Boekverslag: Michael Berg 'Een echte vrouw'
Een echte vrouw is het derde deel van Michael Berg, met als hoofdpersoon de presentatrice bij radiostation RLP in de Franse Limousin, Chantal Zwart. Chantal verneemt dat de hoofdredacteur Christophe Bourdes is aangereden met dodelijke afloop. Op een of andere manier kan ze bijna niet geloven dat het om een simpel ongeluk gaat en start haar eigen onderzoek. Waardoor ze terecht komt in het verleden van Christophe en ontdekt dat twee van zijn klasgenoten ook de laatste maanden zijn gestorven. Chantal betwijfelt dat dit toevallig is en ontdekt dat er meer aan de hand is.
Gegevens
- Oorspronkelijke titel: Een echte vrouw
- Auteur: Michael Berg
- Reeks: Chantal Zwart (3)
- Eerste druk in het Nederlands: 2010
- Aantal pagina's: 381
- ISBN: 978-90-443-3765-5
Samenvatting
Christophe
Chantal Zwart heeft het moeilijk wanneer ze tijdens het nieuwsoverzicht de dood van Christophe Bourdes moet aankondigen. Christophe was de hoofdredacteur en directeur van Radio Limousin Populaire waar Chantal werkt. Hij was omver gereden en overleden aan zijn verwondingen. De dader was nog niet gevonden.
Chantal verneemt via een getuige dat hij had gehoord dat Christophe zijn hond zoals elke avond uitliet. En toen hoorde hij een auto hard optrekken en zag hij koplampen, niet veel later kwam de klap. Het idee dat iemand Christophe had opgewacht, overtuigt Chantal dat hij vermoord is, terwijl de politie het over een ongeluk heeft. Overtuigd dat ze gelijk heeft, kan Chantal het niet laten om zelf op onderzoek te gaan. Evelyne, haar collega, had haar een dreigbrief laten zien die er tussen Christophes papieren had gevonden.
Wanneer Evelyne de boekhouding moet tonen aan de voorzitter van de aandeelhouders, Castelloux, blijkt dat het radiostation met heel veel schulden zit. Christophe had aankopen gedaan en mensen aangenomen, zonder rekening te houden met een budget. Evelyne brengt Chantal onmiddellijk op de hoogte en laat ook merken dat ze ontgoocheld is in Christophe. Ze heeft nog meer bewijs dat hij had gelogen, een uitnodiging voor een reünie van een prestigieus internaat, College Privé Sainte Marie. Terwijl Christophe de indruk had geschept dat hij uit een eenvoudig milieu kwam. Vraag is waarom hij daarover had gelogen.
Door de financiële problemen zijn de spanningen te voelen. Iedereen vreest voor zijn baan. Chantal probeert er zo weinig mogelijk aan te denken en er het beste van te maken. Zo gaat ze bij Claire, de vrouw van Christophe, langs om een reportage over Christophe voor te bereiden. Claire vertelt haar dat Christophe enkele weken geleden een rouwkaart had ontvangen, waardoor hij aangedaan was.
Sebastien
Chantal ontdekt dat het over Sebastien Bastet gaat, die net als Christophe, ook een oud leerling was van College Privé Sainte Marie. Sebastien was dood teruggevonden en de politie denkt dat het zelfmoord is. Chantal vindt het verdacht dat twee jonge mensen op korte tijd dood zijn gegaan, onder verdachte omstandigheden en zonder directe getuigen.
In het radiostation komt Castelloux melden dat hij aftreedt en plaats maakt voor zijn zoon. De radio gaat verder onder een nieuwe leiding, die verder zal kijken welke aanpassingen en bezuinigingen er nog moeten gebeuren. Voor Chantal gaat het allemaal net iets te snel, alsof Christophe nooit heeft bestaan.
Manu
Tijdens haar zoektocht naar artikels over Sainte Marie trekt een artikel haar aandacht. Het gaat over de verdwijning van Manu Chassaing. Hij was samen met drie andere klasgenoten tijdens een droppingstocht georganiseerd door de school. Op een bepaald moment sloegen ze alarm omdat ze Manu niet meer vonden. De klasgenoten waren Sébastien Bastet, Christophe en Pascal Giverniaud. Dit kan geen toevalligheid zijn, de vraag is of Pascal nog leeft. Ze probeert hem te bereiken, maar merkt al snel dat de Parijse uitgever niet zo snel te vinden is. Wanneer ze hem eindelijk heeft gevonden vindt ze hem dood in zijn badkuip. Het lijkt op zelfmoord, maar Chantal is nu zeker overtuigd dat het moord is.
Tijdens de ontmoeting met Amélie een jeugdvriendin van Manu leert Chantal weer nieuwe dingen. Manu was een gevoelige jongen en werd constant gepest door zijn kamergenoten. Hij moest ook constant klusjes voor hen doen. Amélie had ook het gevoel dat Manu seksueel misbruikt is geweest, maar hier had hij nooit iets over gezegd. In de zomer leek alles goed te verlopen op school en Amélie vermoedde dat hij verliefd was geworden op één van de jongens. Maar de volgende vakantie was hij weer ongelukkig en dat was dan ook de laatste keer dat ze hem had gezien.
Terwijl ze haar onderzoek doet krijgt ze van de nieuwe leiding van de radiozender te horen dat ze een nieuw contract krijgt met een nieuwe taak, die helemaal niet interessant is. Razend neemt ze al haar vakantiedagen op en weigert het contract en de aangeboden taak. Ze wil liever freelance werken dan op deze manier behandeld te worden. Maar voor ze zich daar zorgen over maakt, gaat ze naar het Sainte Marie college.
Daar hoort ze via de directrice het verhaal van Isabelle Mounot, een jonge docente, die er niet lang les had gegeven en niet veel na de verdwijning van Manu ook gestopt was met haar baan. Chantal is ervan overtuigd dat Isabelle haar misschien wel kan helpen en zoekt de vrouw op, die al jaren door een depressie thuis zit. Tijdens het gesprek maakt Isabelle duidelijk dat ze de jongens die aanwezig waren tijdens de verdwijning van Manu enorm haatte. Ze vindt het dan ook niet erg dat er twee dood zijn.
Marcel
Chantal is er zeker van dat Isabelle achter de moorden zit en brengt Jean op de hoogte, die zelf een bezoekje wil brengen aan Isabelle. Maar ook hij heeft niet stilgezeten. Een collega van hem had Manu herkend. Hij is ervan overtuigd dat hij hem in Marokko had ontmoet in 1983. Maar daar was zijn naam Marcel. Dus de kans is groot dat Manu nog leeft, zoals Chantal al vermoedde. Misschien hebben Isabelle en Manu wel samengewerkt.
Ze slaagt erin geslaagd om een collega van Marcel op te speuren. Die vertelt haar de dingen, die ze al weet over hem. Maar ook dat hij een operatie wou ondergaan in Frankrijk, zodat Marcel verder kon leven als een vrouw. Een paar jaar later had de collega een flyer ontvangen, die reclame maakte voor een optreden van Marcella.
Marcella
Chantal weet dat ze naar de reünie van het college moet gaan. De kans dat Marcella er ook zal zijn is groot en dan gaat ze eindelijk weten water allemaal gebeurd is. En wie de leraar is, die hem een tijdje beschermd had. Want iedereen die Manu, Marcel of Marcella had gekend, had het over een leraar gehad, die een nauwe band had met Manu. Door alle verhalen weet ze dat het over de gymleraar ging.
Op de reünie komt ze te weten dat het de man van de directrice is waarover iedereen het had, Jean-Paul Ducouret. Op het ogenblik dat ze Jean wil bellen om hem op de hoogte te brengen, staat ze oog in oog met Marcella, die een revolver op haar heeft gericht. Chantal merkt dat Marcella ziek is, maar ergens vindt ze nog genoeg kracht om Chantal naar de gewonde en vastgebonden Ducouret te brengen. Marcella wil dat ze hen allebei interviewt.
Marcella maakt al direct duidelijk dat ze de drie mannen niet vermoord heeft. Ondanks dat ze alle redenen er voor had. Manu was samen met Ducouret betrapt door Bastet, die Ducouret en zijn vrouw chanteerde. En daardoor liet Ducouret Manu vallen, waardoor de jongens nog meer mogelijkheden kregen om zijn leven zuur te maken. Dus had hij maar een mogelijkheid: vluchten. En dat heeft hij dan ook gedaan van zodra hij de mogelijkheid kreeg.
Maar dat is niet de reden waarom Marcella wil dat Chantal hen interviewt. Ducouret legt haar uit dat Bastet hen na de uitnodigingen van de reünie terug was beginnen chanteren. Hij wou meer en meer geld. Waardoor de directrice er genoeg van had en haar man vroeg om het te stoppen. Hij hoorde van Bastet dat de andere twee ook kopieën van de foto hadden, wat achteraf een leugen bleek te zijn, waardoor Ducouret geen andere oplossing zag dan de drie mannen te vermoorden.
Op dat moment komt Jean aan met zijn collega's om Chantal te bevrijden. Maar voordat ze binnen geraken pleegt Marcella zelfmoord. Enkele dagen nadien beëindigen Jean en Chantal hun relatie, omdat buiten hun werk ze minder gemeen hebben, dan ze hadden verwacht. Maar Chantal krijgt ook goed nieuws. Alles is weer normaal bij de radiozender, Christophe had helemaal niets verkeerd gedaan met het geld. Het was een manier geweest van de zoon van Castelloux, om een interessante baan te krijgen en zijn vader weg te sturen.
Hoofdpersonen
Chantal Zwart
Chantal werkt bij Radio Limousin Populaire als journalist. Ze heeft een relatie met Jean, die werkt bij de recherche. Evelyn is haar beste vriendin, die ook bij de radio werkt.
Christophe Bourdes
Hij was tweeënveertig jaar en hertrouwd met Claire, samen hebben ze een tweejarig dochtertje Luna.
Manu/Marcel/Marcella
Hij is een heel gevoelige jongen, die een nauwe band met zijn moeder heeft. Zijn vader gelooft niet in de kwaliteiten van zijn zoon en laat dit dan ook duidelijk merken. Manu is eenzaam en naïef.
Symbolen en motieven
Angst
Manu voelt zich helemaal niet gelukkig op het internaat, waar hij constant wordt gepest en gebruikt door zijn kamergenoten. Hij wil er weg maar durft er niets over te zeggen tegen zijn ouders. Hij weet dat zijn vader niets zou doen en zijn moeder zou wel iets willen doen, maar niet tegen de wil van haar man.
Twijfel
Door de dingen die ze ontdekt over Christophe, twijfelt Chantal of ze wel echt Christophe had gekend en of hij wel eerlijk was geweest tegen haar, haar collega's en zelfs zijn vrouw.
Titelverklaring
De titel Een echte vrouw verwijst naar Manu, die een transgender is, die enorm gepest is geweest tijdens zijn jeugd, maar als volwassene zijn plaats heeft gevonden in de maatschappij als vrouw.
Thema
Kun je leven met een geheim.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het verhaal bestaat uit 381 bladzijden, die verdeeld zijn over 2 delen. Het verhaal geeft het standpunt van Chantal Zwart die in derde persoon is geschreven en het standpunt van de vijftienjarige Manu in ik-persoon. Dit laatste standpunt wordt duidelijk gemaakt door een cursief lettertype.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in het verleden (op de school) en in het heden in Limoges, Monteil, Tulle, Aixe sur Vienne en Parijs.
Evaluatie
Een echte vrouw is een goed boek, maar geen thriller die je op het puntje van je stoel laat zitten. Het verhaal zit heel knap in mekaar, en kent een onverwacht einde. Ook de tussenstukjes die het standpunt van Manu geven, zijn heel goed opgesteld en geven een meerwaarde aan het verhaal. De schrijfstijl van Michael Berg zorgt ervoor dat het boek gemakkelijk en prettig leest. Deze reeks met Chantal Zwart is zeker een aanrader om te lezen.
Lees verder