Boekverslag: M.J. Arlidge 'Piep zei de muis' (Helen Grace 2)

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Piep zei de muis' (Helen Grace 2) Piep zei de muis is het tweede deel met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol. De reeks is van de Britse thrillerauteur M.J. Arldige. Helen Grace, inspecteur bij het team Zware Misdrijven in Southampton, wordt geconfronteerd met een seriemoordenaar, die het gemunt heeft op mannen die prostituees bezoeken. Maar het onderzoek verloopt alles behalve gemakkelijk, niet alleen krijgt Helen en haar team verkeerde informatie, maar ze wordt zelfs vanuit het korps gekweld. Daarnaast heeft Helen nog een persoonlijk probleem, dat ze graag wil oplossen: de toekomst van haar neef.

Gegevens

 • Originele titel: Pop Goes The Weasel
 • Titel: Piep zei de muis
 • Reeks: Helen Grace (2)
 • Auteurs: M.J. Arlidge
 • Eerste druk: 2016
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2016
 • Vertaling: Mariëtte van Gelder
 • Aantal pagina's: 382
 • ISBN: 978 90 225 7852 0

Samenvatting

Alan Matthews

Eileen Matthews is volop bezig met de ochtendrush van haar kinderen, wanneer er wordt aangebeld en ze enkel een doos op de stoep vindt. Om de nieuwsgierigheid van de kinderen te stillen, beslist ze het pakket direct te openen waar ze onmiddellijk spijt van krijgt. In de doos ligt een menselijk hart.

Inspecteur Helen Grace krijgt de taak om uit te zoeken wie de man is die dood en toegetakeld achtergelaten is in een oud pand. En de tweede taak was uitzoeken wie deze man zo had aangepakt. Helen verneemt dat Eileen Matthews, die de vrouw van het slachtoffer blijkt te zijn, had gebeld en gaat direct naar haar om te checken of de vrouw weet waarom haar man Alan was gevonden in een buurt met prostituees. Maar daar heeft Eileen geen antwoord voor, integendeel, ze is ervan overtuigd dat hij er niet uit eigen wil naartoe is gegaan.

Charlie, een teamlid van Helen, die na haar ziekteverlof terugkomt wordt direct belast met een moordzaak op een prostituee, Agneska Suriav. Samen met rechercheur Fortune ontdekt ze dat de eigenaar van het bordeel waar Alexia werkte, Sandra McEwan is. Sandra is al jaren actief in het prostitutie- en misdaadcircuit en een grote concurrent van de Campbells, die hetzelfde doen. Ze had het imperium van haar man overgenomen, die ze zelf vermoord zou hebben. Ze is een vrouw zonder angst en heel gevaarlijk. Voordat Charlie vertelt aan Helen wat ze ontdekt hebben vertelt Charlie alles aan Harwood. Ook het verband tussen haar zaak en die van Helen. Charlie had ontdekt dat Allan Matthews' lichaam was gevonden in een vervallen huis dat eigendom was van Sandra. Charlie vermoedt dat er een oorlog heerst in de prostitutiewereld en ze vreest dat de Campbells hier achter zitten. Alexia had vroeger nog voor hen getippeld voordat ze bij Sandra was gaan werken.

Christopher Reid

Niet veel later wordt er een tweede man gevonden op een afgelegen plaats. Christopher Reid was een jonge vader, wat het nog moeilijker maakt voor Helen om zijn vrouw Jessica op de hoogte te brengen.

Door de schoenafdrukken die ze vinden en de locaties lijkt het een bijzondere zaak te worden. De kans is groot dat ze op zoek moeten gaan naar een prostituee die haar klanten vermoordt. Bij gebrek aan motief en werkwijze vraagt Helen of Tony, een van haar teamleden die ze vertrouwt om een undercover opdracht te doen, het ziet zitten om rond te snuffelen als 'klant', in de hoop zo de dader te vinden of in ieder geval al meer info. Ze maakt hem duidelijk dat deze opdracht gevaarlijk kan zijn.

Christophers hart was afgegeven door een vrouwelijke koerier op zijn werk. Aangezien ze op zoek zijn naar een vrouwelijke dader, vreest Helen dat de dader zelf het hart had afgegeven. Maar niemand kan haar een gedetailleerde omschrijving van de vrouw geven, waardoor ze geen stap verder zijn.

Gareth Hill

Op het moment dat Sandra McEwan wordt opgepakt verneemt Helen voor de eerste keer wat Charlie en haar collega Fortune hadden ontdekt. Ze is razend dat ze dit nu pas verneemt. Maar ze gelooft niet dat Sandra achter de moorden zit. En wat blijkt? Sandra heeft een waterdicht alibi. Beschaamd omwille van de fouten die ze had gemaakt naar Helen toe, gaat Charlie verder op onderzoek in een hotel, die een prostituee haar als tip had gegeven. Daar botst ze op een prostituee die ergens van wegloopt. Maar als Charlie haar bebloede kleren ziet en verder in een kamer een man vindt die voor zijn leven vecht, realiseert ze zich dat de vrouw de moordenaar was, die ze zoeken. Dankzij de beschrijving van Charlie waren ze weer een stap verder. Maar ze waren er niet in geslaagd om de man te redden. Dus moeten ze weer uitzoeken wie hij is.

Het team had naast de naam van het derde slachtoffer, Gareth Hill ook een connectie tussen de mannen gevonden. Ze bezochten een forum waarop mannen de prostituees die ze hadden bezocht beoordeelden, een soort van Tripadvisor voor prostitutie. Ze ontdekken dat het favoriete onderwerp van de drie mannen Angel is.

Tony was er bijna in geslaagd om zijn undercover te verraden. Maar plots komt Melissa, zij wil meer info geven over Angel, op voorwaarde dat ze geld krijgt en bescherming. En dan hebben ze de naam: Lyra Campbell. Melissa vertelt hen dat Angel ruzie had gekregen met hun pooier Anton Gardiner, die een echte sadist is. Aangezien hij ook niet meer was gezien sinds die aanvaring is de kans groot dat Lyra Anton had vermoord. En misschien was hij ook de trigger geweest waardoor ze nu een seriemoordenaar is.

Robert Stonehill

Helen voert ondertussen haar persoonlijk onderzoek. Ze was al een hele tijd haar neef Robert gevolgd. Ze had nooit contact gezocht met hem omdat ze geen problemen wou krijgen met zijn adoptieouders. Maar wanneer hij in de problemen geraakt met zijn vrienden, probeert ze hem te helpen en kan ze niet anders dan hem vertellen dat ze zijn tante is. Robert zelf weet niets over zijn moeder. Er was hem gezegd dat ze gestorven was toen hij klein was, wat natuurlijk een leugen is. Wat Helen echter niet weet is dat ze haar neef op deze manier in de problemen brengt. Want Emilia Garanita, de misdaadverslaggeefster van de Southampton Evening News, is al een tijdje een persoonlijke vete met Helen aan het uitvechten. Helen vertikt haar namelijk info te bezorgen over de zaak, waardoor Emilia op zoek is gegaan naar info van Helen waarmee ze kan uitpakken in een artikel en nu had ze de ideale kop: Zoon van een monster. Het duurt dan ook niet lang voordat Robert alles te weten komt over zijn biologische moeder en zich afvraagt of Helen hier achter zit.

Simon Booker

Niet veel later worden twee lichamen gevonden. Dat van Anton Gardiner, die al een half jaar dood blijkt te zijn, en nog een nieuw slachtoffer: Simon Booker. Bij het volgende slachtoffer vinden ze bloed dat wel eens van de dader zou kunnen zijn. Dankzij Melissa hebben ze een compositietekening van Angel, die ze tonen aan een van de bezoekers van het forum, maar die wijst hen erop dat de vrouw op de tekening Angel helemaal niet is.

Helen begrijpt onmiddellijk dat Melissa hen bedrogen heeft en zelf Anton Gardiner heeft vermoord. Ze vinden zelfs bloed van haar onder de nagels van Anton Gardiner, wat het bewijs is dat Helen nodig heeft. Tony dient na dit nieuws onmiddellijk zijn ontslag in, aangezien hij onprofessioneel was geweest door met Melissa naar bed te gaan en op die manier de zaak in de problemen kon brengen.

Lyra Campbell is geen verdachte meer, maar het bloedonderzoek van het bloed op het laatste slachtoffer helpt hen om meer info te krijgen over Angel, die een drank- en drugsprobleem blijkt te hebben. Ze geeft ook borstvoeding, dus ze moet ook nog niet zo lang moeder zijn.

Ella Matthews

De situatie met Tony is de druppel voor Ceri Hartwood, de baas van Helen, en ze haalt Helen onmiddellijk van de zaak. Helen weigert het op te geven en doet haar eigen onderzoek en checkt of ze geen details gemist hebben. Bij het zien van de begrafenisfoto's van Alan Matthews, ontdekt ze dat er slechts drie van de vier kinderen aanwezig zijn. Ook tijdens de gesprekken met Eileen was er geen woord gerept over Ella. Het hart van Allan was ook het enige dat thuis was geleverd.

Helen beslist om Eileen te vragen waar haar dochter is. Daarop krijgt ze direct te horen dat Ella voor haar dood is. Ze was een moeilijk en gewelddadig kind waardoor Alan haar strafte, maar als ze luistert hoe Eileen de straffen beschrijft, merkt Helen dat de straf eerder een marteling was. Op haar zestiende hadden ze Ella verplicht om te trouwen met een man van tweeënveertig jaar. Toen liep ze weg en kwam ze pas terug naar huis toen ze zwanger was, na een groepsverkrachting. Maar Alan had haar weggestuurd.

Helen brengt rechercheur Sanderson op de hoogte van wat ze had gevonden, zodat Sanderson Ceri op de hoogte kon brengen, die de zaak nu opvolgt. Ceri wil Ella vinden, dood of levend maakt haar niet uit. Maar Helen is sneller, ze had zich gerealiseerd dat ze eerder al met een vrouw met een baby had gesproken toen ze op zoek was naar de fictieve Lyra.

Helen vindt Ella en haar baby thuis. Ella is vastbesloten om haar dochtertje te doden en daarna ook Helen. Maar Helen slaagt erin om Ella te laten praten en haar duidelijk te maken dat ze haar begrijpt en naar haar luistert. Helen wil Ella redden en overtuigt Ella om zich over te geven tot ze plots een schot hoort en Ella dood voor haar neervalt.

Een tijdje laten zoekt Helen haar neef op, maar ontdekt dat hij weggelopen is en een briefje had achtergelaten met de melding dat hij niet meer terugkomt.

Hoofdpersonen

Helen Grace

Ze is inspecteur en had haar eigen zus, die een seriemoordenaar was, neergeschoten. Ze rijdt rond met een zware motor, heeft moeite met het verwoorden van haar gevoelens. En gaat af en toe langs bij een SM-meester.

Charlie Brooks

Charlie is samen met Steve. Ze heeft een miskraam gehad tijdens een vorige zaak, waardoor ze een tijdje niet had gewerkt.

Robert Stonehill

Hij is gevat en heeft een goed gevoel voor humor. Hij slaagt erin om de anderen klusjes te laten opknappen. Robert werkt als vakkenvuller in een supermarkt. Hij is knap en fit en enig kind van Monica en Adam.

Ceri Harwood

Ze is de baas van Helen en ze zijn geen vrienden. Ceri is knap, goed in communicatie en al haar banen heeft ze perfect gedaan, maar ze heeft geen greintje humor.

Tony Bridges

Hij is een teamlid van Helen, die ijverig is en het vertrouwen van Helen had gewonnen. Tony zorgt enorm voor zijn vrouw Nicola, die twee jaar geleden een zware beroerte heeft gehad.

Emilia Garanita

Ze is de misdaadverslaggeefster van de Southampton Evening News. Helen had een hekel aan haar omwille van haar opdringerigheid en vastberadenheid om alles te weten te komen. Een kant van haar gezicht was zwaar verminkt door een zuuraanval.

Symbolen en motieven

Meningsverschil

Terwijl Ceri Harwood ervan overtuigd is dat het een goede zaak is dat Charlie weer komt werken in het team van Helen, denkt Helen hier anders over. Helen vindt dat Charlie ergens anders een baan moet krijgen en liefst zo ver mogelijk van haar. Want Charlie was ontvoerd geweest door Helens zus Marianne, wat voor heel wat problemen had gezorgd.

Woede

Helen vindt het een verschrikkelijk idee dat de dader bewust gezinnen kapot maakt. De echtgenotes waren niet alleen hun man kwijt, maar de gedacht dat hun man vreemdging net voor hij stierf zorgt ervoor dat ze geen waardig beeld over hem onthouden. Dat idee zorgt er dan ook voor dat Helen de dader persoonlijk wil pakken.

Concurrentie

Ceri maakt duidelijk aan Helen dat er een nieuwe baas is met nieuwe wetten. Zo mag Helen de persconferentie niet meer doen over haar zaak, maar neemt Ceri deze rol op. Ook probeert ze Charlie te gebruiken om Helen in een slecht daglicht te zetten, waardoor Charlie niet goed weet wat ze hiermee moet doen.

Dilemma

Charlie houdt van haar baan maar ook van haar man Steve. Wanneer hij haar aanspoort om een gezin te starten en ontslag te nemen, staat ze voor een dilemma. Ze wil helemaal geen afstand nemen van haar werk, maar ze wil Steve ook niet verliezen en ze wil ook kinderen. Kan ze haar baan sowieso wel combineren met een gezinsleven?

Ontrouw

Tony voelt zich aangetrokken door Melissa, de prostituee die hun had geholpen. Het duurt dan ook niet lang voordat hij zijn vrouw bedriegt met haar, waardoor hij zich enorm schuldig voelt naar zijn vrouw toe.

Nieuwsgierigheid

Nu dat hij weet wie zijn moeder is, wil Robert dan ook alles over haar weten en leest hij alles wat hij van haar kan terugvinden.

Titelverklaring

Piep zei de muis is net als de andere titels van deze reeks een verwijzing naar een kinderliedje. In dit geval gaat het over het liedje 'Zagen, zagen, wiedewiedewagen'. Hoe onschuldig de titel ook is, het boek bevat een seriemoordenaar, die moeilijk te pakken is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 382 bladzijden, die verdeeld zijn over 121 hoofdstukken en een epiloog. Het verhaal geeft de standpunten van Helen Grace, Emilia Garanita, Alan Matthews, Eileen Matthews, Tony Bridges, Jessica Reid, Jason Robins, Jake (SM-meester van Helen), Violet Robinson (schoonmoeder Tony), Rebecca McAndrew, Simon Booker, Alfie Booker (de zoon van Simon Booker); rechercheur Sanderson en Ella Matthews, die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

Boontje komt om zijn loontje.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Southhampton.

Evaluatie

Het begin van het verhaal vormt een samenvatting van ‘Iene miene mutte’, waardoor je dit boek ook apart kunt lezen zonder het eerste deel te lezen. Maar als je fan bent van de reeks, is het aan te raden om de delen op volgorde te lezen, aangezien er steeds een rode draad is in de delen. Arlidge is een goede schrijver, wat hij ook bewezen heeft in zijn scenario's voor verschillende BBC-reeksen, maar hij is geen poëet. Dus de boeken doen eerder aan een populaire tv-reeks denken dan een litterair geschreven stuk. Dus je moet van dit genre houden. De schrijfstijl is vlot en niet te ingewikkeld, er wordt gebruik gemaakt van korte hoofdstukken en vanaf de start wordt de spanning opgebouwd. Dus geef het een kans en oordeel zelf of Helen Grace je favoriete inspecteur wordt.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Helen Grace-serie van schrijver M.J. ArlidgeDe Helen Grace-serie van schrijver M.J. ArlidgeDe serie over de Engelse inspecteur Helen Grace begint in 2015 met het boek ‘Iene Miene Mutte’. Inspecteur Grace is een…
De tekenfilmserie CalimeroDe tekenfilmserie CalimeroCalimero is in Nederland toch wel een van de beroemdste tekenfilmfiguren. Wie kent Calimero, het zwarte kuiken met een e…
Het lied “Kuikentje Piep”, afkomstig uit ItaliëHet lied “Kuikentje Piep”, afkomstig uit ItaliëHet liedje Kuikentje Piep oftewel in het Italiaans Il Pulcino Pio, wordt door de één leuk gevonden en de ander haat het.…
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…

Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak'Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak'Tik Tak is het debuut van de Londense schrijver Chris McGeorge. In Tik Tak wordt Morgan Sheppard, een bekende televisiep…
Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Boekverslag: Harlan Coben 'Blijf dichtbij'Blijf dichtbij is een standalone van de Amerikaanse thrillerschrijver Harlan Coben, die onder andere bekend is van zijn…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij : Boekerij
 • Boek: M.J. Arlidge 'Piep zei de muis' (Helen Grace 2) (ISBN: 978 90 225 7852 0) - gelezen op 20/08/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 10-09-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.