Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski'

Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Après-ski' Après-ski is een thriller van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer. Wanneer de losbollige Manon een baan aangeboden krijgt als ski-instructeur in Oostenrijk twijfelt ze geen seconde. Zo kan ze bewijzen aan haar ouders dat ze haar lot in eigen handen kan nemen. Lol trappen in combinatie met haar hobby lijkt haar de ideale baan. Maar al snel ontdekt ze dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Ze wordt geconfronteerd met verschillende incidenten die gericht zijn naar de skischool waarvoor ze werkt. Manon wordt pas echt bang, wanneer ze zelf het slachtoffer wordt. Haar droom wordt een ware nachtmerrie.

Gegevens

  • Originele titel: Après-ski
  • Auteur: Suzanne Vermeer
  • Eerste druk: 2009
  • Aantal pagina's: 263
  • ISBN: 978 90 229 9870 0

Auteur

Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de auteur Paul Goeken (1962-2011). Naast de titels die hij onder zijn eigen naam schreef, ontstond het idee om daarnaast ook vakantiethrillers onder de pseudoniem van Suzanne Vermeer uit te brengen. Zo schreef hij onder andere All-inclusive, De vlucht, Zomertijd en Vakantiegeld. Na Paul Goekens dood werd het pseudoniem Suzanne Vermeer aangehouden en worden er ook nog steeds boeken geschreven door een anonieme auteur.

Samenvatting

Nadat de oudste dochter van Ton en Marga, Manon, weer in huis woont, is de sfeer niet meer hetzelfde. Ton ergert zich blauw aan de onachtzaamheid van zijn dochter, maar houdt zich in om haar te confronteren met haar gedrag. Binnen enkele weken gaat het gezin op vakantie en dan is er tijd genoeg om een serieus gesprek te voeren met Manon.

Wanneer ze in Oostenrijk genieten van een welverdiende vakantie, houden Ton en Marga hun gesprek met Manon. Daarna doet Manon enorm haar best om haar ouders en haar zus Fleur een fijne tijd te bezorgen. Terwijl iedereen geniet van het skiën, merkt Manon een roekeloze snowboarder op, die in een groepje kinderen terecht komt. Manon slaagt er in om een meisje tot stilstand te brengen op een gevaarlijke piste. Na haar reddingsactie krijgt ze een baan aangeboden als ski-instructeur.

Terwijl Fleur, Ton en Marga terugkeren naar Nederland, blijft Manon in Oostenrijk om er te werken en vooral te bewijzen aan haar ouders dat ze best wel volwassen kan zijn en een baan kan houden.

Tijdens een gesprek met Rutger, de eigenaar van de skischool waar ze werkt, vertelt hij haar dat hij de kans heeft gehad om de skischool over te nemen, maar dit was dik tegen de zin van de Tsjechische broers Pavel en Jan. Ze vonden dat zij recht hadden op de school. Manon vraagt zich af of het geen bewuste actie was van hen op de skipiste. Manon beslist om toch door te zetten. Dit is de nieuwe Manon, de persoon die niet opgeeft of wegloopt van problemen. Tot ze getuige is van een brandstichting bij de skischool. Is het toeval of is er toch sprake van kwaad opzet?

Na het zoveelste voorval beslist Manon haar collega's in te lichten van wat ze allemaal heeft meegemaakt en gezien. Ze is er van overtuigd dat het geen toeval meer kan zijn. Manon is ontgoocheld als ze merkt dat niet iedereen haar gelooft en er verder niets mee willen doen. Stuart en Dirck, twee collega's van Manon, vertrouwen haar toe dat ook zij enkele incidenten hebben meegemaakt. Maar ze willen eerst bewijzen verzamelen, voordat ze Rutger op de hoogte willen brengen. Manon wil dit zo snel mogelijk opgelost zien, maar zal het haar lukken zonder kleerscheuren?

Hoofdpersonen

Manon Dijkstra

De 23-jarige Manon is wispelturig en explosief van karakter en woont sinds drie weken weer thuis nadat ze haar studies heeft stopgezet en haar relatie spaak is gelopen. Ze is het meisje van twaalf banen en dertien ongelukken.

Fleur Dijkstra

Ze is twintig jaar en woont op kamers in Utrecht door haar studies medicijnen. Fleur is veel gereserveerder dan haar zus Manon.

Marga en Ton

Ze zijn de ouders van Fleur en Manon. Ton werkt als accountant en Marga heeft een baan als lerares Nederlands. Ton maakt zich zorgen om zijn oudste dochter.

Rutger

Hij is de Nederlandse baas van Skischool SFun waar Manon bij werkt. Rutger is enthousiast over zijn school en heeft er grootse plannen mee. Hoe meer Manon haar baas leert kennen, hoe minder ze van hem moet weten. Ze stelt vast dat hij zwak en laf is.

Dirck Van Laere

Hij is een Vlaamse instructeur bij de skischool en bevriend met zijn collega Stuart. Manon voelt zich aangetrokken tot hem.

Marek Bilek

Hij is de enige Tsjechische collega van Manon. Marek is een onzekere, knappe blonde man.

Symbolen en motieven

Ergernis

Fleur kan en wil het gedrag van haar oudere zus niet goedpraten. Integendeel, ze vindt het helemaal niet fijn dat Manon zo egoïstisch is en geen rekening houdt met de rest van het gezin.

Vertrouwen

Het idee dat Manon gedurende uren tussen kinderen zit, die ze moet leren skiën, zorgt er voor dat ze meer zin heeft om het voorstel van een nieuwe baan op te geven dan van start te gaan. Maar van zodra ze van start gaat, is ze gelukkig met haar nieuwe baan en kan ze het goed vinden met haar collega's. Wat het werk nog zo aangenaam maakt.

Twijfel

Manon vindt het heel gek dat ze zoveel ongelukken gebeuren. Maar ze merkt dat ze de enige is, die er iets achter zoekt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 263 bladzijden, die verdeeld zijn over 65 hoofdstukken en vier delen. Elk deel heeft een titel, die een verwijzing is naar de maand waarin het verhaal zich afspeelt: Deel een - December, Deel twee - Januari, Deel drie - Februari en Deel vier - December. Het verhaal geeft het standpunt van Ton Dijkstra, Marga, Fleur, Manon, Ondrej Bokuva, Rutger, Marek, Dirck en Pavel die in derde persoon zijn geschreven.

Thema

Wie niet horen wil, moet voelen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden van december tot en met november in Deventer, Piesendorf, Zell am See, Kaprum en Utrecht.

Evaluatie

Het verhaal komt traag op gang, maar door de korte hoofdstukken is het gemakkelijk te lezen. De sfeer van de wintersport is goed beschreven en dat is zeker een meerwaarde voor wie van skiën houdt. Alhoewel het boek tot het thrillergenre hoort, moet je als lezer niet te veel spanning verwachten. Après-ski is ideaal als vakantielectuur, niet te veel nadenken en gewoon genieten van het boek.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suzanne Vermeer of Paul GoekenSuzanne Vermeer was een bekende Nederlandse thrillerauteur. Of toch niet? Wie was Suzanne Vermeer. Haar naam was een pse…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
recensieBoekrecensie - Zomertijd van Suzanne VermeerSuzanne Vermeer is een nederlandse schrijfster die al enige bekende boeken op haar naam heeft staan. In deze recensie be…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…

Boekverslag: 'De man zonder ziekte' van Arnon GrunbergBoekverslag: 'De man zonder ziekte' van Arnon GrunbergEen jonge, succesvolle architect reist af naar Bagdad om een nieuw operagebouw te ontwerpen. Hij is ervan overtuigd dat…
Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd'Boekverslag: Harlan Coben 'Geleende tijd'Geleende tijd is een van de standalones van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die vooral bekend is van zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
  • https://www.hebban.nl/auteurs/suzanne-vermeer - bezocht op 24/01/2017
  • Boek - Suzanne Vermeer 'Après-ski' (ISBN: 978 90 229 9870 0) - gelezen op 23/01/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.