Boekverslag: Robert Bryndza 'Doods geheim' (Erika Foster 6)

Boekverslag: Robert Bryndza 'Doods geheim' (Erika Foster 6) Doods geheim is ondertussen het zesde deel van de Engelse thrillerschrijver Robert Bryndza met in de hoofdrol de workaholic hoofdinspecteur Erika Foster. Op een koude winterochtend wordt het lijk van een jonge vrouw ontdekt. Erika en haar team kunnen al snel een verband leggen tussen een man met een gasmasker, maar de vraag is wie die man is. Ze hebben genoeg mogelijke verdachten, maar elke keer weer gebeurt er iets waardoor Erika het gevoel heeft dat ze achter de feiten lopen. Als er weer een slachtoffer wordt gemeld, kan ze niet anders dan een tandje bij zetten en dan moet ze de zaak uit handen geven.

Gegevens

 • Originele titel: Deadly secrets
 • Titel: Doods geheim
 • Auteur: Robert Bryndza
 • Reeks: Erika Foster 6
 • Eerste druk: 2018
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2020
 • Vertaling: Jan Mellema
 • Aantal pagina's: 329
 • ISBN: 978 90 225 8672 3

Samenvatting

De eerste verdachte

Inspecteur Erika Foster is op weg naar een verplichte kerstlunch wanneer ze haar collega brigadier John McGorry aan het werk ziet. Hij is opgeroepen voor een jonge vrouw die aan haar huis op een gruwelijke manier vermoord is. Erika voelt zich verplicht om de plaats delict te bekijken en de kerstlunch te laten voor wat het is.

Daar hoort ze dat het slachtoffer de tweeëntwintigjarige Marissa Lewis is. Ze was gevonden door haar moeder. Na wat onderzoek hebben ze al een mogelijke verdachte, Joseph Pitkin. Hij is een buurjongen die massa's foto's van Marissa heeft. Het is duidelijk dat Joseph geobsedeerd was door Marissa, die een burlesque danseres was. Hij volgde haar overal en bespiedde haar constant. Nadat Erika Joseph op een harde manier heeft geconfronteerd met beelden waarop hij als slachtoffer te zien is van marteling door een onbekende man, pleegt Joseph zelfmoord in zijn cel.

De minnaars

Erika en haar collega Moss krijgen via Sharon, de vriendin van Marissa, te horen dat Marissa van plan was om naar de Verenigde Staten te vertrekken samen met Ivan, een getrouwde man. Ze ruiken gas als ze aankomen bij het huis van Ivan. Erika en Moss slagen erin om het huis binnen te komen waar ze vervolgens een bewusteloze Ivan vinden. Ze hopen dat hij zijn zelfmoordpoging zal overleven. Via een buurman krijgen ze te horen dat Ivan nog ruzie had met Marissa op de dag dat ze werd vermoord. Hun tweede mogelijke verdachte sterft niet veel later.

De tweede man met wie Marissa een relatie had gehad is Don. Hij is ook getrouwd en zijn vrouw had hun relatie ontdekt. Marissa was slechts vijftien jaar toen ze een relatie hadden en Marissa had Don onlangs gechanteerd. Ze zou de politie niet op de hoogte brengen op voorwaarde dat hij haar betaalde.

De man met het gasmasker

Mevrouw Fryatt is een oudere dame bij wie Marissa extra geld verdiende door wat hulp te bieden. Ze vertelt Moss en Erika dat Marissa iets ergs had beleefd. Zo was ze enkele weken eerder aangevallen door een man met een gasmasker, maar Marissa was erin geslaagd om weg te lopen.

Zodra ze terug op kantoor zijn gaat Erika op zoek naar de man met het gasmasker. De laatste drie maanden waren er vier slachtoffers bekend. Andere teamleden hadden zich ondertussen bezighouden met het bekijken van allerlei videomateriaal. Via een camera in de buurt van het huis van Marissa's moeder zien ze de man met het gasmasker die een mes schoonveegt. Net als Erika de beelden bekijkt krijgt ze via Moss te horen dat de man met het gasmasker opnieuw had toegeslagen. Het slachtoffer is Jason Bates. De jonge man is zwaar getraumatiseerd maar wil Erika helpen door haar te vertellen wat hij zich nog herinnert.

Erika wordt opgebeld met de melding dat haar schoonvader zwaar gevallen is en geopereerd moet worden. Samen met Isaac een goede vriend en collega vertrekt ze onmiddellijk om bij haar schoonvader te zijn, die een heel eind van Londen woont. Ze vraagt Moss om haar taken over te nemen.

Een doorbraak

Moss besluit een kijkje te nemen bij de fotostudio waar Joseph Pitkin had gewerkt. De eigenaar Taro kan niet veel meer herinneren van zijn samenwerking met Joseph, maar hij heeft wel verschillende foto's van de jongen die bijna naakt is, wat Moss al vreemd vindt. Ze weet dat ze op de juiste plaats zit wanneer ze een tekening van een gasmasker ziet, maar op dat ogenblik slaat Taro, die zichzelf liever T. noemt, haar neer.

Als Moss weer bij bewustzijn is slaagt ze erin om te ontsnappen. Ze houdt er een zware hersenschudding aan over, maar het had allemaal veel erger kunnen aflopen. Taro is ondertussen opgepakt en werkt niet echt mee. Dankzij een DNA-match kunnen de collega's hem officieel in staat van beschuldiging stellen voor de verschillende aanrandingen en de moord op Marissa.

Wanneer Erika terug op het kantoor is wordt ze op de hoogte gebracht van de arrestatie van Taro en wat er gebeurd was met Moss. Iedereen is ervan overtuigd dat Taro veroordeeld zal worden voor de moord op Marissa. Erika wil zeker zijn en bekijkt de videobeelden opnieuw van de avond van de moord. Ze roept direct haar baas Melanie erbij. Taro is een heel lange man, maar de man die op de beelden te zien is, is amper groter dan Marissa. Dus de moordenaar kan Taro niet zijn. Op grond van het DNA kan hij wel veroordeeld worden voor de verkrachtingen.

De diamanten oorbellen

Ergens heeft Erika het gevoel dat de diamanten oorbellen die Marissa had gestolen bij mevrouw Fryatt een ontknoping van het verhaal kunnen zijn. Ze hadden via een collega van Marissa over de oorbellen gehoord. Marissa had de oorbellen laten taxeren bij de juwelierswinkel van meneer Litman, waar de zoon van mevrouw Fryatt ook werkt. De oorbellen waren van grote waarde. Mevrouw Fryatt beweerde dat ze haar oorbellen nog altijd had en na een onderzoek in haar kluis bleek dat ook zo te zijn.

Niemand had de oorbellen van Marissa nog gezien. Erika beslist samen met Moss nog eens te zoeken in Marissa's kamer. Ze ontdekken er papieren die aangeven dat mevrouw Fryatt geen onschuldige oude vrouw is. In haar verleden had ze gewerkt als bewaker in een concentratiekamp en nadien had ze een identiteitswissel gedaan. Moss en Erika gaan ervan uit dat Marissa mevrouw Fryatt chanteerde met de documenten.

Ze bezoeken de oude vrouw met wat ze gevonden hebben. Mevrouw Fryatt vindt niet dat ze iets verkeerd heeft gedaan en legt hen uit dat het haar enige kans tot overleven was. Toen Marissa de papieren had gevonden had mevrouw Fryatt de oorbellen gegeven in de hoop dat het genoeg zou zijn. Toen belde Marissa Charles om te zeggen dat ze meer wou. Charles wou er een einde aan maken en de man met het gasmasker was de ideale dekmantel. Naar aanleiding van enkele slachtoffers was hij al enkele keren vermeld in de krant.

Erika stopt zijn verhaal want ze weet dat hij de dader niet is, want Charles had een alibi voor die avond. Het was zijn moeder die Marissa die had vermoord. Zij had de lengte van de dader, ze hadden het moordwapen in haar huis gevonden en dan waren er ook nog de oorbellen. Marissa droeg ze de avond van de moord en mevrouw Fryatt had ze weer meegenomen. Ze maakt direct duidelijk dat ze geen spijt heeft van wat ze gedaan heeft, integendeel. Waardoor Erika en Moss hopen dat ze nog een hele tijd in de cel zal zitten.

Hoofdpersonen

Erika Foster

Ze is getrouwd geweest met Mark, een politieman die twee jaar geleden was overleden tijdens een inval in een drugspand. Na de dood van haar man heeft ze een tijdje een relatie gehad met inspecteur James Peterson, een collega van haar. Erika is slank en lang en heeft kort blond haar en groenen ogen. Erika is afkomstig uit Slowakije.

De dader

Verbergt zijn gezicht achter een gasmasker van zwart leder. Hij draagt een lange zwarte trenchcoat en zwarte handschoenen.

James Peterson

Hij is een collega van Moss. Hij is een lange, knappe, zwarte man, die een tijdje een relatie had met Erika. Hij is na een lange revalidatie weer aan het werk.

Kate Moss

Ze is een van de teamleden van het team van Erika en ook een van haar beste vriendinnen. Kate is getrouwd met Celia en samen hebben ze een zoontje Jacob.

Marissa

Ze was een burlesque danseres die enorm veel succes had bij de mannen. Toen ze jong was werd ze twee maal uit huis geplaatst omdat haar moeder Mandy een zwaar drankprobleem had en nog altijd heeft.

Charles Fryatt

Hij is de zoon van mevrouw Fryatt. Hij werkt in de juwelierszaak van zijn schoonvader meneer Litman. Samen met zijn Joodse vrouw Lara heeft hij drie kinderen.

Symbolen en motieven

Ontgoocheling

Erika wordt geconfronteerd met het feit dat James Peterson, de man van wie ze hield, een kind heeft van een andere vrouw. Ze ontdekt dit tijdens een bezoek bij hem en is kwaad dat hij haar er niet eerder iets over verteld heeft.

Verontwaardiging

Erika begrijpt niet dat de oude vrouw geen schuldgevoelens toont over haar verleden. Ze is medeverantwoordelijk geweest voor het vermoorden van een gigantisch aantal mensen, maar de vrouw denkt enkel aan haarzelf. Ze heeft zelfs niet het lef gehad om het aan haar man te vertellen. Ze is een oude vrouw met heel racistische gedachten, dat blijkt ook wanneer ze geconfronteerd wordt met James Peterson. Ze wil niet dat hij haar aanraakt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Riky en Lola. Het bestaat uit 329 bladzijden, die verdeeld zijn over 69 hoofdstukken en een epiloog. In het boek wordt het standpunt gegeven van Marissa Lewis, Erika Foster, Taro (T.), Diana Crow, Joseph Pitkin, Jason Bates, Moss, inspecteur John McGorry, Peter Litman, dat geschreven is in derde persoon.

Thema

Voor de perfecte moord heb je een dekmantel nodig.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden in Londen en in de buurt van Manchester.

Evaluatie

Robert Bryndza bewijst met elk boek weer hoe sterk hij groeit als thrillerschrijver. De evolutie van zijn thrillers is opvallend en ook fijn om mee te beleven als lezer. Het verhaal heeft de nodige spanning, maar verliest niet het persoonlijke aspect van de hoofdpersonen, waardoor deze ook evolueren en je als lezer hen naast hun werk ook in hun privésfeer leert kennen. Het tempo ligt hoog door de verschillende verdachten. En ga er zeker niet vanuit dat je weet hoe het gaat eindigen, want je zal zeker verrast worden door de plotwending.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Boekverslag: Camilla Läckberg - IJsprinses'IJsprinses' is het debuut van de Zweedse schrijfster Camilla Läckberg. De misdaadroman is het eerste deel in de serie o…
Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het Sixtijnse geheim'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het geheim van de…
Spanning in de thriller ‘Panic Room’recensieSpanning in de thriller ‘Panic Room’Dat Jodie Foster mooie films maakt is nooit een geheim geweest, maar soms is een thriller net iets beter dan de gemiddel…

Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'Boekverslag: S.K. Tremayne 'IJstweeling'IJstweeling is het eerste boek geschreven onder het pseudoniem S.K. Tremayne, maar niet het debuut van de auteur die ach…
Boekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulBoekverslag 'Een vorm van verraad' van Lieneke DijkzeulIn het boek 'Een vorm van verraad' staan inspecteur Paul Vegter en Renée Pettersen op het punt te gaan trouwen als de dr…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • Robert Bryndza 'Doods geheim' (Erika Foster 6) (ISBN: 978 90 225 8672 3) - gelezen op 14/11/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 26-11-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.