Boekverslag: Ruth Ware 'In een donker donker bos'

Boekverslag: Ruth Ware 'In een donker donker bos' In een donker donker bos is het thrillerdebuut van de Britse Ruth Ware (1977), dat wordt verfilmd door Reese Witherspoon. Nora krijgt een uitnodiging voor het vrijgezellenfeestje van Clare, haar jeugdvriendin die ze al tien jaar niet heeft gezien of gesproken. Haar vriendin Nina overtuigt haar om mee te gaan, maar daar krijgt Nora direct spijt van als ze verneemt dat Clare met haar ex-vriend James gaat trouwen. Wat een ongemakkelijke sfeer geeft, zeker wanneer ze in het ziekenhuis belandt en zich niet veel meer kan herinneren van wat er precies gebeurd is. Het wordt erger als ze ook nog wordt verdacht van moord. Wie speelt een spel met haar en waarom?

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: In a dark, dark wood
  • Nederlandstalige titel: In een donker donker bos
  • Auteur: Ruth Ware
  • Eerst druk in het Engels: 2015
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2016
  • Vertaling: Hanneke van Soest
  • Aantal pagina's: 317
  • ISBN: 978-90-245-7076-8

Samenvatting

Nora ligt in het ziekenhuis en kan zich niets herinneren, buiten het feit dat er een geweer was afgevuurd. Ze hoort tijdens een gesprek op de gang dat er een moord is gepleegd. Ze probeert zich alles weer te herinneren en rechercheur Lamarr, die de zaak leidt, vraagt haar ook om goed na te denken in de hoop dat ze te weten komen wat er precies gebeurd is.

De uitnodiging

Het begon allemaal met de uitnodiging. Nora had een uitnodiging voor het vrijgezellenfeestje van Clare ontvangen. Op zich niets bijzonders, maar Nora had al tien jaar geen contact meer gehad met Clare en was ook niet uitgenodigd voor het trouwfeest. Maar Nina, een jeugdvriendin, motiveerde haar om samen te gaan en zo het weekend te overleven. Nora accepteerde de uitnodiging, alhoewel ze toch wat argwanend was.

Samen met Nina vertrok ze naar de bestemming waar ze een weekend samen het vrijgezellenfeest gingen vieren. Het was een modern huis, met heel veel glas, dat compleet misplaatst leek in het bos waar het stond. Flo, het bruidsmeisje en organisator van het weekend, had iedereen wat vroeger uitgenodigd naar het buitenverblijf van haar tante, zodat ze elkaar al wat leerden kennen voordat Clare aankwam. Nora leerde zo naast Flo ook Melanie, een studiegenoot van Clare, en Tom, die Clare had ontmoet via zijn man, kennen.

De reden

Op het moment dat Nora Clare eindelijk zag, begon het gesprek wat ongemakkelijk. Nora vond uiteindelijk de moed om haar te vragen waarom ze uitgenodigd was. Clare legde haar uit dat het haar pijnlijk leek om haar uit te nodigen op het trouwfeest. Maar ze wou ook niet dat Nora via iemand anders vernam dat Clare met James ging trouwen. Hij had ooit een relatie gehad met Nora, maar dat was niet goed verlopen en lang geleden. Wat niet betekende dat Nora onverschillig was voor het nieuws dat ze net had vernomen.

Melanie, die niet kon begrijpen dat er geen bereik was in en rondom het huis, terwijl ze constant naar huis wou bellen om te horen hoe het met haar baby was, vertrok de volgende dag naar huis. Ze had ontdekt dat de vaste lijn dood was, wat voor haar de druppel was.

Nina stelde voor om ook te vertrekken als ze vernam dat Nora niet wist dat Clare met James ging trouwen. Nina vond het een gemene streek en ook iets typisch voor Clare. Maar Nora wou geen drama creëren en stelde voor om gewoon te blijven. Ze maakten er het beste van en probeerden zo positief mogelijk te blijven tijdens de lunch waar enkel over de trouwerij werd gesproken, het kleiduivenschieten dat Flo fantastisch vond en de avondactiviteit: het ouijabord.

Maar dan liep het fout, Flo meldde op een geheimzinnige manier dat ze allerlei dingen wist van iedereen. Nina en Nora vermoedden dat Clare haar wel dingen had verteld, maar de vraag is wat. Nina had ook geen vertrouwen in Clare, omdat die altijd aan zichzelf dacht. Zowel Nora als Nina wilde weg van de gespannen sfeer en de drama's en besloten om de volgende dag vroeger te vertrekken.

James

's Nachts hoorden ze allemaal een raar geluid in huis en ontdekten ze een open deur en voetstappen in het huis. Nora werd verweten dat ze de deur als laatste niet op slot had gedaan. Terwijl ze ervan overtuigd was dat ze het wel had gedaan. Op het eerste gezicht was er niets verdwenen. Nina kon haar telefoon niet direct terug vinden, maar ze vermoedde dat hij nog in de auto lag.

Een beetje later werden ze weer opgeschrikt door een geluid. Nora ging naar de hal en ontdekte er de anderen, Flo had een van de geweren met losse flodders van haar tante vast. Ze ontdekten een lange man en in paniek schoot Flo. Maar dan bleek dat het geweer met echte kogels was geladen.

Nora ging als eerste naar beneden en ontdekte dat de man James was. Nina merkte dat hij zwaargewond was en probeerde er alles aan te doen zodat hij niet stierf. Ondertussen probeerde James iets te zeggen aan Nora. Hij vroeg of Clare het haar had verteld, zei iets over een sms en dat het hem speet. Maar dan verloor hij het bewustzijn.

Ze beslisten om hem naar een ziekenhuis te brengen. Het leek een goed idee om Nina mee te nemen omdat ze een arts is, maar Clare vertrok alleen. En vanaf dan begint het wazig te worden. Nora herinnert zich dat ze nog gaan lopen is door het bos.

Bewijzen

In het ziekenhuis verneemt Nora dat Clare een ongeval heeft gehad waardoor James gestorven is en Clare er zelf ook niet goed aan toe is. De getuige van James vertelt haar dat het niet goed ging tussen hen en dat hij dan ook niet begrijpt wat James in het huis deed. Het idee dat er over een moord wordt gesproken, beangstigt Nina en Nora. Nina geeft dan ook de tip aan Nora om alles te vertellen over James. Maar Nora twijfelt, want zij en James zijn de enigen die weten wat er precies gebeurd is tien jaar geleden. Toen bleek dat Nora zwanger was had James een einde gemaakt aan hun relatie via een stomme sms. Nora besloot het kind niet te houden en weg te gaan van de school en van iedereen met wie ze toen contact had.

De volgende dag komt rechercheur Lamarr terug met de vraag of de telefoon die ze vast heeft, die van Nora is. Als ze ja antwoordt krijgt ze te horen dat ze wordt beschuldigd van moord. Ze krijgt een reeks sms'jes te zien die tussen haar en James zijn gestuurd op haar telefoon. De rechercheur speculeert dat Nora hem naar het huis had gelokt om wraak te nemen op hem en Clare. Zo was ze achter de auto gelopen om mee te kunnen rijden en daar dan te vechten met Clare.

De waarheid

Maar Nora is ervan overtuigd dat ze er niets mee te maken heeft en dat iemand haar, James en Clare wou kapotmaken. Maar wie? Ze ontsnapt uit het ziekenhuis met als doel uit te zoeken wat er precies gebeurd is. Ze keert terug naar het huis, waar ze probeert zich dingen te herinneren. Toen Clare was vertrokken had Nora haar jas gevonden en vastgenomen, daar had ze de losse flodder gevonden. Maar ergens klopt het niet want Clare had de eerste berichten niet kunnen versturen. Flo zou wel alles doen voor Clare, maar ook moorden?

Nora wil erover nadenken maar wil eerst wat slapen. 's Nachts wordt ze wakker van geluiden in het huis en ontdekt ze dat er iemand binnen is, het is Clare. Terwijl Clare thee maakt en haar van alles vertelt, heeft Nora het eindelijk door. Het sms'je kwam tien jaar geleden niet van James. Want hij sprak haar aan met Leo, terwijl er Lee in de sms stond. Clare geeft toe dat zij de sms had gestuurd, omdat ze zag dat de relatie tussen James en Nora geen toekomst had.

Enkele weken geleden had ze het ook aan James verteld, die boos had gereageerd en het huwelijk wou afblazen. Hij zou haar eventueel vergeven als Clare alles aan Nora ging opbiechten. Dus had ze beloofd het te doen tijdens het weekend. Maar niets was minder waar. Clares luchtbel van de ideale relatie was gebarsten en iemand moest boeten. Dus James moest sterven en Nora zou de schuld krijgen. Nora begrijpt dat ze het volgende slachtoffer wordt van Clare, wanneer ze duizelig is en merkt dat er iets in haar thee is gedaan.

Gedreven door de zin om te leven vlucht ze het huis uit en begint als een gek te lopen ondanks de pijn. Ze hoort Clare de auto starten en hoopt dat ze sneller dan haar de weg bereikt. Wanneer ze er is hoort ze het geluid van een ongeluk. Rechercheur Lamarr heeft Clare van de weg gereden. Als Nora de rechercheur ziet, weet ze dat ze gered is en zakt in elkaar.

In het ziekenhuis legt de rechercheur Nora uit dat ze geen verdachte meer is. Ze weten wat Clare heeft gedaan en daarvoor zal ze ook boeten. Nora heeft medelijden met Flo, die onbewust meegedaan heeft met Clares moordspel, door de eerste onschuldige sms'jes te sturen naar James. Maar ze is tevreden dat ze terug naar huis kan en haar eigen leven weer kan leiden.

Hoofdpersonen

Nora

Nora, kort voor Leonora en als kind Lee of Leo genaamd. Ze woont alleen en werkt als schrijfster. De zesentwintigjarige Nora schrijft onder de naam L.N. Shaw. Nora houdt van hardlopen en probeert dit dan ook dagelijks te doen. Ze kende Clare al vanaf haar vijfde. Ook met Nina is ze al heel lang bevriend.

Nina

Ze had met Clare en Nora op de middelbare school gezeten. Ze is arts in opleiding tot chirurg. Nina zegt wat ze denkt en kan heel sarcastisch uit de hoek komen. Ze heeft een relatie met Jess.

Clare

Ze is zesentwintig jaar. Clare geeft de indruk dat ze graag het beste in mensen naar boven haalt.

Tom

Hij is zevenentwintig jaar en getrouwd met regisseur Bruce Westerly. Tom is zelf toneelschrijver.

Melanie

Ze is recent moeder geworden en is voor de eerste keer na de geboorte van haar zoontje Ben weg van huis. Melanie is met haar achtentwintig jaar de oudste van de groep.

Flo

Ze had samen met Clare kunstgeschiedenis gestudeerd en ze hadden samen met Melanie in hetzelfde studentenhuis gewoond. Flo is perfectionistisch en wil dat alles verloopt volgens haar plan. Als dit niet gebeurt verandert ze in een echte dramaqueen. Ze heeft weinig zelfvertrouwen.

Symbolen en motieven

Verkeerd

Nora realiseert zich dat het een slecht idee was geweest om mee te gaan naar het vrijgezellenweekend. Ze weet niet waarom na tien jaar Clare weer contact met haar wil opnemen. Ze kent de andere mensen ook niet en ze weet niet of zij iets weten over haar verleden.

Bang

Nora is bang dat de politie achter haar zal komen omdat er iemand dood is. Aangezien ze zich niets kan herinneren vreest ze dat zij iemand heeft vermoord. Maar waarom en wie?

Liefde

Nora kent James door en door. Ze is altijd van hem blijven houden, ondanks dat ze hem tien jaar niet had gezien. Maar elke dag had ze aan hem gedacht, ondanks haar woede dat hij hun relatie had beëindigd.

Misleiding

Ondanks haar sympathiek voorkomen is Clare helemaal niet van plan om de mensen te helpen. Ze speelt theater om zo haar zin te krijgen. En als dat niet het geval is, moeten er mensen op een of andere manier gestraft worden.

Titelverklaring

De setting is een mysterieuze villa, middenin een bos, wat een verwijzing is naar de titel en de boekomslag. De titel van de originele Engelse versie 'In a dark, dark wood' is een verwijzing naar een volksliedje, dat is uitgeschreven in het begin van het boek:
In a dark, dark wood there was a dark dark house.
And in the dark, dark house there was a dark, dark room.
And in the dark, dark room there was a dark, dark cupboard.
And in the dark, dark cupboard there was… a skeleton.


Thema

Laat je niet misleiden door een lieve verschijning.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Kate. Het verhaal bestaat uit 317 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog en 36 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Nora die in ik-persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden (het vrijgezellenweekend) en in het heden (het ziekenhuis) in Northumberland.

Evaluatie

Het verhaal begint met een spannende proloog die ervoor zorgt dat je direct in het verhaal zit. Het verhaal wordt opgebouwd van kabbelend spannend naar heel spannend. Door telkens een klein beetje te onthullen, blijf je geboeid verder lezen. De personages worden goed beschreven en er wordt veel aandacht besteed aan de details. De hoofdstukken zijn niet te lang, maar er is een verschil tussen de hoofdstukken die zich tijdens het weekend afspelen en die op het moment dat Nora in het ziekenhuis ligt. Door de iets wat eenvoudige schrijfstijl lees je vlot door het verhaal heen. Een echte pageturner!

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Boekverslag: Nora Roberts 'Het heetst van de dag'Nora Roberts (1950) is een gekende Amerikaanse schrijfster, die meer dan honderd boeken op haar palmares heeft. Veel van…
De bijbel: Richteren, Ruth, Samuël en KoningenDe bijbel: Richteren, Ruth, Samuël en KoningenDe bijbel is helemaal geen gemakkelijk boek om zo maar te lezen. Interessant en de moeite waard is het zeker wel. Wat te…
Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Boekverslag: James Patterson 'Belofte maakt schuld'Belofte maakt schuld is het eerste deel van de reeks Honeymoon van de Amerikaanse thrillerauteur James Patterson, met O'…

Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia'Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia'Bella Italia is een boek van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer, die bekend is voor haar vakantiethrillers All i…
Boekverslag: Michael Berg 'Een echte vrouw'Boekverslag: Michael Berg 'Een echte vrouw'Een echte vrouw is het derde deel van Michael Berg, met als hoofdpersoon de presentatrice bij radiostation RLP in de Fra…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Luitingh-Sijthoff
  • Boek - Ruth Ware 'In een donker donker bos' (ISBN: 978-90-245-7076-8) - gelezen op 24/06/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-06-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.