Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje'

Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje' Het vorige meisje is de eerste thriller die de Britse auteur Tony Strong onder zijn pseudoniem J.P. Delaney heeft geschreven. Jane heeft een vreselijk verlies geleden en hoopt dat ze alles terug op een rijtje kan zetten in het huis van de befaamde en excentrieke architect Edward Monkford in Londen. Wie in het minimalistische huis wil wonen moet wel voldoen aan bepaalde verwachtingen van de eigenaar en een heleboel regels volgen die gelinkt zijn aan het huis. Jane is dan ook in de wolken wanneer ze geschikt is als kandidaat en niet veel later een relatie begint met Edward. Maar dan ontdekt ze het leven van de vorige vrouw, die in het huis had gewoond en weet ze niet meer wie ze nog kan vertrouwen.

Gegevens

  • Originele titel: The girl before
  • Titel: Het vorige meisje
  • Auteur: J.P. Delaney
  • Eerste druk: 2017
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
  • Vertaling: Caecile de Hoog
  • Aantal pagina's: 398
  • ISBN: 978 90 234 6696 3

Samenvatting

Verliefd op een huis

Een modern pand in Hendon, dat ontworpen is door de eigenaar, die architect is, trekt onmiddellijk de aandacht van Jane. Het huis is enorm energiezuinig en bevat alle technologische gadgets waardoor je alles met één app kunt besturen. Maar daar hangt ook een contract aan van een tweehonderdtal punten waarin staat vermeld wat er allemaal niet mag. Zo mogen er geen planten, tapijten, gordijnen en boeken in het huis worden geplaatst. De ene eis is al bizarder dan de andere. En als er een regel niet wordt nageleefd meldt de schoonmaakster dit aan de eigenaar.

Ondanks de regels wil Jane zich kandidaat stellen in de hoop dat de eigenaar haar geschikt vindt om in zijn huis te wonen. Maar daarvoor moet ze een uitgebreid aanvraagformulier invullen. Na een kort gesprek met de eigenaar, Edward Monkford, krijgt Jane de goedkeuring om in het huis te wonen.

Ze vindt het heerlijk om in het huis te wonen. Het enige wat haar begint te storen is het wekelijkse boeket lelies dat voor haar deur ligt. Maar dan ziet ze op een kaartje dat de bloemen niet voor haar bedoeld zijn, maar voor Emma. Een tijdje later slaagt Jane erin om de man te spreken die de bloemen brengt. Hij legt Jane uit dat de bloemen niet voor haar bedoeld zijn, maar om Emma, die in het huis vermoord was, te gedenken. Verder wil hij het er niet over hebben. Op het internet ontdekt ze dat Emma onderaan de trap was gevonden en er geen verdachte was opgepakt.

Verliefd op de eigenaar

Jane moest toegeven dat ze wel iets voor Edward voelt, maar ze verschiet ervan dat het wederzijds is. Alhoewel de relatie volgens zijn eisen verloopt. Op een moment dat ze met Edward in bed ligt vraagt Jane wat hij weet over Emma's dood. Edward vermoedt dat ze met natte voeten van de trap is gelopen en zo was gevallen. In zijn ogen is het een ongeluk en geen moord.

Jane vertelt alles aan haar beste vriendin Mia, die onmiddellijk op zoek gaat naar meer info over Emma Matthews. Het valt Mia direct op dat Jane en Emma enorm op elkaar lijken. Dus zoekt ze verder naar een afbeelding van Elizabeth Mancari, de overleden vrouw van Edward. En ook zij lijkt op de twee andere vrouwen.

In een kast ontdekt Jane een visitekaartje van de psychotherapeut Carol Yousoun. Jane vermoedt dat Emma dit had achtergelaten en maakt een afspraak bij de psychotherapeut. Carol ziet direct de gelijkenis met Emma en als ze hoort dat Jane in hetzelfde huis woont en een relatie met dezelfde man heeft, vreest ze dat Jane in gevaar is. Edward en Emma hadden een destructieve relatie, nadat ze haar relatie met Simon had verbroken. Alles verliep goed zolang ze alles deed wat Edward haar vroeg te doen. Maar op een bepaald moment had ze er genoeg van en verbrak ze de relatie. Ze kwam in een depressie en verbrak het contact met Carol, die ervan overtuigd is dat Emma uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd.

Na een van hun uitstapjes overvalt Edward Jane wanneer hij haar meldt dat hij bij haar intrekt omdat hij van haar houdt. Jane merkt al snel dat samenwonen met Edward zijn gevolgen heeft. Alles in het huis is mooi en perfect gekozen en ze leeft volgens Edwards discipline, waardoor ze het moeilijker krijgt om om te gaan met de chaos van de buitenwereld.

Voor een project moet Edward enkele weken naar Cornwall. Hierdoor heeft Jane weer tijd om uit te zoeken wat er met Emma gebeurd is. Via de gepensioneerde inspecteur Clarke krijgt Jane een compleet ander verhaal van Emma te horen. Voordat ze in het huis van Edward was gaan wonen met Simon, had Emma in haar flat twee inbrekers betrapt. Emma had beweerd dat ze verkracht was door één van de inbrekers, toen de politie een seksfilmpje op haar telefoon had gevonden. Dit had ze ook in de rechtbank verklaard. Maar achteraf bleek dat ze hierover gelogen had en toen gaf ze als uitleg dat ze bang was voor Simon. Ze had dit gedaan omdat ze vreesde dat Simon, die ondertussen haar ex-vriend was, haar anders fysiek had aangevallen als hij te weten kwam dat ze hem bedroog. Maar Clarke is ervan overtuigd dat dit ook een leugen was. Hij weet niet of ze zelfmoord heeft gepleegd, maar kijkt eerder in de richting van Deon Nelson, de dader die Emma bijna achter de tralies had gekregen met haar leugens. Deon heeft een waslijst van geweldmisdrijven op zijn naam. Dus de kans dat hij wraak wou nemen is groot, maar er zijn geen bewijzen gevonden.

Verliefd op je kind

Totaal onverwacht ontdekt Jane dat ze zwanger is, maar ze beslist om dit niet direct aan Edward te vertellen. Op een dag komt ze thuis en ontdekt ze dat Edward haar notities over Emma aan het bekijken is. Hij maakt Jane duidelijk dat hij nooit Emma kon vermoorden omdat hij meer van haar hield dan van Jane. Verbaasd door wat hij zegt, vertelt Jane toch dat ze zwanger is, maar maakt hem ook duidelijk dat ze niets van hem verwacht.

Terwijl ze aan het schoonmaken is merkt Jane een parel op, maar de parelketting die ze van Edward had gekregen is niet kapot. Ze gaat bij een juwelier langs om te checken of het om dezelfde parels gaat en dat blijkt zo te zijn. Dus bedenkt Jane dat Emma misschien eerder een ketting had. Simon, met wie ze ondertussen al enkele keren contact heeft met gehad, herinnert zich de ketting die Emma van Edward had ontvangen. Voor Simon is het een bewijs dat Edward haar had vermoord. Hoe kon hij anders deze unieke ketting recupereren om daarna aan Jane te geven? Voor Jane is het geen bewijs dus beslist ze om inspecteur Clarke te contacteren, om zijn visie te horen. Die weet dat Deon zeker niet achter de moord zit, want hij zou de parels hebben meegenomen. Clarke geeft hen de raad om de zaak achter hen te laten en aan Jane stelt hij zelfs voor dat ze een ander huis zoekt.

Jane heeft het gevoel dat ze bekeken wordt en merkt dat er allerlei storingen zijn in het huis en is ervan overtuigd dat Edward er achter zit. Ze had Edward geconfronteerd met de ketting, maar die had gezegd dat hij er twee had. De ene had hij aan Emma gegeven en de andere aan haar. Ze had hem zo kwaad gekregen dat hij haar nog vijf dagen gaf en dan moest ze verhuizen. Jane belt Simon, met wie ze een goede band heeft opgebouwd, en gaat in op zijn voorstel om bij haar te overnachten, zodat ze zich veiliger voelt.

Maar zodra Simon geïnstalleerd is, heeft ze er al spijt van. Zo noemt hij haar soms Em en geeft hij haar het gevoel dat hij zijn leven met Emma gewoon weer wil opnemen, maar dan met haar, waardoor ze begint te twijfelen over hem. En dan krijgt ze opeens de ingeving om de parels van de drie kettingen te tellen en te checken of elke ketting er evenveel heeft, wat het geval is. Opeens realiseert ze zich dat het beter is dat Simon weggaat, maar die weigert. Uiteindelijk draait het uit tot een gevecht. Simon valt van de trap en sterft.

Toby is het zoontje van Jane en Edward met het Downsyndroom. Jane is helemaal verliefd op hem, terwijl Edward haar de keuze laat: hij of Toby. Maar voor Jane is de keuze gemakkelijk en ze legt Edward uit dat ze hem had gekozen om zwanger te worden, omdat ze Edward als een geschikte man beschouwde. Maar nu is het tijd om haar eigen weg te gaan, samen met Toby.

Hoofdpersonen

Emma

Ze is ruim een jaar samen met Simon, die enorm van haar houdt. Emma heeft de beslissing genomen om te verhuizen nadat ze bedreigd was met een mes door twee inbrekers in haar flat. Ze is een manipulator en zorgt ervoor dat ze altijd haar zin krijgt.

Edward Monkford

Hij is aantrekkelijk en heeft kort en krullend haar. Edward heeft charme, is kalm en straalt zelfvertrouwen uit. Maar hij is ook een extreme perfectionist.

Hij is geboren in 1980 en eigenaar van het gebouw. In 2006 trouwde hij met Elizabeth Mancari. In 2007 werd hun zoon geboren. Beiden zijn gestorven bij een ongeluk. Na dit drama had hij het huis in minimalistische stijl gebouwd en er zijn geliefden op het terrein begraven.

Jane

Haar dochtertje Isabel is nog niet zo lang geleden dood geboren en ze heeft geen partner. Jane heeft donkerblond haar, blauwe ogen en een bleke huid. Jane is op haar privacy gesteld en heel onafhankelijk.

Symbolen en motieven

Verdriet

Jane heeft het moeilijk om om te gaan met het verlies van haar dochtertje. Waardoor ze gevleid is dat Edward om haar geeft en haar cadeautjes geeft.

Leugens

Emma leeft van de ene leugen naar de andere leugen waardoor ze soms in de problemen geraakt.

Veiligheid

Het huis vormt een veilige plek voor de bewoners, maar hiervoor moeten ze heel veel van zichzelf vrijgeven, waardoor hun behoud van privacy minimaal is.

Angst

Jane is altijd onafhankelijk geweest, maar sinds ze zwanger is, merkt ze dat ze banger is geworden. Uiteindelijk is ze niet meer alleen en moet ze ook voor haar kind zorgen.

Titelverklaring en boekomslag

Het vorige meisje is een verwijzing naar Emma, die voor Jane in het huis woonde. Op de boekomslag is een silhouet van een vrouw te zien, die in het huis aan het rondwandelen is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 398 bladzijden, die verdeeld zijn over 18 delen die elk worden aangekondigd door een multiplechoicetest. En hoofdstukken die het standpunt geven van Emma en Jane, dat geschreven is in de ik-persoon.

Thema

Leren we iemand ooit werkelijk kennen?

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden en heden, dat wordt onderscheiden door 'toen' of 'nu' te gebruiken in de titel van het hoofdstuk, in Hendon een wijk van Londen.

Evaluatie

Het vorige meisje is heel spannend en neemt je als lezer direct mee in het verhaal. Het verhaal krijgt een extra dimensie door het verhaal van Jane dat in het heden afspeelt en Emma dat het verleden vertelt. De personages zijn goed uitgeschreven en blijven je verrassen wat ook een meerwaarde geeft. Door de korte hoofdstukken gaat het heel vlot om het boek te lezen. Er zit heel veel vaart in het boek en je wordt soms op het verkeerde been gezet. Het vorige meisje is een ingenieuze psychologische thriller waarin een paar onderwerpen worden verwerkt die op de zijlijn van het verhaal staan, maar waar je als lezer toch even bij stil staat. Zo heb je het gebruik van alle technologische gadgets versus privacy, abortus en de vragen die een inkijk in de vragenlijst geven. Daar is dan de vraag, wat is het juiste antwoord?

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: De Chinees van Henning MankellHenning Mankell is een Zweedse auteur en is zeer veel gelezen in Nederland. Hij staat bekend om zijn misdaad romans waar…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Boekverslag: S.J. Watson 'Voor ik ga slapen'Boekverslag: S.J. Watson 'Voor ik ga slapen''Voor ik ga slapen' is het thrillerdebuut van de Engelse auteur S.J. Watson. Het boek is een internationaal succes gewor…

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Wie niet weg is, is het zesde deel van de thrillerreeks met Helen Grace in de hoofdrol van de Engelse auteur M.J. Arlidg…
Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Boekverslag: James Patterson & Maxine Paetro 'Het elfde uur'Het elfde uur is het elfde deel van de reeks Women's Murder club van het schrijversduo James Patterson & Maxine Paetro m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Cargo
  • Boek - J.P. Delaney 'Het vorige meisje' (ISBN: 978 90 234 6696 3) - gelezen op 18/08/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 21-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.