Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6) Wie niet weg is, is het zesde deel van de thrillerreeks met Helen Grace in de hoofdrol van de Engelse auteur M.J. Arlidge. In dit deel zit Helen Grace in de gevangenis nadat haar neef Robert erin geslaagd is om iedereen te overtuigen dat Helen achter enkele moorden zit. Nu moet ze proberen te overleven tussen de vrouwen die haar haten omdat zij de reden is waarom ze in de gevangenis zitten. Maar zodra er een moord wordt gepleegd kan ze het niet laten om haar eigen onderzoek te doen, in de hoop de dader te vinden en zo te vermijden dat er andere slachtoffers vallen.

Gegevens

 • Originele titel: Hide and Seek
 • Titel: Wie niet weg is
 • Reeks: Helen Grace (6)
 • Auteur: M.J. Arlidge
 • Eerste druk: 2016
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2017
 • Vertaling: Harmien Robroch
 • Aantal pagina's: 396
 • ISBN: 978 90 225 8220 6

Samenvatting

De gevangenis

Inspecteur Helen Grace zit in afwachting van haar rechtszaak in de gevangenis tussen de vrouwen, die ze ooit zelf had opgesloten. Ze weet dat ze moet opletten aangezien er verschillende vrouwen wraak willen nemen, maar ze hoopt haar onschuld te kunnen bewijzen, zodat ze zo snel mogelijk weer vrij is. Alhoewel dat haar DNA gevonden was op de plaatsen delict van enkele moorden, ze geen alibi had en ze ook nog gelogen had over haar relatie met de slachtoffers, was ze er gewoon ingeluisd. Ze weet dat het er niet goed uitziet, maar ze kan alleen maar blijven hopen.

Helen kan gelukkig rekenen op haar vriendin Charlie Brooks, die in haar onschuld gelooft. Zij doet dan ook haar eigen onderzoek om Helens onschuld te bewijzen. Zo is ze op zoek naar Robert Stonehill, de echte dader, dit dik tegen de zin van Sanderson, de vervangster van Helen en dus de baas van Charlie. Ook in de gevangenis kan Helen nog op enkele vrouwen rekenen en dat zijn Jordi, Babs en Noëlle.

De gevangenis wordt opgeschrikt wanneer de buurvrouw van Helen, Leah, dood wordt wordt teruggevonden. De vrouw was niet populair bij haar medegevangenen, maar Helen weet te weinig details over Leah om te weten wat hier precies de reden voor is. Leah is zwaar verminkt, waardoor er geen twijfel is dat het over moord gaat.

Leah

Helen wil uitzoeken wat er gebeurd is, want niemand heeft iets gehoord of gezien en de vraag is of Leah het enige slachtoffer zal blijven. Maar al snel laten Annie en Alexis, twee onaantastbare gevangenen, Helen weten dat ze zich niet moet bezighouden met een onderzoek. Alexis pakt haar dan ook niet veel later hardhandig aan om de boodschap nog eens extra te benadrukken. Sowieso wil Alexis van Helen vanaf, want door haar zit ze nu vast. Maar niet alleen Helen wil een onderzoek doen. Benjamin Proud en zijn team behoren tot het onderzoeksteam van de dienst Justitiële Inrichtingen en zijn aangekomen in de gevangenis om de zaak uit te zoeken, wat weerstand opwekt bij Celia Bassett, de directrice van de gevangenis.

Charlie is blij dat ze na wekenlang zoeken een getuige heeft, die de man op de foto, Robert Stonehill, herkent. Hij heeft zelfs meer voor haar, een opname van de winkel toont Robert die in de camera kijkt. Charlie stelt voor om de zaak weer te openen, maar Sanderson wil hier niets van weten.

Helen heeft wel een probleem, in de gevangenis zit het vol met mogelijke daders, dus waar moet ze beginnen? Tijdens een gesprek met Babs komt Helen tot de conclusie dat ze niet alleen naar de gevangenen, maar ook naar de bewakers moet kijken. Ook Prouds team is volop bezig de bewakers te bevragen. Via een van de bewakers Sarah Bradshaw krijgt Helen een kopie van het selectieverslag. Ze heeft met Sarah een deal gesloten, Sarah mag foto's maken en info delen over Helen aan de pers, in ruil voor alle info die ze te pakken kan krijgen van de moord. Er staat niets interessants in het sectieverslag, maar Helen is wel verrast wanneer ze leest dat Leah zwanger was. Het zou wel eens kunnen dat dit de reden van de moord was. Waardoor Helen zich begint te focussen op de mannelijke bewakers.

Ondanks het verbod is Charlie verder gegaan met haar onderzoek en ontdekt ze waar Robert werkt. Robert reageert onmiddellijk wanneer hij Charlie ziet en geeft haar enkele rake klappen. Charlie probeert hem te pakken krijgen, maar Robert slaagt erin om een auto te stelen en weg te rijden. Wanneer Charlie Sanderson op de hoogte brengt eist ze opnieuw dat de zaak wordt heropend. Na het horen van Charlie's verhaal twijfelt Sanderson, maar haar baas Gardam wil er niets van horen. Hij maakt ook duidelijk dat de carrière van Charlie voorbij is. Maar Sanderson blijft twijfelen. Hebben ze genoeg bewijs voor Helens onschuld? En wil ze de gok wagen om hier achter te staan en haar carrière in gevaar te brengen? Uiteindelijk neemt ze de beslissing om de zaak te heropenen en Charlie te helpen.

Jordi

Een beetje later wordt een tweede slachtoffer gevonden, Jordi, de vriendin van Helen. Nu voelt ze zich helemaal gestimuleerd om de dader te vinden om haar vriendin te wreken. Maar veel tijd krijgt ze niet, want ze wordt in de isoleercel gezet nadat haar drugstest positief is gevonden, terwijl ze nooit drugs gebruikt. Helen verdenkt de sadistische Cameron Campbell van de moorden, tot de vriendelijke en zachtaardige Mark Robins aan haar isoleercel staat en ze merkt dat hij helemaal niet zo lief is. Het zou best kunnen dat hij achter de moorden zit. Het was Robins die haar mee had genomen voor de urinetest, zodat hij zelf kon knoeien met haar test. Hij had haar geholpen toen ze gewond was en zijn hulp aangeboden indien ze er nood aan had, misschien wou hij haar op die manier verleiden. Verschillende vrouwen vinden hem een knappe verschijning, alhoewel Helen niet echt onder de indruk van hem is. Wat is de reden van haar isolatie? Wil hij vermijden dat ze haar onderzoek verder doet of wordt ze zijn volgende slachtoffer?

Op het moment dat Robins naar buiten wil gaan wordt hij tegengehouden door Benjamin Proud. Hij maakt onmiddellijk duidelijk dat alle bewijzen naar Robins leiden. Maar Robins is niet onder de indruk en blijft kalm staren naar Proud. De volgende dag wil Proud een verklaring van Robins, maar die houdt nu voet bij stuk dat hij de vrouwen niet vermoord heeft. Hij had wel een seksuele relatie met hen en in ruil gaf hij hen materiaal. Maar hij had hen niet vermoord. Niet veel later wordt een derde slachtoffer gevonden, Lucy, wat bewijst dat Robins niet gelogen heeft, want hij zat vast.

Lucy

Door het nieuws van de derde dode staat de gevangenis in rep en roer en Helen maakt hier gebruik van om bij de patholoog te komen en het derde lichaam te bekijken. Samen ontdekken ze het verband tussen de drie vrouwen, ze waren allemaal gestorven door een hartstilstand, die veroorzaakt was door een injectie van pure adrenaline. Nu ze dit weet gaat ze verder naar Annie, die alles kan leveren in de gevangenis. Die geeft haar de naam van de gevangene die adrenaline had besteld bij haar, de vrouw waarvan Helen dacht dat ze zachtaardig, hartelijk en de vriendin van iedereen was. Maar nu moet ze inzien dat Babs een koelbloedige moordenaar is.

In de cel van Babs vindt Helen het nodige bewijs om Proud op de hoogte te brengen. Maar die kans krijgt ze niet, want Babs probeert haar net als de andere drie vrouwen te vermoorden. Helen verweert zich en probeert van Babs weg te komen. Maar toch voelt ze de injectie en ondanks alle pogingen om zich te redden wordt alles zwart.

Charlie is op dat moment al in het celblok van haar vriendin want ze had gehoord van de opstand en de moorden. Ze weet dat Helen niet zal rusten tot de moordenaar gevonden is, dus wil ze zorgen dat alles oké is met Helen. Zeker nu ze goed nieuws voor haar heeft. Zij en Sanderson hadden Robert opgepakt en hij had de moorden bekend en genoeg verteld zodat Helens onschuld bewezen kan worden. Maar wanneer ze Helen vindt, heeft ze geen hartslag. Door reanimatie wordt ze gelukkig gered. Niet veel later kan ze ook de gevangenis verlaten als een vrij mens.

Hoofdpersonen

Helen Grace

Vroeger had ze de leiding over het team Zware misdrijven.

Charlie Brooks

Ze is de enige van het oude team van Helen, die in de onschuld van Helen gelooft. Ze is getrouwd met Steve en samen hebben ze een dochtertje Jessica.

Jordi

Jordi is een ex-prostituee die bevriend is geraakt met Helen, nadat die haar had geholpen met haar verzoek tot voorwaardelijke vrijlating, dat helaas geweigerd is. Ze heeft twee dochters, Suzanne en Chloe, die al bijna tien jaar onder toezicht van jeugdzorg staan.

Babs

Een zeventigjarige die levenslang heeft gekregen. Ze heeft haar man vermoord nadat hij haar jaren had mishandeld en hun zesjarig dochtertje van de trap had geduwd. Maar ze is geen mishandelde echtgenote. Dat is het verhaal dat ze Helen had verteld. Ze wordt de engel des doods genoemd omdat ze als verpleegkundige verschillende patiënten had vermoord en waarschijnlijk zat ze ook achter de dood van haar man en haar ouders.

Noëlle

Ze is een drugsdealer, die eerlijk is tegen Helen.

Leah

De jonge vrouw was achterdochtig, vijandig en gewelddadig. Ze heeft twee zoontjes die bij haar moeder Cathy wonen.

Robert Stonehill

Helen is zijn tante en had zijn beschermengel willen zijn. Maar ze had zijn moeder gedood, die een seriemoordenaar was en nu wil hij enkel nog wraak nemen voor wat Helen gedaan heeft.

Symbolen en motieven

Schuldgevoelens

Cathy, de moeder van Leah, voelt zich schuldig voor de dood van haar enige dochter. Ze was niet het goede voorbeeld geweest voor haar dochter. Zo was er geen vader geweest, had ze niet ingegrepen toen Leah van school ging en had ze niet volgehouden om Leah weg te houden van de verkeerde vrienden en mannen.

Haat

Alexis is door wraak gedreven om Helen uit te schakelen. Wanneer ze dit probeert wordt ze zelf het slachtoffer en toont Helen dat ze haar meerdere is. Ze is verslagen door haar aartsvijand, waardoor ze in de problemen kan geraken in de gevangenis. Nu haat ze Helen nog meer.

Gemisl

Jordi had Helen geholpen vanaf de eerste dag dat ze in de gevangenis was terechtgekomen. Ze had een goed humeur dat Helen had geholpen om de dagen door te ploeteren. Het idee dat Jordi er niet meer is, zorgt ervoor dat Helen zich eenzaam voelt.

Titelverklaring en boekomslag

Wie niet weg is, is een verwijzing naar wat kinderen roepen Wie niet weg is, is gezien voor ze op zoek gaan naar de vriendjes die zicht verstopt hebben. Het is ook een verwijzing naar de dader die erin slaagt om zich te verstoppen in de gevangenis, waar de bewegingsvrijheid sowieso beperkt is. Op de boekomslag is enkel de naam van de auteur en de titel te zien, wat typerend is voor deze reeks.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 396 bladzijden, die verdeeld zijn over 142 hoofdstukken. Het verhaal geeft het het standpunt van Leah, Helen Grace, inspecteur Sanderson, Sarah Bradshaw (de bewaker die Leah dood in haar cel vindt), Cathy Smith (de moeder van Leah), Celia Bassett (de directeur van Holloway), Andrew Holmes (de geestelijke verzorger in Holloway), Jordi, Emilia Garanita (de reporter die steeds achter Helen zit), Benjamin Proud, Alexis, Mark Robbins, Cameron Campbell, Robert Stonehill, Suzanne (de oudste dochter van Jordi) en Jonathan Gardam, die in de derde persoon zijn geschreven.

Thema

Soms word je verraden door de mensen die je het meest vertrouwt.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden is Hampshire en de gevangenis van Holloway.

Evaluatie

Het boek Wie niet weg is, is het vervolg op Naar bed, naar bed, dus is het interessanter om eerst deel vijf te lezen van deze serie. Maar je kan het sowieso als apart deel lezen, je zal niet alle nuances doorhebben van het verhaal, maar je kan het zeker volgen. M.J. Arlidge slaagt erin om van begin tot einde een echte thriller te schrijven. De hoofdstukken zijn kort en krachtig en worden vanuit verschillende standpunten verteld. De sfeer is zo goed neergezet en door de harde omgeving toont leren we Helen Grace op een andere manier kennen. Ook hier krijg je sympathie voor sommige personages en vergeet je de locatie en de reden waarom ze in de gevangenis zitten. Deze reeks is voor een zeer breed publiek toegankelijk. Dus wie Helen Grace nog niet kent, moet haar zeker een kans geven.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje'Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje'Klein klein kleutertje van de Britse auteur M. J. Arlidge is het zevende deel met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…
Boekverslag Overdosis, Helen VreeswijkBoekverslag Overdosis, Helen VreeswijkIn Overdosis van auteur Helen Vreeswijk staat het gebruik van softdrugs centraal en hoe dit van onschuldig blowen steeds…

Boekverslag: Robert Bryndza 'De stalker in de nacht'Boekverslag: Robert Bryndza 'De stalker in de nacht'De stalker in de nacht is het tweede deel uit de thrillerreeks met Erika Foster in de hoofdrol. Robert Bryndza is de sch…
Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje'Boekverslag: J.P. Delaney 'Het vorige meisje'Het vorige meisje is de eerste thriller die de Britse auteur Tony Strong onder zijn pseudoniem J.P. Delaney heeft geschr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Boek - M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (ISBN: 978 90 225 8220 6) - gelezen op 21/08/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 28-08-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.