Boekverslag: Robert Bryndza 'De stalker in de nacht'

Boekverslag: Robert Bryndza 'De stalker in de nacht' De stalker in de nacht is het tweede deel uit de thrillerreeks met Erika Foster in de hoofdrol. Robert Bryndza is de schrijver van deze reeks, hij is geboren in Groot-Brittannië, maar woont en werkt in Slowakije. Wanneer een huisarts dood wordt teruggevonden, wordt Erika opgeroepen om met haar team de zaak te onderzoeken. Een aantal dagen later wordt een tweede slachtoffer gevonden onder precies dezelfde omstandigheden. Maar op een of andere manier ziet Erika geen verband tussen de beide slachtoffers. En hoe kan ze een dader vinden zonder sporen?

Gegevens

 • Originele titel: The Night Stalker
 • Titel: De stalker in de nacht
 • Auteur: Robert Bryndza
 • Reeks: Erika Foster (2)
 • Eerste druk: 2016
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
 • Vertaling: Willeke Lempers
 • Aantal pagina's: 375
 • ISBN: 978 90 225 8322 7

Samenvatting

Gregory Munro

Inspecteur Erika Foster wordt opgeroepen voor de moord op een man. Het slachtoffer is de zesenveertigjarige Gregory Munro, die op zijn bed ligt met een plastic zak over zijn hoofd. Erika informeert de volgende dag haar team dat bestaat uit Moss en Peterson. Ze wil dat ze gaan werken op basis van de volgende gegevens. De dader is het huis binnen gedrongen bij Gregory, heeft hem gedrogeerd en vervolgens laten stikken. Ze vermoedt dat de dader Gregory Munro kende, die gescheiden van zijn vrouw leefde met wie hij vier jaar getrouwd was. Samen hebben ze een kind, Peter.

Voorlopig hebben ze maar één mogelijke verdachte en dat is de schoonbroer van Gregory, Gary Wilmslow. De twee mannen hadden meerdere aanvaringen met elkaar gehad en het was geen geheim dat Gary zijn schoonbroer haatte. En nu Gregory dood is erft Gary's zus zijn nalatenschap. Maar Gary is niet in staat om zo een uitgekiende moord te plegen volgens Erika. Commissaris Marsh, haar baas, vraagt haar niet verder vast te pinnen op Gary, omdat die al constant in de gaten wordt gehouden voor een zaak rond porno voor pedofielen. Hierdoor weten ze wel dat zijn alibi klopt.

Jack Hart

De presentator van de Jack Hart Show wordt net op dezelfde manier teruggevonden als het eerste slachtoffer, naakt op het bed met een zak over zijn hoofd. En ook hier zijn er geen inbraaksporen gevonden. Erika en haar team hebben een tweede slachtoffer, weten dat de dader op voorhand het huis bezoekt en bij Jack Hart hebben ze een oorafdruk op een deur gevonden, waardoor ze weten dat hun dader een vrouw is. Maar dat is alles wat ze hebben en dat frustreert Erika enorm. Waarom had de vrouw deze twee mannen als doelwit?

De Night Stalker, dat is de naam die de pers haar geeft, wil geen slachtoffer meer zijn. Door een artikel van Jack Hart was ze haar moeder verloren en in een kindertehuis terecht gekomen. Toen was ze getrouwd met Stan die haar zwaar mishandelde. Hun dokter Gregory Munro had Stan geloofd en had haar niet geholpen. Nu had ze hen laten boeten voor wat ze haar hadden aangedaan. Maar haar lijstje van mannen was nog niet afgewerkt, dus moest ze nog even verder doen.

Nadat de Night Stalker een aflevering van Crimewatch over haar moorden heeft gezien, waarin Erika haar beschrijft als een gevaarlijke en zwaar gestoorde vrouw, zoekt Night Stalker alle info op die ze kan vinden van Erika en belt haar zelfs op om haar te informeren dat ze nog niet klaar is met de moorden.

Stephen Linley

Erika is helemaal van slag wanneer ze ontdekt dat de Night Stalker zelfs in haar huis is geweest. Ze had een brief achtergelaten met daarop een gedicht en de wijze raad dat Erika haar overleden man moest vergeten. Niet veel later wordt Erika opgebeld door haar vriend Isaac, die helemaal in paniek is. Hij was naar zijn vriend Stephen Linley, een thrillerschrijver, gegaan en hem dood op zijn bed gevonden met een plastic zak over zijn hoofd.

De moord op Stephen Linley is Erika's zaak niet en ze verneemt van haar baas dat Isaac is opgepakt als hoofdverdachte. Ze hadden sporen van hem gevonden bij het slachtoffer, de relatie tussen Isaac en Stephen was niet altijd perfect verlopen, Isaac had eerst Erika gebeld in plaats van de politie en dan was hij ook de patholoog geweest voor de twee andere zaken, waardoor hij nu in de problemen zit. Erika hoopt zo snel mogelijk haar vriend te kunnen helpen. Maar Erika wordt van de zaak afgehaald en haar vijand inspecteur Sparks en zijn team krijgen vanaf nu alle informatie van de twee eerdere moorden.

Doordat Erika vakantie moet nemen van haar baas, beslist ze een boek te lezen van Stephen. Al snel vindt ze het verhaal zwaar en duister. Ergens heeft ze het gevoel dat de Night Stalker hem heeft vermoord omwille van zijn vrouwonterende inhoud. Maar wat waren dan haar motieven bij de andere twee slachtoffers? Samen met Moss loopt Erika nog even alle feiten na. Bij de laatste moord was er ontdekt dat de Night Stalker gebruikmaakt van een klopsleutel om binnen te komen. Erika herinnert zich dat tussen de lijst van kopers van de plastic zakken, die de Night Stalker gebruikt, er een man was die ook een klopsleutel had besteld.

Keith Hardy

Samen met haar collega Peterson bezoekt Erika Keith Hardy, een man van in de dertig in een rolstoel, die de aankopen heeft gedaan. Eerst wil hij niets zeggen, maar dan geeft hij toe dat hij de dader kent als de Night Owl, de vrouw met wie hij chat. Hij vertelt dat ze eerst haar man wou vermoorden, maar die was zelf aan een hartaanval gestorven. Haar man hield van de boeken van Stephen Linley, die hem inspiratie gaven om zijn vrouw te martelen. Keith weet veel van de Night Owl, maar niets dat hen echt kan helpen. Hij weet wel dat ze nog een man op haar lijstje heeft voordat ze stopt met de moorden.

Erika wil dat Keith afspreekt met Night Owl, zodat ze haar kunnen oppakken, voordat het vierde slachtoffer valt en ze kunnen bewijzen dat Isaac onschuldig is. Wanneer Keith het voorstel op de chat doet hapt ze direct toe. Erika brengt haar baas Marsh op de hoogte, maar deze is helemaal niet blij dat ze zijn orders niet heeft opgevolgd. Hij wil dan ook dat ze toch nog vakantie neemt en zich verder niet met de zaak bemoeit, maar hij neemt alles wat ze geregeld heeft wel mee, wat voor haar al goed is.

Erika besluit om bij Keith te blijven tot ze iets horen. Maar wanneer het afgesproken tijdstip al een tijdje voorbij is, kan Erika het niet meer aan en laat ze Keith achter om een luchtje te scheppen en eten te halen. Als ze terugkeert ziet ze een vrouw in de kamer staan naast Keith, die dood is. De vrouw zegt dat haar naam Simone is, maar Erika kent haar als de Night Owl of de Night Stalker. Erika krijgt een zak over haar hoofd geplaatst, maar wil niet opgeven. Ze begint te vechten en slaagt erin om Simone te overmeesteren en zichzelf te redden.

Samen met haar team krijgt Erika te horen dat Marsh de nieuwe hoofdcommissaris is en Sparks wordt hoofdinspecteur. Erika had op deze promotie gehoopt en is dan ook razend als ze het nieuws van Sparks hoort. Ze besluit dan ook onmiddellijk om haar overplaatsing te vragen.

Hoofdpersonen

Inspecteur Erika Foster

Ze werkt op de afdeling Moord en Ernstige Misdrijven. Moss en Peterson zijn haar partners. Haar man Marc is twee jaar geleden overleden tijdens een politie-inval. Erika is afkomstig uit Slowakije en heeft een zus, Lenka.

Isaac

Hij is de homoseksuele vriend van Erika. Hij is een forensisch patholoog, waardoor hij dikwijls samenwerkt met Erika. Isaac is een knappe man met dik, donker haar en grote bruine ogen, die op verkeerde mannen verliefd wordt in Erika's ogen.

Inspecteur Moss

Ze is een kleine, stevige vrouw met rood haar en een collega van Erika. Ze is getrouwd met Celia en samen hebben ze een zoontje, Jacob.

Simone

Simone is een verpleegster. Ze lijdt aan slapeloosheid en chat dan met Duke, die ze een paar jaar geleden heeft ontmoet en op wie ze verliefd is geworden. Ze was getrouwd met Stan, die haar had mishandeld en verkracht. Haar moeder was een drugsverslaafde prostituee.

Jack Hart

Zijn tv-show werd vijf ochtenden per week live uitgezonden. Veel mensen hielden van hem maar er waren er ook veel die niets van hem moesten hebben. Hij had jarenlang als onderzoeksjournalist gewerkt. Hij en zijn vrouw Claire waren uit elkaar gegaan, nadat ze hem betrapt had met een van zijn medewerkers.

Symbolen en motieven

Schuldgevoelens

Erika had aan het hoofd gestaan van de drugsinval die de dood van Mark en nog vier collega's had geëist.

Woede

Simone is kwaad omdat iedereen Stan gelooft. Omdat ze altijd het slachtoffer is geweest, vindt ze het tijd dat er verandering in komt.

Titelverklaring en boekomslag

De stalker in de nacht is een verwijzing naar hoe de dader wordt genoemd in een artikel in The Sun. Op de boekomslag is een deel van een gezicht van een vrouw te zien, dat van Erika of de dader kan zijn.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Jan, Riky en Lola en bestaat uit 375 bladzijden, die verdeeld zijn over 84 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van de dader, Estelle Munro (de moeder van het eerste slachtoffer), Erika Foster, Simone Matthews, Isaac, Night Owl, Jack Hart, Moss en commissaris Marsh, dat geschreven is in de derde persoon.

Thema

Mensen die je vertrouwt, kunnen je teleurstellen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het het heden in Londen en Worthing.

Evaluatie

De combinatie van korte hoofdstukken, sympathieke personages, duidelijke taal, verschillende standpunten en geen ingewikkelde wendingen zorgt er voor dat De stalker in de nacht een thriller is die vlot leesbaar is en bij veel mensen in de smaak zal vallen. Dit boek is het vervolg op Het meisje in het ijs, maar kan zeker apart worden gelezen. Het is al snel duidelijk wie de dader is, aangezien je het standpunt van de dader mee kunt lezen, dus mensen die zelf liever proberen uit te zoeken wie de dader is gaan wel ontgoocheld zijn. Maar voor de rest is De stalker in de nacht een echte pageturner.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Wat is stalking en hoe kunt u het oplossen?Een ander woord voor stalking is ook wel belagen. Het woord stalking komt af van het Engelse woord 'stalking' wat ook we…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Samenvatting: Der GasmannSamenvatting: Der GasmannDit is een boek van Heinrich Spoerl. Een echte liefhebber voor de mensen die nog niet zo goed Duits kunnen lezen. Dit is…

Boekverslag: Esther Verhoef 'De kraamhulp'Boekverslag: Esther Verhoef 'De kraamhulp'De kraamhulp is een thriller van de Nederlandse schrijfster Esther Verhoef. Didi is bevallen van haar eerste kind maar o…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Wie niet weg is, is het zesde deel van de thrillerreeks met Helen Grace in de hoofdrol van de Engelse auteur M.J. Arlidg…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Boek - Robert Bryndza 'De stalker in de nacht' (ISBN: 978 90 225 8322 7) - gelezen op 30/08/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.