Boekverslag: Liane Moriarty 'Wat Alice vergat'

Boekverslag: Liane Moriarty 'Wat Alice vergat' Wat Alice vergat is eerder verschenen onder de titel Onvergetelijk. Deze roman is van de Australische schrijfster Liane Moriarty (1966), die bekend is geworden door de televisiereeks Big little lies, die gebaseerd is op haar boek Grote kleine leugens. In Wat Alice vergat verliest Alice haar geheugen door een val en ontdekt ze dat ze geen negenentwintig is, maar ondertussen negenendertig jaar is, wat betekent dat ze tien jaar goede en minder leuke herinneringen kwijt is. Wanneer ze alle verhalen hoort heeft ze het gevoel dat haar leven helemaal niet goed liep en hoopt nu een tweede kans te krijgen, om alles in orde te brengen waar het fout liep.

Gegevens

  • Originele titel: What Alice forgot
  • Titel: Wat Alice vergat
  • Auteur: Liane Moriarty
  • Eerste druk: 2009
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
  • Vertaling: Anna Livestro
  • Aantal pagina's: 484
  • ISBN: 978 94 005 0965 8

Samenvatting

Geheugen

Alice Love wordt wakker in de sportschool, nadat ze een zware smak heeft gemaakt in de steples. Alice maakt zich vooral zorgen voor haar eerste baby, waarvan ze zwanger is. Voor alle zekerheid wordt ze meegenomen naar het ziekenhuis waar ze ontdekt dat ze haar geheugen is verloren en ze tien jaar kwijt is. Want Alice is er van overtuigd dat ze negenentwintig is, terwijl ze binnenkort veertig wordt.

Ze hoopt dat haar man Nick haar snel komt halen, zodat ze deze bizarre dag kan vergeten. Ook al maakt iedereen haar duidelijk dat het 2008 is, Alice blijft ervan overtuigd dat het 1998 is. Pas wanneer de dokter haar meldt dat er geen hartslag is van de baby en dat het onmogelijk is dat het haar eerste baby is, aangezien ze een litteken van een keizersnede heeft, begin ze te twijfelen. Als het nu 2008 is, dan is de baby ondertussen een kind van negen jaar. Maar waar is die dan en waar blijft Nick?

Alice bekijkt zichzelf in de spiegel en ziet een magere en chiquere versie van zichzelf. In de agenda die ze vindt, ontdekt ze dat het inderdaad 2008 is. Er valt ook een foto uit de agenda waarop drie kinderen staan, twee meisjes en een jongen. Op de achterkant leest ze Olivia, Tom en Madison Love. Alice begint te huilen en kan niet meer stoppen, wat was er gebeurd gedurende die tien jaar?

Elisabeth

Elisabeth, de oudere zus van Alice, komt langs in het ziekenhuis om te kijken hoe het met Alice is. Eerst doet ze luchtig over het geheugenverlies, tot ze merkt dat Alice echt alles is vergeten. Zo moet Elisabeth haar vertellen dat Alice en Nick in scheiding zitten en zijzelf al enkele jaren getrouwd is met Ben, een man van wie Alice nooit had gedacht dat Elisabeth met hem zou trouwen.

Wanneer Barb, de moeder van Elisabeth en Alice, langskomt kan Alice haar ogen niet geloven. Ze ziet er goed en zelfverzekerd uit. Ook Barb heeft verrassend nieuws, ze is al vijf jaren getrouwd met Roger, de vader van Nick en Alices toekomstige ex-schoonvader. Alice krijgt te horen dat zij en Elisabeth zes jaar geleden samen zwanger waren. Alice voor de derde keer en Elisabeth voor de eerste keer na heel veel mislukte pogingen. Beide zussen waren gelukkig, tot het moment dat Elisabeth te horen kreeg dat er geen hartslag meer was. Alice krijgt het gevoel dat ze haar zus op een of andere manier in de steek heeft gelaten, waardoor het contact een stuk minder was. Maar Elisabeth wil hier niet verder op ingaan.

Gina

Af en toe komen er flarden naar boven, waar Alice niet direct iets aan heeft. Maar met de hulp van haar familie komt ze meer en meer te weten. Maar wanneer de naam Gina bij haar opkomt en ze vraagt wie het is, zwijgt iedereen. Uiteindelijk krijgt ze te horen dat Gina een vriendin en een buurvrouw van Alice was. Alice legt direct de link met Nick, waarschijnlijk hadden ze een relatie gehad.

Elisabeth stelt Alice gerust door te vertellen dat Gina geen relatie had met Nick. Ze was vorig jaar voor de ogen van Alice verongelukt wat Alice enorm verdrietig had gemaakt en een tijdje later waren zij en Nick uit elkaar gegaan. Wat Alice niet weet is dat Gina voor een deel de reden was geweest dat Elisabeth minder contact met haar zus had. Elisabeth had Alice ooit gebeld na een van haar miskramen, maar Alice was samen met Gina aan de cocktails en had beloofd de volgende dag terug te bellen. Wat ze niet had gedaan. Elisabeth wou zo graag een kind hebben en had tot nu toe veel afgezien en de hoop voor een deel verloren. En net op het moment dat ze haar zus nodig had, had Alice voor haar vriendin Gina gekozen. Gina kwam voor iedereen, altijd.

Nick en de kinderen

Tijdens een feestje ontmoet ze Dominick, die ook de directeur van de school is. Ze praten een beetje met elkaar, tot hij haar kust. Alice weet niet goed wat ze hiervan moet denken, maar veronderstelt dat zij een koppel vormen. Maar dat ziet ze helemaal niet zitten en ze hoopt dat Dominick niet de reden is waarom zij en Nick gescheiden zijn. Wanneer ze alleen is wordt Alice helemaal zenuwachtig bij het idee dat ze straks Nick en de kinderen voor de eerste keer gaat zien. Ze probeert zo normaal mogelijk te doen, maar merkt dat Nick heel hard en afstandelijk reageert. Toch probeert ze hem te overtuigen om te blijven eten. Maar hij reageert weigerachtig tot Madison haar broer en zus er op wijst dat Alice hen helemaal niet kent en hij zich realiseert dat hij haar niet alleen wil laten met de kinderen. Alice geeft toe dat ze dingen vergeten is en vraagt de kinderen waarom zij en Nick aan het scheiden zijn. Ze krijgt direct te horen dat zij en Nick veel ruzie maakten over het geld dat ze uitgaf en Gina. Nick had het gevoel dat ze meer om Gina gaf dan dat ze van hem hield.

De dagen die volgen leert ze haar kinderen kennen en moet ze een crisis oplossen, wanneer Madison wordt geschorst. Wanneer ze Nick hierbij betrekt kan hij helemaal niet meer volgen, hij herkent haar niet meer. De Alice die hij kent is voor geen rede vatbaar en heel koel, terwijl Alice nu heel lief is en met hem wil praten. Het duurt dan ook niet lang of hij voelt zich weer aangetrokken tot haar. Maar hij vreest dat dit weer zal veranderen zodra haar geheugen terug is. Hij krijgt dan ook gelijk wanneer ze langzaamaan alles herinnert en ze afstandelijk reageert naar hem.

Enkele tijd later

Maar enkele weken later heeft Alice zichzelf weer ontdekt en heeft ze een perfecte combinatie gevonden van haar oude en nieuwe leven. Alice is gelukkig, ze heeft haar leven terug op een rijtje. De kinderen zijn gelukkig nu zij en Nick weer samen zijn. En Elisabeth is ondertussen ook mama geworden, dus het geluk kan niet op voor de zussen en hun familie.

Hoofdpersonen

Nick

Hij is drie jaar ouder dan Alice. Hij heeft vier zussen.

Elisabeth

Ze is de zus van Alice. Ze is een succesvolle spreekster, gelukkig getrouwd, met een onvervulde kinderwens, die zwaar op haar weegt.

Alice

Haar vader is jaren geleden overleden. Ze is het soort vrouw geworden waarvan ze nooit had gedacht dat ze zo zou kunnen zijn: knap, slank en elegant.

Frannie

Ze is de grootmoeder van Alice, die in een blog al haar bedenkingen over haar leven en de mensen van wie ze houdt deelt met een paar volgers. Feitelijk is ze niet de biologische grootmoeder, maar ze was de buurvrouw toen de vader van Alice en Elisabeth stierf en heeft zich sindsdien over het gezin ontfermd.

Barb

Ze is de moeder van Alice en Elisabeth. Ze is getrouwd met Roger, de vader van Nick, samen geven ze danslessen. Ze heeft veel meer zelfvertrouwen dan dat ze vroeger had.

Symbolen en motieven

Verdriet

Alice kan niet geloven dat zij en Nick in een scheiding liggen. Ze houdt van hem en kan geen reden bedenken om van hem te scheiden. Zijn ouders waren zelf gescheiden en hij vond het altijd erg als hij vernam dat er een koppel ging scheiden.

Elisabeth heeft het er moeilijk mee dat ze geen kinderen kan krijgen, terwijl Alice drie kinderen heeft, maar ze niet eens kan herinneren.

Gemis

Elisabeth geniet van de momenten met haar zus. Ze had haar zus weer teruggevonden en realiseert zich dat ze Alice had gemist. De lachbuien, het delen van geheimen, alles kan weer zonder na te denken.

Herinneringen

Alice herinnert zich een ongelofelijk mooie tijd, samen met Nick, waarin ze allebei leefden zonder zorgen. Het is dan ook moeilijk voor haar om te horen dat ze uit elkaar zijn en ze een volledig andere vrouw is dan dat ze zich kan herinneren.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Wat Alice vergat is een verwijzing naar de rode draad in het verhaal, het geheugen van Alice dat niet wil werken. De boekomslag is een blauwe cover, met zeepbellen en in het wit de titel. De zeepbellen kunnen verwijzen naar hoe Alice zich voelt, alsof ze in een zeepbel leeft.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Adam en bestaat uit 484 bladzijden, die verdeeld zijn over 35 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft de standpunten van Alice, die in de derde persoon zijn geschreven en Elisabeth, Frannie, die in de ik-persoon zijn geschreven.

Thema

Wat er ook is, ooit komt het allemaal weer goed.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2008 in Sydney.

Evaluatie

Wat Alice vergat is toegankelijk door de vlotte schrijfstijl en de opbouw van het verhaal. Het concept van geheugenverlies is wel confronterend, aangezien je als lezer realiseert dat het heel raar moet zijn om alles opnieuw te ontdekken en zeker wanneer je niet eens herinnert dat je kinderen hebt. Het is een geloofwaardig verhaal dat blijft hangen. Helaas is het einde wat snel afgehandeld, waardoor je een beetje in het ongewisse wordt gelaten. Maar Wat Alice vergat is zeker een feelgood-roman, dankzij de humor die af en toe naar boven komt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Boekverslag: Gena Showalter 'Alice in Zombieland'Alice in Zombieland is het eerste deel van de young adult-trilogie The white rabbit chronicles, met Alice Bell, of ook w…
Disney Treasures: Disney RaritiesDisney Treasures: Disney RaritiesDe naam Disney Rarities zegt niet veel, maar waarschijnlijk kent u wel een paar van deze filmpjes. Zoals bijvoorbeeld he…

Boekverslag: 'Jas van belofte' van Jan SiebelinkBoekverslag: 'Jas van belofte' van Jan Siebelink'Jas van belofte' is het Boekenweekgeschenk van 2019. Het gaat over de schrijver Arthur Siebrandi. Als Arthur per ambula…
Boekverslag: Melissa Skaye 'In onschuld'Boekverslag: Melissa Skaye 'In onschuld'In onschuld is een thriller van de Nederlandse Melissa Skaye, die bekend is van haar VT-thrillerreeks met rechercheurs S…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever : A.W. Bruna Uitgevers
  • Boek - Liane Moriarty: Wat Alice vergat (ISBN: 978 94 005 0965 8) - gelezen op 14/03/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 01-04-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.