Boekverslag: Robert Bryndza 'Laatste adem' (Erika Foster 4)

Boekverslag: Robert Bryndza 'Laatste adem' (Erika Foster 4) Laatste adem is ondertussen het vierde deel met Erika Foster in de hoofdrol van de Britse schrijver Robert Bryndza. In een afvalcontainer wordt het gemartelde lichaam van een jonge vrouw gevonden. Inspecteur Erika Foster die niet meer voor de dienst moordonderzoeken werkt, is er ook aanwezig en heeft de drang om de zaak op te nemen, maar wordt tegengehouden. Terwijl ze haar plekje in het team probeert te krijgen, ontdekt Erika een link tussen deze zaak en een eerder gepleegde moord op een jonge vrouw. Zou het kunnen dat ze met een seriemoordenaar te maken hebben?

Gegevens

 • Originele titel: Last breath
 • Titel: Laatste adem
 • Auteur: Robert Bryndza
 • Reeks: Erika Foster (4)
 • Eerste druk: 2017
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2019
 • Vertaling: Willeke Lempers
 • Aantal pagina's: 357
 • ISBN: 978 90 225 8955 7

Samenvatting

Lacey

Nadat enkele studenten het dode lichaam van een jonge vrouw hebben gevonden in een afvalcontainer wordt rechercheur Peterson opgeroepen om naar de plaatsdelict te komen. Erika Foster, die op dat ogenblik bij hem is, beslist om mee te gaan, alhoewel het haar zaak niet is. Daar aangekomen worden ze op de hoogte gebracht door Moss, een collega van Peterson die Erika ook goed kent. Moss vertelt hen dat het slachtoffer zwaar is toegetakeld en dat haar hoofd is ingeslagen. Erika krijgt niet veel kans om zich te bemoeien met de zaak aangezien Sparks, een ex-collega van haar, Erika direct duidelijk maakt dat ze niet welkom is en moet oprotten.

Omwille van de promotie van Sparks als leidinggevende van de moordonderzoeksteams had Erika haar ontslag ingediend, omdat ze hem niet capabel achtte om zo een taak op zich te nemen en zelf had gehoopt de baan te krijgen. Sindsdien werkt ze in een projectteam, waar ze zich verveelt en ongelukkig is aangezien moordzaken het enige is wat haar interesseert en waarin ze goed is.

De volgende dag krijgt Erika te horen dat haar verzoek voor overplaatsing naar een van de moordonderzoeksteams is geweigerd. Erika is ervan overtuigd dat Sparks hier achter zit en is dan ook ontgoocheld. Door wat rond te neuzen komt Erika te weten dat het slachtoffer Lacey Greene heet en vier dagen eerder ontvoerd was geweest en zwaar mishandeld. De doodsoorzaak was een doorgesneden dijbeenslagader.

Janelle

Op basis van de informatie die ze heeft verzameld gaat ze op zoek naar overeenkomsten bij andere zaken en al snel ontdekt Erika een moord op de twintigjarige Janelle Robinson. Het meisje heeft fysieke gelijkenissen en net als Lacey is ze in een afvalcontainer gevonden. Toeval wil dat Erikas vriend Isaac de lijkschouwing van Janelle heeft gedaan. Wanneer ze met hem de zaak bespreekt, zien ze direct dat het over dezelfde dader gaat, doordat beide slachtoffers bloeduitstortingen hadden wat erop wijst dat ze een tijd waren vastgebonden. Er waren ook wonden aan het helen, dus tussen de ontvoering en de moord waren verschillende dagen verstreken. En dan had je nog de slagader die doorgesneden was.

Erika legt Sparks uit wat ze gevonden heeft en hij stemt in om te kijken of ze kan assisteren in de zaak. De volgende dag spreken ze af in zijn kantoor, maar daar krijgt hij een hartaanval en sterft. Erika mag toch een team samenstellen. Hierin zit onder andere Moss, Peterson en John met wie ze al eerder had samengewerkt.

Ella

Enkele dagen later krijgt Erika te horen dat de twintigjarige Ella Wilkinson vermist is. Ze had een blind date, maar is nooit meer thuis gekomen. De uitsmijter van de bar waar ze had afgesproken had haar gezien en hij had ook een rode auto gezien, hetzelfde type dat ook betrokken was met de andere twee ontvoeringen, maar voorlopig heeft het team van Erika geen kenteken. Op basis van de info die ze verzameld hebben laat Erika een mediaoproep doen. Niet veel later krijgt het team een oproep binnen, die interessant lijkt, maar uiteindelijk komen ze op een dood spoor terecht.

De volgende ochtend wordt Erika gewekt met de melding dat Ella dood is teruggevonden. Het buurtonderzoek brengt niets op, ook Martyn Lakersfield, die de dader in het donker had gezien, kan geen bruikbare omschrijving geven. Terwijl ze alles naloopt vraagt Erika zich af waarom de slachtoffers altijd in een afvalcontainer belanden. Zou de dader in de afvalsector werken? Wanneer ze dit deelt met haar baas Melanie is die niet happig om haar op zoek te laten gaan in alle kantoren van Genesys, het bedrijf van de afvalcontainers.

Beth

Heather Cochranes meldt haar vriendin Beth Rose als vermist. Beth had de avond voordien een blind date. Toen Heather wakker werd stond er een bericht van Beth op haar voicemail, waarin Beth vertelde dat ze ontvoerd was en in een kofferbak terecht was gekomen en toen stopte het bericht.

Het team vindt een getuige die op het moment van de ontvoering in de buurt was. De vrouw geeft hen een vage omschrijving van de man en ze meldt ook dat hij met een blauwe Ford reed. Hij had dus een andere auto gebruikt. Via camerabeelden kunnen ze de Ford volgen. Zo ontdekken ze dat de dader in een doodlopende straat is ingereden en net daar is een vrouw dood teruggevonden.

Bryony

Daar aangekomen horen Peterson, Erika en Moss dat het niet om Beth gaat, maar om Bryony Wilson, die voor Genesys werkte, het bedrijf waarvan Erika overtuigd is dat de dader er ook werkt of er een connectie mee heeft. Zou het kunnen dat Bryony ook iets te maken had met de moorden of is het puur toeval?

Na enkele uren zoeken weet het team dat de eigenaar van de auto de boerenknecht Morris Cartwright is, die al twee maal veroordeeld is voor aanranding van vrouwen. Erika noch Peterson is onder de indruk als ze de man arresteren en kunnen moeilijk geloven dat hij de vrouwen heeft vermoord. Door de omschrijving die enkele collega's geven over de hond van Morris' baas, John, waar ze langs waren geweest, moet Moss denken aan een foto van een gelijkaardige hond, die ze op een bureau bij Genesis had gezien. John is een boer en heeft een volwassen zoon, Darryl, die effectief bij Genesys werkt, dus de kans dat ze Beth ergens op de boerderij kunnen vinden is groot.

Zodra Darryl Peterson ziet schiet hij hem neer, Erika die overstuur is probeert de man te kalmeren en hem te overtuigen zich over te geven. Wanneer hij niet wil meewerken wordt hij neergeschoten door een collega, waardoor iedereen veilig is en ze Beth kunnen redden.

Een week later verhuist Peterson van de intensive care naar een gewone kamer en is Erika voorgedragen voor de post van hoofdinspecteur, waarvan ze twijfelt of ze hem gaat nemen of niet.

Hoofdpersonen

James Peterson

Hij is een rechercheur met dreadlocks. Hij is lang en slank. James en Erika hebben een paar nachten met elkaar doorgebracht, maar voor de rest proberen ze hun relatie zo professioneel mogelijk te houden.

Erika Foster

Erika heeft kort blond haar en is de baas van Peterson en Moss. Ze is eigenwijs. Haar man Mark is enkele jaren geleden gestorven.

Moss

Moss is een kleine, stevige vrouw met kort rood haar en een gezicht vol sproeten. Erika waardeert Moss als collega. Samen hebben ze al enkele moordzaken opgelost.

Darryl Bradley

Darryl is vrij klein, dik en heeft donker haar. Hij woont bij zijn ouders, maar is er helemaal niet gelukkig. Zijn vader is een norse boer, die geen hoge dunk heeft over zijn zoon. De man heeft ook al jaren een verhouding met een getrouwde vrouw. Zijn moeder is een alcoholiste sinds de dood van zijn broer.

Symbolen en motieven

Vastberadenheid

Erika wil er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ze de zaak kan overnemen, ze wil zelfs haar excuses aanbieden aan Sparks. Ze is overtuigd dat er nog meer slachtoffers gaan vallen en ze wil dit vermijden voordat het te laat is.

Frustratie

Erika is het gewend om te scoren en zaken af te ronden. Nu heeft ze het gevoel dat deze moordenaar haar te snel af is en ze hem niet gaat vinden. Wat niet goed voor haar ego is.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Veronika, Filip en Evie. Het bestaat uit 357 bladzijden, die verdeeld zijn over 91 hoofdstukken, een proloog en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Erika Foster, Darryl Bradley, Ella Wilkinson, Maggie (de huisgenote van Ella), Martijn Lakersfield (hij heeft het lichaam van Ella gevonden), Beth Rose, Heather Cochranes (de vriendin van Beth), Mary (de moeder van Darryl), John (de vader van Daaryl) dat geschreven is in derde persoon.

Thema

Stille waters hebben diepe gronden.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 2016 en 2017 in Bromley en Londen.

Evaluatie

Na dit boek ga je even nadenken over online daten. Het is fictie, die best realistisch kan zijn. Vanaf de proloog heeft het verhaal een hoog tempo. De directe, beeldende schrijfstijl en de korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het boek snel leest, wat op het einde dan wel weer een nadeel is. Naast de vertrouwde personages leer je ook de dader goed kennen door ook zijn standpunt te lezen. Waardoor je als lezer onmiddellijk weet wie de dader is, maar dat wil niet zeggen dat er geen spanning in het verhaal zit, integendeel.

Er zitten wat details in het verhaal, die dan later er niet meer toe doen. Zo heb je de doodsoorzaak van de twee meisjes. Beiden hebben een doorgesneden dijbeenslagader. De link tussen de dader en die kennis is helemaal niet duidelijk, het is niet dat hij studies voor dokter heeft gedaan. Toegegeven, dit is een detail want voor de rest is het weer een fantastisch boek dat zeker ook als een apart verhaal kan worden gelezen. Toch loont het de moeite om de reeks te proberen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Samenvatting: Der GasmannSamenvatting: Der GasmannDit is een boek van Heinrich Spoerl. Een echte liefhebber voor de mensen die nog niet zo goed Duits kunnen lezen. Dit is…
Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Bijna echt gebeurd is een roman van Liane Moriarty, een Australische schrijfster. Liane Moriarty is bekend geworden bij…

Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1)Boekverslag: Carla Kovach 'Stil maar' (Reeks: Gina Harte 1)Stil maar is het eerste deel van de reeks met Gina Harte in de hoofdrol, die haar baan als inspecteur ter harte neemt, v…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Robert Bryndza 'Laatste adem' (Erika Foster 4) (ISBN: 978 90 225 8955 7) - gelezen op 5/08/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.