Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3)

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3) Pluk een roos is het derde deel in de serie over inspecteur Helen Grace van M.J. Arlidge. Ruby wordt vermist, maar aangezien ze geen al te goede relatie heeft met haar familie is de vraag of ze wel echt vermist is. Wanneer er een vrouw dood wordt gevonden, merkt Helen Grace dat er gelijkenissen zijn tussen de twee vrouwen en vreest dat dit geen toeval is. Ze gaat samen met haar collega's op onderzoek, maar krijgt weerstand van haar overste, die niet gelooft in de theorie over een seriemoordenaar, wat voor de nodige frustraties zorgt.

Gegevens

 • Oorspronkelijke titel: The doll's house
 • Nederlandstalige titel: Pluk een roos
 • Reeks: Helen Grace (3)
 • Auteurs: M.J. Arlidge
 • Eerst druk in het Engels: 2016
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2016
 • Vertaling: Yolande Ligterink
 • Aantal pagina's: 397
 • ISBN: 978-90-225-7987-9

Samenvatting

Ruby

Na een nachtje stappen wordt Ruby wakker in een kelder. Een man komt in de kelder waar Ruby zit en legt haar uit dat ze niet op haar ouders moet rekenen, omdat zij niet van haar houden. Op het moment dat Ruby smeekt om naar huis te gaan, stelt hij haar gerust dat het geen probleem is, aangezien de plek waar ze nu vertoeft haar thuis is.

Rechercheur Sanderson onderzoekt de zaak van de verdwenen Ruby. Op het eerste gezicht lijkt het geen onrustwekkende verdwijning. Maar de ouders wijzen Sanderson erop dat Ruby haar inhalator, nooit zou vergeten, maar die ligt nog naast haar bed. Dus de kans dat ze vrijwillig is vertrokken is heel klein. Ruby had in een korte e-mail de huur afgezegd en haar familie en vrienden via een tweet op de hoogte gebracht dat ze ervandoor ging. Sindsdien stond haar telefoon uit.

Ruby krijgt een inhalator, nieuwe kleren en een nieuwe naam: Summer. Ze probeert tegen te stribbelen, maar zodra ze dat doet wordt haar ontvoerder razend en agressief en hij wordt weer vriendelijk als ze doet wat hij wil. Ruby is bang voor hem en vindt het afgrijselijk dat hij haar constant zit aan te staren als hij haar verplicht om zich uit te kleden. Tot nu toe heeft hij haar niets aangedaan, maar ze vertrouwt hem niet. Om zich wat beter te voelen denkt ze aan haar familie en vrienden, maar dat maakt haar ook verdrietig, waardoor ze zich voelt opgesloten in haar eigen emoties.

Pippa

Inspecteur Helen Grace wordt opgeroepen voor een lijk dat teruggevonden is door Andy en zijn gezin, die aan het genieten waren van een dagje strand. Het is een jonge vrouw, die er al enige tijd begraven is. Door het zorgvuldige werk vreest Helen dat de moordenaar dit niet voor de eerste keer heeft gedaan. De patholoog vermoedt dat de jonge vrouw doodgehongerd is en de laatste weken van haar leven in een donkere ruimte heeft verbleven. Via het serienummer van haar pacemaker ontdekken ze dat de vrouw Pippa Briers is.

Helen heeft afgesproken met de vader van Pippa. Daniel Briers twijfelt dat zijn dochter dood is, aangezien ze die morgen nog een tweet had verstuurd. Helen realiseert zich dat de kans groot is dat de dader dit had gedaan, want Daniel moet toegeven dat hij Pippa de laatste jaren niet had gesproken. Pippa's moeder was gestorven en na enkele jaren was Daniel hertrouwd. Helaas was de relatie tussen Pippa en haar stiefmoeder niet goed, waardoor Pippa heel snel het huis had verlaten.

In het mortuarium ontdekt Daniel dat de dode vrouw wel degelijk zijn dochter is. Helen voelt zich verantwoordelijk voor Daniel nu hij beslist heeft om te blijven tot de zaak opgelost is en ze hem zo in shock ziet. De arme man was helemaal niet voorbereid op de dood van zijn dochter, laat staan dat het over een moord ging.

Helen is gemotiveerd om op zoek te gaan naar de dader, nadat ze Daniel had beloofd dat ze hem ging vinden. Pippa had drie jaar
geleden plots via mail haar werk opgezegd, ze had een knipperrelatie gehad met Nathan Price, tot het ogenblik dat bleek dat hij getrouwd was en voor de rest vinden ze niets speciaals terug. In ieder geval kunnen ze ervan uitgaan dat ze drie jaar geleden ontvoerd is geweest.

Nathan

Nathan Price is de klusjesman, die de sleutel van Ruby's flat had, wat Sanderson van de huisbaas had vernomen. Hij wordt meegenomen om hem te confronteren met wat ze ontdekt hebben. Op het ogenblik dat Pippa hun relatie eindigde, was Nathan heel kwaad geworden. En de avond dat Ruby naar een club was geweest en nadien verdween, was Nathan ook in de Club gezien en camerabeelden tonen dat zijn bus geparkeerd stond in de straat waar Ruby woont. Nathan wil niets zeggen en bij gebrek aan bewijs moeten ze dan ook Nathan laten gaan.

Ondertussen maakt Helen zich zorgen over haar neef Robert, die ze al een hele tijd niet meer had gehoord of gezien. Ze vraagt hulp aan haar verantwoordelijke, Ceri Harwood, om info te krijgen over haar neef. Maar die weigert, waardoor Helen met veel onbeantwoorde vragen zit en ontgoocheld is door Ceri's reactie.

Ondertussen hebben ze ook ontdekt dat Nathan Price naar bed was geweest met een minderjarige op de avond van Ruby's verdwijning. Waardoor hij wel wordt opgepakt, maar ze weer geen verdachte hebben. Helen heeft het gevoel dat de dader een seriemoordenaar is en dat er tussen Pippa en Ruby nog slachtoffers zijn geweest. Ceri gelooft haar theorie niet en wil dan ook niet dat ze hier tijd in steekt om het uit te zoeken. Maar Helen vertrouwt Sanderson toe wat ze denkt over de dader en vraagt haar om het discreet uit te zoeken.

Roisin en Isobel

Ruby ontdekt door kaarten en brieven die ze in de huiselijk omgevormde kelder vindt, dat ze niet de eerste is die er zit. Er zijn drie vrouwen waarvan ze dingen terugvindt: Roisin, Pippa en een vrouw die alleen met de letter 'I' had ondertekend. Roisin had toen een vierjarig zoontje, Pippa had een dagboek gemaakt over haar relatie met de ontvoerder wat Ruby een blik geeft op haar eigen toekomst, waardoor ze snel stopt met het lezen van het dagboek. I had brieven geschreven die Ruby doen inzien dat ze gaat sterven, terwijl ze tot nu toe had gedacht dat ze een soort slavin was. In de hoop haar leven te redden, raapt ze al haar moed bijeen en speelt ze de rol van Summer, zoals haar ontvoerder het wil.

Sanderson realiseert zich dat de opdracht van Helen niet gemakkelijk is. Maar ze houdt nog enkele meisjes over die een sterke gelijkenis vertonen met Pippa: een pittig karakter, lang steil zwart haar en blauwe ogen. De overgebleven meisjes zijn: Roisin Murphy en Isobel Lansley. Sanderson neemt contact op met de ouders van de verdwenen meisjes. Ze ontdekt dat Roisin op hetzelfde moment als Ruby tweets had gestuurd, waardoor ze vreest dat Helen gelijk heeft en ze met een seriemoordenaar te maken hebben. Op basis van de tweets kan ze ervan uitgaan dat naast Pippa, Roisin en Isobel slachtoffers zijn.

Helen krijgt het dossier van haar neef in handen dankzij Charlie, haar zwangere collega en goede vriendin, en ontdekt wie ervoor gezorgd had dat Robert niet was vervolgd na een hevige ruzie. En met de uitleg in het dossier vaagt Helen zich af of haar neef een politie-informant is geworden. Helen gaat verder op onderzoek en ontdekt dat Robert een informant is in de drugswereld, maar verder geraakt ze niet.

Ze had ook eindelijk de toestemming gekregen om het strand verder uit te kammen, waardoor ze haar overste Ceri kwaad krijgt. En niet veel later wordt haar buikgevoel bevestigd, de twee andere vrouwen worden gevonden, elk met een tatoeage van een blauw vogeltje.

Andrew

Sanderson heeft een nieuw spoor gevonden die hen naar de dader zou kunnen leiden. Andrew Simpson was naast de huisbaas van Ruby, ook de huisbaas geweest van de andere drie jonge vrouwen. Hij had Sanderson het spoor gegeven van Nathan Price, maar misschien zat hij wel achter de moorden. Uiteindelijk had hij de sleutels van alle appartementen en 90% van zijn huurders zijn vrouwen.

Plots krijgt Helen een persoonlijk probleem, doordat Ceri haar heeft aangegeven bij Corruptiebestrijding. Het gesprek dat ze met inspecteur Tom Marsh had gevoerd, was opgenomen. Ze had de inspecteur gevraagd om geheime informatie over haar neef door te geven. Helen weet dat ze erin geluisd is door haar meerdere en het duurt dan ook niet lang of Ceri maakt haar duidelijk dat ze geschorst wordt. Maar Helen is snel genoeg om de nodige argumenten te geven, waardoor ze verder kan werken aan de zaak van Ruby, dit dik tegen de zin van Ceri, die had gehoopt Helen kapot te maken. Het verraad is erg, maar het feit dat de info over haar neef leugens zijn, maakt Helen woedend. Hierdoor is ze weer terug bij af.

Sanderson kan het niet laten om verder op onderzoek te gaan en besluit binnen te breken in de garagebox van Simpson, waar ze verschillende videobanden vindt, waarvan ze een opendoet en op de binnenkant 'Ruby' ziet staan. Tijdens hun ondervraging ontdekken Sanderson en Helen dat Simpson zijn appartementen had voorzien met camera's. En zo had hij verschillende video's van Ruby en de andere slachtoffers. Waardoor ze er vanuit gaan dat hij de verdachte is. De volgende dag werkt Simpson beter mee en ontdekt Helen dat hij niet op een bepaald soort vrouw valt, terwijl hun dader op vrouwen met donker haar en blauwe ogen valt.

Het idee dat haar vriendin in de problemen zit kan Charlie niet verdragen. Ze gaat dan ook bij Tom Marsh langs om te horen wanneer Ceri met hem contact heeft opgenomen. Maar Tom kent Ceri niet, de enige met wie hij contact heeft gehad is Lloyd. Charlie gaat onmiddellijk langs bij Lloyd en maakt hem duidelijk dat hij keuzes moet maken. Niet veel later wordt Ceri opgepakt.

Tijdens een gesprek met de ouders van Isobel ontdekt Helen een nieuw spoor, die ze wil checken met Andrew Simpson. De vier vrouwen hedden allemaal hun slot vervangen. Helen en Sanderson vermoeden dat ze hun sleutels lieten bijmaken in dezelfde zaak. De dader zou een extra sleutel kunnen bijmaken en zijn slachtoffers naar huis volgen op het ogenblik dat ze de sleutels ophalen.

Ben

De journaliste Emilia Garanita, die altijd op zoek was naar een goed artikel, krijgt info over de tatoeages via Jane. Ze vertelt over haar kinderen, Summer en Ben, die op jonge leeftijd allebei een tatoeage van een blauw vogeltje hadden laten zetten. Summer was gestorven aan een overdosis, en haar zoon Ben heeft de dood van zijn zus nooit kunnen verwerken. Ondanks Janes minimaal contact met haar zoon, kan ze wel zeggen waar hij werkt: bij een sleutelservice.

Emilie informeert Helen over wat ze vernomen heeft en Helen zorgt ervoor dat het team naar de winkel gaat, terwijl zij naar de zus van de overleden eigenaar gaat. Daar verneemt ze dat Ben een huis heeft geërfd. Ben, die de politie bij de winkel had opgemerkt was onmiddellijk naar het huis gegaan, waar hij alle sporen wou wissen, door alles in brand te steken.

Op het ogenblik dat Helen aankomt staat het huis al in brand en beslist ze toch binnen te gaan. Ze vindt er Ruby en probeert haar naar buiten te krijgen. Maar ze krijgt een klap van Ben, die nog in het huis is, waardoor Helen bewusteloos geraakt. De brandweer slaagt erin beide vrouwen te redden, maar voor Ben is het te laat. Ruby kan eindelijk terug naar haar familie en Helen verneemt dat Ceri ontslag heeft genomen en Charlie bevallen is van een dochtertje, Jessica. En als extraatje wordt Helen gevraagd om Jessica's peetmoeder te worden.

Hoofdpersonen

Ruby

Ze is de geadopteerde dochter van Allison en Jonathan en heeft nog een zus en broer, Cassie en Connor. Sinds kort had ze contact met haar biologische moeder, Shanelle Harvey, die een dief en dealer is, die Ruby in de problemen had gebracht.

Helen Grace

Ze is inspecteur bij Zware Misdaden. Ze is goed in haar werk, maar werkt niet altijd volgens de regels, waar door ze zowel bekend als berucht is. Helen heeft weinig goede herinneringen aan haar jeugd. Haar neef is haar enige familielid, maar die is een jaar geleden verdwenen.

Lloyd Fortune

Hij is de nieuwe brigadier van het team van Helen. Hij woont samen met zijn veeleisende vader. Hij heeft een broer en een zus, die beiden het vertikken om te werken en liever lui dan moe zijn.

Ceri Harwood

De hoofdinspecteur is getrouwd met Tim en heeft twee dochters. Ze heeft geen goede band met Helen Grace, doordat die heel populair is, terwijl zij in haar schaduw staat. Ze wil dan ook voor eens en voor altijd afrekenen met Helen Grace.

Nathan Price

Hij had een sleutel van het appartement van Ruby gekregen om een herstelling te doen. Hij is freelance stukadoor, schilder en behanger. Hij is getrouwd met Angela.

Emilia Garanita

Ze is reporter. In haar gezicht heeft ze littekens. Ze is de oudste van zes en zorgt voor haar broers en zussen, aangezien hun vader in de gevangenis zit en hun moeder hen achter heeft gelaten.

Charlie

Ze is gelukkig samen met Steve, vooral nu ze een kindje verwachten. Maar nu ze niet meer werkt, merkt ze dat ze het politiewerk enorm mist.

Symbolen en motieven

Onwennig

Helens oude team is volledig weg, dus moet ze de nieuwe collega's en hun karakters nog leren kennen. Wat nog geen routine geeft in de samenwerking.

Schuldgevoelens

Daniel heeft het gevoel dat hij zijn dochter Pippa in de steek heeft gelaten. Hij vindt dat hij dan ook moet aanwezig zijn tijdens het onderzoek naar de persoon die haar heeft vermoord.

Wraak

Na al de ellende dat ze met Helen heeft meegemaakt, wil Ceri haar een lesje leren en zet ze een val uit. Helen trapt erin, maar Ceri kan er niet optimaal van genieten, aangezien ze haar eigen problemen heeft. Zo heeft ze haar man betrapt met een andere vrouw en merkt ze dat Lloyd zich anders gedraagt dan vroeger.

Twijfel

Lloyd wil Helens functie graag overnemen en heeft hiervoor de kant gekozen van Ceri. Zij had het plan bedacht om Helen in diskrediet te brengen bij de afdeling corruptiebestrijding. Maar tot nu toe heeft het nog geen gevolgen voor Helen, waardoor Lloyd twijfelt of hij het wel goed heeft aangepakt.

Titelverklaring

Pluk een roos, heeft niet direct een verwijzing naar het verhaal zelf. Maar het valt op dat in de reeks met Helen Grace tot nu toe de titel van een kinderrijmpje of een deel ervan wordt gebruikt als titel: Iene miene mutte, Piep zie de muis, Klikspaan, ... . Waardoor de titels ook een soort van rode draad vormen in de reeks.

Thema

Afscheid nemen van het verleden.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit 397 bladzijden, die verdeeld zijn over 142 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Ruby, Andy, Helen Grace, Allison Sprackling, rechercheur Sanderson, hoofdinspecteur Ceri Harwood, de dader, Angela Price, Daniel Briers, Emilia Garanita, Charlie, Lloyd Fortune, Nathan Price en rechercheur Lucas, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Carsholt, Southampton, Bugbrooke, Northampton

Evaluatie

Buiten Helen Grace worden de personages in de reeks dikwijls veranderd, waardoor je er niet echt een band mee kunt vormen. Haar collega's zijn dood, worden ontslagen of geschorst, waardoor je per boek weer even tijd nodig hebt om erin te komen. Ook Helen Grace geeft niet veel prijs van zichzelf, waardoor het duurt voordat je als lezer een beeld kunt maken van het hoofdpersonage. De korte hoofdstukken geven je een beeld van wat het slachtoffer, de dader en Helen en haar collega's beleven, waardoor je in het verhaal blijft en het niet kan wegleggen. De spanning in het boek begint vanaf hoofdstuk een. Het verhaal van ‘Pluk een roos’ is origineel en zit goed in elkaar. Maar het plot is wat rommelig en geeft de indruk dat het snel uitgeschreven is en er minder over nagedacht is dan de rest van het verhaal.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje'Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje'Klein klein kleutertje van de Britse auteur M. J. Arlidge is het zevende deel met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag – Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…

Boekverslag: Liane Moriarty 'Het geheim van mijn man'Boekverslag: Liane Moriarty 'Het geheim van mijn man'De Australische Liane Moriarty (1966, Sydney) is vooral bekend geworden door haar roman Big Little Lies, uitgekomen in j…
Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig'Boekverslag: Joelle Charbonneau 'Nodig'Nodig is een young adult thriller van de Amerikaanse schrijfster Joelle Charbonneau, die bekend is van haar young adult…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Boek: M.J. Arlidge 'Pluk een roos' (Helen Grace 3) (ISBN: 978-90-225-7987-9) - gelezen op: 11/05/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 24-05-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.