kind zou geadopteerd worden. Verder had ze nooit niets meer gehoord over het kind en was het enkel een nare herinnering.

Tijdens een gesprek met Ellens moeder komen Rani en Simons ook het verhaal van Ellens jeugd te weten. Dit zorgt weer voor een link in de zaak, aangezien het kind van Ellen twintig jaar geleden geboren is op 11 januari. En net op 11 januari had Ellen een telefoontje gekregen met de vraag welke dag het was en de dag erna had de moordenaar Liselotte proberen te ontvoeren. Rani wil te weten komen wie het kind heeft geadopteerd.

Na een hoop werk vindt het team de adoptieouders, die Rani en Simons alles vertellen over hun adoptiedochter, Marieke, die aan een erfelijke ziekte lijdt. Het visgeursyndroom is een ziekte die ervoor zorgt dat je lichaam een onaangename geur afscheidt als je bepaalde dingen eet. Haar ouders weten niet waar Marieke is, want op een dag was ze verdwenen en had ze enkel een briefje achtergelaten waarin stond dat ze ooit zou terugkomen. Voor Rani is het duidelijk, Marieke Donkers is de moordenaar. Ze moet alleen nog de bewijzen vinden.

Ellen

Ellen krijgt een bericht van de moordenaar om af te spreken op het platform van een zendmast. Wanneer ze boven is, wordt ze geconfronteerd met de waarheid. Daar staat haar oudste dochter vol haat in haar ogen. Ellen probeert Marieke ervan te overtuigen dat het niet haar keuze was om haar af te staan en dat ze veel aan Marieke heeft gedacht. Maar Marieke is niet overtuigd, integendeel. Marieke verwijt Ellen dat ze de drager is van het gen van haar syndroom en dat ze ervoor gezorgd heeft dat ze geen leven heeft. Marieke neemt haar mee naar Liselotte.

Wanneer Ellen het lijkje van haar dochter ziet, kan ze niet geloven wat er gebeurd is. Voor Marieke is het plan klaar zodra ze Ellen nog verminkt heeft met een kapot glas. Een half jaar had ze alles voorbereid en nu kan ze eindelijk vertrekken naar haar vriend die in Oekraïne woont. Ze is al weg wanneer Rani en haar team aankomen en Ellen terugvinden bij het stoffelijk overschot van haar dochtertje in het huis van Marieke.

Rani is ontgoocheld in de afloop van de zaak. Ze is er niet in geslaagd om Liselotte te redden, Ellen had ontdekt dat Mark haar had bedrogen en zou nooit meer dezelfde zijn, nadat ze geconfronteerd was met haar oudste dochter die haar zoveel haatte dat ze alles had afgenomen, en uiteindelijk was Marieke erin geslaagd om haar straf te ontvluchten.

Maar ondanks alle ellende ziet de toekomst er rooskleurig uit. Zeker wanneer Rani op de trouw van haar collega Petra, kan vertellen tegen Frederik dat ze zwanger is en enkele weken later verneemt dat Marieke dood is aangetroffen in Oekraïne.

Hoofdpersonen

Rani Diaz

Ze is een gedreven hoofdinspecteur moordzaken. Rani heeft de voogdij over haar achtjarig zusje Romy en is de verloofde van Frederik Matthieu, die als politiearts werkt.

Frederik is naast politiearts ook huisarts en geeft nog colleges forensische wetenschappen aan de Leuvense universiteit. Hij woont samen met Rani. Hij is gescheiden sinds enkele jaren en heeft de voogdij over zijn dochtertje Cécile, dat niet veel verschilt qua leeftijd met Romy, het zusje van Rani. De twee meisjes groeien samen op als zusjes.

Bert Simons

Hij is de corpulente partner van Rani. Hij ziet er steeds verzorgd uit en heeft een goed hart. Rani en Simons werken bijna vijf jaar samen. Hij is de ideale partner voor Rani, aangezien hij een van de weinigen is die erin slaagt om haar op het gepaste moment te kalmeren. Hij heeft een relatie met Sofie en is ervan overtuigd dat ze wel eens de ware zou kunnen zijn.

Ellen Verbeek

Ze is een pediatrisch chirurg. Samen met haar man Mark heeft ze een tweeling Liselotte en Hendrik. Ellen is een mooie, aantrekkelijke vrouw met heel veel charisma. Maar ze is ook jaloers en wantrouwig, wat Mark enorm stoort.

Mark De Jager

Hij is een vijfenveertigjarige tandarts, die gespecialiseerd is in prothesen. Hij had Ellen leren kennen toen hij nog getrouwd was. Toen ze door zijn ex-vrouw en dochter betrapt werden, is hij gescheiden. Hij heeft geen contact meer met zijn dochter Clara. Mark was begripvol geweest voor het verleden van Ellen en had haar de tijd gegeven die ze nodig had. Hij wou haar zelfs helpen om het kind te zoeken, maar dat had Ellen geweigerd.

Tom De Coster

Hij studeert journalistiek. Doordat Emma ontdekt had dat hij drugs dealde, had ze hun relatie stopgezet. Maar Tom kon dit niet verdragen, hij hield veel te veel van haar om haar zomaar te laten gaan en begon haar te stalken.

De dader / Marieke Donkers

Ze volgt Ellen constant en weet al haar gewoontes. Marieke werd vroeger gepest. Na een poging tot zelfmoord kreeg ze thuisonderwijs. Ze probeerde het nogmaals wanneer haar vriend verhuisde naar het buitenland. Door toeval was ze tot de conclusie gekomen dat ze geadopteerd was. Marieke heeft twee zussen: Katrien en Noor, en drie broers: Steven, Joeri en Nathan.

Emma

Ze was een lief meisje en door iedereen graag gezien.

Symbolen en motieven

Schuldgevoel

Rani voelt zich nog altijd schuldig naar haar beste vriendin Lies Leroy toe. Vorige zomer was Rani samen met Romy en Raquel, het dochtertje van Lies, naar de manege geweest. Ze had hen alleen achtergelaten omwille van een dringende oproep. Toen ze terug kwam waren de meisjes verdwenen. Het duurde weken voordat de meisjes terug werden gevonden. Raquel was dood en Romi had nog altijd haar gesprekken bij de psychiater nodig om op die manier de nachtmerries dragelijker te maken. Rani weet dat Lies het haar vergeven heeft, maar zij kan nog altijd niet leven met het idee dat ze de meisjes alleen heeft achter gelaten, waardoor de zaak haar ook zo nauw aan het hart ligt.

Frustraties

Rani is er in het begin van overtuigd dat zowel Ellen als haar man Mark dingen verbergen voor haar, maar Simons vindt dat ze te kritisch is en niet moet voorlopen op de feiten zonder enig geldig bewijs. Wanneer ze weer tegenstand voelt bij Simons wanneer de baby wordt gevonden heeft ze het even gehad met hem.

Angst

Wanneer de dader te veel chloroform toedient, sterft Liselotte, wat niet de bedoeling is. Het plan om wraak te nemen op Ellen is nu volledig veranderd, waardoor nu alles sneller moet gebeuren, maar de kans om een fout te maken ook groter wordt. Voor de eerste keer is Marieke bang, maar heeft ze ook berouw naar wat ze Liselotte heeft aangedaan.

Verraden

Ellen kan er niet bij dat Mark haar bedrogen heeft met hun oppas. Maar daarnaast ontdekt ze ook dat hij haar grootste geheim over haar eerste kind verteld heeft aan haar zwager en zijn vriendin. Een ding is zeker, ze kan hem niet meer vertrouwen.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 336 bladzijden, die verdeeld zijn over 60 hoofdstukken, 22 delen en een epiloog. Elk deel heeft een aparte titel, die een verwijzing geeft naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt:
 • Deel een - Dinsdag 12 januari,
 • Deel twee - Woensdag 13 januari,
 • Deel drie - Donderdag 14 januari,
 • Deel vier - Zaterdag 16 januari,
 • Deel vijf - Maandag 18 januari,
 • Deel zes - Woensdag 20 januari,
 • Deel zeven - Donderdag 21 januari,
 • Deel acht - Vrijdag 22 januari,
 • Deel negen - Maandag 25 januari,
 • Deel tien - Dinsdag 26 januari,
 • Deel elf - Woensdag 27 januari,
 • Deel twaalf - Donderdag 28 januari,
 • Deel dertien - Vrijdag 29 januari,
 • Deel veertien - Maandag 1 februari,
 • Deel vijftien - Dinsdag 2 februari,
 • Deel zestien - Woensdag 3 februari,
 • Deel zeventien - Donderdag 4 februari,
 • Deel achttien - Vrijdag 5 februari,
 • Deel negentien - Maandag 8 februari,
 • Deel twintig - Dinsdag 9 februari,
 • Deel eenentwintig - Dinsdag 16 februari en
 • Deel tweeëntwintig - Zaterdag 20 februari.

Het verhaal geeft het standpunt van Ellen Verbeek, Emma, Rani, Tom De Coster, Mark, die in derde persoon is geschreven en dat van de dader, die in de ik-persoon is geschreven. Bij het perspectief van de dader is gebruikgemaakt van cursiefgetypte tekst.

Titelverklaring

Matsya is een verwijzing naar het syndroom waaraan Marieke lijdt. Als tiener kreeg ze de raad van een dokter om niet meer over het visgeursyndroom te spreken, maar het matsya te noemen. Volgens de arts betekende matsya in het Sanskriet vis en op die manier vertelde ze de waarheid, maar klonk het in ieder geval minder eng.

Thema

Hoe mensen jou behandelen is hun karma, hoe jij reageert is de jouwe. (Wayne Dyer)

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2014 van 11 januari tot 20 februari, in Bonheiden, Mechelen, Keerbergen, Zoutenaaie en Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Evaluatie

Het boek is fantastisch opgebouwd, waarin je als lezer, net iets meer info hebt over de dader door af en toe haar standpunt te kunnen lezen. Maar dat zorgt er nog niet voor dat Sterre Carron je niet meer verrast. De spanning is duidelijk aanwezig en goed neergezet met een sublieme opbouw. Door de vlotte schrijfwijze en de korte hoofdstukken is het een snel leesbaar boek. Ook het privéleven van de hoofdpersonages komen met regelmaat aan bod. Het boek kan apart gelezen worden, er wordt wel verwezen naar een vorige zaak maar dat stoort niet. Wil je toch van start gaan met de reeks, dan start je met Mara. Wie van thrillers houdt, is het zeker een reeks om uit te proberen!

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag Radeloos, Carry SleePaco kan het heel goed vinden met zijn vader. Samen werken ze vaak in de garage van zijn vader, die automonteur is. Maar…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

'Dekmantel' van Loes den Hollander: samenvatting'Dekmantel' is een thriller van Loes den Hollander (Nijmegen, 1948). De uitgave is van 2013 bij Karakter Uitgevers B.V.…
Baantjer. 'De Cock en tranen aan de Leie' - samenvattingBaantjer. 'De Cock en tranen aan de Leie' is een detective van A.C. Baantjer. Rechter De Mirabello wordt vermoord. Hij h…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Witsand Uitgevers
 • Boek - Sterre Carron 'Matsya' (ISBN: 978 94 915 3531 4) - gelezen op 26/9/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 20-10-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.