Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak'

Boekverslag: Chris McGeorge 'Tik Tak' Tik Tak is het debuut van de Londense schrijver Chris McGeorge. In Tik Tak wordt Morgan Sheppard, een bekende televisiepresentator vastgeketend wakker in een hotelkamer. Al snel merkt hij dat hij de kamer deelt met vijf andere mensen en een dode. Ze krijgen drie uur de tijd om de volgende vraag op te lossen, een van hen is de moordenaar, wie is het? Als ze het niet kunnen beantwoorden, wordt het hotel opgeblazen. Sheppard weet dat het geen gemakkelijke opdracht is, maar als er nog een dode valt weet hij dat hij snel moet handelen voor de deadline verstreken is. Maar wie kan hij vertrouwen?

Gegevens

  • Oorspronkelijke titel: Guess Who
  • Nederlandstalige titel: Tik Tak
  • Auteur: Chris McGeorge
  • Eerst druk in het Engels: 2018
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
  • Vertaling: Marion Drolsback
  • Aantal pagina's: 318
  • ISBN: 978-90-245-8105-4

Samenvatting

Londen

Morgan Sheppard wordt vastgeketend wakker aan een bed in een hotelkamer. Morgan was als kind beroemd geworden door het oplossen van een moord, zo werd hij de kinddetective genoemd en nu had hij ook een realityshow Inhouse Detective. Maar de roem had ook zijn tol geëist; Sheppard heeft een zwak voor drank en drugs. Terwijl hij probeert na te denken wat er gebeurd is, merkt hij dat hij niet alleen is. Iedereen wordt langzaam wakker en ze reageren allemaal op hun manier als ze doorhebben dat ze samen opgesloten zitten in een kamer. Amanda, die liever Mandy wordt genoemd, herkent onmiddellijk Sheppard en gaat ervan uit dat het voor een nieuwe realityshow is.

Het laatste wat Sheppard zich nog herinnert is dat hij met een vrouw in een hotelkamer zat in Parijs, waar hij op reis was. Maar nu zit hij in een andere kamer en als hij de anderen moet geloven, is hij terug in Londen. Dus daar zitten ze Constance, Randy, Mandy, Alan en Rhona samen met hem opgesloten, zonder te weten waarom. En alsof het nog niet erg genoeg is, ontdekt Mandy een dode man in het bad.

Net bekomen van wat ze in de badkamer hebben gevonden, gaat de televisie aan en worden ze aangesproken door een man met een masker van een paard op. De man richt zich vooral naar Sheppard. Het doel van de opsluiting is een opdracht voor Sheppard, aangezien hij bekend is voor zijn programma Inhouse Detective. Hij mag uitzoeken wie de moordenaar is van de man in de badkamer. Want de moordenaar is ook in de kamer opgesloten en hij krijgt hiervoor drie uur. Paardenman legt hen de regels uit: als het antwoord fout is of iemand doet iets dat Paardenman niet aanstaat, wordt het hotel opgeblazen; hij beslist of ze de kamer verlaten of niet; de kamer is geluiddicht, dus niemand kan hen horen en de telefoontjes van en naar de kamer zijn geblokkeerd.

Terwijl Sheppard twijfelt of hij in deze opdracht zal slagen, kijken Ryan en de vrouwen hoopvol in zijn richting. Sheppard gaat naar de badkamer om uit te zoeken wat er precies gebeurd is met de man. Hij ontdekt dat de man gestorven is door messteken. Maar dan ziet hij het gezicht van het slachtoffer en herkent hij zijn oude therapeut, Simon Winter. Vanaf zijn elfde was hij zijn patiënt geweest tot de dag dat Simon hem niet meer wou helpen. Voor een deel had dit te maken met de relatie die Sheppard had met Abby, Simons dochter. Maar hij walgde ook van de levensstijl van Sheppard, de bezopen celebrity.

De verdachten

Sheppard wil iedereen apart ondervragen, wat vrij moeilijk is in een hotelkamer. Maar hij weet dat hij het moet doen met de beperkte middelen die hij heeft. Mandy is afkomstig van Manchester, maar door haar studies is ze in Londen terechtgekomen. Ze zou graag werken als journalist, maar moet het nu doen met een baan in een koffiebar. Mandy's laatste herinnering is dat ze bekeken werd door een man toen ze naar het toilet ging en daar iets rook dat prikte, een soort van gas. Ze kent Simon niet, maar werkt wel met zijn dochter Abby in de koffiebar.

Ryan Quinn, bekent dat hij verzwegen heeft dat hij in het hotel werkt als schoonmaker, waar hij een hekel aan heeft. Hij had deze morgen de kamer waarin ze zitten nog schoongemaakt en toen was alles nog normaal. Ryan is ervan overtuigd dat Simon een maand geleden in het hotel was en alles aan het opmeten was van de kamer en informatie noteerde in een notitieboekje.

Alan was op zijn kantoor volop bezig met een zaak, die belangrijk was voor zijn carrière als advocaat, toen hij bedwelmd werd door gas. Simon was de psycholoog van zijn cliënt Hamish McArthur en de getuige van de tegenpartij, waardoor Alan direct een motief had om de man te vermoorden en daar is Alan zich ook van bewust.

Constance is de volgende die Morgan bevraagt. Zij was zich aan het voorbereiden in haar kleedkamer waar ze al drie jaar hoofdactrice is van de musical Rain on Elmere Street. Ze had Simon enkele weken geleden gezien in gesprek met een man met een rechthoekige bril die hij een notitieboekje had gegeven. De kans is groot dat het over het notitieboekje gaat dat Ryan ook had gezien.

De zeventienjarige Rhona praat niet graag en laat dit direct merken aan Sheppard. Zij was in haar kamer toen ze bedwelmd was door het gas. Ze is razend wanneer ze verneemt dat haar therapeut waar ze al vijf jaar naartoe gaat vermoord is.

Een nieuwe dode

Terwijl Sheppard verder zoekt naar aanwijzingen en vluchtroutes in de buizen van het ventilatiesysteem bekijkt, probeert Alan iedereen ervan te overtuigen dat Sheppard de moordenaar is. Sheppard vindt geen uitweg, wel een mes dat mogelijk het moordwapen zou kunnen zijn, maar wanneer hij het de anderen toont merkt hij dat de sfeer veranderd is. Iedereen, zelfs Mandy, de vrouw die hem tot nu toe altijd had gesteund, gelooft Alan. Waardoor ze hem in de badkamer vastketenen.

Sheppard hoort allerlei geluiden en gegil. Hij is ervan overtuigd dat er weer een moord is gepleegd en dat Alan er achter zit. Maar wanneer Ryan hem eindelijk bevrijdt, ziet hij Alan dood liggen en Constance vol bloed. Twee doden en slechts zeventien minuten meer over.

Constance had Alan gedood omdat het haar opgedragen was. Wanneer Sheppard meer uitleg vraagt, krijgt hij te horen dat Alan een slecht mens was en een verward verhaal over Maria Magdalena, een Bijbels figuur, waardoor hij overtuigd is dat Constance gek is. Alhoewel ze toegeeft dat ze Alan gedood heeft blijft ze beweren dat ze niets te maken heeft met de moord op Simon.

Er gebeurt ook niets wanneer Sheppard zegt dat de moordenaar Constance is. Hij weet dat hij gefaald heeft en ondertussen heeft hij maar vijf minuten. Uit pure frustratie somt hij iedereen op en uiteindelijk geeft hij zichzelf op als mogelijke moordenaar. Maar er komt geen reactie van Paardenman. Iedereen weet wat er binnen enkele seconden gaat gebeuren en ze wachten hun lot af.

1992

Wanneer de elfjarige Eren in 1992 teruggaat naar zijn klas om zijn agenda op te halen, ziet hij dat zijn wiskundeleraar, meneer Jefferies, zichzelf heeft opgehangen. Omdat hij door de omstandigheden enkele dagen thuisblijft krijgt Eren zijn vriend, Morgan Sheppard, op bezoek. Sheppard brengt hem op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Maar Eren is afgeleid en begrijpt niet waarom hun favoriete wiskundeleraar zelfmoord zou plegen. Eren is ervan overtuigd dat meneer Jefferies vermoord is.

Hij vraagt Sheppard om hem te helpen zodat ze kunnen bewijzen dat meneer Jefferies vermoord is en eventueel ook door wie. Dagen gaan voorbij wanneer Eren zich herinnert dat hij de conciërge van die avond niet had herkend, terwijl de school een vaste conciërge heeft. De man was gespierd en had bruin haar, meer kan Eren niet vertellen. Hij vindt de man ook niet terug in het schoolboek waarin elk personeelslid stond.

Eren ging helemaal op in zijn onderzoek, terwijl Sheppard hem probeert te overtuigen dat het zelfmoord was. Eren wil er niets van weten tot Sheppard hem een foto laat zien van de man, die hij had gezien. Voordat Sheppard boos wegloopt legt hij uit dat de man Martin genoemd wordt en dat hij de nieuwe conciërge is. Eren voelt zich in de steek gelaten door zijn vriend. Beide jongens spreken dan ook niet meer tegen elkaar in of buiten de school.

Eren verneemt dat meneer Jefferies gokverslaafde was en op een bepaald moment geld had geleend van de verkeerde man, Martin, die boos was toen meneer Jefferies zijn geld niet kon terugbetalen. Eren moet direct denken aan de nieuwe conciërge. Onmiddellijk heeft hij een plan, maar daarvoor heeft hij Sheppard nodig, die met deze nieuwe informatie direct akkoord gaat.

Ze gaan Martin volgen naar zijn huis en dan hopelijk bewijzen vinden. Maar hiervoor hebben ze materiaal nodig dat op zolder ligt. De jongens vinden tijdens hun zoektocht op zolder een kist van Erens overleden moeder. Daarin vinden ze liefdesbrieven en een romantische foto met Erens moeder en meneer Jefferies. En plots weet Eren weer wat er de avond dat hij meneer Jefferies had gevonden niet klopte, zijn vader stond hem op te wachten, terwijl hij alleen naar huis ging.

Dus vreest hij dat zijn vader de moordenaar is. Het idee dat hij zijn vader ook zou verliezen maakt hem bang, dus vraagt hij aan zijn vriend om het geheim te houden. Maar Sheppard ziet dit anders, hij wou beroemd worden en dit is zijn kans. Hij is zo bezig met zijn droom dat hij Erens argumenten niet eens hoort. De volgende dag staat de politie bij Erens huis.

25 jaar later

Sheppard en de anderen doen hun ogen open en realiseren zich dat er niets gebeurd is. Het was een flauwe grap om Sheppard belachelijk te maken en dat is gelukt. Waarschijnlijk is alles opgenomen en staat het filmpje al op het internet. Dus nu kunnen ze naar huis gaan. Sheppard doet de kamerdeur open zonder probleem en ziet dan een betonnen muur. Ze waren om de tuin geleid, door verschillende optische illusies en professionele videobeelden, waardoor de kamer de indruk geeft dat ze in een hotel zitten, maar in realiteit zitten ze onder de grond.

Plots komt Paardenman terug op het scherm met de melding dat ze inderdaad onder de grond zitten en hij de luchttoevoer heeft afgesloten. Ze hebben nog vijfentwintig minuten om hem toch nog het juiste antwoord te geven en niet door zomaar lukraak namen op te sommen. En dan verrast de man iedereen door zijn masker af te doen. En daar zit Eren, vijfentwintig jaar ouder, maar nog altijd herkenbaar voor Sheppard. Eren is helemaal niet onder de indruk van de verontschuldigingen van Sheppard en wil dan ook niemand laten gaan.

Sheppard vertelt Mandy, Ryan, Constance en Rhona wat er precies was gebeurd toen hij en Eren jong waren. Ryan is razend wanneer hij begrijpt dat het spel enkel om Sheppard gaat en hij en de anderen gewoon pionnen zijn. Pionnen die kunnen sterven door Sheppard. Sheppard probeert de gemoederen te sussen door hun ervan te overtuigen dat hij hen zal redden.

De daders

Sheppard vindt via het notitieboekje van Simon het antwoord waar ze allemaal op wachten, de naam van de moordenaar. Hij keert terug naar de kamer om de moordenaar aan te duiden, maar de moordenaar, Mandy, grijpt Rhona vast en bedreigt haar met het mes. Mandy had misbruik gemaakt van Constances geloof om haar dingen in te fluisteren tot ze er van overtuigd was dat Alan dood moest en ze hem vermoordde. Maar zij had niet alleen het plan bedacht, dit was samen met Eren en Simon gebeurd.

Tijdens een gevecht om Mandy in de boeien te slaan, geraakt Ryan zwaar gewond. Maar als ze Mandy vastketenen ontdekken ze dat er een stuk muur is losgekomen, dat een mogelijke uitweg vormt. Rhona overtuigt Sheppard dat hij hulp moet gaan zoeken. Maar hij geraakt niet ver, op het strand wacht Eren hem op. Eren vindt het tijd om wat meer uitleg te geven.

Eren merkte pas toen zijn vader was vermoord in de gevangenis hoe groot zijn haat was naar Sheppard toe. Hij vond toevallig Mandy als handlanger. Een tijdje geleden had Mandy's broer Sean zelfmoord gepleegd nadat Sheppard had beweerd dat Sean zijn vriendin had bedrogen. Terwijl Sean nooit een verhouding had gehad. Ze was razend op Sheppard en wou wraak nemen, maar ze vond de kracht niet om Sheppard aan te spreken en ging uit ellende naar de bar waar ze Eren ontmoette. Bij Simon was het ook niet moeilijk om hem te overtuigen om mee te doen. Hij had Simon enkel geïnformeerd over de relatie van zijn dochter Abby met Sheppard, waardoor Simon ook genoeg had van hem. Maar Simon was veranderd toen hij had vernomen dat Mandy in dezelfde koffiebar als Abby was beginnen te werken, hij wou niets meer te maken hebben met Eren en zijn plan en dat was dan ook de reden dat Simon was vermoord.

Na het gesprek vindt Eren dat het tijd is om afscheid te nemen en houdt hij zijn pistool tegen Sheppards hoofd. Nu weet Sheppard hoe het voelt om te mislukken. Maar Sheppard probeert Eren wel duidelijk te maken dat zijn vader schuldig was, maar Eren wil er niets van horen en komt met allerlei argumenten. Sheppard maakt gebruik van zijn onoplettendheid om een gevecht te beginnen en Eren te overmeesteren.

Enkele maanden later

Sheppard had nog weinig contact met de anderen en was zijn tv-carrière gestopt. Hij weet dat Eren en Mandy in de gevangenis zitten, Constance is naar een psychiatrisch ziekenhuis gestuurd. Ryan en Ronda hadden het overleefd en Sheppard wil nu genieten van zijn reis in Parijs en ziet wel wat de toekomst brengt.

Hoofdpersonen

Morgan Sheppard

Iedereen noemt hem Sheppard. Hij presenteert de realityshow Inhouse Detective. Sheppard is verslaafd aan drank en drugs. Hij heeft geen gezin.

Amanda Phillips

Amanda of Mandy is een jonge vrouw en werkt als een barista, maar zou graag voor tv werken. Ze heeft een relatie met Eren, maar voor hem is het eerder een spel dan dat hij echt van haar houdt.

Ryan Quinn

Ryan is in de twintig en heeft zwart kortgeknipt haar. Zijn ouders komen van oorsprong uit Hongkong en hebben nu een stomerij in Londen. Maar hier kunnen ze hun gezin niet mee onderhouden, waardoor Ryan ook werkt. Maar hij zou liever een andere baan hebben.

Constance Ahearn

Ze is een beroemde toneelactrice en een toegewijde katholiek. Maar Constance is ook heel labiel.

Alan Hughes

Hij is een zelfingenomen advocaat.

Rhona Michel

Ze is zeventien jaar en heeft last van claustrofobie. Rhona heeft constant haar hoofdtelefoon op.

Simon WInter

Hij is de psycholoog van Morgan Sheppard.

Eren

Hij kende Morgan Sheppard al sinds de kleuterklas en ze waren altijd samen geweest zonder enige ruzie. Hij is het brein, Sheppard de dromer.

Symbolen en motieven

Schuldgevoelens

Aangezien Sheppard persoonlijk wordt aangesproken door Paardenmasker voelt hij zich schuldig naar de anderen toe. Hij is de reden waarom zij zijn opgesloten. Die schuldgevoelens worden nog groter, wanneer hij weet waarom ze daar zitten en doorheeft dat Eren niet voor rede vatbaar is.

Wantrouwen

Het irriteert Alan enorm dat de anderen luisteren naar Sheppard en hem zonder problemen geloven. Het is niet alleen Sheppards schuld dat ze allemaal opgesloten zitten, Alan is er ook van overtuigd dat hij de moordenaar is, aangezien Sheppard als enige handboeien aanhad.

Wraak

Ze hebben alle drie hun reden om wraak te nemen op Sheppard. En dat begrijpt hij ook, hij heeft zelf een probleem met zijn oude persoonlijkheid. Maar het stoort hem dat Mandy, Simon en Eren er ook onschuldige mensen bij betrokken hebben.

Thema

Het verleden komt je vroeg of laat achterna.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Tik Tak is een verwijzing naar de zware deadline die Sheppard hoopt te halen. Op de kaft zie je subtiel onder de titel de digitale cijfers van een klok, die weer een verwijzing zijn naar het spel met een tijdslimiet.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de grootvader van de schrijver. Het verhaal bestaat uit 318 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog en 61 hoofdstukken. Het verhaal geeft het standpunt van Sheppard, Eren, Mandy en Simon, die in derde persoon is geschreven.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden van Sheppard en in het heden in Schotland en Brickwood.

Evaluatie

Tik Tak is een vermakelijk boek, maar niet echt een thriller. Het concept is leuk, maar de spanning komt er niet echt uit en de karakters blijven vlak, waardoor je als lezer niet wordt meegetrokken in het verhaal. Het is soms moeilijk de gedachtegang van Sheppard te volgen. Het plot is geheel ongeloofwaardig en vrij voorspelbaar. Dus niet de grote thriller, maar ook geen boek dat geen kans waard is. Het is een debuut, dus de schrijver kan nog evolueren.

Lees verder

© 2018 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…
Boekverslag: De Chinees van Henning MankellHenning Mankell is een Zweedse auteur en is zeer veel gelezen in Nederland. Hij staat bekend om zijn misdaad romans waar…

Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon'Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon'Winterzon is een thriller van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Van Rijn, waarin het hoofdpersonage op vakantie i…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Naar bed, naar bed' Helen Grace 5Boekverslag: M.J. Arlidge 'Naar bed, naar bed' Helen Grace 5Naar bed, naar bed is het vijfde deel in de serie van Helen Grace van M.J. Arlidge. Inspecteur Helen Grace wordt geconfr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Luitingh-Sijthoff
  • Boek - Chris McGeorge 'Tik Tak' (ISBN: 978-90-245-8105-4) - gelezen op 25/08/2018
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 14-09-2018
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.