Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'

Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub' Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar de kust' en 'Afgunst'. 'De eetclub' vertelt het verhaal over een groep vrienden, die elk hun geheim hebben. Het boek is onder andere verfilmd en er werd ook een toneelbewerking van gemaakt.

Gegevens

  • Titel: De eetclub
  • Auteur: Saskia Noort
  • Eerste druk: mei 2004

Samenvatting

Tijdens een brand komt Evert Struyk om. Hij laat zijn vrouw Babette, 2 kinderen en zijn vrienden achter. Na het overlijden van Evert legt Karen de vriendschapsband van iedereen onder de loep en ontdekt langzaam maar zeker meer scheurtjes, leugens en geheimen tussen de vriendengroep waar zij ook toebehoort. Zijn deze dertigers echt wel vrienden? Is zij veranderd sinds zij lid is van deze vriendengroep? Heeft Evert wel degelijk zelfmoord gepleegd of is hij vermoord? Ondanks de geheimen houdt iedereen de hand boven elkaars hoofd. Maar hoelang zal Karen dit verdragen en wat zal ze nog allemaal ontdekken?

Hoofdpersonen

Karen en Michel

De ouders van Sophie en Annabelle. Karen is een vormgeefster, die haar principes heeft en hier (meestal) niets aan verandert. Samen met Hanneke beslissen ze een eetclub te organiseren, zodat ze weer een sociaal leven hebben, dat ze missen sinds hun verhuis naar het dorp.

Simon en Patricia

De ouders van Thom, Thies en Thien. Simon is/was de beste vriend van Evert. Simon: "De lijnen van zijn mond waren iets te scherp, zijn zwarte haar zat te gemaakt nonchalant en hij was maar net iets groter dan ik, waardoor hij iets jongensachtig had, maar hij straalde onverholen geilheid uit." (blz 57)

Evert en Babette

De ouders van Luuk en Bean. Evert: "Hij was een echte familieman. Een leuke betrokken vader. Ik wist wel dat er problemen waren de laatste tijd. (...)" (blz. 21)

Ivo en Hanneke

De ouders van Mees en Anna. Hanneke is de beste vriendin van Karen. Hanneke: "Hanneke is een emotionele vrouw"(...) "Ze gaat er vol in als er gefeest wordt en ze gaat vol in haar verdriet." (blz.81)

Angela en Kees

De ouders van Lotte, Daan en Joep. Angela en Kees komen het minst voor in het verhaal. Angela: Ze is een dominant moederkloekfiguur. "Ze heeft een soort antenne voor zielenpoten"(...) "Ze claimt andermans verdriet bij gebrek aan invulling van haar eigen leven." (blz.115)

De vijf koppels vormen een vriendengroep, die lief en leed met elkaar delen.

Titelverklaring

De titelverklaring vind je op blz.78 "Wij vrouwen vormen met elkaar en eetclub. Op die manier hebben we ook elkaars mannen leren kennen en inmiddels zijn we met zijn allen bevriend geraakt."

Structuur

Het verhaal bestaat uit een proloog en achtendertig hoofdstukken.

Opdracht

Het boek is opgedragen aan haar geliefde Marcel.

Thema

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie je bent.

Symbolen en motieven

  • Ontrouw: "Diep vanbinnen wist ik zeker dat het ooit zou gebeuren, (...), dat op een dag Simons mond de mijne zou vinden." (blz. 62)
  • Vriendschap: "In een paar maanden tijd ontstond er een hechte vriendschap tussen ons. We hadden met elkaar gemeen dat we van buiten het dorp kwamen en bezig waren met ons almaar groeiende succes in zaken." (blz.63)
  • Afhankelijkheid: Simon en Michel zijn van plan om samen te bouwen. "Natuurlijk is het te gek. Als je op die manier met een vriend kunt samenwerken ... Maar het kan ook fout gaan, toch? Ik bedoel je wordt min of meer afhankelijk van hem, financieel. Wil je dat?" (blz.65)
  • Mysterie: "Vindt u het niet vreemd dat binnen uw vriendenkring in 2 weken tijd 2 zelfmoorden plaats vinden?" (blz.78)
  • Geheimen: 'Hun partners hadden iets met elkaar gehad en dat moest en dat zou geheim blijven." (blz.105)

Tijd

Het heden. Het boek springt van de gebeurtenissen tussen de vrienden voor en na Evert's overlijden.

Plaats

Nederland, ergens in een polderdorp.

Perspectief/Vertelwijze

Ik-vertelsituatie: Karen is de ik-figuur in het verhaal.

Evaluatie

Wat een boek! Je zou schrik krijgen om in een vriendengroep terecht te komen! De sfeer die tussen alle personages heerst is mooi uitgeschreven. Iedereen kan je bij wijze van spreken beschouwen als de vijand, maar langs de andere kant ook als slachtoffer. Het boek leest als een trein. Je wil gewoon het einde weten!

Lees verder

© 2008 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verbouwing - Saskia NoortrecensieDe verbouwing - Saskia NoortDe verbouwing gaat over een succesvol plastisch chirurg die een privékliniek opent. Ze is in elk opzicht geslaagd: ze is…
De eetclub door Saskia NoortDe eetclub door Saskia NoortSaskia Noort heeft al een aantal literaire thrillers geschreven, waaronder De eetclub. Het boek werd genomineerd voor de…
Dramaserie Nieuwe BurenNieuwe Buren, een Nederlandse dramaserie geschreven aan de hand van het boek "Nieuwe Buren" van Saskia Noort, welke in 2…
Huidpijn - Saskia NoortrecensieHuidpijn - Saskia Noort‘Huidpijn’ (2016), is een van de boeken van de succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Het gaat over Anne; de popu…

Griezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa MorganGriezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa MorganDrowned Sorrow van Vanessa Morgan is volgens velen één van de beste griezelverhalen van de laatste jaren. In het boek ga…
Praktijkgerichte benadering van Organisatie en ManagementEen praktijkgerichte benadering van Organisatie en Management is geschreven door Drs. N.H.M. van Dam en Drs. J.A. Marcus…
Bronnen en referenties
  • http://www.hebban.nl/auteurs/saskia-noort#offset_0 - bezocht op 26/09/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.