Boekverslag: Melissa Skaye 'In onschuld'

Boekverslag: Melissa Skaye 'In onschuld' In onschuld is een thriller van de Nederlandse Melissa Skaye, die bekend is van haar VT-thrillerreeks met rechercheurs Sanne Philips en Luca Borra in de hoofdrol. In onschuld vertelt het verhaal van Yara, die zwaar mishandeld wakker wordt in haar tuin. Via hypnose ontdekt dat ze ontvoerd is. Om te weten te komen wat er precies met haar gebeurd is, moet ze terugkeren naar een verleden dat ze liever was vergeten. De tijd toen ze gelukkig en onschuldig was tot de nacht van de brand haar leven van de ene dag op de andere had veranderd.

Gegevens

  • Originele titel: In onschuld
  • Auteur: Melissa Skaye
  • Eerste druk: 2017
  • Aantal pagina's: 277
  • ISBN: 978 94 918753 73

Samenvatting

De ontvoering

Yara herinnert zich nog dat ze met de taxi naar huis was gegaan en in haar huis was gegaan. Maar hoe ze dan in haar achtertuin is beland met geschaafde polsen en een lichaam vol blauwe plekken, kan ze niet verklaren. Ze herinnert zich feitelijk niets meer van de laatste vier dagen. Op aanraden van haar buurvrouw Lotte, die haar heeft gevonden, gaat Yara naar Kyle, een collega van Lotte, die hypnotiseur is, in de hoop haar geheugen terug te krijgen.

Wat ze niet op voorhand weet is dat de hypnotiseur Kyle, een van haar ex-vriendjes is. Wat haar eerst weigerachtig maakt, maar uiteindelijk beslist ze dan toch om het te proberen. Ze had Kyle een tijdje geleden ontmoet en een hevige relatie met hem gehad, tot ze elkaar wat uit het oog waren verloren. Via de hypnose ontdekt ze dat ze vastgebonden was en geblinddoekt. Een man die beweert haar goed te kennen, vooral haar liefdesleven, maakt haar duidelijk dat hij haar een lesje wil leren en ze terug moet keren naar het verleden.

Kyle wil dat ze een aangifte doet over haar ontvoering, maar daar wil Yara niets van horen. Yara wil direct verder gaan met de hypnose, maar Kyle wil hier niets van weten. Hij is ervan overtuigd dat ze hun tijd moeten nemen om haar problemen op te lossen, terwijl Yara enkel de man wil vinden die haar had gevangen gehouden.

De verkrachting

Eva, de beste vriendin van Yara, vertelt Yara dat Stan, de ex-man van Eva, haar had gezien op een feestje, voordat ze enkele dagen was verdwenen. Yara herinnert zich na een tijdje wat er op het feestje was gebeurd. Stan had haar duidelijk gemaakt dat hij interesse in haar had, waardoor ze hem de rest van de avond had ontweken. Rocco, die haar had uitgenodigd, wou haar begeleiden naar huis, maar dat had ze geweigerd. Was het een van hen die haar had ontvoerd of was het iemand anders op het feestje?

Een ding is zeker de man wou wraak nemen voor iets wat er gebeurd was in het verleden. Hierdoor keert Yara terug naar gebeurtenissen, die zich afgespeeld hebben met haar jeugdvrienden. Tijdens de zomer van 2002 was Yara zeventien jaar en stapelgek op Justin. Samen met zijn zus Rose, Summer en Yvonne en nog een paar andere vrienden vormden ze een groep vrienden die tijdens de vakantie constant samen waren.

In 2003 waren Justin en Yara nog altijd een koppel. Samen met hun vrienden beslisten ze tijdens de zomer te overnachten aan een huisje aan het meer in een vakantiepark. Iedereen was dronken en genoot van de avond tot Yara weggeglipt was met Justin. Wanneer ze terugkeerde naar het huisje ontdekte ze dat Rose verkracht was. Rose liep weg terwijl Yara wou uitzoeken wie het gedaan had. De jongens beweerden van niets te weten, maar Yara was niet overtuigd.

De jongens en meisjes gingen elk op zoek naar Justin, die nog niet terug was gekomen, en Rose, maar wanneer ze niemand vonden beslisten ze terug te keren naar het huisje. Daar vonden ze Rose naakt en verwilderd. Yara en de meisjes probeerden haar te helpen, terwijl de jongens naar binnen gingen om te kijken of Justin er was. Net op dat moment vatte het huis vlam en vormde een gevaar voor iedereen. Iedereen kon vluchten, behalve Justin, die niet uit het huis was geraakt.

Niet lang daarna werd Rose opgenomen in een psychiatrische instelling. Justin was teruggevonden, maar hij was zwaar verbrand, waardoor hij in een kunstmatige coma werd gehouden. Yara had de moed niet gevonden om hem te bezoeken, maar voelde zich schuldig wanneer ze vernam dat hij was gestorven.

Wraak

Met de rest van de vrienden wou ze ook geen contact meer hebben. Tot Melvin een paar maanden geleden terug contact zocht met haar. Eerst wou ze er niets van weten, maar ondertussen sturen ze al enige tijd enkele berichten naar elkaar.

Yara twijfelt of Melvin haar ontvoerder niet is en confronteert hem met haar gedachte. Melvin wordt boos en vindt haar harteloos, ook kan hij het niet verdragen dat ze geen relatie met hem wil. Hij vindt zelfs dat ze het verdiend heeft om ontvoerd te worden. En als ze dan toch overtuigd is dat hij achter de ontvoering zit moet Yara dan maar zelf uitzoeken of ze gelijk heeft of niet.

Wanneer Yara verneemt dat Melvin is vermoord, weet ze dat hij onschuldig was en wordt ze heel onzeker en durft ze haar huis niet meer uit. Tot ze een brief ontvangt van haar ontvoerder, die haar schrijft dat ze elkaar opnieuw zullen ontmoeten. Yara beslist zelf op onderzoek te gaan en ontdekt dat zij en Rose nog de enige zijn die leven van het oude vriendenclubje. Al de anderen waren allemaal vermoord. De enige die nog betrokken kan zijn is Rose.

Yara heeft het gevoel dat er iets niet klopt in het verhaal. Had Justin de verkrachting gezien en was hij daarom in het brandend huis terecht gekomen? Had hij zijn vrienden gezien? Ze beseft dat ze Kyle alles moet vertellen, zodat hij haar kan helpen. Maar wanneer ze met hem wil spreken, krijgt ze te horen dat hij haar ontvoerd heeft. Door hulp van plastische chirurgie en goede bedekking van kleren was hij erin geslaagd om haar al een hele tijd te misleiden. Want hij gaat nu door het leven als Kyle, maar vroeger was hij Justin, Yara's grote liefde.

Het geheim

Yara weet dat het niet kan, aangezien Justin dood is. Maar de man voor haar, legt haar uit dat hij zijn dood in scène heeft gezet met behulp van enkele mensen. Die zomeravond had hij gezien hoe zijn zus helemaal in de war was door de verkrachting. Hij had er nooit bij stil gestaan dat zijn vrienden het hadden gedaan. Tot een van hen bekende, voordat ze hem hadden neergeslagen en hadden achtergelaten in het huis. Justin zinde op wraak toen hij merkte dat niemand had bekend noch bekommerd was om het lot van Rose. En ondertussen heeft hij zijn wraak genomen.

Maar nu blijft Yara nog over, waarvan hij verwacht dat ze eindelijk haar geheim zal vertellen. Hij weet dat ze zwanger was van zijn kind, Yara had het in een dronken bui verteld aan haar buurvrouw Lotte, die het had doorverteld aan haar collega, Kyle, die Justin is. Yara vertelt over Kirsten, hun dertienjarige dochter, die in Spanje woont samen met haar ouders. Kirsten is altijd verteld dat haar ouders gestorven zijn, maar Yara wordt op de hoogte gehouden via foto's en berichten. Niemand weet van het bestaan van Kirsten en dat maakt Justin woest. Zijn ouders hadden nooit geweten dat ze een kleinkind hadden, wat hun hoop had kunnen geven naast al het verdriet dat ze leden door hun kinderen. En het idee dat Yara niet instaat voor de opvoeding van hun kind, kan hij niet begrijpen.

Maar dan krijgt hij een idee en wil hij alles zoals vroeger. Ze kunnen weer een koppel vormen en een gelukkig gezin vormen met Kirsten, alsof er niets gebeurd is. Ze weet dat ze het spel moet meespelen en hem moet verleiden, omdat hij onvoorspelbaar kan reageren en het dan wel eens verkeerd zou kunnen aflopen. Maar zodra ze een mogelijkheid ziet om de politie te verwittigen doet ze dit. Waardoor hij wordt opgepakt en zij zich weer veilig voelt.

Hoofdpersonen

Yara

De eenendertige Yara is een natuurlijke schoonheid met rode krullen. Ze werkt als arbeidsdeskundige en heeft daarnaast een wild en onbezonnen leven.

Eva

Ze is de beste vriendin van Yara. Eva is gescheiden van Stan en samen hebben ze een zoon, Youri.

Kyle

Kyle is een knappe, vriendelijke en geduldige man met humor.

Justin

Hij was de enige waarvan Yara echt had gehouden.

Symbolen en motieven

Dilemma

Kyle heeft moeite met de sessies omdat het hem altijd veel moeite kost om Yara uit haar hypnose te halen. Maar hij geeft te veel om haar en wil haar helpen om uit te zoeken wat er met haar gebeurd is, waardoor ze de hypnosesessies verder zetten.

Angst

Sinds de avond dat ze in haar tuin was ontwaakt is Yara bang om alleen uit het huis te gaan.

Verdriet

Na al die jaren heeft Yara het nog altijd moeilijk met het verlies van haar grote liefde Justin.

Verleden

Na die zomer heeft Yara er voor gezorgd dat niemand haar nog kan raken. Ze vertelt niemand over haar verleden en vermijdt het om verliefd te worden. Zo is haar leven één groot en zorgeloos feest, tot het moment dat ze ontvoerd wordt.

Herkenning

Yara vertelt Justin niet dat ze geen contact heeft met Kirsten, hun dochter, omdat ze te veel lijkt op Justin en Rose, waardoor Yara constant met het verleden zou worden geconfronteerd door naar haar dochter te kijken.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Roger, Kylan, Savenna en de moeder van de auteur. Het bestaat uit 277 bladzijden, die verdeeld zijn over 48 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft de standpunten van de dader Justin en Kyle Hendriks, die in de derde persoon zijn geschreven en Yara, die in de ik-persoon zijn geschreven. De stukken van de dader zijn schuingedrukt.

Thema

De wraak komt soms langzaam.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2016 en in het verleden via flashbacks in Hoorn.

Evaluatie

Het heden en verleden wisselen elkaar af door de hypnosesessies, dit zorgt dat het verhaal goed wordt opgebouwd en je langzaamaan als lezer het verleden van Yara ontrafelt. Daarnaast krijg je ook verschillende verhaallijnen, die de puzzelstukken bijeenbrengen en op die manier dichter bij het plot komen. Melissa Skaye heeft een schrijfstijl die vlot leest en een beeldend taalgebruik, dat de lezer helpt om een voorstelling te maken van de situatie. De personages zijn niet enorm uitgediept, maar je kan je een beeld maken van de hoofdpersonages, terwijl de vrienden van Yara en Justin op de achtergrond blijven. Het verhaal is soms voorspelbaar maar dat neemt niet weg dat het niet de moeite is om toch te lezen.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Filmverslag "Afblijven"Filmverslag "Afblijven"Dit is een fimverslag van de film "Afblijven", deze film is gemaakt naar aanleiding van het gelijknamige boek dat is ges…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Boekverslag: De Chinees van Henning MankellHenning Mankell is een Zweedse auteur en is zeer veel gelezen in Nederland. Hij staat bekend om zijn misdaad romans waar…

Boekverslag: Liane Moriarty 'Wat Alice vergat'Boekverslag: Liane Moriarty 'Wat Alice vergat'Wat Alice vergat is eerder verschenen onder de titel Onvergetelijk. Deze roman is van de Australische schrijfster Liane…
Boekverslag: 'Goede mannen' van Arnon GrunbergBoekverslag: 'Goede mannen' van Arnon GrunbergGeniek Janowski is brandweerman, een liefdevolle echtgenoot en vader van twee zonen. Janowski, die door iedereen de Pool…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Letterrijn
  • Boek - Melissa Skaye 'In onschuld' (ISBN: 978 94 918753 73) - gelezen op 28/02/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.