Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Noorderlicht'

Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Noorderlicht' Noorderlicht is de laatste thriller van de in 2011 overleden Nederlandse auteur Paul Goeken. Suzanne Vermeer was het pseudoniem dat Paul Goeken gebruikte om zijn thrillers te schrijven. Ondertussen wordt de naam nog altijd gebruikt voor nieuwe thrillers. In Noorderlicht maakt Kim voor haar dertigste verjaardag een verrassingsreis samen met enkele vrienden. Ze heeft alles goed gepland en is ervan overtuigd dat het een fantastische reis wordt. En iedereen geniet ook van de reis tot ze op een ochtend twee mensen van hun groep dood terugvinden en ontdekken dat de moordenaar in hun groep zit.

Gegevens

  • Originele titel: Noorderlicht
  • Auteur: Suzanne Vermeer
  • Eerste druk: 2012
  • Aantal pagina's: 248
  • ISBN: 978 94 005 0043 3

Samenvatting

Het gezelschap

Kim wil haar dertigste verjaardag op een speciale manier vieren, door samen met haar broer Eric, enkele vrienden, Marieke, Martin en Celine, en haar vriend Brian op reis te gaan naar Noorwegen.

Edith, de vrouw van Eric, maakt zich zorgen over de reis. Niet alleen omwille van de kinderen die voor het eerst zo lang worden gescheiden van hun papa. Maar het reisgezelschap bestaat uit verschillende karakters, waardoor het onvoorspelbaar is hoe de reis zal verlopen. En dan is er nog de diabetes van Eric, dat onder controle wordt gehouden door een streng dieet. Edith vraagt zich af of dat ook op reis zal lukken.

Voor Celine, een van de vriendinnen van Kim, komt het goed uit dat ze een weekje weg kan zijn van haar gezin. Want tegenwoordig zijn er veel spanningen tussen haar en haar man Bart. Maar ze zit ook met iets wat Kim en Eric aangaat. Ze heeft ontdekt dat een van haar klanten heeft samengewerkt met het bedrijf van hun vader Willem. En door Willems dood had die klant een grote winst gemaakt. Celine heeft het gevoel dat Willems dood geen toeval is en ze alles wat ze heeft gevonden aan de kinderen van Willem moet vertellen.

Martin zit met een ander probleem. Zijn baas heeft hem een dilemma gegeven, of hij verliest zijn baan of hij kan de bar overnemen. Maar Martin heeft het geld niet, dus moet hij snel een oplossing zoeken als hij wil vermijden om werkloos te worden.

Ruben vraagt zijn broer Brian, de vriend van Kim, om hulp wanneer hij schulden heeft door een verkeerde drugsdeal. Brian belooft dat hij voor de 25.000 euro zal zorgen en neemt contact op met Kims broer, Eric, in de hoop dat hij het geld wil lenen. Eric weigert, want hij vertrouwt Brian niet en hij is ervan overtuigd dat Brian enkel geïnteresseerd is in Kims geld en dus geen geschikte vriend is voor zijn goedgelovige zus. Eric heeft zelf veel geld verloren, met de investeringen van hem en zijn zus, maar hij heeft Kim hier niet van op de hoogte gebracht, omdat hij er van overtuigd is dat alles in orde komt.

De reis

Aangekomen in Noorwegen wil Kim zoveel mogelijk geheim houden, maar ze geeft het gezelschap wel mee dat ze als transport gebruik gaan maken van sneeuwscooters en hondensleeën. Het idee dat ze op survivaltocht gaan vindt Celine vreselijk en ze houdt zich dan ook niet in om dit te laten merken.

De groep geniet van hun eerste avond met een uitgebreide maaltijd. Het valt Kim direct op dat het goed klikt tussen Céline en Martin. Ze moet toegeven dat ze haar vriendin nog nooit zo flirterig heeft gezien. Marieke heeft meer moeite met de aanwezigheid van Celine, omdat zij als Kims beste vriendin wordt beschouwd, gewoon omdat ze elkaar al langer kennen. Terwijl ze het gevoel heeft dat zij en Kim elkaar veel beter begrijpen.

Hun gids is Sverre, een gedreven man, die hen snel de natuur leert kennen. De groep is enthousiast na hun eerste kennismaking met de sneeuwscooters en is benieuwd wat de rest van de reis zal geven. Kims verjaardag wordt 's avonds goed gevierd. Maar de apotheose komt wanneer ze Brian ten huwelijk vraagt. Iedereen is verrast maar ook blij voor het koppel, zelfs Eric slaagt erin om enthousiast te reageren.

De moord

Na de gezellige avond met de nodige alcohol wordt de groep wakker en ontdekken ze dat Sverre en Celine niet aanwezig zijn. Eerst zoeken ze er niets achter, maar na een tijdje beslissen Martin en Eric toch eens te kijken waar ze kunnen zijn. Ze ontdekken hun dode lichamen in een afgrond. Iedereen gaat er vanuit dat het om een ongeluk gaat en ze beslissen om zo snel mogelijk naar de bewoonde wereld te gaan.

Marieke vraagt zich af of het wel echt om een ongeluk gaat. Want Sverre had hen verschillende verhalen verteld over de andere gids Jonas, die ze de vorige dag waren tegengekomen, en die waren helemaal niet positief. Jonas had Sverre zelfs bedreigd. Ze beslissen om samen te blijven en hopen zo snel mogelijk ergens te geraken met de hondensleeën. Maar zonder bereik kunnen ze geen gebruik maken van een GPS wat het allemaal nog erger maakt.

Gespannen vertrekt het vijftal. Een beetje later valt Kim en raakt haar slee kwijt. Ze probeert de honden en de groep nog in te halen, maar dat is verloren moeite. Wanneer Jonas met een hondenslee voorbijkomt, kan ze zich net op tijd verbergen. Een beetje later wordt ze door haar vrienden opgepikt, die zich zorgen maakten wanneer ze de lege hondenslee zagen.

Kim brengt hen op de hoogte over Jonas en de groep beslist om opnieuw te vertrekken, maar ze merken al snel dat ze in rondjes lopen. Op dat moment zien ze Jonas en proberen ze zo normaal mogelijk te reageren. Eric vertelt hem wat er met Sverre en Celine gebeurd is en Jonas stelt hen voor naar een blokhut te gaan. Ze weten dat ze geen andere optie hebben, nu het sneeuwt en het donker wordt.

De moordenaar

Eenmaal aangekomen confronteert Marieke Jonas met wat Sverre had verteld over hem. Maar al snel overtuigt Jonas hen dat hij niets gedaan heeft met Celine noch met Sverre. Maar dan ontdekt Eric dat hij een paar van zijn pillen kwijt is, die een perfect moordwapen kunnen zijn. Als een niet-diabeet de pillen inneemt, raakt deze gedesoriënteerd en kan zelfs evenwichtsstoornissen en hallucinaties krijgen, waardoor die eventueel in een afgrond terecht kan komen. Hierdoor is de kans groot dat een van hen de moordenaar is.

Tijdens het bekijken van zijn video-opnames ontdekt Eric op de achtergrond van een beeld dat Marieke de mannentent in en uit gaat. Hij toont de beelden aan Martin en Kim om zeker te zijn dat hij het goed heeft gezien. Zijn zus confronteert Marieke met wat ze heeft gezien, maar Marieke ontkent alles tot ze zich realiseert dat niemand haar nog gelooft. In paniek verwondt ze Kim en Brian met een mes en loopt dan naar buiten de nacht in. De volgende dag is Marieke nog niet teruggekeerd en vreest de groep dat ze de kou niet heeft overleefd. Ze beslissen verder te gaan en de politie te verwittigen.

Het geheim

In Nederland vernemen de vrienden dat Marieke effectief door onderkoeling was gestorven. Eric kan er nog altijd niet bij dat Marieke twee mensen had vermoord omdat ze jaloers was op de vriendschap die Celine en Kim hadden. Hij moet ook denken aan een gesprek met Celine waarin ze hem had verteld dat ze iets had ontdekt en dit met hem en Kim wou bespreken tijdens de reis. Maar het was er helaas nooit van gekomen.

Eric denkt dat het iets zakelijks moet zijn aangezien het hem en Kim aangaat. Via het werk van Celine komt hij aan de gegevens van haar nieuwe klant Brandsma. Eric speelt blufpoker en komt zo alles te weten. Brandsma had ontdekt dat Willem, Erics vader, hem buitenspel wou zetten en had Peter Koedam, de vader van Marieke, ingeschakeld om dit probleem op te lossen. En zo had Peter het vliegtuig van Willem gesaboteerd, waardoor hij gecrasht was.

Celine had dit ontdekt en Brandsma vernam dat zij een vriendin van Kim was en ze samen op reis gingen. Dus moest hij ingrijpen voor het te laat was. Hij chanteerde Marieke. Als zij het probleem met Celine oploste, zou hij haar vader niet verraden. Eric belooft dit tussen hen te houden op voorwaarde dat hij het deel geld van zijn vader krijgt.

's Avonds komen Kim, Eric, Brian en Martin samen. Kim mist haar vriendinnen, maar is ook blij dat Brian en Eric eindelijk goed overeenkomen. Meer zelfs, hij wil het geld lenen dat Brian nodig heeft voor Ruben. En Kim wil investeren in de bar van Martin. Ze ziet zichzelf wel als een café-uitbaatster.

Hoofdpersonen

Eric Romeijn

Hij is de grote broer van Kim en lijdt aan diabetes. Eric is een advocaat, getrouwd en heeft twee kinderen. Hun ouders zijn overleden.

Brian

Hij is de nieuwe vriend van Kim. Hij is een makelaar van Surinaams-Nederlandse afkomst. Hij heeft een zus, Kekeli, en een broer, Ruben. Ruben zit constant in de problemen.

Kim

Ze kan heel zwaarmoedig zijn en mist doorzettingsvermogen.

Marieke

Ze is een vriendin van Kim en werkt in een winkel van natuurproducten, waar ze elkaar hebben ontmoet. Ze is een stille, serieuze en gevoelige vrouw van begin de twintig. Marieke heeft een slechte band met haar vader, die heel materialistisch is en enkel denkt aan geld.

Celine

Celine is een aantrekkelijke vrouw, die zelfvertrouwen uitstraalt en niet op haar mondje is gevallen. Ze is dertig jaar en de beste vriendin van Kim, ze kennen elkaar al sinds de middelbare school. Celine is getrouwd met Bart en samen hebben ze een tweejarig dochtertje, Hannah. Ze is een carrièrevrouw, die werkt als commercieel directeur.

Martin

Hij is een zevenendertigjarige barkeeper, waardoor hij het gewoon is om sfeer te brengen in een groep en veel mensenkennis heeft. Hij heeft een dochtertje van vijf samen met zijn ex-vrouw.

Symbolen en motieven

Geheimen

Iedereen heeft zijn geheim en probeert dit voor zich te houden tijdens de reis. Het ene geheim is ook een stuk onschuldiger dan het andere. Maar het toont wel aan dat er geen vertrouwen is binnen de groep en ook niet onder de vrienden.

Interesse

Martin en Celine voelen zich al snel aangetrokken tot elkaar. Maar Celine heeft zich voorgenomen dat ze geen overspel zou doen zolang haar relatie met haar man Bart nog een kans maakt. Ze kan lol maken en dat is ze ook van plan, maar ze kent haar grenzen.

Geluk

Kim geniet van de reis en neemt alles in haar op. Ze voelt zich vereerd dat ze deze groep mensen kent en deze reis met hen kan delen.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Noorderlicht is een verwijzing naar de reis in Noorwegen waar het gezelschap door de natuur wordt verwent. Zo krijgen ze onder andere het noorderlicht te zien. De boekomslag toont een winters landschap waarin een vrouw wandelt met op de achtergrond het noorderlicht.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 248 bladzijden, die verdeeld zijn over 60 hoofdstukken. Het verhaal geeft de standpunten van Eric, Kim, Brian, Celine, Martin, Edith, Marieke en Sverre, die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

Iedereen heeft zijn geheimen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Rotterdam en Noorwegen.

Evaluatie

Het boek leest gemakkelijk weg, maar het duurt lang voordat de spanning in het verhaal komt en wanneer het er dan eindelijk is gaat het heel snel en is het niet mooi uitgewerkt, waardoor je als lezer een beetje op je honger blijft zitten. Af en toe is de plot zelfs wat voorspelbaar. De personages zijn ook allemaal vrij vlak uitgewerkt, zonder enige diepgang. Het boek is leuk als vakantielectuur.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suzanne Vermeer of Paul GoekenSuzanne Vermeer was een bekende Nederlandse thrillerauteur. Of toch niet? Wie was Suzanne Vermeer. Haar naam was een pse…
recensieBoekrecensie - Zomertijd van Suzanne VermeerSuzanne Vermeer is een nederlandse schrijfster die al enige bekende boeken op haar naam heeft staan. In deze recensie be…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…

Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou'Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou'Vergeten waarom ik van je hou is een van de young-adultromans van de Amerikaanse schrijfster Gabrielle Zevin. Het boek g…
Boekverslag: Clare Mackintosh 'Ik zie jou'Boekverslag: Clare Mackintosh 'Ik zie jou'Na haar succesdebuut Mea culpa is Ik zie jou de tweede thriller van de Engelse schrijfster Clare Mackintosh. In Ik zie j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
  • Boek - Suzanne Vermeer 'Noorderlicht' (ISBN: 978 94 005 0043 3) - gelezen op 01/05/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.