Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou'

Boekverslag: Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou' Vergeten waarom ik van je hou is een van de young-adultromans van de Amerikaanse schrijfster Gabrielle Zevin. Het boek gaat over Naomi, die door een val de laatste vier jaar van haar leven is vergeten. Ze weet niet meer dat haar ouders zijn gescheiden, herkent haar beste vriend Will niet en vraagt zich af wie de jongen is die haar naar het ziekenhuis heeft gebracht. Naomi probeert met de verhalen die ze hoort van de mensen rondom haar uit te zoeken wie ze is en probeert zo goed mogelijk haar leven weer op te pakken.

Gegevens

  • Originele titel: Memoires of a Teenage Amnesiac
  • Nederlandstalige titel: Vergeten waarom ik van je hou
  • Auteur: Gabrielle Zevin
  • Eerste druk Engels: 2017
  • Eerste druk Nederlands: 2011
  • Vertaling: Ellis Post Uiterweer
  • Aantal pagina's: 201
  • ISBN e-boek: 978 90 499 2544 4

Samenvatting

De val

De zestienjarige Naomi was door een stomme weddenschap met haar vriend Will van een trap gevallen op school en is daardoor haar geheugen kwijt. James, een jongen van de school, had haar naar het ziekenhuis gebracht. Ze heeft hem nooit eerder ontmoet, maar Naomi vindt hem best wel aardig.

Wanneer alleen haar vader langskomt veronderstelt Naomi dat haar moeder voor een fotografieopdracht in New York of zo zit. Maar dan verneemt ze dat haar ouders gescheiden zijn. Zo ontdekt ze dat ze alles is vergeten vanaf haar twaalfde. Haar moeder vormt al een tijdje een koppel met een man, die haar jeugdliefde was, en samen hebben ze een dochtertje, Chloe. Naomi blijkt geen goede relatie meer te hebben met haar moeder noch met haar stiefzusje.

Ik was

Wanneer ze bezoek krijgt van een jongen gaat ze ervan uit dat het haar vriendje Ace is, over wie haar vader wat had gepraat. Maar de jongen stelt zich voor als Will, haar beste vriend en collega-redacteur van de schoolkrant. Pas 's avonds ontmoet ze haar vriendje, die helemaal haar type niet is. Naomi begrijpt niet waarom ze samen met Ace een koppel vormt. Maar Will is ervan overtuigd dat ze dit bewust heeft gedaan, aangezien een vriendje als Ace, die heel populair is, op hun school zeker geen kwaad kan om te vermijden dat je in de problemen komt. Door de verhalen van Ace merkt Naomi al snel dat hun relatie vooral uit feesten en tennis bestond, het duurt dan ook niet lang tot ze interesse begint te krijgen in de mysterieuze James, die haar naar het ziekenhuis had gebracht. En uiteindelijk maakt ze het ook uit met Ace.

Naomi raakt nog meer in de war wanneer ze Rose Rivera ontmoet. Ze is de vriendin van haar vader met wie hij binnenkort gaat trouwen. Haar vader geeft toe dat Naomi er moeite mee had dat hij zou hertrouwen en dan ook geen goede relatie met Rosa had. Maar hij hoopt dat dit zal veranderen.

Ik ben

Via Alice Leeds, de regisseur van het schooltoneel krijgt Naomi de kans om te acteren. Eerst denkt ze dat het niets voor haar is, maar uiteindelijk zwicht ze en doet ze mee. Ze realiseert zich dat ze hierdoor minder tijd heeft voor de schoolkrant en het jaarboek. Wanneer Naomi Will op de hoogte brengt is hij enthousiast en opgelucht wanneer hij hoort dat ze verder aan het jaarboek wil helpen.

Niet veel later begint ze een relatie met James, ondanks de geruchten over hem, die vertellen dat hij vroeger verslaafd was en dat hij van school was gestuurd. Ze kan het niet laten om hem de wilde verhalen over hem te vertellen en hij geeft toe dat het allemaal waar is en dat hij ook twee keer een zelfmoordpoging heeft gedaan. Het was begonnen toen zijn oudere broer aan longkanker was gestorven. Een halfjaar had hij in een inrichting gezeten na zijn afhankelijkheid van pillen om de dagen te overleven.

Terwijl Naomi gelukkig is met James, is haar vriendschap met Will een stuk afgekoeld. Maar ze heeft geen tijd om zich daarover zorgen te maken. Ze beslist om te stoppen met het jaarboek wat voor Will het einde van hun vriendschap betekent. Hij verwijt haar dat ze niet de Naomi is die hij kent en een echte bitch is geworden.

Een paar dagen later krijgt Naomi plots haar geheugen terug. Maar ze beslist om het voorlopig aan niemand te vertellen. Ze herinnert haar val en de avond voordien toen zij en Will gekust hadden. James kende ze voor haar val nog niet en ze vreest dat haar relatie met hem zal stoppen als hij te weten komt dat ze zich weer alles kan herinneren. Want hun gemeenschappelijk punt is een verleden dat ze willen vergeten of vergeten zijn.

Maar James twijfelt sowieso over hun relatie en realiseert zich dat hun relatie niet kan blijven bestaan, omdat hij labiel is en geen goede vriend is, dus wil hij dat Naomi afstand van hem neemt. Hij beslist ook om terug te keren naar de instelling voor geestelijke gezondheidszorg waar hij eerder was opgenomen.

Ik zal zijn

Wanneer Will en Naomi terug met elkaar praten geeft hij toe dat hij ontgoocheld was dat Naomi niets over hun kus had gezegd en niet veel later was ze haar geheugen verloren. Na haar breuk met Ace had hij geen kans gekregen, aangezien ze direct een relatie had met James en nu heeft hij zelf een relatie met Winnie en is hij niet meer verliefd op Naomi.

Naomi realiseert zich ook dat James en zij veranderd zijn, dus vindt ze het ook niet erg dat hun relatie stopt. Ze heeft het druk genoeg met de schoolopdrachten en met de voorbereidingen van de bruiloft van haar vader. Maar ze merkt dat ze ook rustiger is en veel gelukkiger. Zo slaagt ze erin om terug een band te hebben met haar moeder en een op te bouwen met haar stiefzusje, haar stiefmoeder en haar kinderen. En dan is er Will, die toch weer alleen is en waarvan ze weet dat hij er altijd zal zijn.

Hoofdpersonen

Naomi

Ze was een wees in Rusland tot ze geadopteerd werd door haar ouders in New York.

Will

Hij is de beste vriend van Naomi. Hij is trouw, intelligent, gedreven, attent en kan anderen motiveren. Hij is een harde werker en zorgt voor zijn moeder sinds zijn vader is gestorven.

Ace

Hij is knap en net iets te gespierd voor Naomi. Hij is heel sportief en vooral goed in tennis.

James

Zijn broer is gestorven. Hij houdt van films en werkt als audiovisueel expert bij een buurthuis. Hij is humeurig, koppig en ondoorgrondbaar.

Symbolen en motieven

Frustratie

Naomi ontdekt al snel de praktische nadelen van haar geheugenverlies. Zo is ze compleet vergeten hoe ze met de auto moet rijden terwijl ze ondertussen al enkele maanden haar rijbewijs heeft.

Liefde

Het kan Naomi niets schelen dat James labiel is. Ze houdt van hem en dat is het belangrijkste voor haar.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de redacteur van de auteur. Het bestaat uit 201 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 3 delen met als titels 'Ik was, 'Ik ben' en 'Ik zal zijn' en 15 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Naomi, dat in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Laat je verleden los en maak het beste van je toekomst.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en in het verleden via flashbacks in Tanytown.

Evaluatie

Dit boek is geschikt voor een jonger publiek en past dus perfect in de categorie Young Adult. Het onderwerp van het boek is de relaties die Naomi heeft met haar familie en de drie jongens in haar leven: Will, Ace en James. In het eerste deel ontdekt Naomi wie ze is door wat ze hoort van anderen, in het tweede deel neemt ze zelf beslissingen, waarvan ze denkt dat ze belangrijk zijn en in het laatste deel concentreert ze zich op haar toekomst en het geluk rondom haar. Het is een boek dat aantoont dat je het verleden kan loslaten en je leven toch nog in de hand kan nemen, zonder beïnvloed te worden door het verleden. De personages zijn niet altijd even mooi uitgewerkt, zo is James een labiel persoon, maar is hij vrij vlak en komt zijn labiliteit niet echt naar boven. Wie van romans houdt moet dit boek zeker een kans geven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Boekverslag: Carrie Ryan 'De klauwen van het woud'Carrie Ryan (1978) is een Amerikaanse schrijfster van fantasyboeken voor young adults. 'De klauwen van het woud' vormt h…
Evaluatie van de leerlingEvaluatie van de leerlingLeerkrachten evalueren hun leerlingen voortdurend. Dit doen ze om meer inzicht te krijgen op de leerlingen. Kunnen de le…
Hoe maak ik een goed boekverslag?Hoe maak ik een goed boekverslag?Wanneer je een boekverslag moet schrijven moet je er rekening mee houden dat je het schrijft voor de doelgroep waar ook…

Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin'Boekverslag: Morgan Rice 'Slaaf, Krijger, Koningin'Slaaf, Krijger, Koningin is het eerste deel van de reeks Over Kronen en Glorie van de Amerikaanse fantasyschrijfster Mor…
Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Noorderlicht'Boekverslag: Suzanne Vermeer 'Noorderlicht'Noorderlicht is de laatste thriller van de in 2011 overleden Nederlandse auteur Paul Goeken. Suzanne Vermeer was het pse…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Moon
  • E-boek - Gabrielle Zevin 'Vergeten waarom ik van je hou' (ISBN: 978 90 499 2544 4) - gelezen op 31/03/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 21-05-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.