Boekverslag: Jane Casey 'Spoorloos'

Boekverslag: Jane Casey 'Spoorloos' Spoorloos is de debuutthriller van de Ierse schrijfster Jane Casey. Op een dag verdwijnt de twaalfjarige Jenny en haar lichaam wordt door haar onderwijzeres, Sarah, in een park gevonden. Als klein meisje had Sarah zelf iets gelijkaardigs meegemaakt. Op een dag kwam haar broertje Charlie niet meer terug en ze was de laatste die hem had gezien. Charlie is nooit teruggevonden en die onzekerheid heeft het gezin verscheurd. Nu, zestien jaar later, is het verdriet nog altijd niet verwerkt en komt alles weer naar boven met de verdwijning van Jenny.

Gegevens

  • Originele titel: Missing
  • Titel: Spoorloos
  • Auteur: Jane Casey
  • Eerste druk: 2010
  • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2010
  • Vertaling: Iris van der Blom
  • Aantal pagina's: 395
  • ISBN: 978 90 0414 1678 0

Samenvatting

Jenny

De lerares Sarah Finch ontdekt tijdens het hardlopen het lijk van Jenny Shepherd, de twaalfjarige leerlinge uit haar klas, die al enkele dagen vermist was. De dood van Jenny doet Sarah terugdenken aan de verdwijning van Charlie, haar broer, wat ondertussen al zestien jaar geleden is. Ze is blij dat ze ondertussen een andere achternaam heeft aangenomen en niemand van haar collega's haar verleden kent. Want anders zou de media of de politie haar misschien wel vragen stellen over haar verleden en daar heeft ze geen zin in.

Niet veel later ontmoet ze de twee rechercheurs die zich met de zaak bezighouden, inspecteur Vickers en brigadier Blake. Tijdens een gesprek met de rechercheurs krijgt Sarah te horen dat Jenny zeker vermoord is en dat het meisje zwanger was. Sarah is helemaal verward als ze dit hoort en voelt zich schuldig dat ze niets had gemerkt bij haar leerlinge.

Brigadier Blake wekt in het begin Sarahs aandacht en hij laat merken dat hij ook geïnteresseerd in haar is. Zo maakt hij zich zorgen over haar en deze zaak. Hij wil dan ook niet dat ze te nauw betrokken wordt met het onderzoek, maar niet veel later staan ze elkaar te kussen. Blake realiseert zich dat hij onprofessioneel bezig is door de getuige van een van de belangrijkste zaken van zijn carrière toe te laten in zijn privéleven, maar wil het voorlopig niet stoppen.

Charlie

Door de zaak van Jenny is Sarah gemotiveerd om uit te zoeken wat er nu precies met haar broer is gebeurd. Ze begint alle artikels uit te zoeken in de hoop iets te vinden dat haar verder kan helpen. Al snel ontdekt ze een verhaal van Danny, de beste vriend van Charlie, dat haar nieuwsgierigheid wekt. Derek Keane, de vader van Danny, was in 1998, het jaar dat Sarah bij haar oom en tante had gewoond, door de moord op zijn vrouw gevangen genomen. Dus dat jaar waren Danny en zijn tweejarig broertje hun moeder en vader verloren.

Sarah besluit langs te gaan bij Danny en ontmoet er Paul de jongere broer van Danny, die duidelijk maakt dat Danny niet aanwezig is. Hij legt haar uit dat hij veel werd gepest op school en daarom nu thuis werkt. Tijdens het gesprek hoort ze dat Paul Jenny kende. Thuis aangekomen krijgt ze bezoek van haar opdringerige collega Geoff. Wanneer hij ziet dat ze niet blij is met zijn aanwezigheid is hij boos en blijft hij aandringen. Uiteindelijk slaagt ze erin om hem weg te sturen.

Geoff

De volgende ochtend ziet Sarah zwaailichten op de straat. Ze herkent Blake als een van de politieagenten. Niet veel later krijgt ze bezoek van hem. Geoff was in zijn auto aangevallen en was zwaargewond. Sarah vertelt wat er de vorige avond was gebeurd, maar zou niet weten wie Geoff zo had toegetakeld. Blake wil ook wel eens weten wanneer ze hem op de hoogte wilde brengen over haar broer. Maar Sarah maakt hem duidelijk dat hij het niet persoonlijk moet nemen, aangezien ze met niemand over Charlie praat.

Vickers houdt niet van toevalligheden en zeker niet nu er twee gewelddadige misdrijven zijn gepleegd. Hij heeft het gevoel dat Danny een mogelijke verdachte zou kunnen zijn. Wanneer ze het huisonderzoek starten ontdekken ze net op tijd Paul, die een poging tot zelfmoord had gedaan. In een van de slaapkamers ontdekken ze allerlei spullen van Sarah: foto's, een agenda, een haarclip, ... Maar ze vinden ook zelfgemaakte kinderporno en bewijs dat betrekking had met de aanval op Geoff. Door de aanwezigheid van haar spullen en andere toevalligheden in het onderzoek wordt Sarah in hechtenis genomen.

Sarah weet niet wat ze hoort wanneer er wordt uitgelegd dat ze waarschijnlijk de hulp heeft gekregen van Danny om de misdrijven te doen. Ze hoopt dat de politie hem snel vindt, zodat Danny hen kan vertellen dat ze er helemaal niets mee te maken heeft. Maar eerst moet ze Vickers helpen, aangezien zij de enige is met wie Paul wil spreken.

Danny

Zodra Paul Sarah ziet begint hij te praten. Jenny was verliefd op Danny, maar dat was niet wederzijds. Danny maakte wel misbruik van haar gevoelens om zo videobeelden en foto's van haar te nemen. En die zette Paul op het internet en zo verdienden de broers geld. Danny vond Jenny ook perfect omdat ze Sarah kende. Zo moest ze hem dingen vertellen over Sarah en zich kleden zoals Sarah toen ze dezelfde leeftijd had als Jenny. Jenny nam ook af en toe dingen mee van Sarah. Zelf vond Jenny het allemaal niet zo leuk, maar ze deed alles voor Danny, die al jaren verliefd was op Sarah. En ondertussen was Sarah een echte obsessie voor hem geworden. Nu ze het verhaal gehoord hebben van Paul is het voor iedereen duidelijk dat Sarah geen dader is, maar ook een slachtoffer. In het ziekenhuis verneemt Sarah ook dat Geoff bezweken is aan zijn verwondingen.

Niet veel later krijgen Sarah en haar moeder bezoek van Vickers. Hij vertelt hen wat hij te weten gekomen is via Danny, die ze in hechtenis hadden genomen. Charlie zou naar zijn vriend zijn gegaan die zomer, maar enkel Danny's vader was aanwezig. De kans is groot dat Derek Charlie toen heeft misbruikt. En waarschijnlijk wist hij dat Charlie zou vertellen wat er gebeurd was en is Derek in paniek geslagen. Toen Danny en zijn moeder thuiskwamen was Charlie dood. Danny had zijn eigen vriend moeten helpen begraven, waardoor ze nu weten waar Charlies lichaam ligt. Na het nieuws over haar zoon geeft Sarahs moeder haar een knuffel en zegt haar dat ze een goede dochter is. Eindelijk kunnen ze allebei hun verdriet verwerken.

Wanneer Blake Sarah de volgende dag ophaalt vertelt hij haar dat Danny de aanval op Geoff had toegegeven, maar niet de moord op Jenny. Ze wil haar moeder alles vertellen, maar als ze op zoek gaat naar haar moeder vindt ze haar dood in haar bed. Ze had duidelijk geen reden meer gevonden om verder te leven nu Charlie niet meer naar huis kwam.

Michael

Sarah besluit om de ouders van Jenny, Diane en Michael, in te lichten over wat er ondertussen allemaal gebeurd is en wat de relatie is met Charlie. Maar tijdens het gesprek voelt ze een spanning en probeert te weten komen wat er is, wanneer de vader weg gaat. De moeder stort in en vertelt dat haar man kapot was wanneer hij vernam dat Jenny zwanger was. Hij was razend en wou dat ze een bad nam omdat ze vies was. Daar verdronk hij haar en nam haar dan mee naar het bos, waar hij haar lichaam achterliet.

Diane is te bang waardoor ze niets wil vertellen aan de politie. Sarah probeert haar te overtuigen en haalt Valerie, de agente die het koppel begeleidt, erbij. Maar op dat moment is Michael alweer binnen met een kruisboog. Het duurt ook niet lang wanneer hij Valerie en zijn vrouw probeert te vermoorden. Sarah weet dat ze de volgende wordt en houdt Michael aan de praat tot ze de kans krijgt om hem aan te vallen. Helemaal van streek door wat ze allemaal had meegemaakt geeft ze Michael geen schijn van kans om te overleven. Valerie die Michaels aanval had overleefd, rapporteert alles wat ze gezien heeft aan Vickers, maar die geeft Sarah de kans om haar aanval te verklaren als wettige zelfverdediging.

Na al de gebeurtenissen verlaat een paar dagen later Sarah haar ouderlijk huis voor de laatste keer en verhuist ze samen met Blake.

Hoofdpersonen

Charlie

Hij was twaalf jaar toen hij zestien jaar geleden verdween.

Sarah

Sarah is vierentwintig jaar en klein van gestalte. Ze is de zus van Charlie. De enige familie die ze heeft is haar moeder, met wie ze samenwoont, en een tante. Tien jaar geleden is haar vader verongelukt. Na zijn dood was haar moeder krankzinnig geworden en was ze een paar maanden opgenomen, waardoor Sarah werd opgevangen door haar oom en tante.

Jenny

De twaalfjarige Jenny was enig kind en een lief en knap meisje, dat goed werkte op school.

Vickers

Hij is in de vijftig en heeft staalgrijs met wit haar. Hij lijkt oververmoeid en kijkt dikwijls nors.

Blake

Hij is rond de dertig, lang en aan de magere kant. Blake heeft lichtbruin haar en is breedgeschouderd.

Geoff

Hij is een collega van Sarah en de flirt van de docentenkamer. Aangezien Sarah nog nooit had gereageerd op zijn geflirt, blijft hij interesse in haar hebben.

Danny

Hij is vier jaar ouder dan Sarah. Hij heeft enkele veroordelingen wegens vechtpartijen. Danny was zelf misbruikt geweest door zijn vader.

Symbolen en motieven

Loyaal

Ondanks hun aversie voor elkaar krijgt Sarah het niet over haar hart om te vertrekken en een eigen leven te leiden zonder haar moeder. Ze weet dat haar vader niet zou willen dat haar moeder alleen zou moeten achterblijven en wil haar vader, ondanks dat hij dood is, niet ontgoochelen.

Vlucht

Sarah geeft toe dat ze jarenlang heeft geprobeerd om te doen alsof Charlie nooit had bestaan. Zo probeerde ze te vluchten van het drama. Uiteindelijk realiseert ze zich dat ze het niet kan blijven negeren en gaat ze zelf op onderzoek in de hoop nieuwe bewijzen te vinden.

Vertrouwen

Sarah heeft het gevoel dat Vickers haar niet vertrouwt, door de manier hoe hij haar aanspreekt. Dus realiseert ze zich dat ze moet opletten voor hem.

Misbruik

Blake confronteert Sarah met haar leven. Hoe ze zich laat behandelen door mensen. Zo is er haar moeder die helemaal niet dankbaar is voor wat haar dochter doet voor haar en Geoff die geen 'nee' aanvaardt. Blake vindt het dan ook spijtig dat ze hun prille relatie stopt om die mensen te behagen.

Medelijden

Sarah kan geen medelijden hebben met Danny. Zijn vader was slecht en had mensen misbruikt en vermoord. Maar Danny was geen haar beter, terwijl hij zelf het slachtoffer was geweest van zijn vader.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Spoorloos is een verwijzing naar de rode draad in het verhaal, de verdwijning van Charlie en de zoektocht naar de dader van Jenny's verdwijning. De boekomslag toont een bos, waar een meisje loopt en een rood lint achterlaat aan een tak.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de ouders van de schrijfster en bestaat uit 395 bladzijden, die verdeeld zijn over 18 hoofdstukken. Voor er een nieuw hoofdstuk begint is er een flashback van Sarah en hoe ze de verdwijning van haar broer heeft beleefd en overleefd. Het verhaal geeft het het standpunt van Sarah dat geschreven is in de ik-persoon.

Thema

Het kwaad is soms vlakbij.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden en met flashbacks in het verleden, in Wilmington Estate in de buurt van Londen, Elmview en Surrey.

Evaluatie

Het idee dat de politie geen probleem heeft met Sarah, die zichzelf promoveert tot rechercheur en zelf op onderzoek gaat is niet echt realistisch, waardoor het verhaal soms rare wendingen krijgt. Soms wordt er wat veel uitgeweid aan nutteloze details, maar het verhaal zit goed in elkaar en je krijgt als lezer steeds meer info terwijl je het boek leest. Maar uiteindelijk word je toch misleid. De gebeurtenissen die in het verleden plaatsvonden zorgen dat je als lezer begrijpt hoe de relatie tussen Sarah en haar moeder is ontstaan. De relatie tussen Sarah en Blake is meer bladvulling dan dat het een meerwaarde heeft. Maar als debuut is het zeker niet slecht.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Boekverslag: Linwood Barclay 'Zonder een woord'Linwood Barclay (1955) is een Canadese schrijver. 'Zonder een woord' is zijn eerste thriller. Ondertussen zijn er al ver…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Boekverslag: Minette Walters 'Het ijshuis'Minette Walters (1949) is een Engelse misdaadauteur. Ze is onder andere auteur van 'De echo', 'Schaduwzijde', 'Niemandsl…

Boekverslag: Clare Mackintosh 'Ik zie jou'Boekverslag: Clare Mackintosh 'Ik zie jou'Na haar succesdebuut Mea culpa is Ik zie jou de tweede thriller van de Engelse schrijfster Clare Mackintosh. In Ik zie j…
Boekverslag: 'Jas van belofte' van Jan SiebelinkBoekverslag: 'Jas van belofte' van Jan Siebelink'Jas van belofte' is het Boekenweekgeschenk van 2019. Het gaat over de schrijver Arthur Siebrandi. Als Arthur per ambula…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Uitgever: Anthos
  • Boek - Jane Casey 'Spoorloos' (ISBN: 978 90 0414 1678 0) - gelezen op 10/04/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-05-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.