Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)

Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11) Pitta is het elfde deel van de boekenreeks van de Belgische schrijfster Sterre Carron met Rani Diaz in de hoofdrol. Rani Diaz zit met privéproblemen wanneer ze geconfronteerd wordt met een zaak waar er totaal geen link is te vinden. Het begint met een verdwijning van een kind, maar niet veel later is ook een volwassen vrouw verdwenen zonder enige aanwijzing wie daarvoor verantwoordelijk is. Rani krijgt het gevoel dat ze niets meer onder controle heeft, noch privé, noch op het werk. Ze vermoedt dat niemand haar de waarheid vertelt en op die manier kan ze ook niet vermijden dat er nog meer mensen verdwijnen.

Gegevens

  • Originele titel: Pitta
  • Auteur: Sterre Carron
  • Reeks: Rani Diaz (11)
  • Eerste druk: 2018
  • Aantal pagina's: 317
  • ISBN: 978 94 929 3417 8

Samenvatting

Barbara

Hoofdinspecteur Rani Diaz krijgt een telefoontje van haar zusje Romy die in het ziekenhuis ligt. Haar kamergenoot Jade is verdwenen en Romy is ongerust. Rani gaat voor alle veiligheid een kijkje nemen in het ziekenhuis. Als ze Jade niet in het ziekenhuis vinden bestaat de kans dat ze met iemand is meegegaan en in het ergste geval is ze ontvoerd.

Via de bewakingsbeelden zien Rani en haar collega Bert hoe een man Jade meeneemt naar zijn auto. Het lijkt eruit dat ze vrijwillig meegaat, maar Rani's gevoel zegt dat dit niet het geval is en Huub, de vader van Jade herkent de man niet. De nummerplaat van de auto is van Armand Verhelst, een man die al twee weken wordt vermist.

Tijdens de ondervraging van vader Huub, vertelt hij hen dat zijn vrouw Barbara voordat ze zwanger was van Jade, een paar keer had afgesproken met haar jeugdliefde Bastian Verhasselt, waardoor ze niet zeker was wie de vader was. Toen Jade was geboren hadden ze een DNA-test laten doen en daaruit bleek dat Bastian de vader was, die hier niet van op de hoogte is. In het begin had Huub het moeilijk om via Jade geconfronteerd te worden met het overspel van zijn vrouw. Maar nu houdt hij van Jade en beschouwt hij haar als zijn eigen dochter. Maar hij geeft toe dat hij niet meer van Barbara houdt en al een jaar een relatie heeft met Katrien Vermeers, een vriendin van zijn vrouw. Zij is ook zijn alibi voor de vorige avond.

Bastian vertelt Bert en Rani dat Barbara hem een paar weken geleden had gebeld. Ze wou hem spreken en zei dat het dringend was. Maar hij wou hier niets van weten nu hij een nieuwe vriendin heeft. Ze klonk wel bang, maar hij weet niet wat er aan de hand was, omdat hij haar niet had laten uitpraten. Eleonora, de vriendin van Bastian, bevestigt het alibi van haar vriend. Maar zowel Bert als Rani hebben het gevoel dat er iemand liegt. Bij Katrien Vermeers worden ze niet veel wijzer en ze schrappen haar van de verdachtenlijst.

Pascale

Pascale weet niet waar ze nu is, maar ze herinnert zich dat ze op een parking van een supermarkt was ontvoerd door een man. Ze merkt dat ze niet alleen is als ze gejammer hoort in de donkere ruimte. Haar ontvoerder had gelukkig de aansteker in haar zak niet gevonden, waardoor ze beter kan zien wie er nog meer in de ruimte is. Wanneer ze een klein meisje ziet, herkent ze haar direct van het nieuws, het is Jade. Ze stelt het meisje gerust dar ze haar geen pijn zal doen en belooft haar niet alleen te laten.

Pascale probeert een uitweg te zoeken, maar in een gang vindt ze een lijk van een man. Wanneer ze beslist om toch een kans te wagen om te ontsnappen wordt ze tegengehouden door de ontvoerder. Hij neemt Jade mee en zegt dat hij haar naar haar moeder zal brengen op voorwaarde dat Jade niets over hem zal vertellen. Pascale hoopt dat hij de waarheid spreekt.

Jade is bang zonder Pascale, maar ze weet dat ze straks haar mama zal zien. De man brengt haar naar een viaduct en zegt dat haar mama daar op haar wacht. Wanneer Jade haar niet ziet, begint ze te jammeren. De man tilt haar op en zet haar op de balustrade. Daar duwt hij haar vanaf zodat ze door de voorruit van een auto vliegt.

De volgende ochtend hoort Rani het nieuws van haar collega's. De bestuurster was op slag dood en de medepassagier ligt in shock in het ziekenhuis. Ze vonden een aansteker waarop Pascale staat in een zak van Jade. En toevallig had gisteren een vrouw, Gisèle, een aangifte gedaan voor de verdwijning van haar vriendin Pascale. Ze moeten de aansteker zo snel mogelijk aan Gisèle laten zien, want misschien heeft Pascale iets te maken met de ontvoering of is ze ook een slachtoffer.

Rani en haar collega Davy gaan naar Gisèle, die hen op de hoogte brengt dat ze ondertussen Pascales fiets heeft gevonden op de parking van de supermarkt waar Pascale naartoe ging. Als ze de aansteker tonen herkent Gisèle hem onmiddellijk. Ze vreest het ergste als ze hoort waar de aansteker is gevonden. Rani gelooft ook dat Pascale een slachtoffer is en geen dader. De videobeelden tonen niets verdachts in de winkel en van de parking zijn er geen beelden. Wel is er een getuige die Pascale had zien praten met een lange, kalende man.

De vrienden Glenn, Stijn en Jonas zwemmen door het warme weer in de vijver van het park wanneer ze het mishandelde lichaam van Pascale vinden in een bootje. Rani en haar collega Fien zijn helemaal niet voorbereid op wat ze te zien krijgen. Rani is ervan overtuigd dat wraak het motief is, dus moeten ze dieper graven in het verleden van Pascale.

Maar eerst gaan Rani en Bert Barbara confronteren met wat Bastian hen had verteld. Ze beweert onmiddellijk dat Bastian liegt en dat ze hem al jaren niet meer heeft gezien. Maar niet veel later toont Bastian zijn smartphone, waarop ze zien dat Barbara effectief gebeld heeft. Hij geeft toe dat hij haar ook terug had gebeld en toen had ze hem verteld dat Jade zijn dochter was. Het leek haar een goed idee om hem hiervan op de hoogte te brengen, voor het geval dat haar iets zou overkomen.

Nadia

Nadia Bressincks is helemaal overstuur wanneer ze het kaartje ziet dat onder de ruitenwisser van haar auto zit. Ze herkent het handschrift en weet dat ze niet veilig is. Als ze thuis komt houdt de man haar onder schot en stelt voor om te wachten tot haar man Bruno thuis is, dan kunnen ze een spel spelen. Het duurt niet lang of Bruno is thuis, het spel is ook snel voorbij en het koppel is dood.

De vader van Nadia heeft de politie gecontacteerd. Hij had zijn schoonzoon in het huis dood teruggevonden. Het lijkt op zelfmoord, maar de man geloofde er niets van. In het huis heeft hij kogels in de muur en bloed op de grond gevonden en zijn dochter is spoorloos. Op het moment dat een collega van Rani de foto's van Nadia ziet, herkent hij haar onmiddellijk. Ze was op de begrafenis van Jade en praatte een hele tijd met Barbara. Niet veel later ontdekt de brandweer het verkoolde lichaam van Nadia in een uitgebrande auto niet ver van het huis.

Rani kan Barbara niet bevragen over haar relatie met Nadia, want zij is na een mislukte zelfmoordpoging in de psychiatrische instelling terechtgekomen. Maar Rani heeft nog een mogelijkheid, Pascale had voor Gisèle een andere vriendin gehad, Shirley, die haar een tijdje had gestalkt toen de relatie gestopt was. Shirley had Pascale in het jeugdhuis SAMEN ontmoet. Het jeugdhuis bestaat niet meer, maar misschien waren Barbara en Nadia daar ook geweest. Shirley kan haar niet verder helpen, maar haar vader, die penningmeester was in het jeugdhuis, bevestigt dat Barbara en Nadia bij het jeugdhuis kwamen en elkaar kenden.

Wanneer ze eindelijk Barbara kunnen bevragen, confronteren ze haar met wat ze weten en begint ze te praten. Alle drie, zij, Pascale en Nadia, waren verkracht door de voorzitter van het jeugdhuis, Eduard De Coster. Barbara en Pascale hadden het enkel aan elkaar verteld en later ook aan Nadia. Nadia vertelde het aan Hilde Heylen en haar oudere zus Christelle. Voor de rest hadden ze er uit angst voor de gevolgen niets mee gedaan.

Hilde

Uiteindelijk had Eduard ook Hilde bedreigd en toen staken Nadia, Hilde, Pascale en Barbara zijn huis in brand toen hij met zijn gezin op vakantie was.

Als Bert en Rani aan komen bij het huis van Eduard ontmoeten ze zijn toekomstige schoondochter, die helemaal overstuur is. Ze was naar het verlaten gebouw gegaan dat naast het huis staat, om foto's te nemen. Daar had ze een dolk met bloed en een bebloed topje gevonden.

Bert en Rani gaan ook kijken en ruiken een penetrante geur. Ze zien dat er recent beton is gegoten en vinden er de voorwerpen waarover het meisje had verteld. Als het beton open wordt gekapt, ontdekken ze er het stoffelijk overschot van Armand Verhelst, de eigenaar van de auto waarmee Jade was ontvoerd. Gisèle bevestigt dat het bebloede topje van Pascale is, waardoor ze genoeg bewijsmateriaal hebben om Eduard op te pakken. Maar het probleem is dat ze niet weten waar hij is.

Vera, de vrouw van Eduard, vertelt Rani het verhaal van de brand en de grote liefde van haar man. Hij was verliefd geworden op Amelia. Vera wist het en tolereerde het, zo had ze ook toegestemd dat Amelia in hun huis zou logeren terwijl zij op vakantie waren. Na haar dood door de brand was Eduard ontroostbaar, depressief en niet meer dezelfde.

Niet veel later krijgen ze te horen dat Hilde Heylen was lastig gevallen door een man en hem had vermoord, het is bevestigd dat het over Eduard De Coster gaat.

Hoofdpersonen

Rani Diaz

Ze is voogd van haar zusje Romy. Ze woont samen met Frederik, maar ze hebben problemen in hun relatie en leven meer naast elkaar dan met elkaar. Ze hebben een dochtertje, Rune. Rani's vader woont in Peru.

Barbara

Ze is de moeder van de achtjarige Jade. Huub is haar man, die werkt als notaris.

Bastian Verhasselt

Hij is een knappe veertiger met golvend haar en bruine ogen. Zijn vriendin is Eleonora Castillo.

Pascale

Ze is logopediste en heeft al jaren een relatie met Gisèle, die bij een uitgeverij werkt. Binnenkort gaan ze trouwen.

Bas Lissens

Hij is de spoedarts van Romy en orthopedist. Hij heeft gitzwarte haren let plukjes grijs en donkere ogen. Zijn vrouw is overleden.

Ontvoerder/Eduard De Coster

Hij is getrouwd met Vera en ze hebben twee zonen. Maar hij houdt al lang niet meer van haar. Als hobby fotografeert hij verlaten gebouwen. Hij woont zelf dicht bij een verlaten pand, waar hij alles kan doen, zonder pottenkijkers. Eduard is begrafenisondernemer. Hij was voorzitter van het jeugdhuis SAMEN en gemeenteraadslid.

Symbolen en motieven

Verdriet

Terwijl ze de zaak wil oplossen en hoopt dat Romy snel naar huis kan komen, moet Rani ook nog de crisis tussen haar en Frederik verwerken. Hij laat niets meer van hem weten, terwijl zijn moeder haar constant met hun huishouden moeit en Rani wijst op haar gebreken terwijl ze Frederiks gedrag begrijpt.

Woede

Iedereen van het team is ontzet wanneer ze het nieuws van Jade's dood horen. Welk monster kan een onschuldig kind zo iets aandoen? Ze willen de dader dan ook zo snel mogelijk vinden.

Schuldig

Terwijl haar relatie met Frederik steeds moeilijker en afstandelijker wordt, voelt Rani zich meer en meer aangetrokken door de spoedarts Bas, die voor Romy zorgt. Bas geeft haar ook signalen dat hij zeker en vast interesse in haar heeft. Maar Rani twijfelt of ze zich zo voelt omwille van haar situatie met Frederik of niet.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Pitta betekent vuur en is een verwijzing naar de brand die de vrouwen hadden gepleegd. Op de boekomslag zie je een bootje op een vijver, die een verwijzing is naar de plaats waar ze het lichaam van Pascale hebben gevonden.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de dochter van de schrijfster en de Mechelse brandweer. Het bestaat uit 317 bladzijden die verdeeld zijn over een proloog, 61 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Rani, de ontvoerder/Eduard De Coster, Jade, Pascale, Glenn, Nadia, Hilde, dat geschreven is in de derde persoon.

Thema

De wraak groeit op een hunkering naar vergelding.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het het heden in Mechelen, Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver

Evaluatie

Pitta is een thriller, die je van in het begin vast heeft met een mooie balans van thrillergruwel en privéproblemen. In Pitta blijft de ontvoerder lang onder de radar van Rani en haar team en zijn bedoelingen worden pas duidelijk aan het einde van het verhaal, waardoor je blijft lezen om uit te zoeken waar de link ligt tussen het jonge meisje en de andere vrouwen. Alle partijen komen uitgebreid aan bod, waardoor je een beeld krijgt van het volledige verhaal. De personages en verhaallijnen zijn tot in de puntjes uitgewerkt en met de kleine hoofdstukken geraak je de draad niet kwijt. Zeker een aanrader, maar niet voor gevoelige lezers.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag Radeloos, Carry SleePaco kan het heel goed vinden met zijn vader. Samen werken ze vaak in de garage van zijn vader, die automonteur is. Maar…
Ayurveda: vata, pitta en kaphaDe begrippen vata, pitta en kapha zijn de drie dosha's uit de Ayurveda. Het zijn fysiologische krachten die werkzaam zij…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2)Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2)Wildernis is het tweede boek van de Australische schrijfster Jane Harper met het personage Aaron Falk. De droogte was he…
Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Bijna echt gebeurd is een roman van Liane Moriarty, een Australische schrijfster. Liane Moriarty is bekend geworden bij…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Witsand Uitgevers Bvba
  • Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11) (ISBN: 978 94 929 3417 8) - gelezen op 24/12/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 28-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.