Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'

Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd' Bijna echt gebeurd is een roman van Liane Moriarty, een Australische schrijfster. Liane Moriarty is bekend geworden bij het grote publiek nadat haar roman Grote kleine leugens werd verfilmd voor een serie met onder andere Nicole Kidman en Reese Whiterspoon in de hoofdrollen. In Bijna echt gebeurd ziet Clementine ertegenop om naar haar vriendin Erika te gaan. Erika en Oliver hebben geen kinderen en Erika kan het soms niet laten om opvoedingsadvies te geven voor haar twee dochters. Clementine is dan ook blij als ze hoort dat de buren van Erika hen allemaal hebben uitgenodigd voor een barbecue. Op die manier hoeft ze niet alleen te praten met Erika en Oliver en wordt het toch nog een leuke dag. Maar maanden later vraagt ze zich nog altijd af hoe het zo verkeerd is gelopen.

Gegevens

  • Originele titel: Truly, Madly, Guilty
  • Titel: Bijna echt gebeurd
  • Auteur: Liane Moriarty
  • Eerste druk: 2016
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
  • Vertaling: Monique Eggermont
  • Aantal pagina's: 509
  • ISBN: 978 94 005 0837 8

Samenvatting

De dag van de barbecue

Wanneer Erika haar buurman Vid vertelt dat haar vriendin Clementine met haar gezin op bezoek komt, stelt hij voor om samen te barbecueën. Erika weet dat ze nee moet zeggen, omdat het een belangrijke dag is. Maar ze geeft toe, dit tegen de zin van haar man Oliver. Hij is ervan overtuigd dat Erika expres de uitnodiging van de barbecue heeft geaccepteerd om hun plan te saboteren. Maar Erika denkt dat het beter op deze manier is.

Clementine zelf heeft niet veel zin om naar Erika te gaan. Ze zijn al lang vriendinnen, maar Erika slaagt er steeds in om Clementine te wijzen op tekortkomingen in de opvoeding van haar dochters, Holly en Ruby. Dus gaat ze onmiddellijk akkoord als Erika belt met het barbecueplan. De buren Vid en Tiffany hadden zij en haar man Sam al eerder ontmoet. Ze zijn een paar jaar ouder, maar het zijn heel leuke mensen. En alles is beter dan alleen zijn met Erika en Oliver. Erika vraagt wel eerst bij hen koffie te drinken aangezien zij en Oliver nog iets willen bespreken. Clementine wil weten waarover het gaat, maar dat wil Erika nog even geheim houden.

Vandaag

Na de barbecue is alles veranderd. Het contact tussen Erika en Clementine is niets meer vergeleken met vroeger en sindsdien heeft ze haar buren niet meer gesproken. Haar man Oliver en hun buurvrouw Tiffany zijn de enige die een gesprek met elkaar hebben op een normale manier. Ze maken zich zorgen over hun buurman Harry. Niemand had hem nog gezien na de dag van de barbecue en dat was ondertussen twee maanden geleden. Als ze gaan kijken zien ze dat zijn brievenbus vol post zit. Ze komen binnen met een sleutel die ze onder een bloempot vinden, en ontdekken het levenloze lichaam van Harry onderaan de trap. Beiden voelen zich schuldig omdat ze hem niet eerder hadden gemist.

De man van Clementine, Sam, heeft het gevoel dat hij gek aan het worden is. Zijn werk is niet zo boeiend als sommigen denken en zijn relatie is ook niet alles. Hij zou zo graag zijn gedachten willen delen met Clementine, maar weet dat hij er dan onmiddellijk spijt van zal krijgen. Misschien moeten ze scheiden, feitelijk weet hij het allemaal niet meer.

De dag van de barbecue

Wanneer Sam, Clementine, Ruby en Holly aankomen, is er direct kabaal voor tien, wat Erika en Oliver niet gewend zijn. Ze proberen het lawaai te negeren en zodra iedereen geïnstalleerd is beginnen Erika en Oliver hun verhaal. Ze hadden de laatste twee jaar al elf ivf-pogingen gedaan, maar tot nu toe zonder succes.

Clementine is helemaal verrast. Ze was er zeker van dat het koppel bewust kinderloos was en nu hoort ze net het omgekeerde. Waarom had Erika hier nooit iets over gezegd? Ze waren toch vriendinnen? Oliver en Erika hebben moeite om alles te vertellen, maar uiteindelijk slagen ze erin om uit te leggen dat een eiceldonatie hun enige optie is. Daarom vragen ze aan Clementine of zij dit eventueel wil overwegen. Clementine reageert hier niet direct op. Oliver probeert de zaak te redden door haar eraan te herinneren dat ze zelf tegen Erika had gezegd dat ze geen kinderen meer wou hebben. Sam is helemaal verrast wanneer hij dit hoort. Clementine probeert de situatie te redden door te zeggen dat het een grapje was, maar feitelijk is het wel de waarheid.

Vandaag

Clementine belt Erika om haar te vertellen dat ze haar eicellen wil afstaan, ze garandeert Erika ook dat haar beslissing niets te maken heeft met het voorval tijdens de barbecue. Maar Erika maakt Clementine duidelijk dat ze het niet gelooft. Erika had Clementines verontwaardigde toon gehoord toen ze met Sam aan het spreken was over de vraag die eerder was gesteld. Clementine vond het ongepast dat Erika de vraag niet alleen aan haar had gesteld in plaats van met de anderen erbij. Ze had ook het gevoel geuit dat Erika wel altijd iets wou van haar, dus wou ze haar eicellen zeker niet geven. Ondanks het feit dat ze er vrij zeker van was dat Erika verder niemand had om het aan te vragen. Erika deed alsof ze niets had gehoord en begon alcohol te drinken.

Wanneer ze het nummer van Vid ziet verschijnen neemt Clementine niet op. Erika had het recht niet om haar nummer door te geven aan een buurman. Ze wou niets te maken hebben met hem. Vid begrijpt niet waarom Clementine niet reageert op zijn berichtjes. Hij wil gewoon weten of ze nog vrienden zijn. Maar het maakt hem kwaad dat ze niets laat weten.

De dag van de barbecue

Wanneer de twee koppels en de kinderen aankomen, voelt Tiffany een gespannen sfeer. Ze vraagt zich af of de koppels feitelijk vrienden of vijanden zijn. Om de sfeer wat luchtiger te maken vertelt Vid hoe hij Tiffany heeft leren kennen. Tiffany was een stripdanseres en na zijn scheiding met zijn eerste vrouw ging hij dikwijls met zijn vrienden naar nachtclubs. Zo had hij Tiffany voor het eerst gezien en was hij onmiddellijk verliefd geworden. Na het verhaal zitten Sam en Clementine vol vragen, terwijl Erika en Oliver zich wat generen over het onderwerp.

Erika voelt zich zelfs overbodig en wil liever weggaan, zo kunnen de vier anderen verder flirten en naar elkaars verhalen luisteren. Terwijl Erika en Oliver binnen zijn, Dakota, de dochter van Vid en Tiffany, aan het lezen is in haar kamer en de twee meisjes aan het spelen zijn in de tuin, begint Clementine opnieuw over het verleden van Tiffany. Ze wil weten of ze ook lapdances gaf. Wanneer ze dit beaamt vinden Sam en Vid het een fantastisch idee dat ze een lapdance aan Clementine geeft. Terwijl de vier opgaan in hun geflirt, horen ze opeens Erika gillen.

Ze loopt naar de fontein en Oliver loopt achter haar aan, samen springen ze in de grote fontein waar ze het slappe lichaam van Ruby uithalen. Onmiddellijk beginnen ze met hartmassage, terwijl Clementine bij hen staat en niet weet wat ze moet doen. Ondertussen belt Vid een ambulance. Na een hele tijd schokt de borst van Ruby en begint ze water te braken. Erika houdt haar liefkozend vast en is blij dat ze het gered heeft.

Terwijl Sam, Clementine, Tiffany en Ruby naar het ziekenhuis gaan, blijven Vid en Dakota thuis en vangen Erika en Oliver Holly op tot haar grootouders haar ophalen. Het duurt niet lang of Erika valt in slaap. Ze had eerder een pil genomen tegen alle stress, maar de combinatie met alcohol werd afgeraden. Daar had Erika zich echter niets van aangetrokken.

Vandaag

Tot vandaag blijft het voorval een moeilijk punt voor Sam en Clementine. Clementine vindt dat de schuld bij alle vier de volwassenen ligt omdat ze zich als een stel idioten hadden gedragen. Maar als Clementine zegt dat het stomme pech was, barst Sam uit en maakt hij haar duidelijk dat het nalatigheid was van hen allebei.

Ze zijn niet de enigen die zich schuldig voelen. Zo had Dakota weken met het idee gezeten dat Clementine kwaad op haar was omdat ze was gaan lezen in plaats van verder op de meisjes op te passen. Ook Tiffany voelt zich schuldig omdat ze iedereen had afgeleid met haar lapdance.

Tiffany's geduld is op en voor ze met Vid en Dakota iets gaat eten, belt ze aan bij Sam en Clementine. Wanneer Tiffany Clementine vertelt dat Dakota zich schuldig voelt en graag met eigen ogen zou zien dat alles oké is met Ruby, vraagt Clementine om naar binnen te gaan. Het bezoek verloopt stroef, enkel de kinderen vermaken zich en Clementine garandeert Dakota dat ze niet boos is.

Erika vertelt Oliver wat Clementine op de dag van de barbecue had gezegd over haar en hun vraag om donor te worden. Voor Oliver hoeft het dan ook niet meer dat Clementine iets voor hen doet. Hij had hun vriendschap anders ingeschat en is ontgoocheld.

De dag van de barbecue

Erika is alles vanop een afstand aan het bekijken. Holly die achter Ruby aan rent omdat ze haar tas met steentjes heeft afgenomen, de twee koppels die zich belachelijk gedragen. Dan ziet ze Holly met haar steentjes spelen en hoort ze een constant gebonk. Het duurt even voordat ze doorheeft dat Harry, de buurman, op zijn raam aan het kloppen is en naar de fontein wijst. Op dat ogenblik heeft Erika pas door dat het Ruby is.

Harry begrijpt niet waarom Erika niet reageert en beslist om zelf naar de buren te lopen, ondanks de pijn in zijn benen, maar dan struikelt hij en valt hij van de trap.

Later die avond halen de ouders van Clementine Holly op bij Oliver en Erika. Wanneer ze in de auto zitten vraagt Holly of haar ouders kwaad zijn op haar, want zij had Ruby geduwd. Haar oma Pam verzekert haar dat niemand kwaad is op haar.

Hoofdpersonen

Erika

Ze is getrouwd met Oliver, ze hebben allebei een ongelukkige jeugd gehad. Erika werkt als een accountant. Erika is behoudend, volgzaam en heeft gedragingen die dwangmatig kunnen genoemd worden. Haar moeder bewaart al sinds Erika een kind is zoveel rommel, waardoor ze er geen controle meer over heeft en het huis bijna niet uit kan.

Clementine

Ze is getrouwd met Sam en heeft twee dochtertjes, Holly en Ruby. Clementine heeft ook twee broers die in het buitenland werken. Ze is een celliste en werkt als freelance muzikant, maar droomt van een vaste baan als muzikant, met collega's en stabiliteit. Op die manier hoeft ze ook geen audities meer te doen, die ze enorm haat. Tot de dag van de barbecue voelde ze zich altijd superieur tegenover Erika en Oliver.

Sam

Hij is marketingmanager bij een bedrijf dat energiedrankjes maakt. Sam is grappig en gemakkelijk in de omgang.

Vid

Hij werkt als elektricien, is getrouwd met Tiffany en samen hebben ze een tienjarige dochter Dakota. Hij heeft drie dochters uit zijn eerste huwelijk.

Oliver

Hij is slank, maar goedgebouwd. Hij is net als Erika accountant. Zijn ouders zijn dronkaards.

Tiffany

Ze koopt oude panden, knapt ze op en verkoopt ze nadien.

Harry

Hij is de buurman van Vid en Tiffany en woont alleen. Zijn vrouw en zoon zijn al enkele jaren gestorven. De oude man is niet gelukkig met zijn buren en laat dit dan ook merken. Hij klaagt constant. De enige die hij echt kan waarderen is Oliver en Erika tolereert hij.

Symbolen en motieven

Twijfel

Erika heeft het gevoel dat ze gefaald heeft als vriendin. Waarom had ze Clementine niet op de hoogte gebracht vanaf het begin van haar ivf-pogingen? Zo had ze haar verdriet kunnen delen en was haar vriendin ook op de hoogte van alles voordat ze hulp ging vragen.

Egoïsme

Al vanaf de geboorte van Holly had Erika boeken gelezen over opvoeding. Erika gaf tips aan Clementine, als ze iets interessants had gelezen. Maar Clementine had het als bemoeizucht gezien en had er nooit bij stil gestaan dat Erika geïnteresseerd was omdat ze zelf kinderen wou.

Vriendschap

Het was Pam, Clementines moeder, die Erika zo goed als geadopteerd heeft. Waardoor Clementine verplicht was om Erika in haar leven te tolereren, terwijl Erika haar adoreerde en ervan uitging dat ze echt vriendinnen waren.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Jaci, en bestaat uit 509 bladzijden, die verdeeld zijn over 89 hoofdstukken. In het boek wordt het standpunt gegeven van Erika, Clementine, Sam, Tiffany, Oliver, Dakota, Harry en Pam, dat geschreven is in derde persoon.

Thema

Vergeving is het kenmerk van de sterkte. (Gandhi)

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden, op de dag van de barbecue en de dag erna, en in het heden in Sydney.

Evaluatie

Als lezer wil je weten wat er nu precies gebeurd is en Liane Moriarty bouwt die spanning en de ontknoping langzaam op. De schrijfster vertelt de versie van elk personage, waardoor je het hele verhaal kan lezen. Je merkt dat er iets is, maar je weet niet wat. De onderhuidse spanningen komen naar boven en er wordt op een sublieme manier aangetoond hoe de relaties onderling verschuiven en de consequenties hiervan. De karakters zijn één voor één mooi uitgeschreven, waardoor je hun reacties ook beter kunt begrijpen. Het is zeker geen thriller, maar een spannende roman.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Boekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren StoffelsBoekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren Stoffels'Dreadlocks en lippenstift' van de jonge schrijfster Maren Stoffels is een echt meidenboek over liefde, vriendschap en d…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Pitta is het elfde deel van de boekenreeks van de Belgische schrijfster Sterre Carron met Rani Diaz in de hoofdrol. Rani…
Boekverslag: Robert Bryndza 'Donker water' (Erika Foster 3)Boekverslag: Robert Bryndza 'Donker water' (Erika Foster 3)Donker water is het derde deel met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. De reeks is van de Britse thrillerschrijver R…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
  • Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd' (ISBN: 978 94 005 0837 8) - gelezen op 28/12/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 04-01-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.