Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon'

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon' Winterzon is een thriller van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Van Rijn, waarin het hoofdpersonage op vakantie in de problemen raakt. In Winterzon krijgt Amber de kans om op vakantie te gaan samen met haar schoonfamilie, waar ze een beetje tegenop ziet. Maar ze probeert er het beste van te maken en geniet op een avond samen met haar schoonzusje Sophie van de muziek, de drank en de charmante Antillianen. Wanneer ze de volgende dag wakker wordt met een kater, realiseert Amber zich nog niet dat dit het begin is van een hoop stress en geheimen, die beide vrouwen niet aan hun familie durven te vertellen.

Gegevens

  • Titel: Winterzon
  • Auteur: Linda Van Rijn
  • Eerste druk: 2016
  • Aantal pagina's: 217
  • ISBN: 978 94 6068 554 5

Samenvatting

Sophie

Met de hele familie tien dagen in een villa in Curaçao op kosten van de schoonouders voor hun veertigjarig huwelijk. Amber weet niet of dat ze dit zo een goed idee vindt. Ze vreest vooral voor Annemieke, de zus van haar vriend Bart, die zich steeds als een verwend nest gedraagt, en haar vriend Hendrik-Jan, die een ex-marinier is en graag over zijn uitzendingen praat, maar ze probeert er het beste van te maken. Al is het maar voor Bart of hun dochtertje Robin, die dol is op haar neefje Levi, het zoontje van Sophie en Gijs, de broer van Bart.

Op Curaçao beslist Amber om samen met haar schoonzus Sophie een avondje te stappen. Sophie neemt haar rol als jonge moeder veel te serieus en Amber wil haar tonen dat er niets verkeerd aan is om af en toe eens aan jezelf te denken. Na wat drank krijgt Amber Sophie op de dansvloer en ze geniet ervan om haar schoonzusje zo blij te zien. Amber merkt dat Sophie echt een feestbeest is en al direct de aandacht van een knappe Antilliaan heeft. Twee jonge mannen kijken op een afstandje schichtig toe en maken op Amber een vreemde indruk. Ze zoekt er verder niets achter en tegen drie uur beslist Amber terug te gaan naar de villa. Maar Sophie wil nog wat blijven, samen met Franklin, de Antilliaan met wie ze al de hele tijd had gedanst.

Wanneer Amber wakker wordt heeft ze een kater en begrijpt ze niet waarom haar vriend Bart moeilijk doet omdat Sophie niet in haar kamer is. Hij wil dat ze onmiddellijk op zoek gaat naar Sophie, dus keert ze terug naar de tent waar ze op stap waren geweest. Daar vindt ze geen enkel spoor van Sophie. Amber begint zich zorgen te maken, zeker wanneer Sophie niet opneemt als ze haar belt. Ze kan zich niet voorstellen dat Sophie mee zou zijn gegaan met Franklin. Misschien was ze de weg kwijt geraakt of sliep ze haar roes uit op het strand. In ieder geval moet ze het uitzoeken want ze wil niet dat zij of Sophie ruzie krijgt met Sophies man Gijs.

Amber krijgt het benauwd wanneer ze Sophies lichaam ziet en begint te krijsen. Hierdoor wordt Sophie spontaan wakker. Haar kater is groot en ze kan zich met moeite iets herinneren van de avond. Ze is haar handtas kwijt, maar heeft haar portefeuille nog. Ze keren terug naar de villa en spreken af dat ze gewoon nu pas terug zijn als er iets wordt gevraagd. Maar niemand kijkt vreemd op en beide vrouwen kunnen met een gerust hart hun roes uitslapen.

Franklin

Wanneer Amber wakker is vertelt haar schoonvader Herman dat er een lijk was gevonden niet ver van waar ze zaten. Het hoofd van een drugsbende, Franklin Henriquez, was dood in zijn zwembad gevonden. Sophie kan zich de man met moeite nog herinneren, maar vindt wel een foto van hem op haar smartphone. Ze twijfelt of ze niet beter naar de politie zou gaan. Maar Amber wijst haar erop dat ze dan ook haar man Gijs moet uitleggen wat er gisteren allemaal gebeurd was en waarom ze niet met Amber naar huis was gegaan.

's Avonds gaat Amber nietsvermoedend naar buiten en ontdekt ze dat ze wordt gevolgd door de twee mannen, die gisteren ook bij Franklin waren. Ze slaat helemaal in paniek en loopt snel terug naar de villa. De volgende dag krijgt Sophie een telefoontje van een man, die ze niet zo goed begrijpt. Maar uit het gesprek verstaat ze dat ze willen weten waar haar tas is en iets met Franklin. Sophie weet helemaal niet waar haar tas is en waarom iemand er interesse in heeft. Amber denkt dat het toeval is, tot ze 's avonds in een restaurant gaat eten met haar gezin en de twee mannen weer opmerkt.

Sophie roept Amber wanneer ze zich toch enkele dingen herinnert. Zo weet ze bijna zeker dat ze niet is vreemdgegaan met Franklin. En dan is er een flard van een herinnering over haar tas, waar ze vanaf wil nadat er wit poeder was uitgevallen. Drugs in de tas van Sophie was onmogelijk, maar misschien had Sophie per ongeluk de verkeerde tas meegenomen? Amber hoopt dat Sophie zich snel alles weer kan herinneren. En dat doet ze ook, waardoor ze de tas goed verscholen terugvinden. Doordat de tas vol zakjes cocaïne zit, willen de vrouwen er zo snel mogelijk vanaf zijn. Ze bellen de mannen en leggen uit waar ze de tas kunnen terugvinden. Amber heeft het gevoel dat ze terug kan haar gewone leven opnemen en neemt ook de tijd om Bart te vertellen wat ze allemaal hadden meegemaakt.

Nederland

Sophie en Amber zijn opgelucht bij het idee dat ze de volgende dag terug naar huis vertrekken, weg van deze nachtmerrie. Alles verloopt goed tot de familie aan de douane in Amsterdam apart wordt gecheckt. Elke koffer wordt volledig bekeken en in de koffer van Ambers dochter, Robin, vinden ze verschillende zakjes cocaïne, verstopt achter de voering. Amber begrijpt er niets van, maar dan begint Annemieke te panikeren en roept ze dat het van haar en Hendrik-Jan is. Iedereen wordt apart bevraagd en hiervan maakt Amber gebruik om alles te vertellen van wat er gebeurd was op Curaçao.

Eenmaal thuis geeft Bart toe dat hij vanuit Curaçao de douane had gebeld. Hij had op een avond Hendrik-Jan horen bellen over een blonde met een bruine tas, maar had er verder niets achter gezocht. Tot Amber hem had verteld wat er gebeurd was en hij de link legde naar Sophie en haar tas en de luxe spullen die Hendrik-Jan en Annemieke zich konden veroorloven.

Welke gevolgen het voor Annemieke en Hendrik-Jan zal hebben is niet duidelijk. Maar Amber merkt wel dat haar band met haar schoonouders en Sophie en Gijs er veel sterker door is geworden.

Hoofdpersonen

Amber

Ze is samen met Bart en Robin is hun driejarige, stoere dochter. Ze heeft zelf geen goede relatie met haar ouders, ze kent niet eens haar vader en haar moeder is bijna zeventig, maar Amber heeft amper contact met haar. Amber werkt als freelance marketeer.

Sophie

Sophie is een echte controlefreak. Ze is samen met Gijs, de broer van Bart. Samen hebben ze een zoontje Levi.

Symbolen en motieven

Liefde

Na alle mislukte relaties had Amber de ware gevonden in Bart. Ze is nog altijd verliefd op hem en ze hoopt dat hun relatie zo zal blijven.

Verantwoordelijkheid

Wanneer Amber ziet dat Sophie dronken is, vraagt ze zichzelf af of ze Sophie niet moet aanmanen om minder te drinken. Maar langs de andere kant is Sophie een volwassen vrouw en is ze zich enorm aan het amuseren.

Angst

Amber noch Sophie begrijpen waarom ze worden gevolgd en gebeld. Sophie kan zich ook niets meer herinneren van haar avond met Franklin, wat ook geen hulp is. Maar als Sophie zich toch dingen begint te herinneren, wordt het hele verhaal nog enger voor de twee vrouwen.

Boekomslag

De cover doet eerder denken aan een vakantieroman door de felle kleuren en een vrouw met een cocktail in de hand.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 217 bladzijden, die verdeeld zijn over 12 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Amber Munsterman, die in de derde persoon is geschreven.

Thema

Elk huisje heeft zijn kruisje.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Amsterdam en Curaçao.

Evaluatie

Winterzon is een onderhoudende thriller, die vlot is geschreven en wat spanning bezorgt, maar verwacht niet dat je op het puntje van je stoel zal belanden. Het verhaal komt traag op gang, waardoor je even moet doorbijten om in de stemming te raken. Maar je wordt als lezer uiteindelijk beloond met een verrassend plot.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Winterzon: waar is het mooi weer in de winter?Als je in de winter de zon op wil zoeken, is het handig om te weten waar je dan het beste heen kunt gaan. Je kunt helema…
Het einde van de Nederlandse AntillenDe Nederlandse Antillen bestaan niet meer sinds 10 oktober 2010. Net als Aruba, zijn Curaçao en Sint Maarten zelfstandig…

Boekverslag 'Dryocopus' van Owen DonkersBoekverslag 'Dryocopus' van Owen DonkersDe roman gaat over een jonge schrijver uit Nederland die met zijn vrouw Pauline verhuist naar Frankrijk, hij wil zich da…
Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak'Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak'Tik Tak is het debuut van de Londense schrijver Chris McGeorge. In Tik Tak wordt Morgan Sheppard, een bekende televisiep…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Uitgeverij Marmer B.V.
  • Boek - Linda Van Rijn 'Winterzon' (ISBN: 978 94 6068 554 5) - gelezen op 8/09/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 14-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.