Boekverslag: Robert Bryndza 'Donker water' (Erika Foster 3)

Boekverslag: Robert Bryndza 'Donker water' (Erika Foster 3) Donker water is het derde deel met inspecteur Erika Foster in de hoofdrol. De reeks is van de Britse thrillerschrijver Robert Bryndza. Erika Foster vindt tijdens een zoektocht naar drugs het lijk van een klein meisje dat zesentwintig jaar geleden ontvoerd was. Erika vormt een team met onder andere haar oude collega’s Moss en Peterson in de hoop na al die jaren eindelijk een dader te kunnen vinden. Maar al snel vreest ze dat ze er niet in zal slagen om de familie van het slachtoffer eindelijk een antwoord te kunnen geven op al hun vragen.

Gegevens

 • Originele titel: Dark water
 • Titel: Donker water
 • Auteur: Robert Bryndza
 • Serie: Erika Foster (3)
 • Eerste druk: 2018
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
 • Vertaling: Jan Mellema
 • Aantal pagina's: 358
 • ISBN: 978 90 225 8511 5

Samenvatting

Jessica Collins

Inspecteur Erika Foster heeft de tip gekregen dat er in het water in een groeve een koffer met heroïne ligt. Ze gaat samen met haar nieuwe collega brigadier John McGorry kijken of het waar is en ze vinden effectief de heroïne. Maar in de modder ontdekken ze ook een pakket met daarin een klein skelet, op basis van de grootte vermoeden ze dat het om een kind gaat.

Patholoog Isaac Strong is de beste vriend van Erika en ontfermt zich over het skelet dat gevonden is. Op basis van de gebitsgegevens ontdekt hij dat het Jessica Collins is, een zevenjarig meisje dat verdween zesentwintig jaar geleden. Ze vertrok naar een verjaardagsfeestje in haar straat, maar was er nooit aangekomen. Erika is het hoofd van het team dat de verdwijning van Jessica zal onderzoeken.

Samen met brigadier John en de gepensioneerde brigadier Nancy Greene, die de contactpersoon was tijdens de verdwijning van Jessica, gaat Erika naar de moeder van Jessica, Marianne. De vrouw ziet er bleek en afgepeigerd uit. Marianne wil niet geloven dat haar dochter dood teruggevonden is. Ze is ervan overtuigd dat Jessica nog gaat terugkomen. In haar woede geeft Marianne een mep in Nancy's gezicht en eist dat ze alle drie vertrekken uit haar huis.

Als ze de oude dossiers ontvangt weet Erika dat ze alle hulp kan gebruiken. Ze vraagt haar oude collega's Peterson en Moss om zich bij het team te voegen en die twijfelen niet om hun oude chef te helpen. Ze hadden al vastgesteld dat voor de dag van de verdwijning zowel de gezinsleden als de mensen uit de buurt een sluitend alibi hebben. Voor de ouders van Jessica is de dader Trevor Marksman, een pedofiel die in de buurt woonde, maar nu in Londen woont. Maar er waren toen geen bewijzen om hem op te pakken als de dader.

Amanda Baker

Erika en Peterson gaan langs bij de oud-politie-inspecteur Amanda Baker om haar verhaal over de zaak te krijgen. Ze ontdekken dat er twee keer in de groeve was gezocht, maar toen werd er niets gevonden. En in de buurt was er een hut waar een man woonde: Ouwe Bob, Bob Jennings, die zich een paar maanden later had verhangen. Wanneer Erika en Peterson weg zijn, krijgt Amanda bezoek van brigadier Crawford, met wie ze een relatie heeft en die in het team van Erika zit. Ze wil dat hij haar op de hoogte houdt over de zaak.

Als Erika en Peterson een excentrieke vrouw ontmoeten, die al haar hele leven in de buurt van de groeve woont, garandeert zij hen dat Ouwe Bob een simpele ziel was, maar nooit een meisje zou vermoorden. Erika besluit om toch nog eens alleen langs te gaan bij Amanda, die haar verhaal vertelt over haar zoektocht naar de dader. Ze had zich vastgebeten op Marksman, maar hij speelde toen een spel met haar.

Erika begrijpt de vrouw beter, maar het feit dat Amanda een groep vrouwen had gemotiveerd om het huis van Marksman in brand te steken, in de hoop dat hij het niet zou overleven, gaat te ver voor Erika. Ze weet wel dat ze Marksman wil spreken. Hij had Jessica een paar dagen voor haar verdwijning gefilmd en gefotografeerd. Misschien was hij geen verdachte, maar een getuige zonder dat hij het zelf wist.

Marksman

Marksman herinnert zich inderdaad de dag dat hij opnames had genomen van Jessica. Haar moeder en zus waren ook aanwezig, maar die hadden slaande ruzie met elkaar. Ook Bob was aanwezig. Erika krijgt te horen dat Bob en zijn zus van adel zijn en dat zijn zus zich niet geneerde om geld te gebruiken om te vermijden dat haar broer in de problemen kwam. Door de uitleg van Marksman weet Erika dat ze de zus eerder had ontmoet in de groeve als de excentrieke dame.

Op hun vrije dag kan Erika het werk niet loslaten en gaat ze naar het kantoor om nog eens alles na te lopen. Daar ziet ze Crawford die zich heel verdacht gedraagt. Erika neemt zich dan ook voor om hem wat meer in de gaten te houden.

Tijdens hun zoektocht in de hut van Ouwe Bob vinden ze een tand en ze weten dat het gebit van Jessica enkele tanden miste. Als ze kunnen bewijzen dat hen een van haar tanden is, zijn ze weer een stuk verder in hun onderzoek. Maar de volgende dag krijgen ze het nieuws dat er geen match is.

Joel

Terwijl het team de videobeelden bekijkt, herkent Erika op een van de opnames Joel. Hij was de man die hen had binnengelaten toen zij en Peterson bij Marksman langsgingen. Als ze verder kijken zien ze dat Joel Ouwe Bob kende. En net die twee mannen waren nooit ondervraagd voor de verdwijning van Jessica. Peterson ontdekt ook dat Joel oorspronkelijk Peter Michaels heette. Hij had in de gevangenis gezeten voor ontvoering en verkrachting van een jongetje.

Erika gaat samen met Moss naar Marksman waar ze Joel arresteren. Erika weet dat het een risico is, want ze hebben niks en Joel en zijn advocaat werken niet echt mee. Ze moet hem dan ook na een tijd laten gaan. Terwijl Erika en haar team op zoek zijn naar de dader, houdt Amanda haar eigen onderzoek en brengt ze Crawford op de hoogte dat ze vermoedt te weten hoe het allemaal in elkaar zit. Wat ze niet weet is dat ze al een tijdje wordt afgeluisterd door Gerry.

Gerry O'Reily

De volgende dag krijgt Erika een enge melding, Amanda heeft zelfmoord gepleegd. Erika kan het niet geloven en zoekt uit wat er kan gebeurd zijn. Ze ontdekt dat ze de laatste tijd vooral contact had gehad met Crawford, maar die is ook niet aanwezig. Erika en Moss beslissen om naar zijn appartement te gaan en vinden hem dood in zijn bad. De patholoog Isaac garandeert dat beide collega's geen zelfmoord hebben gepleegd, maar vermoord zijn.

Erika bekijkt de videobeelden en concentreert zich op Marianne en Laura, die ruzie maken. Hieruit maakt ze op dat Jessica niet de dochter is van Marianne, maar van Laura. Ze vraagt het geboortecertificaat aan en ontdekt dat ze gelijk heeft en dat de vader Gerry O'Reily is. Het team vindt twee mannen met de naam en het zijn vader en zoon. Maar de vader was een jaar voor de geboorte van Jessica overleden. Gerry junior blijkt interessanter te zijn, hij heeft een hele lijst op zijn strafblad. Het ene nog gewelddadiger dan het andere.

Laura en Oscar

Wanneer Peterson, Moss en Erika Laura oppakken voor verhoor vertelt ze dat ze in Ierland woonde toen ze zwanger werd. Wanneer Jessica was geboren verhuisde ze met het hele gezin naar Engeland. Gerry wist niet eens dat ze zwanger was. In Engeland vertelden ze dat Jessica haar zusje was.

Toen ze was gaan kamperen met Oscar, haar vriendje in die tijd, had ze Jessica ook meegenomen toen ze onderweg was naar het verjaardagsfeestje. Alles verliep zoals gepland, ze genoten van de zee en hadden veel plezier. Jessica was even gaan slapen in de caravan toen Laura even ging kijken of alles in orde was. Wanneer ze de deur opende was de caravan vol met benzinedampen van het aggregaat. Ze openden alle ramen, maar het was al te laat, Jessica was dood.

In paniek hadden ze haar begraven en Oscar wou er verder niets mee te maken hebben want hij was bang om beschuldigd te worden van ontvoering en doodslag. Hij was een goede student en wou advocaat worden en niets zou dit plan verhinderen. Laura leek het eerlijk om Gerry op de hoogte te brengen dat hij een dochter had. Hij was lief en wou haar helpen, zo had hij Jessica naar de groeve gebracht, zodat ze dichter in de buurt van Laura lag. Hij had gezien dat Ouwe Bob alles had gezien en ook dat bracht hij in orde. Voor de rest wist niemand iets van Jessica's dood.

En op die manier hadden Oscar en Gerry elkaar gevonden. Oscar zorgde dat Gerry niet in de gevangenis geraakte als hij weer eens in de problemen zat en Gerry deed alle vuile klusjes voor Oscar. Zeker toen Jessica werd gevonden en Erika en Amanda alles weer onder de loep namen. Gerry moest hen in de gaten houden en in actie komen als ze te dicht bij de waarheid kwamen.

Op basis van de bekentenis kunnen Laura, Gerry en Oscar opgepakt worden. Maar Oscar geeft hen geen kans door zelfmoord te plegen.

Hoofdpersonen

Erika Foster

Een paar maanden geleden was ze overgeplaatst naar het politiebureau in Bromley, waar ze haar draai nog niet heeft gevonden. Tijdens haar loopbaan bij de politie had ze verschillende jaren bij de afdeling Drugsbestrijding gewerkt. De Slowaakse vierenveertigjarige Erika is een weduwe. Ze heeft een zus, Lenka.

Marianne Collins

Haar man Martin en zij zijn uit elkaar gegroeid, maar door haar katholieke opvoeding zijn ze nooit gescheiden, maar hebben ze elk hun eigen leven opgenomen. Samen hebben ze nog twee kinderen Toby en Laura.

Amanda Baker

De oud-rechercheur had de zaak van Jessica geleid tot ze ervan af was gehaald. Om alles te vergeten drinkt ze nu veel. Ze heeft grijs lang haar.

Martin Collins

Martin is een jeugdige, kwieke zestiger met een kaal hoofd. Hij is de vader van Jessica. Hij is miljonair en heeft een vriendin, met wie hij twee kinderen heeft. Samen wonen ze in Spanje. Martin had ook even een relatie met Amanda Baker gehad.

Moss

Ze is een kleine, gedrongen vrouw met kort rood haar.

Trevor Marksman

Hij heeft brandwonden tot in zijn nek. Zijn gezicht is zo goed mogelijk opgelapt, maar hij heeft geen lippen en nauwelijks oogleden. Ook zijn handen zijn zwaar aangetast, waardoor ze meer op klauwen lijken.

Crawford

Hij is zevenenveertig jaar en gefrustreerd dat hij het nog niet verder geschopt heeft dan brigadier, terwijl hij graag inspecteur wil worden. Hij is niet gemotiveerd om te werken en doet het minimale om te vermijden dat hij niet wordt ontslagen.

Oscar

Hij had een relatie met de zus van Jessica, Laura. Het is niet duidelijk of ze echt van elkaar hielden. Na de verdwijning was hun relatie snel voorbij. Nu is hij een succesvolle advocaat met een eigen gezin.

Symbolen en motieven

Walging

Peterson kan niet naar Marksman kijken zonder boos te worden. Hij begrijpt niet dat de man een riant leven heeft, terwijl hij het leven van kinderen kapot heeft gemaakt. De man doet Peterson denken aan zijn zus die zelf op jonge leeftijd het slachtoffer is geworden van een pedofiel en jaren later zelfmoord had gepleegd.

Chantage

Samen met Amanda had Crawford drugs verhandeld, die in beslag was genomen. Hierdoor heeft Amanda hem in haar macht en moet hij altijd van alles doen voor haar. Want zij heeft niets te verliezen, maar hij kan zijn werk en vrouw kwijtraken.

Twijfel

Erika heeft het gevoel dat ze deze zaak niet kan oplossen en ziet dit als een persoonlijke nederlaag, zeker omdat haar werk het enige dat ze nog heeft in haar leven.

Ze merkt ook dat zij en Peterson dichter naar elkaar groeien. Ondanks haar gevoelens voor haar collega, ziet ze het als verraad naar Marc toe, haar overleden man.

Titelverklaring en boekomslag

De titel Donker water is een verwijzing naar het water waar Jessica is gevonden. Op de boekomslag zie je op de cover een oudere vrouw in het water, wat niet direct een link is naar het meisje dat in het water is gevonden. Maar misschien wel naar haar moeder die vast zit in haar schuldgevoelens.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Marta, en bestaat uit 358 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog, 80 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Erika, Marianne Collins, Amanda Baker, Gerry, Crawford en Lenka (de zus van Erika), dat geschreven is in de derde persoon.

Thema

Vroeg of laat komt de waarheid aan het licht.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in 1990 en 2016 in Hayes, Bromley, Londen, Balham en Morden.

Evaluatie

Het verhaal is goed opgebouwd qua spanning met als apotheose een einde waar je als lezer even stil van bent. Als je de andere boeken hebt gelezen, merk je dat de karakters evolueren en Erika menselijk is en ook gevoelens heeft. De grimmige sfeer die uitgeschreven is door de schrijver Robert Bryndza geeft een extra dimensie aan het verhaal. Hij heeft een vlotte schrijfstijl en maakt gebruik van korte hoofdstukken die het verhaal vertellen vanuit verschillende perspectieven, waardoor je direct in het verhaal zit. Deze reeks is een aanrader voor iedereen die van misdaadthrillers houdt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Samenvatting: Der GasmannSamenvatting: Der GasmannDit is een boek van Heinrich Spoerl. Een echte liefhebber voor de mensen die nog niet zo goed Duits kunnen lezen. Dit is…
Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Boekverslag: Liane Moriarty 'Bijna echt gebeurd'Bijna echt gebeurd is een roman van Liane Moriarty, een Australische schrijfster. Liane Moriarty is bekend geworden bij…

Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Pitta is het elfde deel van de boekenreeks van de Belgische schrijfster Sterre Carron met Rani Diaz in de hoofdrol. Rani…
Boekverslag: Angelique Haak 'Uitgeschakeld'Boekverslag: Angelique Haak 'Uitgeschakeld'Uitgeschakeld is het tweede deel van de reeks rond Jennifer Brugman van de Nederlandse thrillerschrijfster Angelique Haa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgeverij: Meulenhoff Boekerij B.V.
 • Robert Bryndza 'Donker water' (Erika Foster 3) (ISBN: 978 90 225 8511 5) - gelezen op 20/12/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 23-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.