Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'
Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar de kust' en 'Afgunst'. 'De eetclub' vertelt het verhaal over een groep vrienden, die elk hun geheim hebben. Het boek is onder andere verfilmd en er werd ook een toneelbewerking van gemaakt.
Gegevens
- Titel: De eetclub
- Auteur: Saskia Noort
- Eerste druk: mei 2004
Samenvatting
Tijdens een brand komt Evert Struyk om. Hij laat zijn vrouw Babette, 2 kinderen en zijn vrienden achter. Na het overlijden van Evert legt Karen de vriendschapsband van iedereen onder de loep en ontdekt langzaam maar zeker meer scheurtjes, leugens en geheimen tussen de vriendengroep waar zij ook toebehoort. Zijn deze dertigers echt wel vrienden? Is zij veranderd sinds zij lid is van deze vriendengroep? Heeft Evert wel degelijk zelfmoord gepleegd of is hij vermoord? Ondanks de geheimen houdt iedereen de hand boven elkaars hoofd. Maar hoelang zal Karen dit verdragen en wat zal ze nog allemaal ontdekken?
Hoofdpersonen
Karen en Michel
De ouders van Sophie en Annabelle. Karen is een vormgeefster, die haar principes heeft en hier (meestal) niets aan verandert. Samen met Hanneke beslissen ze een eetclub te organiseren, zodat ze weer een sociaal leven hebben, dat ze missen sinds hun verhuis naar het dorp.
Simon en Patricia
De ouders van Thom, Thies en Thien. Simon is/was de beste vriend van Evert. Simon: "
De lijnen van zijn mond waren iets te scherp, zijn zwarte haar zat te gemaakt nonchalant en hij was maar net iets groter dan ik, waardoor hij iets jongensachtig had, maar hij straalde onverholen geilheid uit." (blz 57)
Evert en Babette
De ouders van Luuk en Bean. Evert: "
Hij was een echte familieman. Een leuke betrokken vader. Ik wist wel dat er problemen waren de laatste tijd. (...)" (blz. 21)
Ivo en Hanneke
De ouders van Mees en Anna. Hanneke is de beste vriendin van Karen. Hanneke: "
Hanneke is een emotionele vrouw"(...) "Ze gaat er vol in als er gefeest wordt en ze gaat vol in haar verdriet." (blz.81)
Angela en Kees
De ouders van Lotte, Daan en Joep. Angela en Kees komen het minst voor in het verhaal. Angela: Ze is een dominant moederkloekfiguur. "
Ze heeft een soort antenne voor zielenpoten"(...) "
Ze claimt andermans verdriet bij gebrek aan invulling van haar eigen leven." (blz.115)
De vijf koppels vormen een vriendengroep, die lief en leed met elkaar delen.
Titelverklaring
De titelverklaring vind je op blz.78 "
Wij vrouwen vormen met elkaar en eetclub. Op die manier hebben we ook elkaars mannen leren kennen en inmiddels zijn we met zijn allen bevriend geraakt."
Structuur
Het verhaal bestaat uit een proloog en achtendertig hoofdstukken.
Opdracht
Het boek is opgedragen aan haar geliefde Marcel.
Thema
Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.
Zeg mij wie je vrienden zijn en ik zal zeggen wie je bent.
Symbolen en motieven
- Ontrouw: "Diep vanbinnen wist ik zeker dat het ooit zou gebeuren, (...), dat op een dag Simons mond de mijne zou vinden." (blz. 62)
- Vriendschap: "In een paar maanden tijd ontstond er een hechte vriendschap tussen ons. We hadden met elkaar gemeen dat we van buiten het dorp kwamen en bezig waren met ons almaar groeiende succes in zaken." (blz.63)
- Afhankelijkheid: Simon en Michel zijn van plan om samen te bouwen. "Natuurlijk is het te gek. Als je op die manier met een vriend kunt samenwerken ... Maar het kan ook fout gaan, toch? Ik bedoel je wordt min of meer afhankelijk van hem, financieel. Wil je dat?" (blz.65)
- Mysterie: "Vindt u het niet vreemd dat binnen uw vriendenkring in 2 weken tijd 2 zelfmoorden plaats vinden?" (blz.78)
- Geheimen: 'Hun partners hadden iets met elkaar gehad en dat moest en dat zou geheim blijven." (blz.105)
Tijd
Het heden. Het boek springt van de gebeurtenissen tussen de vrienden voor en na Evert's overlijden.
Plaats
Nederland, ergens in een polderdorp.
Perspectief/Vertelwijze
Ik-vertelsituatie: Karen is de ik-figuur in het verhaal.
Evaluatie
Wat een boek! Je zou schrik krijgen om in een vriendengroep terecht te komen! De sfeer die tussen alle personages heerst is mooi uitgeschreven. Iedereen kan je bij wijze van spreken beschouwen als de vijand, maar langs de andere kant ook als slachtoffer. Het boek leest als een trein. Je wil gewoon het einde weten!
Lees verder