Boekverslag: Robert Bryndza 'Koud bloed' (Erika Foster 5)

Boekverslag: Robert Bryndza 'Koud bloed' (Erika Foster 5) Koud bloed is het vijfde deel in de serie met Erika Foster in de hoofdrol van Robert Bryndza. De lugubere vondst van een man in een grote koffer schokt inspecteur Erika Foster en haar collega Kate Moss. Ze beginnen onmiddellijk uit te zoeken wie het slachtoffer is en wie de dader is. Al snel krijgen ze een dossier te zien van een andere zaak die enorm veel gelijkenissen heeft met deze zaak. Het team van Erika hoopt zo snel mogelijk een link tussen beide slachtoffers te vinden, in de hoop zo de moordenaar te kunnen opsporen.

Gegevens

 • Originele titel: Cold blood
 • Titel: Koud bloed
 • Auteur: Robert Bryndza
 • Reeks: Erika Foster 5
 • Eerste druk: 2017
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2019
 • Vertaling: Jan Mellema
 • Aantal pagina's: 348
 • ISBN: 978 90 225 8671 6

Samenvatting

De eerste slachtoffers

Bij een rivierbedding van de Theems wordt een koffer gevonden. Inspecteur Erika Foster en haar collega Kate Moss treffen er het ontbonden lichaam van een man in aan, zonder hoofd en benen. De afgehakte lichaamsdelen liggen zorgvuldig geplaatst, zodat ze perfect passen in de koffer.

Brigadier John McGorry, die deel uitmaakt van Erika's team, toont haar een dossier dat heel veel gelijkenissen heeft met hun nieuwe zaak. Zo was een week eerder op dezelfde manier een jonge vrouw in een koffer gevonden. Onmiddellijk gaat het team op zoek naar gelijkenissen tussen de twee zaken. Al snel ontdekken ze dat de twee slachtoffers, Charlene en Thomas, elkaar kenden, zo waren ze samen gezien door Charlenes ouders. Charlene was een drugsgebruiker, Thomas was clean, maar er waren wel condooms vol cocaïne aangetroffen in zijn maag. Op basis van wat ze weten twijfelt het team of het wel over één moordenaar gaat. De kans is groot dat de moordenaar hulp heeft gekregen.

Omdat de drugs, die ze gevonden hadden in de maag van Thomas nader onderzocht moeten worden, contacteert Erika Nils Akerman van het forensisch team met wie ze al eerder had samengewerkt. Ze spreken af dat ze de drugs zo snel mogelijk brengt. Erika weet niet dat Nils een drugsverslaafde is en problemen heeft met zijn dealer aan wie hij nog geld verschuldigd is. Nils geeft zijn dealer de tip dat Erika op weg is naar hem en een hele lading drugs bij haar heeft. Onderweg naar het lab wordt Erika van de weg geramd door een auto met twee mannen erin. Wanneer de mannen de drugs willen afnemen slaagt Erika erin om hen te overmeesteren en te arresteren, ondanks al de pijn die ze heeft. Na een verblijf van twee dagen in het ziekenhuis is Erika nog niet in staat om te werken, dus wordt ze naar huis gebracht voor enkele weken verplichte rust. Om de tijd te verdrijven gaat Erika op bezoek bij haar zus Lenka in Slowakije.

Nog meer slachtoffers

Erika is nog maar net weer thuis wanneer ze wordt opgehaald door Moss. Er is een nieuwe koffer gevonden in het centrum van de stad. Eenmaal aangekomen krijgen de vrouwen te horen dat het slachtoffer de achtentwintigjarige Daniel de Souza is. In de koffer zit een briefje waarop te lezen staat dat Daniel reeds hun vijfde slachtoffer is. Door het woord 'hun' in de zin wordt er bevestigd dat er meer dan één moordenaar is.

Het team begint te zoeken naar eerdere zaken die een link hebben naar hun zaak en vindt een mogelijk slachtoffer van de moordenaars. De man was zwaar toegetakeld in een rioolbuis teruggevonden en nog niet geïdentificeerd. Via camerabeelden ontdekken ze ook dat de moordenaars een man en een vrouw zijn. Ze kunnen een foto maken van de vrouw, maar van de man hebben ze niets bruikbaars. De foto wordt gedeeld via verschillende mediakanalen en niet veel later ontvangen ze een telefoontje van een vrouw, die hen vertelt dat haar negentienjarige dochter Nina Hargreaves op de foto staat. Een jaar eerder had Nina een oudere man ontmoet op wie ze verliefd was geworden, Max Kirkham. Niet veel later had ze het huis verlaten om samen te wonen met hem. De moeder is bijna zeker dat het Max is die op de beelden staat. Om hen verder te helpen bezorgt ze Erika een foto van Nina en Max samen.

De ontvoering

Om te kunnen vluchten hebben de daders geld nodig. Door hun beelden op de televisie te zien en de politiemensen te zien krijgt Max een plan. Hij wil de tweeling van commissaris Paul Marsh, die betrokken is bij de zaak, ontvoeren om zo geld op te eisen. Hij weet dat de politie bijna nooit een som geld uitbetaalt aan ontvoerders, maar is er zeker van dat ze voor hun commissaris wel een uitzondering maken. Nina stemt in om mee te doen met zijn plan op voorwaarde dat hij de kinderen geen pijn doet.

Alles verloopt zoals gepland, ze hebben de moeder overmeesterd en de meisjes zonder problemen uit de crèche gehaald. Toch merkt Nina al snel dat Max zijn belofte niet zal houden, ze wil ervoor zorgen dat de kinderen blijven leven. Erika en Moss krijgen enkele uren later te horen wat er gebeurd is met de kinderen van hun collega en schieten in actie om zo snel mogelijk Nina en Max op te sporen.

Wanneer Max hem samen met Nina en de meisjes in een grot verstopt, beslist Nina om weg te lopen met de kinderen zodra ze de kans krijgt. Op het ogenblik dat ze de meisjes op de hoogte brengt, wordt ze betrapt door Max, die haar neerschiet en de meisjes vastbindt. Als hij op de uitkijk staat krijgt Max de bevestiging dat hij het geld van de commissaris heeft ontvangen. Nina, die zwaar gewond is, vermijdt dat hij de meisjes vermoordt door hem te raken met een vuurpijl. Erika en Moss bereiken de grot, waar de meisjes veilig zijn, maar Nina is niet te redden en sterft.

Hoofdpersonen

Erika Foster

Erika is lang en heeft kort blond haar. Ze is geboren in Slowakije, maar woont al vijfentwintig jaar in Engeland. Haar man is al enkele jaren dood. Ze heeft een relatie met inspecteur Peterson, die enkele maanden werkonbekwaam is door een schietpartij bij een vorige zaak waar Erika ook bij betrokken was.

Nina Hargreaves

Nina is achttien jaar, heeft een gezicht met sproeten en bruin lang haar. Haar vader is tien jaar geleden gestorven en ondertussen heeft haar moeder een vriend.

Nils Akerman

Hij is de verantwoordelijke van de forensische dienst. Nils is een prima functionerende drugsverslaafde.

Kate Moss

Ze heeft een relatie met Celia en samen hebben ze een zoontje Jacob.

Max Kirkham

Max is ergens in de dertig. Hij ziet Nina als zijn bezit en behandelt haar ook zo. Hij sluit haar elke dag op in hun appartement, zodat ze niet naar buiten kan gaan en met andere mensen kan praten.

Symbolen en motieven

Ontgoocheling

Erika had altijd graag samengewerkt met Nils Akerman en ze vertrouwde hem ook. Ze is dan ook geschokt wanneer ze verneemt dat hij een drugsverslaafde is met veel schulden en haar vertrouwen had misbruikt.

Liefde

Nina is bang voor Max, maar haar liefde voor hem overheerst. Zo wil hij bij wijze van test voor hun liefde dat ze een man doodt nadat ze hem hebben aangereden. Na veel aandringen doet Nina wat Max haar vraagt. Achteraf heeft ze geen schuldgevoelens, integendeel het geeft haar een enorme kick.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan de ouders van de auteur. Het bestaat uit 348 bladzijden, die verdeeld zijn over 81 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Erika Foster, Nils Akerman, de dakloze Cat Marshall, de moeder van Max, Marcie Marsh (vrouw van Paul Marsh), Beryl Donahue (directrice van de crèche) en commissaris Paul Marsh, dat geschreven is in derde persoon en Nina Hargreaves dat in de ik-persoon is geschreven.

Thema

Twijfel kan liefde bedreigen.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2016 en 2017, in Londen.

Evaluatie

Het verhaal bestaat uit korte hoofdstukken die het tempo opvoeren en heel wat spanning bevatten. Alles wordt heel beeldend beschreven, waardoor je als lezer direct in het verhaal zit. Doordat het reeds het vijfde deel is van de reeks, leer je de karakters beter en beter kennen. Ook nu worden de karakters verder uitgeschreven, wat een extra meerwaarde geeft. Je krijgt als lezer het standpunt van Nina, de vrouw van het moordkoppel, waardoor je al snel weet wie er achter de moorden zit en meer weet dan Erika en haar team. Op die manier volg je ook hoe Nina zo ver is gekomen dat ze uiteindelijk Max meehielp met zijn moorden. Het verhaal verschilt van de voorgaande delen en kan op zich apart gelezen worden, maar als je de rode draad rond Erika Foster wil volgen, begin je beter met alle voorafgaande boeken te lezen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Samenvatting: Der GasmannSamenvatting: Der GasmannDit is een boek van Heinrich Spoerl. Een echte liefhebber voor de mensen die nog niet zo goed Duits kunnen lezen. Dit is…
Fast and Furious 7Fast and Furious 7Het opnames voor de zevende deel van de Fast and Furius filmreeks werden opgeschrikt door het overlijden van Paul Walker…

Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'IJstweeling is het eerste boek geschreven onder het pseudoniem S.K. Tremayne, maar niet het debuut van de auteur die ach…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Robert Bryndza 'Koud bloed' (Erika Foster 5) (ISBN: 978 90 225 8671 6) - gelezen op 4/10/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.