Boekverslag: Linda Van Rijn 'Zeezicht'

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Zeezicht' Zeezicht is een litteraire thriller van de Nederlandse schrijfster Linda Van Rijn (Harmelen, 1974). De schrijfster is vooral bekend van haar vakantiethrillers met titels als Vakantievrienden, Last minute, Casa Ibiza en Off piste. In Zeezicht genieten Anouk, Jan en hun kinderen Timo en Lena volop van hun welverdiende vakantie. Anouk ontmoet er een man, Steef, waarmee ze een affaire begint. Alles verloopt perfect, tot Anouks man verdwijnt en ze niet zeker is of haar affaire niet de reden is van zijn verdwijning.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Zeezicht
  • Auteur: Linda Van Rijn
  • Eerst druk: 2016
  • Aantal pagina's: 277
  • ISBN: 978-94-606-8395-4

Samenvatting

Vakantie

Anouk, Jan en hun kinderen Timo en Lena zijn altijd een luxueus leven gewoon geweest dankzij de meubelzaken die Jan overgenomen heeft van zijn vader. Maar door de economische crisis gaan de zaken wat slechter. Dus hebben ze besloten hun jaarlijkse reis naar Spanje in te ruilen voor een vakantie aan de Nederlandse kust.

Anouk hoopt dat de vakantie ook een moment is voor Jan om te genieten van zijn kinderen. Maar ook dat ze samen weer wat kunnen profiteren van de gesprekken zoals ze die vroeger hadden. De vakantie start direct goed. Jan is ontspannen, de kinderen genieten van de zee en Anouk kan genieten van de rust. Daarnaast krijgt Jan goed nieuws over een offerte voor het inrichten van enkele restaurants, waardoor ze zich even weer geen zorgen hoeven te maken over geld.

Steef

Op een avond ontmoeten Jan en Anouk Steef, de eigenaar van het restaurant waar ze eten. Het klikt niet alleen tussen de twee mannen, Anouk merkt al snel dat ze zich aangetrokken voelt tot hem. Het onschuldige flirten tussen Anouk en Steef verandert al snel in een passionele relatie, waar ze in het begin allebei niet genoeg van kunnen hebben en elke smoes is dan ook goed om elkaar te kunnen zien.

Tijdens een van hun gesprekken ontdekt Anouk dat Steef geen heilige is. Zo had hij een tijd gezeten voor een bankoverval. Hij lijkt ook helemaal geen spijt te hebben van wat hij gedaan heeft, integendeel. Hij zou het zo weer opnieuw doen, indien hij nood aan geld had.

Aangezien Jan veertig wordt tijdens hun vakantie lijkt het Anouk het ideale moment om een surpriseparty te organiseren. Maar door haar beperkte budget vindt ze niemand die het feest wil organiseren. Steef stelt voor om het in zijn restaurant te doen. Op die manier heeft ze direct een locatie en de catering.

Tijdens een bezoekje van haar schoonzus Mieke en zwager Geert ontvangt Anouk verschillende berichten van Steef die ze niet beantwoordt. Elk berichtje wordt enger en klinkt dreigender. Wanneer ze Steef ook ongegeneerd buiten ziet staan, vindt ze het best wel griezelig. Maar toch kan ze de affaire niet stoppen.

Verjaardagsfeest

Het feestje van Jan is fantastisch geregeld. Alles is in orde en iedereen amuseert zich. Alleen vreest Anouk dat Steef iets gaat doen waardoor hun affaire wordt verraden. Ze heeft gelijk, Steef kan het niet laten om haar aandacht te trekken en hij wil dat ze het feest verlaat om met hem mee te gaan. Maar Anouk weigert, waardoor Steefs gedrag verandert en hij lastig wordt. Ze maakt hem duidelijk dat ze nog altijd getrouwd is en hun affaire wil stoppen. Steef loopt boos weg.

Als iedereen naar huis vertrekt missen ze Jan. Niemand weet waar hij is, maar er wordt verder niets gedaan. Samen met haar ouders, schoonouders en de kinderen keert Anouk terug naar het vakantiehuis in de hoop Jan daar te zien. Maar ook daar is hij afwezig en zijn voicemail slaat onmiddellijk op. Anouk hoopt dat Jan haar niet met Steef heeft gezien. Maar ze is ervan overtuigd dat Jan hen zou confronteren. Zou Steef iets hebben gedaan met Jan, na hun gesprek?

De volgende dag komt de politie langs om te horen wat er precies is gebeurd. Maar pas 's avonds beslissen ze er een zaak van te maken, aangezien de kans verkleint dat Jan uit eigen wil terugkomt. Wanneer Anouk naar de politie gaat voor haar verklaring, vertelt ze over haar affaire. Ze vertelt over de ruzie met Steef toen ze duidelijk had gemaakt dat ze voor Jan koos. Toen ze Steef later zocht, was hij naar huis volgens zijn personeel en rond die tijd was ook Jan niet te vinden. De politie maakt haar duidelijk dat ze de juiste keuze heeft gemaakt door het te vertellen. Maar Steef denkt hier anders over, hij voelt zich bedrogen door Anouk, die duidelijk denkt dat hij Jan iets heeft aangedaan.

Jan

Niet veel later krijgt Anouk nieuws van de politie. Er was een man aangespoeld en de kans is groot dat het Jan is. Anouk kan het niet geloven, maar ze moet nog meer verwerken als ze te horen krijgt dat hij waarschijnlijk vermoord is. Het idee dat het allemaal haar schuld is maakt haar kapot.

Terwijl ze alles probeert te verwerken contacteert de accountant van de zaak haar, hij wil ondanks de omstandigheden dringend met haar spreken. Anouk vindt het verdacht dat de accountant zelfs naar de kust wil komen om iets te bespreken en gaat zelf op onderzoek. Ze ontdekt dat Jan een lening is aangegaan om de zaak te redden. De kans is groot dat Jan dit met niemand besproken heeft, terwijl het wel over een familiekapitaal gaat. Ze is dan ook van plan om te polsen of zijn zus Mieke hiervan op de hoogte is.

Mieke is achterdochtig van aard, dus misschien had ze wel iets ontdekt tijdens Jans vakantie. Anouk laat er geen gras over groeien en vraagt Mieke uit, maar die laat niets merken tot Anouk toegeeft dat ze Mieke verdenkt van moord. Mieke geeft toe dat ze alles wist over het geld en vond dat Jan moest boeten. Toen ze hem erover aansprak had hij haar aangevallen in plaats van toe te geven. Haar man Geert had Jan een slag gegeven die hem had gedood. Maar Mieke heeft geen spijt, integendeel, nu kan zij de zaak leiden en bewijzen dat ze beter is dan haar broer.

Anouk kan haar oren niet geloven en maakt duidelijk dat ze de politie op de hoogte gaat brengen, maar merkt dat Mieke haar die kans niet zal geven. Dus probeert Anouk weg te lopen, maar haar zwager Geert komt haar tegemoet en begint haar met volle kracht te slaan tot ze buiten westen is.

Als Anouk wakker wordt ligt ze in het ziekenhuis en zit Steef naast haar. Hij was toevallig in de buurt en had Geert enkele klappen bezorgd en de politie verwittigd. Mieke was ondertussen ook opgepakt. Na de excuses over hun gedrag naar elkaar toe nemen ze afscheid en kan Anouk haar kinderen zien ondanks alle pijn.

Hoofdpersonen

Anouk

Anouk is zesendertig jaar en een knappe vrouw, die werkt als juriste. Ze is getrouwd met Jan en de moeder van de zevenjarige Timo en de vierjarige Lena.

Jan

Hij is eigenaar van vier meubelzaken, die hij overgenomen heeft van zijn vader en waarin zijn zus Mieke ook meewerkt. Jan is een harde werker, stoer en zelfverzekerd, maar Anouk kent ook zijn zachte kant.

Steef

Hij is negenendertig jaar en geboren en getogen in Bergen. Hij is de eigenaar van een restaurant in Bergen aan Zee. Steef is een knappe, zelfzekere man, met een ruig kantje.

Symbolen en motieven

Familie

Anouk weet dat ze door hun financiële crisis beter hun wekelijkse familiediner in het restaurant zouden schrappen. Maar ze wil het niet opgeven omdat dit het enige moment is dat ze allemaal samen zijn als gezin en aandacht voor elkaar hebben.

Eenzaam

Anouk mist de gesprekken die ze vroeger had met Jan. Nu gaat het enkel nog over de zaak en meestal in een gespannen sfeer, waardoor ze het gevoel heeft dat ze als koppel van elkaar vervreemden.

Irritatie

Anouk merkt dat Jan zijn best doet, maar ze heeft moeite met de gesprekken die steeds over de zaak gaan en de telefoontjes die hij steeds wil opnemen. En als ze het over hun relatie wil hebben, heeft hij geen zin in een moeilijk gesprek. Maar ze wil dat Jan weet hoe ze zich de laatste tijd voelt.

Schuldig

Ondanks de aanwezigheid van haar kinderen en haar man geniet Anouk van haar relatie met Steef. Ze denkt alleen nog maar aan hem en wil zoveel mogelijk in zijn aanwezigheid zijn. Maar langs de andere kant had ze altijd een duidelijke mening gehad over vreemdgaan. Ze vond dat het niet kon, maar nu doet ze het zelf zonder enige moeite. Ze voelt zich sinds lange tijd weer geliefd en begeerd.

Angst

Anouk is bang voor de onvoorspelbaarheid van Steef. Maar aan de andere kant voelt ze zich aangetrokken tot zijn ruige kant.

Titelverklaring

De titel Zeezicht verwijst naar de locatie waar zich alles afspeelt, de Nederlandse kust en het restaurant van Steef met zicht op zee. De cover is een vrouw, die wandelt op het strand, wat Anouk zou kunnen voorstellen.

Thema

Geld maakt alles kapot.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 277 bladzijden, die verdeeld zijn over 15 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Anouk, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af van in het heden in Bergen aan Zee.

Evaluatie

Zeezicht is een zomerthriller, die zich afspeelt in Nederland. Verwacht net genoeg spanning om je te entertainen aan een zwembad, zonder dat je veel hoeft na te denken over het plot en de personages. Linda van Rijn heeft een eenvoudige schrijfstijl en de personages krijgen niet veel diepgang, dus verwacht geen hoogstaande litteratuur.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
De Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landDe Kromme Rijn: een riviertje dwars door stad en landIn de provincie Utrecht stroomt de Kromme Rijn, een riviertje dat loopt van Wijk bij Duurstede tot de stad Utrecht. De r…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…

Boekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikBoekverslag 'Wees onzichtbaar' van Murat IsikIn Wees onzichtbaar word je meegezogen in de wereld van Metin. Metin verhuist met zijn ouders en zus begin jaren tachtig…
Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia'Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia'Bella Italia is een boek van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer, die bekend is voor haar vakantiethrillers All i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Uitgeverij Marmer B.V.
  • Boek - Linda Van Rijn 'Zeezicht' (ISBN: 978-94-606-8395-4) - gelezen op 3/08/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.