Boekverslag: Angelique Haak 'Uitgeschakeld'
Uitgeschakeld is het tweede deel van de reeks rond Jennifer Brugman van de Nederlandse thrillerschrijfster Angelique Haak. Marc en Dorine zijn nog aan het rouwen voor het verlies van hun dochter, wanneer ze een brief ontvangen met de tekst 'Met jullie dochter is het begonnen, maar met haar zal het niet eindigen…'. Dorine beslist hiermee naar de politie te gaan en de rechercheurs Jennifer Brugman en haar collega Ricardo de Graaf nemen de zaak op. De zaak wordt al snel complex en moeilijk te vatten, maar Jennifer is vastberaden om uit te zoeken wie er achter zit.
Gegevens
- Originele titel: Uitgeschakeld
- Auteur: Angelique Haak
- Reeks: Jennifer Brugman (2)
- Eerste druk: 2018
- Aantal pagina's: 296
- ISBN: 978 94 610 9334 9
Samenvatting
Jorinde
Rechercheurs Jennifer Brugman en haar partner Ricardo de Graaf worden op de hoogte gebracht van een nieuwe zaak. De tweeëntwintigjarige Jorinde had twee maand eerder zelfmoord gepleegd. De moeder van Jorinde, Dorine, had een brief ontvangen waarin stond: 'Met jullie dochter is het begonnen, maar met haar zal het niet eindigen'. En dat is de reden waarom Dorine de hulp had ingeroepen van de politie.
Jochem, de analist van het team, herkent het meisje en vertelt dat zij een vriendin en klasgenoot was van zijn zus Fleur, die een paar jaar geleden ook zelfmoord had gepleegd. Zowel Fleur als Jorinde had een klacht ingediend tegen hun leraar Engels en hockeycoach, Lars de Winter, voor seksueel misbruik. Uit angst voor een veroordeling had de man zich verhangen.
Liza
Terwijl ze de lijst van de dertien meisjes van het hockeyteam bekijken, ontdekt Jennifer dat een derde meisje, Liza van Wingerden, ook zelfmoord heeft gepleegd. Jennifer zit met drie zelfmoorden en geen enkele afscheidsbrief. Dus wil ze meer te weten komen. Bijna het hele hockeyteam had verklaard dat Lars de Winter wel eens handtastelijk was geweest en verschillende meisjes hadden een klacht ingediend voor seksuele intimidatie.
Ook Sonia, een vriendin van Jochem en journalist, is geïnteresseerd in het verhaal en verzamelt alle info die ze kan vinden over Lars en de meisjes die de laatste maanden zelfmoord hadden gepleegd. Ze maakt misbruik van Jochems gevoelens voor haar, om zo dicht mogelijk bij de bron te zijn.
Ricardo en Jennifer gaan naar Jolijn van Bergen, die ook in dezelfde hockeyclub had gezeten als de dode meisjes. Jolijn legt uit dat de beschuldigingen meer een klopjacht waren geworden en dat ze niet kan geloven dat Lars de dingen heeft gedaan waarvan hij beschuldigd werd. Hij was amicaal en raakte soms wel iemand aan, maar meer was het niet.
Maria
De volgende dag krijgen ze een melding van de zelfmoord van Mariëtte Westerbroek, ook een meisje van de hockeyclub, dat net als de vorige meisjes een aanklacht had ingediend. Jennifer weet dat het geen toeval is en ze niet over een zelfmoord kunnen spreken. Maar ze vinden geen aanwijzingen om te bewijzen dat Mariëtte vermoord is. Voor alle veiligheid gaan Ricardo en Jennifer langs bij Hester Wijnants, het laatste meisje dat een aangifte had gedaan. Ze vertellen haar wat er gebeurd is met de andere meisjes en vragen haar om voorzichtig te zijn.
Ze zijn ook op zoek naar de voormalige vriendin van Lars, Maria Hoffman, maar voorlopig zonder succes. Tijdens een bezoek bij de ouders van Maria, krijgen ze te horen dat Lars de leraar van hun dochter was toen ze verliefd op hem werd. Haar ouders wilden niets van de relatie weten en uiteindelijk was Maria vertrokken zonder nog contact met haar ouders te hebben. Maar Jennifer heeft het gevoel dat de moeder nog contact heeft met haar dochter en hoopt nog iets te horen van de vrouw. Ondertussen hoopt Sonia dat een collega haar kan helpen bij het opsporen van Maria.
Zoals verwacht nam Maria's moeder contact op met Jennifer en gaf ze het adres. Maar wanneer Jennifer en Ricardo aankomen bij het huis van Maria slaat Maria op de vlucht en raken ze haar kwijt. In haar huis ontdekken ze dingen, die haar direct verdacht maken. Een volledige muur hangt vol met foto's van de hockeymeisjes en krantenartikels over de dood van Lars.
Dorine
Dorine, de moeder van Jorinde, weet dat Marc niet meer de man is op wie ze verliefd was geworden. Hij heeft ook geheimen voor haar, die hij verbergt in zijn werkkamer. Het is pas wanneer ze hem hoort zeggen 'Je houdt je kop en ik regel de rest met de meisjes' tijdens een telefoongesprek, dat ze vreest dat hij iets met de zelfmoorden te maken heeft en het tijd vindt om zijn werkkamer te onderzoeken. Dorine vindt er al snel het dagboek van haar dochter. Daarin leest ze dat Jorinde fouten had gemaakt en dat Marc het had ontdekt en ervoor had gezorgd dat alles werd opgelost. Het is niet duidelijk over welke fouten het gaat, maar de tekst was enkele dagen na de dood van Lars de Winter geschreven. Dorine vindt ook films van haar man die seks heeft met enkele meisjes van het hockeyteam.
Ze confronteert Marc met wat ze gevonden heeft, maar hij legt haar uit dat Jorinde en haar vriendinnen gelogen hadden om wraak te nemen op Lars, omdat hij Jorinde had afgewezen. Marc had hen geholpen om de boel stil te houden en als compensatie had hij seks met hen.
Door een berichtje van Dorine dat ze de avond ervoor had gemist, beslist Jennifer even langs te gaan bij haar. Daar wordt ze ontvangen door Marc, die haar vertelt dat zijn vrouw er niet is omdat ze uit elkaar waren gegroeid en ze weg was gegaan om rust te hebben. Maar ergens gelooft Jennifer zijn verhaal niet.
Sonia
Na het lezen van het artikel van Sonia is Jochem helemaal over zijn toeren wanneer hij ook zijn privéfoto's ziet. Hij wil niets meer met haar te maken hebben en dient een klacht in, waardoor ze ontslagen wordt. Sonia kan het verhaal echter niet loslaten. Ze ontdekt dat Marc grote sommen had gestort naar een bepaalde persoon in het jaar dat Lars stierf. Ze gaat langs bij Marc, maar voor ze hem confronteert wordt ze verdoofd door hem.
Wanneer Sonia wakker wordt zit ze ergens in een vakantiehuis samen met Marc die wil weten wat ze over hem weet. Ze vertelt hem dat ze er in het huis van Maria achter was gekomen dat Maria had ontdekt dat Marc kort na de aangifte van zijn dochter de directrice Selma Kroes omgekocht had om ervoor te zorgen dat Lars werd ontslagen. Marc had Maria veel betaald om het geheim te houden. Tobias, Sonia's collega en vriend, informeert ondertussen Jennifer en Ricardo over wat Sonia van plan was de avond ervoor en dat hij niets meer van haar heeft gehoord. Tobias is bang dat er iets met haar gebeurd is.
Marc en Selma
Jennifer wil zo snel mogelijk een huiszoekingsbevel voor het huis van Marc en ondertussen ook Selma Kroes oppakken. Tijdens hun zoektocht in het huis vinden ze een Chromebook waarin veel informatie zit, waaronder de seksfilmpjes met de meisjes. Selma Kroes vertelt dat Lars zelf ontslag wou nemen. Hij woonde samen met Maria, maar was ondertussen verliefd geworden op iemand anders van het team. Maar Selma weet niet op wie.
Terwijl Jennifer alle mogelijke daders overloopt, realiseert ze zich dat ze een persoon vergeten zijn, Jolijn van Bergen, de enige die Lars had verdedigd. Maar Ricardo verdenkt Maria nog altijd, waardoor ze niet op een gelijke lijn komen. Terwijl ze Jolijn ondervragen ontvangt Jennifer een telefoontje met de boodschap dat Hester van het metroperron was geduwd en in het ziekenhuis ligt. Als Jennifer Hesters kamer binnen gaat ziet ze Selma met een spuit in de hand. Ze is van plan haar werk af te maken.
Selma had een relatie met Lars en toen Jorinde en haar vriendinnen hem begonnen zwart te maken zag Lars er een voordeel in omdat Selma geld kreeg van Marc. Maar uiteindelijk kon Lars de druk toch niet aan en pleegde zelfmoord, hierdoor wou Selma wraak nemen op iedereen. Toen Fleur zelfmoord had gepleegd leek het haar een perfecte manier om de vrouwen uit te schakelen.
Jochem ontdekte ondertussen wat Marc met zijn zus had gedaan en slaagde er samen met Tobias in om te zoeken waar de man zich had verstopt. Dorine en Sonia worden er ongedeerd gevonden en Marc en Selma worden allebei opgepakt voor alles wat ze gedaan hebben.
Hoofdpersonen
Jennifer Brugman
Ze is een alleenstaande moeder van een dochtertje, Nysa, en wil niet herinnerd worden aan de vader. Haar ouders waren omgekomen bij een auto-ongeluk en haar enige zus is vermoord. Jennifer is stoer, sexy en intelligent.
Ricardo de Graaf
Hij is een echte metroman en de partner van Jennifer. Zijn vriendin Carmen is een fotomodel, maar hun relatie is helemaal spaak aan het lopen en ze gaan dan ook uit elkaar omwille van andere prioriteiten.
Jochem
Hij is de analist van het team en de jongste van de groep. Hij is lief, attent en heeft gevoel voor humor. Hij is de beste vriend van Jennifer.
Symbolen en motieven
Twijfel
Jochem vraag zich nog altijd af of hij niet meer had kunnen doen voor zijn zus Fleur. Had hij de signalen niet gezien? Kon hij vermijden dat ze zelfmoord had gepleegd?
Ontgoocheling
Ricardo is ontgoocheld wanneer Jennifer hem zegt dat ze geen relatie met hem wil beginnen, terwijl hij echt gevoelens voor haar heeft.
Schuldig
Jennifer voelt zich schuldig omdat ze niet eerder op het bericht van Dorine had gereageerd. Ze heeft ook het gevoel dat ze steeds achter de feiten aanlopen en op die manier nooit de zaak kunnen oplossen.
Structuur en perspectief/vertelwijze
Het boek bestaat uit 296 bladzijden en is verdeeld over een proloog en 9 hoofdstukken, die elk een dag beschrijven. In het boek wordt het standpunt gegeven van Dorine, Jennifer, Evert, Marc, Ricardo, Sonia, Wendy (zus van Liza), Mariëlle en Sacha Westerbroek, Emma Hoffman (moeder Maria), Hester, Tobias en Patricia (de babysit van Nysa) dat geschreven is in de derde persoon en Selma, die in het cursief en in de ik-persoon is geschreven.
Thema
De wraak groeit op een hunkering naar vergelding.
Tijd en plaats
Het verhaal speelt zich af in het het heden en het verleden met flashbacks in Rotterdam, Overijssel en Scherpenisse.
Evaluatie
De intro brengt je onmiddellijk in de juiste sfeer. De spanning zit erin en blijft zo verder gaan. Je wordt geconfronteerd met geheimen, chantage, misleiding, wraak, noem maar op. Het einde heeft een cliffhanger, waar je toch even van moet slikken. Een extra sterkte in deze thriller zijn de personages die ook hun eigen problemen hebben en soms worstelen met hun leven. Het boek leest vlot en de verschillende perspectieven geven hier een extra sterkte aan. Uitgeschakeld is het tweede deel uit de reeks, maar je kan het perfect als standalone lezen.
Lees verder