Boekverslag: Tess Gerritsen 'Zustermoord'

Boekverslag: Tess Gerritsen 'Zustermoord' Zustermoord is de vierde thriller uit de reeks met Jane Rizzoli en Maura Isles in de hoofdrol van de Amerikaanse schrijfster Tess Gerritsen. Maura, die geadopteerd werd, is ervan overtuigd dat ze een wees is. Maar niets is minder waar, als er voor haar deur een vrouw dood wordt teruggevonden, die sprekend op haar lijkt. Maar wie is deze vrouw en wat kwam ze bij Maura doen? Zou het kunnen dat ze dan toch familie heeft? Gedreven door de vragen gaat ze samen met haar vriendin Jane op onderzoek.

Gegevens

 • Originele titel: Body Double
 • Titel: Zustermoord
 • Reeks: Rizzoli & Isles (4)
 • Auteur: Tess Gerritsen
 • Eerste druk: 2004
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2006
 • Vertaling: Guido Van Genechten
 • Aantal pagina's: 336
 • ISBN: 978 90 443 1464 9

Samenvatting

Dubbelganger

Wanneer Maura Isles terug thuiskomt van een internationaal congres, merkt ze dat haar straat is afgezet. Aan haar huis ziet ze haar vriendin, rechercheur Jane Rizzoli, die haar bekijkt alsof ze een geest heeft gezien. Jane wil weten waar Maura was geweest die avond en Maura vertelt haar dat ze een week in Parijs was geweest. Op de vragen of ze dreigementen had ontvangen en een zus heeft, geeft ze een negatief antwoord. De laatste vraag begrijpt Maura helemaal niet. Jane weet dat ze geadopteerd is en geen zus heeft.

Jane geeft verder geen uitleg en vraagt aan Maura om haar te volgen naar de auto die voor de deur staat. Maura staart naar het lijk in de auto, maar vooral naar het gezicht. Nu begrijpt ze ook waarom iedereen zo overstuur reageerde toen ze aan kwam lopen. De vrouw lijkt als twee druppels water op haar. Jane wil weten of Maura de vrouw al eerder had gezien, maar dat was niet het geval. Volgens de gegevens van haar rijbewijs heet de vrouw Anna Jessop en is ze veertig jaar. Ze is net als Maura een knappe vrouw met een lelieblanke huid en zwart haar. Maura wil weten wie Anna is en wil dat haar dna met dat van Anna wordt vergeleken. Ze ontdekt dat Anna op dezelfde dag was geboren en ook dezelfde bloedgroep heeft.

Doordat de tas van het slachtoffer nog in de auto ligt kunnen ze in ieder geval er al van uitgaan dat het geen roofoverval was. Jane vraagt zich af of, door de gelijkenis, Maura niet het doelwit was in plaats van Anna. Door haar baan als patholoog wordt Maura dikwijls als deskundige gevraagd om te getuigen in rechtszaken, waardoor ze zich niet bij iedereen even populair maakt.

Jane's collega's kunnen niets vinden over Anna wat ouder is dan een paar maanden. Maar er komt meer duidelijkheid wanneer Jane wordt gebeld door rechercheur Rick Ballard van de Newton politie. Hij is betrokken geweest bij een zaak rond Anna Jessop. Rick wil het lijk zien om zeker te zijn of het over dezelfde Anna gaat. Als dit het geval is, dan weet hij ook wie haar vermoord heeft.

Anna

Mattie is overstuur wanneer ze haar man Dwayne confronteert met het feit dat hij niet mee naar de vrouwenarts was geweest, waardoor hij de echo van hun dochter had gemist. Ze herkent haar man niet meer en heeft het gevoel dat hij haar bedriegt. Wanneer ze een beetje later thuis is, hoort ze een deur en gaat ze ervan uit dat Dwayne er is om zich te verontschuldigen. Maar als ze zich omdraait wordt alles zwart. Mattie wordt een tijd later wakker en ontdekt dat ze opgesloten zit in een kist, met daarin een zaklantaarn, batterijen en enkele spullen om te overleven.

Rick bevestigt dat de dode vrouw de vrouw is van zijn zaak. Hij weet dat Anna geen familie heeft. Anna Leoni was haar echte naam. Maar ongeveer zes maanden geleden begon ze de schuilnaam Anna Jessop te gebruiken om te vermijden dat haar minnaar Charles Casell haar zou vinden. Hij is een machtige man, die niet gelukkig was toen Anna een einde maakte aan hun relatie. Hij had haar geslagen, was haar beginnen te stalken en had haar zelfs met de dood bedreigd. Dus de kans is groot dat hij Anna heeft gevonden en vermoord. Het verhaal van Anna wordt nog bizarder, wanneer Jane ontdekt dat net als Maura, Anna ook is geadopteerd. Voor haar dood had Anna nog een gesprek gehad met de advocaat Van Gates, die beide adopties had geregeld.

Rick is gedreven om Anna's moordenaar achter slot en grendel te krijgen, dus wil hij bewijzen dat Casell het gedaan heeft. Jane confronteert Casell met de dood van Anna, maar hij beweert niets met de moord te maken hebben, terwijl hij niet ontkent dat hij haar heeft geslagen en gestalkt. Hij had haar nooit doodsbedreigingen gestuurd of eraan gedacht om haar te vermoorden.

Amalthea

Jane ontdekt via de advocaat Van Gates, die Anna had gesproken, dat Maura's biologische moeder Amalthea Lank is. Amalthea had haar dochters afgestaan omdat ze geld nodig had. Anna was dan ook niet zomaar een zus van Maura, het was haar tweelingzus. En die info had hij ook aan Anna gegeven.

Nadat Maura dit hoort, wil ze meer weten over Amalthea, maar Rick maakt haar direct duidelijk dat ze de vrouw beter niet leert kennen. Na veel aandringen vertelt Rick dat Amalthea nog leeft en in de gevangenis zit voor een dubbele moord, waardoor ze er levenslang zit. De vijfenzestigjarige Amalthea is schizofreen en heeft de zussen Theresa en Nikki, van wie een vrouw zwanger was, vermoord nadat ze gestrand waren met een lekke band. Toen Amalthea negen was stierf haar moeder en werd ze in huis genomen door een oom en een neef, niemand weet wie haar vader was.

Maura besluit Amalthea in de gevangenis te bezoeken, maar buiten 'ga weg, voordat hij je ziet', krijgt Maura niets te horen. Jane verwittigt Maura dat ze voorzichtig moet zijn met Amalthea. Ze had vernomen dat Amalthea al een tijdje bezoek kreeg van dokter Joyce O'Donell, een vrouwelijke psychiater die haar tijd niet aan gewone moordenaars verkwist. Zo is Joyce ervan overtuigd dat moordenaars niet verantwoordelijk zijn voor hun daden en in het kader van haar onderzoek naar gewelddadig gedrag bezoekt ze moordenaars om alle details over hun moorden aan te horen. Jane vergelijkt haar met een vampier, die zich voedt aan alle bloederige details.

Maura bezoekt Joyce, die ervan overtuigd is dat Amalthea geholpen was wanneer ze de twee vrouwen had vermoord, alleen heeft ze het nog niet kunnen bewijzen. Joyce wil te weten komen wie de partner is, want hij is kwaadaardig en dat interesseert haar. En de enige die haar daarbij kan helpen is Amalthea, die slechts een tussenpersoon is.

Samen met Jane gaat Maura verder op onderzoek naar de skeletten, die ze had opgegraven toen ze in de buurt was van waar Amalthea had gewoond. Ze ontdekken dat het om Robert en Karen Sadler gaat, die in 1960 als vermist waren opgegeven. Karen was toen acht maanden zwanger, toch hadden ze geen skelet gevonden van een ongeboren kind. Wanneer ze verder over de situatie nadenken komen ze tot de conclusie dat de man eerder was vermoord dan de vrouw. Zo kon de baby gezond geboren worden en had de dader, vermoedelijk Amalthea, nadien de moeder ook niet meer nodig. Na deze vreselijke ontdekking gaan ze samen met de agenten van de technische recherche naar het huis van de oom van Amalthea om te kijken of ze nog dingen kunnen ontdekken. Zo zien ze dat er minstens één slachtoffer in de keuken is vermoord. Maar ze kunnen niet uitmaken of het de Sadlers waren.

Jane checkt bij Joyce O'Donell of het mogelijk is dat Elijah, Amalthea's neef, de partner kan zijn. Joyce twijfelt of een zeventiger daartoe in staat is en het is ook helemaal niet duidelijk of hij nog leeft, maar ze kunnen het niet uitsluiten. Als ze verder zoeken ontdekken ze dat er een patroon is, er waren verschillende zwangere vrouwen vermist in verschillende staten. En het duo bleef nooit lang in één staat, waardoor ze dit jaren hebben kunnen doen, zonder dat de politie een patroon vond. Jane is ervan overtuigd dat Elijah, zonder Amalthea, is blijven doorgaan met het ontvoeren van zwangere vrouwen. Zo kan ze enkele gevallen aangeven en het patroon verder uittekenen. Joyce realiseert zich via het patroon dat de moordenaar op het ogenblik in hun buurt vertoeft.

Wit busje

Net op dat moment wordt Jane opgebeld voor een onderzoek naar de negen maand zwangere Mattie Purvis die getrouwd is met Dwayne. In Dwaynes verhaal hoort Jane dat Mattie naar haar verloskundige was geweest en dat geeft haar een reden om te checken of er camera's in de buurt hangen. Op de beelden ziet ze een wit busje dat parallel rijdt met de auto van Mattie. Ze kan noch de kentekenplaat noch de bestuurder zien, maar na het zien van alle beelden weet ze hoe de dader te werk gaat. Hij kiest zijn slachtoffers uit op het parkeerterrein van een verloskundige. Daar prikt hij de band lek van hun auto, wacht af en rijdt hen dan achterna. Van zodra ze hulp nodig hebben kan hij dan ingrijpen. Mattie was gewoon naar haar man gereden, die een garage heeft. Waardoor de dader zijn aanpak had moeten aanpassen.

Wanneer Jane's collega's op zoek gaan naar het witte busje, ontdekken ze er een dat langzaam voorbij het huis van Van Gates, de advocaat die de adoptie van Anna en Maura had geregeld, was gereden. Ze zijn vrij zeker dat dit het busje is, aangezien het een gestolen nummerplaat heeft. Jane wil samen met haar collega Barry Frost even checken of alles in orde is bij Van Gates. Wanneer ze aankomen merken ze dat onmiddellijk er iets niet klopt. Ze breken dan ook binnen en zien overal bloed. Het koppel was vermoord.

Mattie

Mattie krijgt sneller achter elkaar weeën. Ze roept de persoon toe die ze aan de andere kant van de kist hoort, om aan te geven dat ze gaat bevallen en eruit wil. Eerst hoort ze geen reactie, maar dan merkt ze dat er grond wordt weggeschept en realiseert ze zich dat ze slechts één kans krijgt om zich te bevrijden uit deze hachelijke situatie. Wanneer de kist wordt geopend zwaait ze met haar sok die gevuld is met batterijen en raakt ze haar ontvoerder die direct neervalt.

Van zodra ze buiten is begint Mattie te rennen voor haar leven. Het feit dat ze niet weet waar ze is en ze wordt vertraagd door haar weeën zorgt ervoor dat haar dader haar snel terug vindt. Hij legt haar neer, klaar om haar baby uit haar buik te snijden. Maar Mattie slaagt erin met haar laatste krachten de punt van een schroevendraaier, die ze had meegenomen, op zijn oog te richten. Een beetje later bevalt ze van een dochter en wordt ze gevonden.

Jane en Maura worden naar de plek gebracht waar Mattie in de kist werd vastgehouden. Een eindje verder was ook het witte busje gevonden. Direct komen ze tot de conclusie dat de dader niet Elijah kan zijn, deze man is rond de dertig jaar. Maar hij heeft wel dezelfde groene ogen en het zwarte haar als Maura. Elijah blijkt ook al acht jaar dood te zijn. Hij had Amalthea dus ook niet kunnen helpen met de moord van de twee vrouwen. Maar deze man, die Samuel heet en waarvan ze ontdekken dat het de zoon van Elijah en Amalthea is, wel.

Afscheid

Maura is opgelucht dat ze weer veilig is nu het monster Samuel dood is. Maar het idee dat ze familie kunnen zijn, vindt ze eng. Ze is blij wanneer ze Rick terug ziet en ze beginnen elkaar te kussen. Maar op dat moment wordt er geschoten en ziet ze Rick doodvallen. Ze slaagt erin om te ontsnappen met de auto, maar botst waardoor ze wordt ingehaald door de schutter. Ze herkent direct Carmen, de ex-vrouw van Rick, die haar uitscheldt voor hoer en klaar staat om haar neer te schieten. Maar op dat moment wordt het wapen van een bewaker op Carmen gericht.

Carmen is ervan overtuigd dat Maura net als haar zus Anna is. Anna was de reden geweest dat Rick zijn gezin had verlaten. Wanneer ze weer haar wapen richt wordt Carmen zelf neergeschoten. Jane weet nu ook dat Carmen achter de doodsbedreigingen zat die Anna aan Casell had toegeschreven. En het was ook Carmen die Anna had vermoord om te zorgen dat haar ex-man werd met rust gelaten.

Vier weken later bezoekt Maura Amalthea opnieuw. Amalthea vertelt haar dat ze effectief familie zijn en Samuel haar zoon was. Maura had zich voorgenomen om nog een keer langs te gaan om Amalthea duidelijk te maken dat ze ondanks hun dna haar niet als een moeder beschouwt. En op het moment dat ze vertrekt, roept Amalthea haar na dat Maura nog terug zal komen.

Hoofdpersonen

Maura Isles

De veertigjarige, zwartharige Maura werkt als patholoog-anatoom voor de politie van Boston, waardoor de agenten haar Koningin van de Doden noemen, wat ze niet fijn vindt. Ze is vrijgezel en gescheiden van Victor.

Jane Rizzoli

Ze heeft wilde, donkere krullen. Ze is getrouwd met Gabriel, een ex-marinier, die nu deel uitmaakt van een FBI-team. Ze is acht maanden zwanger. Jane heeft geen geduld en kan soms agressief uit de hoek komen.

Rick Ballard

Hij is vorig jaar gescheiden van zijn vrouw, samen hebben ze een veertienjarige dochter, Katie.

Anna Jessop

Ze is geadopteerd door Ruth en William Leoni, die inmiddels allebei dood zijn. Ze is net zoals Maura gescheiden.

Charles Casell

Hij is een vrij jonge selfmade multimiljonair en de oprichter van de firma Castle Pharmaceuticals, waar Anna werkte als onderzoeker.

Elijah Lank

Hij was de neef van Amalthea, waar iedereen bang voor was nadat hij een meisje van zijn klas levend had begraven. Terwijl hij vol hield dat het een grap was, was het meisje na haar redding getraumatiseerd en was ze met haar gezin verhuisd. Hij was vijf jaar ouder dan Amalthea. Zijn vader was de helft van de tijd dronken.

Symbolen en motieven

Respect

Jane en Maura kennen elkaar bijna twee jaar en ze hadden aan verschillende zaken samengewerkt, waardoor ze elkaar meer en meer leerden kennen en ook weten wat ze aan elkaar hadden, niet alleen professioneel maar ook privé.

Ontgoocheling

Jane twijfelt of Maura haar wel vertrouwt. Ze zijn vriendinnen, maar op een of andere manier heeft ze het gevoel dat Maura haar niet alles vertelt over wat er in haar hoofd speelt en wat ze vindt van de situatie.

Wanneer haar vriendin naar Joyce O'Donnell is gegaan is Jane kwaad. Ze had Maura zo gewaarschuwd voor de vrouw, maar toch had ze haar advies in de wind geslagen.

Ongeloof

Maura kan niet begrijpen dat ze nooit geweten had dat ze een tweelingzus had. En nu ze het weet is het te laat om haar te leren kennen.

Twijfel

Jane vraagt zich af of Amalthea wel degelijk de biologische moeder van Maura was. Voor hetzelfde geld had ze de moeder ook vermoord.

Liefde

Rick moet toegeven dat hij verliefd was geworden op Anna. En hij wou haar beschermen, maar was er niet in geslaagd. Met Maura krijgt hij nu een tweede kans, en hij wil er alles aan doen om er voor Maura te zijn. Maar Maura heeft geen zin, ondanks haar groeiende gevoelens voor Rick, om een vervangster van haar zus te spelen.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Zustermoord is een verwijzing naar het onderwerp van dit boek: Anna, de zus van Maura wordt dood teruggevonden voor Maura's deur. De boekomslag is herkenbaar aangezien er steeds gebruik wordt gemaakt van een witte achtergrond en hetzelfde lettertype om duidelijk te maken dat het boek een deel van de Rizzoli & Isles reeks vormt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 336 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog en 33 hoofdstukken. Het verhaal geeft de standpunten van Alice (een van de slachtoffers van Elijah), Maura, Jane en Mattie, die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

Verdorvenheid is niet erfelijk.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Parijs, Brookline, Maine en Boston.

Evaluatie

De spanning wordt ontzettend goed opgebouwd en is aanwezig van het begin tot het einde. Langzaamaan kom je als lezer te weten wie er achter de moord op Anna zit en wat de link is tussen Anna en Maura. Tess Gerritsen beschrijft exact wat de personages voelen en meemaken. Zustermoord is een goed verhaal, waarin je als lezer genoeg info krijgt om mee op speurtocht te gaan, maar dan toch weer verrast geraakt door het plot.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieRecensie De Zondares - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft hele spannende thrilllers, zo ook de bestseller 'De Zondares' welke uitgekomen is in 2003. Dit i…
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
recensieBoekrecensie: Tess Gerritsen - De ChirurgDe boeken van Tess Gerritsen vinden gretig aftrek. Ook ik liet me verleiden door de flaptekst van The Surgeon (Nederland…

Boekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferBoekverslag: 'Grand Hotel Europa' van Ilja Leonard PfeijfferDe schrijver neemt zijn intrek in het historische Grand Hotel Europa. In dit hotel reconstrueert hij zij mislukte relati…
Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin'Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin'Slaaf, Krijger, Koningin is het eerste deel van de reeks Over Kronen en Glorie van de Amerikaanse fantasyschrijfster Mor…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: The House of Books
 • Boek: Tess Gerritsen 'Zustermoord' (ISBN: 978 90 443 1464 9) - gelezen op 11/06/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 12-07-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.