Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin'

Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin' Slaaf, Krijger, Koningin is het eerste deel van de reeks Over Kronen en Glorie van de Amerikaanse fantasyschrijfster Morgan Rice. De schrijfster is bekend van haar fantasyreeksen: Koningen en Tovenaars, De tovenaarsring en de Survivaltrilogie. De achttienjarige Ceres vindt als wapenhouder werk bij Prins Thanos. Al snel krijgt ze gevoelens voor hem, terwijl ze ook van Rexus houdt, een van de rebellenleiders, die ervoor strijdt om de macht van de Koning en zijn familie te verminderen, zodat het leven voor iedereen aangenaam kan zijn. Thanos en Ceres proberen een uitweg te zoeken uit hun leven vol jaloezie, gemene spelletjes en intriges, maar merken al snel dat dit niet gemakkelijk wordt.

Gegevens

  • Originele titel: Slave, warrior, queen
  • Titel: Slaaf, Krijger, Koningin
  • Serie: Over Kronen en Glorie (1)
  • Auteur: Morgan Rice
  • Eerste druk: 2016
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2016
  • Aantal pagina's: 242
  • ISBN: 978 1632 917 99 7

Samenvatting

Ceres

De achttienjarige Ceres woont samen met haar ouders en twee broers Nesos en Sartes in Delos, een koninkrijk dat bestaat uit het klassensysteem. Samen met haar broers en vriend Rexus gaat ze naar het stadion om de gevechten van de krijgsheren te bewonderen. Terwijl ze naar het spektakel zitten te kijken valt Sartes, de jongste broer, in de kuil. Intuïtief neemt Ceres een zwaard en springt ze hem achterna. Een enorm beest met slagtanden en klauwen stormt op hen af. Ceres slaagt erin om op de rug van het beest te komen, die zich verzet en met zijn klauwen in haar rug boort om haar dan tegen een muur te smijten. Ze weet dat ze geen kans meer maakt tegen het beest. Maar op het moment dat het naar haar springt voelt Ceres een bizarre kracht uit haar handen schieten. En op dat moment valt het beest dood neer.

Versuft van wat ze net heeft meegemaakt kijkt ze rond in het stadion en vraagt ze zich af of er nog iemand dit had gezien. Maar de menigte begint luid te juichen. Ceres beslist om niets te zeggen tegen haar broers als ze er zelf niet over beginnen. Uiteindelijk begrijpt ze zelf niet wat er juist is gebeurd.

Het vertrek

Thuisgekomen kondigt Ceres' vader aan dat ze niet genoeg geld hebben verdiend om de winter door te komen. Hierdoor is hij verplicht om een tijd weg van huis te gaan, zodat hij kan werken als wapensmid bij een andere koning. Daar kan hij dan ook meer geld verdienen dan wat hij nu doet aan het Hof. Het idee dat ze alleen wordt achtergelaten bij haar moeder schrikt Ceres enorm af, omdat ze een heel moeilijke relatie heeft met haar moeder. Maar haar vader stelt haar gerust dat haar moeder hem beloofd had aardig te zijn.

Als extraatje kan ze wat geld verdienen aan het paleis door zwaarden te maken zoals haar vader haar had geleerd. Maar Ceres ziet het niet zitten om wapensmid te worden want ze wil een krijger worden. Maar daar wil haar vader eerst niets van horen. Toch verrast hij Ceres door haar een zwaard te geven waar hij drie jaar aan had gewerkt. Hij legt haar uit dat hij trots is op haar en dat ze haar hart moet volgen. Maar dat hij ook niet zou willen dat ze sterft.

Haar vader is nog niet weg of haar moeder heeft Ceres al verkocht aan Heer Blaker, een slavendrijver, die haar wel ziet zitten als zijn bruid. Ceres verzet zich en slaagt erin om te ontsnappen en weg te lopen van huis.

Werken aan het Hof

De koning wil strengere regels invoeren door de belastingen te verdubbelen en hij verwacht dat de eerstgeboren zoon van elk gezin in dienst treedt van zijn leger. Maar Prins Thanos is hier helemaal niet mee akkoord en vindt het zijn plicht om het volk te vertegenwoordigen. Wanneer hij dit doet krijgt hij enkel commentaar en afkeurende blikken. De koning is er zelfs van overtuigd dat Thanos het verzet steunt. De koning die geen tegenspraak duldt, wil zijn neef dan ook een lesje leren door hem te laten vechten.

Aan het paleis heeft Ceres geluk, waar ze een afwezige wapenhouder kan vervangen. Ze moet Prins Thanos assisteren, alhoewel ze had gehoopt dat ze iemand anders werd toegewezen, maar werk is werk. Al snel ontdekt ze dat ze hem verkeerd heeft ingeschat en hij helemaal niet zelfingenomen en arrogant is. Samen slagen ze erin om het duel te winnen en beiden krijgen ontzag voor elkaar. Zo had Ceres nooit gedacht dat Thanos zo een vechter is en is Thanos onder de indruk van haar wapenkennis. Hij neemt haar dan ook aan als zijn persoonlijke wapenhouder.

Ceres is blij met het nieuws en het idee dat ze eindelijk ergens thuis hoort. Maar eerst moet ze thuis haar zwaard nog ophalen zodat ze het verleden achter zich kan laten. Daar wordt ze opgewacht door haar moeder en de slavendrijver die haar gevangen neemt. Ze is nu alles kwijt, haar geld, zwaard, familie en vrijheid. In de kooi waarin ze wordt gestopt ontmoet ze Anka, een meisje van haar leeftijd. Samen slagen ze erin om onderweg te ontsnappen, door de slavendrijver te doden.

Het lijkt Ceres een goed idee om naar het verzet te gaan waar haar broers en vriend zijn. Op die manier kan ze zorgen dat Anka ergens kan wonen en kan ze Rexus, die ook een van de leiders van het verzet is, op de hoogte brengen van haar nieuwe baan. Rexus ziet het als een opportuniteit voor het verzet, zo hebben ze iemand binnen de muren van het paleis en kan Ceres ook het vertrouwen van Thanos winnen.

Pion van het verzet

Terug in het paleis is Ceres blij wanneer ze Thanos terugziet. Maar ze weet dat ze zich niet kan laten verleiden door de prins. En ze moet zich concentreren op het volgende gevecht in het stadion, waarvan ze vreest dat Thanos het niet zal overleven. Tijdens het gevecht raakt het wapen van Thanos vast terwijl de krijgsheer dichter komt. Ceres kijkt lijdzaam toe en weet dat Thanos gedood zal worden. Maar dan strekt ze haar hand naar hem uit en schiet Thanos' zwaard op mysterieuze manier los. Hij wint de wedstrijd en Thanos weet dat hij dit aan Ceres te danken heeft, maar stelt geen vragen.

De dagen gaan voorbij en Ceres geniet meer en meer van het gezelschap van Thanos. Maar Ceres is niet alleen Thanos opgevallen, ook zijn neef Lucious heeft interesse in haar, of eerder in haar wapen. Op het moment dat hij haar begint lastig te vallen, geeft ze hem een schop waardoor hij valt. Het gevecht gaat verder tot ze hem in zijn gezicht slaat en weet dat ze zich in de problemen heeft gewerkt. Ze wordt dan ook direct gearresteerd. Eenmaal achter de tralies verneemt ze dat ze de volgende dag wordt geëxecuteerd.

Thanos probeert te vermijden dat Ceres effectief de doodstraf krijgt. Alhoewel hij weet dat de kans groot is dat hij het paleis wordt uitgetrapt. Hij belooft met Stephania, een verre nicht die constant klaagt en zaagt, te trouwen op voorwaarde dat het leven van Ceres wordt gespaard. Maar de koning is helemaal niet onder de indruk en laat zowel Ceres als Thanos naar de kerker brengen. Onderweg ziet Ceres dat Anka ook gevangen is, maar ze krijgt geen kans om met haar te praten. Wanneer ze verder gaan worden ze opgewacht door de koningin, die akkoord gaat met het aanbod van Thanos. Op voorwaarde dat Ceres en Thanos elkaar enkel nog zien tijdens de trainingen.

De volgende ochtend ontmoet Ceres Meester Isel, een vechtmeester die Thanos heeft gestuurd. Hij biedt haar de kans om te leren vechten. In de bibliotheek leert ze Cosmas kennen, die onder andere de koninklijke academicus is. Hij nodigt Ceres uit om te studeren, wanneer ze zin heeft. Ze is heel blij en heeft het gevoel dat haar dag niet meer kapot kan. Tot Thanos met het nieuws komt dat de koning het leger het bevel heeft gegeven om het verzet uit te roeien en hij ook moet meevechten. Ceres wordt woedend van het idee dat Thanos meegaat om de mensen waar ze van houdt te vermoorden. Thanos vindt het vreselijk om zo afscheid van Ceres te nemen, terwijl hij zelf ook niet wil vechten.

Tijdens de gevechten probeert Thanos de rebellen zoveel mogelijk te redden, zo slaagt hij erin Rexus te bereiken en bewusteloos te slaan voordat hij effectief vermoord zou worden door een andere soldaat. Bij Nesos, de broer van Ceres, loopt het helemaal anders. Nesos blijft vechten en op het moment dat hij Thanos wil raken met zijn zwaard, valt hij waardoor het wapen in zijn buik terechtkomt. Thanos is er kapot van wanneer hij doorheeft wie de jongen is die voor zijn ogen gestorven is.

Pion van het Rijk

Na de gevechten is het duidelijk voor de koning dat de rebellen duidelijk van zich afbijten. Maar de koningin komt met een oplossing. Thanos moet niet met Stephania trouwen, maar met Ceres. Een huwelijk tussen een prins en een gewone burger, zou het volk kunnen paaien en weer vrede brengen in het land. Op die manier kan het Rijk haar macht behouden. De koning vindt het een geweldig idee en wil direct dat het nieuws overal wordt aangekondigd.

Thanos weet niet hoe Ceres op het nieuws gaat reageren, zeker niet nu hij net haar broer had gedood. Ceres woede is nog altijd even groot als op het moment dat Thanos was vertrokken, maar als hij haar vertelt wat er met Nesos is gebeurd breekt haar hart en wil ze hem niet meer zien. Ze keert dan ook terug naar Rexus in de hoop dat hij haar kan helpen. Maar daar aangekomen hoort ze dat hij haar niet wil zien nu ze met de prins gaat trouwen en dat ze niet meer tot het verzet behoort. Ceres voelt zich alleen en weet dat ze nu alles kwijt is. Vol ongeloof keert ze terug naar het paleis.

Het verraad

Wanneer Cosmas Thanos vertelt dat Ceres haar grote liefde, Rexus, had bezocht, begint hij te twijfelen en realiseert hij zich dat ze hem had afgewezen. Thanos wil toch met haar gaan praten, maar krijgt geen kans aangezien de koning hem een opdracht geeft waarvoor hij direct moet vertrekken.

Cosmas brengt Ceres direct op de hoogte van het snelle vertrek van Thanos en vertelt haar dat hij het gevoel heeft dat Thanos niet veilig is. Ceres wil Thanos een brief schrijven en Cosmas belooft dat hij zal zorgen dat Thanos hem zal krijgen. Maar Cosmas laat de brief aan de koning lezen en er wordt besloten dat Ceres een prinses kan worden, maar dan als krijgsprinses in het stadion, op die manier kunnen ze geld verdienen aan haar, zolang ze leeft.

Rexus weet dat hij te hard is geweest voor Ceres en dat ze steeds trouw is gebleven aan het verzet. Hij had naar haar moeten luisteren, en gaat op zoek naar haar. Wanneer hij haar ziet, merkt hij dat Ceres nog steeds om hem geeft en wil hij haar helpen zodat ze opnieuw samen zijn. Maar als ze willen ontsnappen wordt hij vermoord.

Aangekomen op het eiland waar Thanos een groep soldaten gaat leiden, wordt hij neergestoken door een van de soldaten van het Koninkrijk. Stephania, de ex-verloofde van Thanos, geniet ervan dat ze het nieuws kan vertellen dat niet alleen Rexus maar ook Thanos dood is voordat Ceres naar de arena wordt gebracht waar ze haar eerste gevecht zal voeren.

Hoofdpersonen

Ceres

Ceres is oprecht en is dol op leren. Net als haar broers hoopt ze dat aan het klassensysteem ooit een einde aankomt, zodat er meer gelijkheid zou bestaan. Maar zover zijn ze nog lang niet. Ze heeft smaragdgroene ogen en blond haar. Haar vader werkt als zwaardsmid in het paleis. Terwijl haar moeder vol liefde is voor haar broers heeft ze nog nooit iets lief gedaan naar Ceres, haar enige dochter.

Rexus

Hij is de grote liefde van Ceres en een paar jaar ouder dan zij. Rexus heeft blond haar, kobaltblauwe ogen en is groot. Rexus leidt een groep revolutionairen die in opstand willen komen om te strijden voor de vrijheid die ze een tijd geleden zijn verloren.

Prins Thanos

Hij is negentien jaar en heeft een gespierd lichaam en krullend, onhandelbaar donker haar. Hij is verloofd met Stephania, maar Thanos voelt niets voor deze verwende vrouw, die constant klaagt en zaagt. De koning is zijn oom. Zijn broer is vermoord en zijn ouders zijn ook waarschijnlijk vermoord, maar dat is nooit bewezen.

Symbolen en motieven

Ontgoocheling

Ceres was nog maar vijf jaar toen haar moeder haar zo hard had geslagen dat alles zwart was geworden. En zo waren er nog verschillende momenten. Dit deed pijn maar het idee dat haar moeder nooit van haar had gehouden en dit nooit zou doen, was veel zwaarder om te dragen.

Haat

Thanos is helemaal niet opgezet dat hij tot de koninklijke familie behoort. Hij veracht ze een voor een en wil er zo weinig mogelijk met te maken hebben.

Dilemma

Ceres ziet de opdracht om het vertrouwen te winnen van Thanos als een vorm van verraad naar hem toe. Maar ze weet dat ze op die manier het verzet kan helpen en zelfs een belangrijke rol kan spelen in de ondergang van het Rijk.

Eenzaamheid

In het paleis mist Ceres haar gezin en Rexus. Ze zou heel graag naar huis willen gaan. Maar ze weet dat dit geen optie is.

Liefde

Thanos ziet een huwelijk tussen hem en Ceres wel zitten, maar enkel omdat hij om haar geeft en wanneer ze er allebei klaar voor zijn. En niet voor de politieke doeleinden die de koningin in gedachten heeft.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Slaaf, Krijger, Koningin is een verwijzing naar de rollen die Ceres krijgt, gewild of ongewild, in het verhaal. De boekomslag toont een blond meisje, met een kruisboog, die Ceres voorstelt, op een grauwe achtergrond.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 242 bladzijden, die verdeeld zijn over 35 hoofdstukken. Het verhaal geeft het het standpunt van Ceres, Commandant Akila, Rexus, Prins Thanos en Sartes, dat in de derde persoon is geschreven.

Thema

Vertrouwen is heel kwetsbaar.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Delos.

Evaluatie

Het e-boek bevat heel veel spel- en taalfouten, soms wordt er ook te letterlijk uit het Engels vertaald, wat het niet altijd even gemakkelijk maakt om het boek te lezen. Voor de rest is het een verhaal dat entertaint en waar je als lezer snel doorgaat. Je hebt leuke personages, waarvan je merkt dat ze nog verder gaan evolueren in de volgende delen. Zo is er de kracht van Ceres, die nog helemaal niet is verklaard en die af en toe maar aan bod komt. De reeks Over Kronen en Glorie is zeker een aanrader voor jongeren, die van fantasy houden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Cloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas): fantasyboek door David MitchellCloud Atlas (Wolkenatlas in het Nederlands) is een fantasy/sciencefictionboek door David Mitchell. Het boek wordt gekenm…
Het schrijven van een fantasy verhaalHet schrijven van een fantasy verhaalFantasy is een populair genre. Zeker sinds de verfilming van ‘in de ban van de ring’ en de boeken van ‘Harry Potter’. Ma…
De comeback van Damien RiceHet was alweer een hele tijd geleden dat de Ierse zanger Damien Rice een album had uitgebracht. Maar acht jaar en een ve…

Boekverslag: Tess Gerritsen 'Zustermoord'Boekverslag: Tess Gerritsen 'Zustermoord'Zustermoord is de vierde thriller uit de reeks met Jane Rizzoli en Maura Isles in de hoofdrol van de Amerikaanse schrijf…
Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou'Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou'Vergeten waarom ik van je hou is een van de young-adultromans van de Amerikaanse schrijfster Gabrielle Zevin. Het boek g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Morgan Rice
  • Boek - Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin' (ISBN: 978 1632 917 99 7) - gelezen op 10/05/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 08-07-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.