Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia'

Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Bella Italia' Bella Italia is een boek van de Nederlandse schrijfster Suzanne Vermeer, die bekend is voor haar vakantiethrillers All inclusive, Cruise, Après-ski, De suite en Zwarte piste. Suzanne Vermeer is het pseudoniem van de op 48-jarige leeftijd aan kanker overleden auteur Paul Goeken (1962-2011). In Bella Italia gaan Hans, Petra en hun zoon Niels op reis naar een camping in Italië, wat een hele uitdaging is voor Hans, die toch van luxe geniet en daarnaast ook moeite heeft om zijn zoon los te laten. Maar Niels krijgt de kans om alleen met zijn vrienden op de camping rond te hangen. Tot de avond dat hij te laat terug komt en na een zoektocht terug wordt gevonden naast het lijk van een van zijn vriendjes.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Bella Italia
  • Auteur: Suzanne Vermeer
  • Eerst druk: 2011
  • Aantal pagina's: 226
  • ISBN: 978-90-229-9987-5

Samenvatting

Op vakantie

Op vraag van hun zoontje Niels besluiten Hans en Petra te kamperen, ze kiezen voor een stacaravan op een camping aan het Gardameer in Italië. Op de camping raakt Niels al snel bevriend met Thijs, die niet ver van hen logeert, de Ierse Connor en de Duitse jongen Mats.

Hans is bezorgd en heeft dan ook moeite om zijn zoon de kans te geven om samen met zijn vriendjes op stap te gaan. Maar Petra en de ouders van Thijs overtuigen hem om het los te laten en de kinderen te vertrouwen. Thijs en Niels vertrekken zo elke avond naar de avondanimatie en zijn op het afgesproken uur weer terug, terwijl de ouders samen iets drinken.

Tot op de avond dat Thijs alleen terugkomt en uitlegt dat Niels met Mats was vertrokken. Ongerust gaan Hans en Petra op zoek naar Niels. Hans vindt Mats, die op de grond ligt, met daarnaast een man die sjofel gekleed is, die iets in het Italiaans zegt en dan wegloopt. Hans ontdekt Niels een beetje verder, die enkel 'Ik kon er niets aan doen' fluistert. Hans checkt Mats op de grond en ontdekt dat hij dood is. Woedend achtervolgt hij de zwerver, die uit schrik in het water springt en door een verkeerde val verdrinkt.

Zorgen

Het gezin wordt voor een ondervraging naar de politie gebracht. Maar wanneer het Niels' beurt is, is hij helemaal in paniek en kan hij niets vertellen. Rechercheur Carlo Martuccia, die het onderzoek leidt, begrijpt niet waarom Niels zwijgt, terwijl de mogelijke dader dood is. Maar ze laten Hans en zijn gezin naar huis vertrekken.

Terug in Nederland merken Hans en Petra dat hun zoon nog steeds stil is en niets over de avond zegt. Irene, de therapeute van Niels, legt Hans en Petra uit dat ze niets kan forceren en dat ze geduld moeten hebben. Maar ze is ervan overtuigd dat Niels iets achterhoudt en het op een of andere manier niet kan of wil vertellen. Niet alleen Niels had zijn zorgen, ook voor Hans en Petra is het zwaar. Beiden zijn geïrriteerd, wat problemen begint te geven in hun relatie. Petra beslist om ook bij Irene in therapie te gaan in de hoop haar gezin te redden.

Rechercheur Carlo Martuccia is er nog steeds niet van overtuigd dat de zwerver Ottavio Galli het kind had vermoord. Op het lichaam waren zijn vingerafdrukken samen met die van Hans gevonden, maar niet als een wurgpatroon. Wat aangeeft dat de moordenaar handschoenen had gebruikt.

Geheim

Wanneer Hans en Petra een artikel zien waarin staat vermeld dat er weer een jongen is vermoord op een camping in de buurt van de camping waar zij zaten aan het Gardameer, met veel gelijkenissen met de moord op Mats, beslissen ze om Niels toch te vragen wat er gebeurd is. Ze overtuigen hem door uit te leggen dat er nog moorden kunnen volgen.

Niels is bang maar vertelt hen dat Mats een sigaretje wou roken en Niels had gevraagd om ondertussen op de fietsen te letten. Op het moment dat Niels doorhad dat hij te laat zou zijn, ging Niels kijken waar Mats zat. In de bosjes trof hij een man, Salvatore, die op Mats zat. Hij greep Niels vast en bedekte zijn mond met een hand en met de andere hand wees hij naar hem en sneed met zijn vinger langs zijn keel. En toen was hij weggegaan. Niels, die niet wist dat Mats dood was, was bij hem gebleven. Toen hij geritsel hoorde vreesde hij dat Salvatore was teruggekomen en verstopte hij zich. Maar het was een andere man, de zwerver, en toen was Hans gekomen.

Petra troost haar zoontje en belooft hem dat de man hem niet zal vinden. Maar Hans en Petra weten dat deze info belangrijk is voor de zaak en besluiten deze door te geven aan rechercheur Carlo Martuccia. Wanneer ze dat doen vraagt de rechercheur om zo snel mogelijk naar Italië te komen. Ze stemmen toe op voorwaarde dat ze beschermd en begeleid worden.

De dader

Ondertussen proberen ze ook wat te genieten en gaan ze iets eten, tot plots Niels tussen de menigte de moordenaar herkent en Hans hem probeert tevergeefs te achtervolgen. Salvatore slaagt erin om te ontsnappen, maar hij weet dat hij vorige zomer een fout had gemaakt door Niels te laten leven. Dus zou hij er nu voor zorgen dat de jongen hem niet kan verraden.

Tijdens de line-up herkennen Niels noch Hans de dader, wat betekent dat hij nog vrij rondloopt en een gevaar is voor Niels. Dus zorgt de politie voor bewaking aan het hotel. Maar Salvatore slaagt er met een vermomming in de bewaking te doden en het gezin te verrassen in hun hotelkamer. Rechercheur Carlo Martuccia, die ondertussen in het hotel is, merkt dat er iets niet klopt en komt net op tijd aan op de kamer. Wanneer hij merkt dat Salvatore van het balkon wil springen, schiet hij hem neer, waardoor hij zijn evenwicht verliest en valt.

Niels

Petra verplicht Niels om naar de dode man te kijken om hem te tonen dat de nachtmerrie voorbij is. Later gaat het dan ook veel beter met Niels. Zeker als hij samen met zijn beste vriend en Hans gaat vissen tijdens de vakantie.

Hoofdpersonen

Hans

Hij is een fysiotherapeut en dertien jaar getrouwd met Petra, die een modewinkel heeft. Niels is de elfjarige zoon van Hans en Petra.

Rechercheur Carlo Martuccia

Hij is getrouwd met Ciarra en samen hebben ze een zoontje Gianni.

Symbolen en motieven

Boos

Hans is razend als hij merkt dat de politie vragen heeft bij het gedrag van zijn zoon. Kunnen ze dan niet begrijpen dat Niels bang was toen hij had gezien hoe zijn vriend werd vermoord?

Twijfels

Hans is onzeker of ze het allemaal wel goed doen met Niels. Want hij heeft het gevoel dat er niets verbetert met zijn zoon en ze in rondjes blijven lopen.

Liefde

Zowel Hans als Petra willen vechten voor hun gezin en doen er dan ook alles voor om Niels gelukkig te zien en te merken dat het goed gaat met hem en hun partner.

Titelverklaring

De titel Bella Italia is de link naar de locatie waar zich alles afspeelt. De cover heeft weinig met het verhaal te maken, behalve dat het duidelijk maakt dat het vakantielectuur is en het verhaal als locatie het Gardameer heeft.

Thema

Laat je niet misleiden door je eerste indruk.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 226 bladzijden, die verdeeld zijn over 46 hoofdstukken. Sommige hoofdstukken hebben de maand waarin het verhaal zich afspeelt als titel. Het verhaal geeft het standpunt van Hans, Ottavio Galli, rechercheur Carlo Martuccia, Petra, de karateleraar van Niels en Salvatore Patronello, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af van februari tot het volgende jaar in augustus in Baarn, La Regina di Garda: een camping aan het Gardameer, Verona en Perscheria in Italië.

Evaluatie

Wie van dit genre houdt zal zeker genieten van dit boek, maar een thrillerlezer zal moeite hebben met de snelle wendingen en het trage ritme van de opbouw naar de spanning. Bella Italia is een ideaal vakantieboek, met wat spanning erin. Maar het valt op dat de spanning er snel is, om dan wat weg te kabbelen als het gezin uit Italië vertrekt en weer terugkomt als het gezin voor het oplossen van de tweede moord terugkeert naar Italië. Wat de personages betreft krijg je weinig info, waardoor de diepgang wat ontbreekt. De boeken van Suzanne Vermeer zijn enorm herkenbaar door haar eigen schrijfstijl en opbouw van het verhaal. Geen hoogvlieger, maar ok om aan het zwembad te lezen.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Suzanne Vermeer of Paul GoekenSuzanne Vermeer was een bekende Nederlandse thrillerauteur. Of toch niet? Wie was Suzanne Vermeer. Haar naam was een pse…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
recensieBoekrecensie - Zomertijd van Suzanne VermeerSuzanne Vermeer is een nederlandse schrijfster die al enige bekende boeken op haar naam heeft staan. In deze recensie be…
Boekverslag New Moon/Nieuwe MaanBoekverslag New Moon/Nieuwe MaanNew Moon of in het nederlands Nieuwe Maan, is het tweede deel in de 5-delige Twilight-serie die geschreven is door Steph…

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Zeezicht'Boekverslag: Linda Van Rijn 'Zeezicht'Zeezicht is een litteraire thriller van de Nederlandse schrijfster Linda Van Rijn (Harmelen, 1974). De schrijfster is vo…
Boekverslag: Ruth Ware 'In een donker donker bos'Boekverslag: Ruth Ware 'In een donker donker bos'In een donker donker bos is het thrillerdebuut van de Britse Ruth Ware (1977), dat wordt verfilmd door Reese Witherspoon…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna
  • Boek - Suzanne Vermeer 'Bella Italia' (ISBN: 978-90-229-9987-5) - gelezen op 3/07/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.