Boekverslag: Tess Gerritsen 'De Mefisto Club'

Boekverslag: Tess Gerritsen 'De Mefisto Club' De Mefisto Club is de zesde thriller uit de Rizzoli & Isles reeks van de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen. Jane Rizzoli en Maura Isles worden geconfronteerd met de mysterieuze Mefisto Stichting wanneer ze achter de dader gaan van een lugubere moord op een jonge vrouw. De leden van de Stichting zijn ervan overtuigd dat het kwade de verantwoordelijke is en niemand nog veilig is. Ondanks het ongeloof van Jane in satanisme, kan zede zaak niet loslaten en merkt ze al snel dat dit geen gewone zaak is. De enige die hen kan helpen om dichter bij de dader te geraken is Lily Saul, een jonge vrouw die niet gevonden wil worden omwille van haar verleden.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: The Mephisto Club
  • Nederlandstalige titel: De Mefisto Club
  • Reeks: Rizzoli & Isles (6)
  • Auteur: Tess Gerritsen
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2007
  • Vertaling uit het Amerikaans: J.J. de Wit
  • Aantal pagina's: 352
  • ISBN: 978-90-443-1974-3

Samenvatting

Lori-Ann Tucker

Op kerstavond worden Maura en Jane opgeroepen voor een gruwelijke moord op de achtentwintigjarige Lori-Ann Tucker. Haar hand en hoofd waren afgehakt. Op een muur stonden drie kruizen getekend, ondersteboven met daaronder het Latijnse woord Peccavi, wat 'Ik heb gezondigd' betekent. Wat erop kan wijzen dat het slachtoffer de woede van de dader had opgewekt. Maar Maura en Jane hadden nog niet alles gezien. In de keuken was een grote rode kring getekend met daarrond bergjes zwart gestold kaarsvet. En in het midden van de kring het hoofd van de vrouw.

Ze ontdekken ook dat de dader de telefoon van het slachtoffer had gebruikt om te bellen naar Joyce O'Donell. Joyce is geen onbekende voor de twee vrouwen. Joyce kent Janes angsten en had er al enkele keren misbruikt van gemaakt. Dat is dan ook de reden waarom Jane er tegenop ziet om Joyce te ondervragen en krijgt zoals ze had verwacht weinig antwoorden. Joyce beweert noch de dader, noch het slachtoffer te kennen. Maar Jane is ervan overtuigd dat Joyce meer weet en kan er niet tegen dat ze het niet kan bewijzen.

De zaak wordt nog luguberder wanneer Maura en Jane ontdekken dat de hand die ze gevonden hadden op de plaats delict niet van hun slachtoffer is. Wat betekent dat er nog een tweede slachtoffer is. Het lijkt allemaal op satanisme, de kaarsen, de kring en de omgekeerde kruisen. Maar was het ook zo? Misschien wou de dader de aandacht trekken van Joyce?

Eva Kassovitz

De dader komt dichterbij wanneer nu een collega van Jane, Eva Kassovitz, vermoord wordt teruggevonden aan het huis van Anthony Sansone, waar Joyce een van de gasten was voor een diner. Op de deur van het huis waren drie kruisen ondersteboven aangebracht met daaronder een rood starend oog. En op de drempel vinden ze het hand van Lori-Ann Tucker.

Anthony Sansone had die avond een diner gehad met de Mefisto Stichting, een groep mensen die ervan overtuigd zijn dat het kwaad echt bestaat. Hij is er dan ook van overtuigd dat de moord op Eva iets met hen te maken heeft aangezien ze het kwaad bestuderen.

Terwijl Maura en Jane zich moeten concentreren op de zaak zitten ze ook met hun persoonlijke problemen Zo ontdekt Jane dat de relatie tussen haar ouders helemaal niet goed gaat, doordat haar vader een buitenechtelijke relatie heeft. En Maura is verliefd op Daniel Brophy, de man die ze moet delen met God.

Joyce O'Donell

Jane stimuleert Maura om in te gaan op een uitnodiging van Sansone voor een etentje. Ze hoopt op die manier meer te weten te komen over de zaak en over de Mefisto Stichting. Maura krijgt zelfs een aanbieding om lid te worden van de Stichting, maar ze maakt onmiddellijk duidelijk dat ze hier geen belangstelling voor heeft.

Wanneer Sansone een telefoontje krijgt van Oliver Stark, om te melden dat hij zich zorgen maakt over Joyce gaat hij samen met Maura naar haar huis. Ze vinden er Joyce, die vecht voor haar leven. Maar Maura weet dat ze weinig kan doen om haar te redden. Terwijl ze Joyce zo goed mogelijk probeert te helpen, merkt ze dat ze niet alleen zijn en wordt ze neergeslagen, terwijl Joyce sterft aan haar verwondingen.

Jane is ervan overtuigd dat Sansone het gedaan heeft, maar Maura gelooft in zijn onschuld. Ze ontdekken ook geen sporen van inbraak, wat betekent dat Joyce de dader had binnengelaten. De cirkel is rond voor Jane. De dader had de aandacht van Joyce getrokken bij de eerste moord, de tweede moord was gepleegd in haar buurt en nu was ze zelf het slachtoffer.

Maar de dader is nog lang niet klaar beseft Maura wanneer ze de woorden en symbolen op haar voordeur ontdekt. Onmiddellijk belt ze Jane, want het idee dat de moordenaar weet waar ze woont, maakt haar bang. Wanneer Jane de woorden 'ik heb gezondigd' ziet, vraagt ze Maura of ze denkt dat dit voor haar bedoeld is. Maura heeft geen zin om de vraag te beantwoorden. Ze wil geen discussie hebben met haar vriendin als die verneemt dat pastoor Brophy bij haar was die nacht.

Sarah Parmley

Jane heeft nog meer nieuws wanneer ze een telefoontje ontvangt. Er is een vermoorde vrouw gevonden die een linkerhand mist. De achtentwintigjarige Sarah Parmley was twee weken geleden verdwenen en nu pas ontdekt. Omdat zowel Sarah als Lori-Ann, dezelfde leeftijd hebben en uit hetzelfde stadje komen, Purity, beslissen Jane en Maura om er zelf een kijkje te nemen.

Als ze het huis bezoeken waar Sarah gevonden was, ontdekken ze weer de kruisen. Maar de geschiedenis van het huis interesseert hen meer. Het gezin Saul dat erin had gewoond had heel veel ellende meegemaakt. Het elfjarig zoontje was verdronken, de moeder was van de trap gevallen en had haar nek gebroken en de vader had zelfmoord gepleegd. De dochter Lily is nu eigenaar van het huis, maar niemand weet waar ze nu woont. Na de gebeurtenissen van haar familie was ze bij een vriendin ingetrokken, maar van zodra ze haar eindexamen had gedaan was ze vertrokken. Ook het vijftienjarig neefje, Dominic Saul, dat die zomer bij de Sauls logeerde was later vertrokken uit Purity.

Sansone vergezelt hen bij hun verdere zoektocht over de geschiedenis van de gebeurtenissen. Want alle drie zijn ze ervan overtuigd dat er een reden moet zijn waarom dit specifieke huis is uitgekozen. Hun denkpiste wordt bevestigd wanneer Sansone een foto met drie meisjes toont waaronder de volgende tekst staat: Lily Saul wordt getroost door haar vriendinnen Lori-Ann Tucker en Sarah Parmley.

Sansone is ervan overtuigd dat de dader, toen twaalf jaar geleden, in Purity had geleefd en Lily Saul meer weet, hij is dan ook van plan om haar te zoeken. Dankzij de hulp van enkele leden van de Stichting slaagt Sansone erin om Lily Saul te vinden in Rome en haar terug te brengen naar zijn huis. Hij legt haar uit wat er met haar vriendinnen is gebeurd en dat de kans groot is dat haar neef hier achter zit.

Lily Saul

Lily is ervan overtuigd dat haar neef Dominic op zoek is naar haar. Zo had hij eerder een kaart vol symbolen gestuurd naar een van haar vriendinnen. De geëncrypteerde boodschap was duidelijk: haar vlees eten en haar met vuur verbranden. Hij zit achter haar omdat ze weet wat hij haar familieleden had aangedaan, alleen kon ze het niet bewijzen. Lily vertelt ook dat ze Dominic had vermoord en zijn lichaam in een auto had gezet en deze in het water had geduwd. Niemand had ooit de auto gevonden. Enkel haar vriendinnen Sarah en Lori-Ann waren op de hoogte. Maar door de kaart die haar vriendin had ontvangen, wist Lily dat Dominic nog op één of andere manier leefde.

Om er zeker van te zijn dat Lily de waarheid vertelt laat Jane de auto uit het water halen en ontdekt ze samen met Lily dat er geen lijk in zit, wat Lily's vermoeden bevestigt. Dominic had alles geprobeerd om haar te vinden en via de Mefisto Stichting was het hem nu ook gelukt. Wanneer Jane te horen krijgt dat Oliver Stark vermoord is, realiseert ze zich dat Dominic van plan is om iedereen van de Stichting te doden. Voor hun veiligheid gaan alle leden samen met Jane en Maura naar het goed beveiligde huis van één van de leden, Edwina Felway, een antropologe, die het jongste lid is.

's Nachts wordt Lily wakker en ontdekt op de muur drie kruisen, ondersteboven. Wanneer ze Maura probeert wakker te maken, lukt het haar niet. De enige persoon die wakker is, is Edwina, die helemaal niet verrast lijkt als Lily haar waarschuwt dat Dominic in huis is. Lily wordt verrast door de honden en terwijl ze haar verweert, ziet ze Dominic verschijnen. Hij legt haar uit dat Edwina zijn moeder is en dat hun plan is om het huis in brand te steken, zodat zij en en alle leden van de Stichting geen problemen meer kunnen veroorzaken.

Jane, die de enige is die niet te veel wijn had gedronken en zo het effect van de slaappillen erin had gemist, wordt wakker van de tumult en slaagt erin om samen met Lily, Edwina en Dominic te doden. Maar Lily vreest dat dit nog niet het einde betekent, aangezien Dominic voor hij stierf hen nog verwittigde dat hij en zijn moeder niet de enigen zijn. Voordat ze het verleden achter zich kan laten, doneert ze haar ouderlijk huis aan de plaatselijke brandweer, die er hun brandoefeningen kunnen doen. En op die manier is Lily zeker dat het huis voor altijd onbewoonbaar is en kan ze samen met Sansone op demonen jagen.

Hoofdpersonen

Maura Isles

Maura is patholoog-anatoom. Ze is eenenveertig jaar en gescheiden. Maura is de dochter van een beruchte en gevaarlijke vrouw Amalthea, waarvan ze zoveel mogelijk afstand wil houden.

Jane Rizzoli

Ze is rechercheur en de beste vriendin van Maura. Jane heeft een dochtertje, Regina en is getrouwd met Gabriël.

Barry Frost

Hij is al twee jaar de partner van Jane. Barry heeft blond haar en is bleek van gezicht.

Joyce O'Donell

Ze is een elegante vrouw met kortgeknipt blond haar. Joyce is beroemd in moordenaarskringen, omdat ze een neuropsychiater is die enkel daders als klanten heeft. Ze is bevriend met de man die Jane wilde vermoorden.

Angela Rizzoli

Ze is de moeder van Jane en heeft nog twee kinderen: Mike en Frankie. Angela is zevenendertig jaar getrouwd met Frank.

Daniel Brophy

Hij is pastoor en de aalmoezenier van het Boston korps.

Anthony Sansone

Hij is een begeerde vrijgezel, steenrijk en knap om te zien. Sansone heeft een prachtig huis met een butler. Hij geeft college over middeleeuwse geschiedenis maar leeft voor de rest vrijwel in totale afzondering.

In het familiewapen staat de spreuk 'Sed libera nos a malo', wat 'verlos ons van het kwaad' betekent. En dat doet hij ook, jacht maken op het kwaad, de duivel.

Lily Saul

Ze heeft kunstgeschiedenis gestudeerd. Ze is achtentwintig jaar oud, maar ziet er veel jonger en weerlozer uit.

Symbolen en motieven

Ontgoocheling

Jane is ontgoocheld in haar vader wanneer ze hoort dat hij een relatie heeft met een andere vrouw. En Janes moeder is helemaal zichzelf niet meer. Ze ziet er tien jaar jonger uit en flirt met een gepensioneerde politieman.

Ook Maura slaagt erin om Jane te ontgoochelen, doordat ze blijft geloven in haar relatie met Daniel. Terwijl Jane ervan overtuigd is dat de relatie gedoemd is om te mislukken, ze kan het gewoon niet aanzien dat haar vriendin in haar ongeluk loopt en het zelf niet wil inzien.

Vertrouwen

Jane vertrouwt Joyce niet, omdat ze de kant van de verkeerde mensen kiest. Ze staat altijd klaar om in het voordeel van de dader te getuigen, zolang het nodige geld wordt betaald. Waardoor de dader dan een lichtere straf krijgt of nooit in de gevangenis geraakt.

Angst

Jane begrijpt helemaal niet wat de dader hen wil duidelijk maken. Ze merkt ook dat de zaak haar helemaal heeft overgenomen, waardoor ze zich helemaal niet meer veilig voelt.

Schuldgevoelens

Door een van zijn voorvaders heeft Sansone het gevoel dat er een vloek over zijn familie is uitgesproken, zo was zijn vader acht jaar geleden vermoord. Hij voelt zich dan ook schuldig voor de slachtoffers die er zijn. En is ervan overtuigd dat hij dit had kunnen vermijden door voorzorgsmaatregelen te nemen.

Titelverklaring

De Mefisto Club is een groep van mensen die het kwaad bestuderen. De naam, die voluit Mefistofeles luidt, is ontleend aan de legende van dr. Faustus. Hij was een magiër die de duivel opriep. Mefistofeles, die een dienaar van Satan is, bood hem een pact aan. In ruil voor de kennis van alle magische geheimen verkocht dr. Faustus zijn ziel aan de duivel.

Terwijl de titel de Mefisto Club is, wordt er in het verhaal zelf steeds over de Mefisto Stichting gesproken.

Thema

Bij wraak komt men altijd bedrogen uit.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Neil en Mary. Het verhaal bestaat uit 352 bladzijden, die verdeeld zijn over 39 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Maura Isles, Jane Rizzoli en Lily Saul, die in derde persoon is geschreven en dat van de dader, Dominic Saul, die in de ik-persoon is geschreven. Bij het perspectief van de dader is gebruikgemaakt van cursiefgetypte tekst.

Tijd en plaats

Het verhaal wordt in het heden verteld met een terugblik van wat er allemaal tijdens de jeugd van Lily Saul is gebeurd en speelt zich af in de Verenigde Staten (Boston, Binghamton, New Hampshire en Purity) en Italië (Siena en Rome).

Evaluatie

Tess Gerritsen slaagt er altijd perfect in om spanning te combineren met de alledaagse belevenissen van Jane en Maura. Dit boek is niet direct het beste uit de reeks, wat niet wil zeggen dat je teleurgesteld zal zijn. Het boek heeft drie verhaallijnen, die door elkaar lopen. Het start met een bizarre jongen, die als wees bij zijn oom en diens gezin gaat wonden. Dan heb je het verhaal van Lily Saul die vlucht voor iemand uit haar verleden. En het hoofdverhaal gaat over Anthony Sansone en de Mefisto Club, die Jane en Maura helpen om de moorden op te lossen. Het verhaal is hier soms langdradig door de verschillende verklaringen van wat Jane en Maura vinden op de plaatsen waar ze de slachtoffers vinden.

Als je een fan bent van de Rizzoli & Isles-televisieserie, zijn de boeken wel even wennen, aangezien de relaties soms anders liggen.

Lees verder

© 2017 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie De Zondares - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft hele spannende thrilllers, zo ook de bestseller 'De Zondares' welke uitgekomen is in 2003. Dit i…
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…
recensieBoekrecensie: Tess Gerritsen - De ChirurgDe boeken van Tess Gerritsen vinden gretig aftrek. Ook ik liet me verleiden door de flaptekst van The Surgeon (Nederland…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…

Boekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanBoekverslag: Kersenbloed van Floortje ZwigtmanKersenrood vertelt het verhaal van de naïeve Vincent die door zijn ouders naar een kostschool gestuurd wordt, in Engelan…
'Dekmantel' van Loes den Hollander: samenvatting'Dekmantel' is een thriller van Loes den Hollander (Nijmegen, 1948). De uitgave is van 2013 bij Karakter Uitgevers B.V.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: The House of Books
  • Boek - Tess Gerritsen 'De Mefisto Club' (ISBN: 978-90-443-1974-3) - gelezen op 20/10/2017
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 06-11-2017
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.