Boekverslag: Liane Moriarty 'Het geheim van mijn man'

Boekverslag: Liane Moriarty 'Het geheim van mijn man' De Australische Liane Moriarty (1966, Sydney) is vooral bekend geworden door haar roman Big Little Lies, uitgekomen in juli 2015. Big Little Lies is later ook verfilmd in een miniserie waarin onder andere Nicole Kidman, Reese Whitterspoon en Shailene Woodley te zien zijn. 'Het geheim van mijn man' gaat over drie dames, Rachel, Cecilia en Tess, die elk hun problemen hebben en wiens wegen elkaar kruisen. Cecilia Fitzpatrick vindt een brief die haar man John-Paul aan haar geschreven heeft, jaren geleden. Deze brief bevat zijn grootste geheim en mag pas gelezen worden na zijn dood. John-Paul is echter niet dood en Cecilia wil weten wat er in de brief staat, waardoor haar leven en die van nog enkele mensen helemaal verandert.

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: The Husband's Secret
  • Nederlandstalige titel: Het geheim van mijn man
  • Auteur: Liane Moriarty
  • Eerst druk in het Engels: 2013
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2015
  • Vertaling: Monique Eggermont
  • Aantal pagina's: 397
  • ISBN: 978-90-449-8395-1

Samenvatting

Cecilia

Tijdens een zoektocht naar een souvenir, een stukje van de Berlijnse Muur, voor haar dochter Esther ontdekt Cecilia een enveloppe. Hij is gericht naar haar en duidelijk geschreven door haar man John-Paul. Maar de woorden: Alleen openen na mijn dood, zorgen ervoor dat ze twijfelt om hem te openen. Maar tijdens een telefoongesprek met haar man die op business trip naar Amerika is, vraagt Cecilia wat de brief te betekenen heeft.

John-Paul legt haar uit dat hij die brief al lang was vergeten en het in een emotionele bui had geschreven na de geboorte van hun eerste dochter, Isabel. Cecilia moet beloven dat ze hem niet voor zijn dood leest. Ze belooft het maar op een of andere manier gelooft ze haar man niet en is ze ervan overtuigd dat hij precies weet wat er allemaal in staat.

Tess

Tess denkt eerst dat het een grap is wanneer haar man en nichtje, die ze als een zusje beschouwt, haar willen spreken en toegeven dat ze al een tijdje verliefd zijn op elkaar. Het idee dat Will en Felicity een koppel zijn, kan ze niet vatten en ze beslist om samen met haar zesjarige zoon Liam naar haar moeder in Sydney te vertrekken.

Eenmaal aangekomen bij haar moeder probeert Tess uit te leggen wat er gebeurd is. Maar haar moeder kan al raden wat er aan de hand is. Ze is er dan ook van overtuigd dat Felicity altijd alles wil hebben dat Tess heeft, dat was al toen ze jong waren en dat is in haar ogen nog niet veranderd.

Rachel

Rachel verneemt van haar zoon en schoondochter dat ze samen met hun zoontje Jacob verhuizen naar New York. Ze vindt het helemaal niet eerlijk dat ze haar kleinzoon niet veel meer gaat zien en ze haar alleen achterlaten. Maar ze probeert zo enthousiast mogelijk te zijn. Vroeger waren ze een gelukkig gezin geweest, Rachel, haar man Ed en hun twee kinderen Rob en Janie.

Maar toen werd Janie vermoord teruggevonden en veranderde alles. Na zoveel jaren weten ze nog altijd niet wie de dader is. Rachel mist haar dochter nog elke dag. Naast Janie mist ze ook haar man, die gestorven was aan een zware hartaanval of eerder een gebroken hart net als haar ouders.

Rachel is altijd van gedacht geweest dat de sportleraar van de school waar ze werkt als secretaresse, de moordenaar is van Janie. Connor had haar het laatst gezien, zijn alibi was zijn moeder, wat voor Rachel niet veel betekent. Maar bij gebrek aan bewijzen liep hij nog altijd rond en werd ze dagelijks met hem geconfronteerd. Maar nu heeft ze een bewijs, toevallig vindt ze op een oude videocassette een opgenomen stukje wat ze nooit eerder had gezien. Het is een gesprek tussen Janie en Connor, dat eindigt met een kwade Connor die de opname stopt.

Rachel toont het gevonden videofragment aan inspecteur Rodney Bellach, die de zaak van haar dochter had opgevolgd tot zijn pensioen. Maar ze krijgt niet de gewenste reactie, de inspecteur ziet er niet direct bewijs in dat Connor Janie vermoord zou hebben. Maar hij belooft het door te geven aan een paar collega's, die nu de zaak zullen bekijken.

Cecilia

Cecilia hoort tijdens een autoritje met haar drie dochters van Esther dat haar man voor zijn vertrek naar Chicago aan het huilen was in de douche. Cecilia heeft John-Paul nooit echt zien huilen, dus vindt ze het bizar. Toen hij achttien was had hij een zelfmoordpoging gedaan, maar waarom had hij haar nooit verteld. Ze beslist om de brief toch maar te lezen. Maar wanneer ze thuiskomt is John-Paul terug van zijn reis, drie dagen vroeger dan gepland. Doordat haar man weer over de brief begint en duidelijk gerustgesteld is dat ze hem niet heeft gelezen, kan Cecilia niet anders dan hem toch te lezen.

Cecilia had de brief gelezen waarin haar man vertelt dat hij Janie heeft vermoord, omdat ze hem had gezegd dat ze verliefd was op een andere jongen. Hij was zeventien en weet niet waarom hij niets heeft gezegd. Hij was te laf geweest om zich aan te geven en zijn zelfmoordpoging was ook al mislukt. De bedoeling was dat hij dood was toen ze de brief las, zo kon Cecilia alles zeggen aan Rachel en Ed. Maar ondertussen was Ed er niet meer en John-Paul leeft nog.

Als ze de brief gelezen heeft, zegt ze het tegen John-Paul. Ze vindt dat hij moet bekennen en dan is alles opgelost. Maar dan realiseert ze zich dat hij naar de gevangenis zal gaan en hun dochters opgevoed zullen worden zonder vaderfiguur in de buurt. Kan ze hen dat aandoen? Ze begint te twijfelen, uiteindelijk is het haar man.

John-Paul legt Cecilia uit dat hij en Janie een geheime relatie hadden. Janie wou altijd in het geniep afspreken. Op een avond spraken ze af in het park omdat ze hem wou spreken. Janie had iemand anders ontmoet, Connor, en wou het een kans geven. Ze zag er gelukkig uit, terwijl John-Paul kwaad en vernederd was. Hij kan zich enkel nog herinneren dat hij opeens haar nek in zijn handen had en Janie dood was. Alhoewel hij haar nog wou redden, was hij te laat. Hij was ervan overtuigd dat de politie hem direct zouden oppakken. Maar niemand had hen ooit samen gezien, waardoor hij ook geen verdachte werd.

Tijdens een gesprek met haar schoonmoeder ontdekt Cecilia dat zij ook weet wat John-Paul had gedaan. Terwijl hij had gezegd dat zij de enige is die het weet. Maar Cecilia herinnert zich dat John-Paul zijn moeders rozenkrans had geleend die dag voor een examen en hem nadien op Janies lichaam had gelegd, waarvan in de krant foto's hadden gestaan.

Tess

Tess was verschoten toen ze haar ex-vriend Connor tijdens het inschrijven van Liam bij Rachel in een nieuwe school had teruggezien. Na enkele afwijzingen had ze uiteindelijk ingestemd om een avondje uit te gaan. Niet veel later belanden ze in bed. Tess weet dat ze niet verliefd is op Connor, maar eerder wraak neemt op Will en Felicity. Maar ze geniet ervan en dat is in ieder geval wederzijds. Connor vertelt haar dat hij in Rachels ogen de moordenaar is van Janie. Hij had haar al proberen te spreken, maar Rachel maakte hem duidelijk dat ze niets van hem moet hebben. Terwijl hij zweert dat hij onschuldig is en Tess gelooft hem.

Polly

Plots staat Felicity voor de deur. Ze komt Tess vertellen dat het niets is geworden tussen haar en Will. Felicity vertrekt naar Europa en zal een hele tijd weg zijn. Ze hoopt dat Tess Will, die ook naar Sydney was gekomen, nog een tweede kans geeft. Tess die normaal gezien met Connor en Liam ging vliegeren, belt onmiddellijk naar Connor. Ze legt hem uit dat ze met Will heeft afgesproken om met hem te praten. Ze wil Liam niet laten opgroeien met gescheiden ouders, dus moet ze Will een kans geven. Connor probeert de ontgoocheling te vergeten, door verder te vliegeren en zich enkel daar op te concentreren.

Tijdens hun gezinsuitstapje merkt Polly, de jongste dochter van Cecilia, haar turnleraar Connor op. Ze is stapelverliefd op hem en wil dan ook onmiddellijk bij hem zijn. Cecilia en John-Paul proberen hun dochter tegen te houden, maar ze luistert niet naar hen. Rachel, die onderweg is naar huis is nog altijd boos omwille van de telefoon die ze van de politie heeft ontvangen om haar te melden dat de videobeelden geen bewijsmateriaal zijn. Wanneer ze Connor ziet staan met zijn vlieger, rijdt ze naar hem toe en geeft extra gas. Net op dat moment steekt Polly met haar fiets over. Iedereen is in schok, want Polly wordt aangereden door Rachel.

Rachel gaat naar het ziekenhuis in de hoop Cecilia en John-Paul te zien om zich te verontschuldigen. Het lukt haar om Cecilia te spreken, die net heeft vernomen dat Polly het gaat overleven, maar haar arm moet laten amputeren. Wanneer Rachel zich verontschuldigt wijst Cecilia haar erop dat Polly zonder kijken had overgestoken. Maar Rachel legt uit dat ze Connor wou doodrijden, omdat hij Janie had vermoord. Cecilia heeft er genoeg van dus vertelt ze aan Rachel dat haar man de moordenaar is. Ze vertelt alles wat ze weet, terwijl Rachel verdoofd zit te luisteren. Het dringt pas echt door wanneer John-Paul voor hen staat en hij haar berouwvol aankijkt op het ogenblik dat zijn vrouw hem duidelijk maakt dat Rachel alles weet.

Rachel staat erop dat Polly haar ouders nu nodig heeft en laat ze vertrekken. Terwijl ze naar haar dochtertje kijkt is Cecilia ervan overtuigd dat Rachel John-Paul niet zal aangeven, omdat ze genoeg geboet hebben. Rachel is er inderdaad niet uit of ze iets moet doen. Maar ze weet wel dat Janie de verkeerde jongen had gekozen. Als ze Connor had gedumpt, dan leefde ze nog.

Hoofdpersonen

Cecilia

De energieke, veertigjarige Cecilia is de perfecte huisvrouw, getrouwd met John-Paul en samen hebben ze drie dochters: Isabel, Polly en Esther. Ze is een spraakzame schoolmoeder en parttime Tupperware consulente.

Rachel

Ze heeft een zoon, Rob, die getrouwd is met Lauren en samen hebben ze een zoon Jacob, waar Rachel enorm van houdt. Ze had een dochter, Janie, die op haar zestien jaar vermoord is. Rachel werkt op het secretariaat van de school waar de kinderen van Cecilia en Tess naartoe gaan.

Tess

Haar ouders zijn gescheiden. Ze is een zelfstandige onderneemster en heeft een grafisch bedrijf samen met haar man en nicht. Haar moeder Lucy heeft een tweelingzus Mary, die de moeder van Felicity is. Tess is onzeker, verlegen en twijfelt constant.

Connor Whitby

Hij had een tijdje een relatie gehad met Tess, die tien jaar jonger is dan hem. Hij was de laatste die Janie in leven had gezien. Connor was accountant en nu sportleraar in dezelfde school waar Rachel werkt. Hij is de meest begeerde vrijgezel op de school, door zowel de leerlingen als de moeders.

Symbolen en motieven

Angst

Rachel merkt dat de mensen altijd goed nadenken over wat ze zeggen en voorzichtig zijn in alles in haar aanwezigheid, om te vermijden dat ze haar doen herinneren aan Janie. Wat storend is, aangezien Rachel het onmiddellijk merkt en het gevoel heeft dat ze nooit eerlijk zijn in haar buurt.

Twijfel

Tess vraagt zich af of de gevoelens tussen haar man en Felicity er al lang waren geweest. Het klikte vanaf de eerste ontmoeting tussen hen. Will had nooit geklaagd dat Felicity veel bij hen was en Tess vond het zelfs leuk dat Will en Felicity elkaar plaagden en altijd plezier hadden in elkaars aanwezigheid. Tess was gewoon blij geweest dat ze op die manier in de aanwezigheid was van Felicity, haar hartsvriendin met wie ze lief en leed kon delen.

Schuldgevoelens

Zeven minuten was Rachel te laat op de afgesproken plaats met Janie, omdat ze wat geflirt had met de man van haar beste vriendin. Rachel was niet ongerust geweest, maar boos op haar dochter, die er niet was. De volgende dag werd haar lijk teruggevonden.

Woede

Na het lezen van de brief is Cecilia razend. Wat een laf idee van John-Paul dat hij wou dat zij zijn problemen moest oplossen na zijn dood.

Spijt

John-Paul heeft enorm veel spijt van wat er gebeurd is. Hij heeft er dikwijls over nagedacht om alles op te biechten, maar hij wou zijn gezin niet achterlaten. Vluchten was ook geen optie, dus had hij gekozen voor zijn persoonlijke boetedoening. Van zodra hij iets leuk vond stopte hij ermee. Omdat Janie het ook niet meer kon.

Misbruik

Tess en Connor zijn allebei gelukkig met elkaars aanwezigheid. Maar Tess maakt hem wel duidelijk dat ze hem feitelijk misbruikt om zo niet te hoeven denken aan haar gestrande huwelijk.

Moederliefde

Cecilia vertelt John-Paul dat zijn moeder weet wat hij gedaan heeft, wat hij moeilijk kan geloven. Tot ze hem uitlegt dat zijn moeder haar rozenkrans heeft herkend op de foto's. En een moeder beschermt haar kind, wat hij ook gedaan heeft.

Titelverklaring

De titel Het geheim van mijn man is vooral gericht op het verhaal van Cecilia en John-Paul, waarvan de brief de rode draad vormt in het verhaal. Het geheim dat daarin onthuld wordt, heeft gevolgen voor verschillende personages. De uiteenspattende roos op de kaft illustreert op een mooie manier de essentie van het verhaal.

Thema

Sommige geheimen moeten altijd geheim blijven.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Adam, George, Anna en Amelia. Het verhaal bestaat uit 397 bladzijden, die verdeeld zijn over 7 delen, 59 hoofdstukken en een epiloog. Elk deel heeft een titel met een vermelding van de dag, waarin het verhaal zich afspeelt. Deel 1: Maandag, Deel 2: Dinsdag, Deel 3: Woensdag, Deel 4: Donderdag, Deel 5: Goede Vrijdag, Deel 6: Paaszaterdag en Deel 7: Paaszondag. Het verhaal geeft het standpunt van Cecilia, Tess, Rachel en Janie die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden (1984) en in het heden in Sydney en Melbourne.

Evaluatie

Voor alle duidelijkheid, Het geheim van mijn man is eerder een roman dan een thriller. In Het geheim van mijn man zijn individuele problemen van mooi neergezette personages met sterke karakters op een briljante manier met elkaar verbonden tot één kloppend, hartverwarmend en ontroerend geheel. Het is vlot geschreven en lekker leesbaar. Maar je krijgt geen ontwikkeling in de karakters en de schrijfster vertelt veel bijzaken die, in plaats van een sfeerbeeld te scheppen of spanning op te bouwen, vooral voor afleiding zorgden. Het brengt het verhaal echter geen schade toe want het is een zeer vermakelijke roman die je aan het denken zet.
Het geheim van mijn man is grappig en ontroerend tegelijkertijd.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
TV-serie: Big Little LiesTV-serie: Big Little LiesIn de Amerikaanse miniserie Big Little Lies lijken drie moeders een perfect leven te leiden. Ze hebben succesvolle echtg…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geh…

Boekverslag: Michael Berg 'Een echte vrouw'Boekverslag: Michael Berg 'Een echte vrouw'Een echte vrouw is het derde deel van Michael Berg, met als hoofdpersoon de presentatrice bij radiostation RLP in de Fra…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3)Pluk een roos is het derde deel in de serie over inspecteur Helen Grace van M.J. Arlidge. Ruby wordt vermist, maar aange…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna
  • Boek: Liane Moriarty 'Het geheim van mijn man' (ISBN: 978-90-449-8395-1) - gelezen op: 03/06/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 05-06-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.