Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje'

Boekverslag: M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje' Klein klein kleutertje van de Britse auteur M. J. Arlidge is het zevende deel met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol. Helen ontdekt een vrouw midden op een verlaten weg. De vrouw sterft en Helen wil uitzoeken wie hier achter zit, maar veel tijd krijgt ze niet of er is al een nieuw slachtoffer. Helens team opent de jacht naar een koppel dat er plezier in heeft om andere mensen te vermoorden. Helen moet zo snel mogelijk uitzoeken wat hun motivatie is om zo gruwelijk te handelen in de hoop ze zo snel mogelijk te vinden.

Gegevens

 • Originele titel: Love me not
 • Titel: Klein klein kleutertje
 • Auteur: M.J. Arlidge
 • Reeks: Helen Grace (7)
 • Eerste druk: 2017
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
 • Vertaling: Harmien Robroch
 • Aantal pagina's: 348
 • ISBN: 978 90 225 8743 0

Samenvatting

Sonia Smallings

Wanneer rechercheur Helen Grace met haar motor aan het rijden is wordt ze bijna van de weg gereden door een zwarte auto. Voordat ze goed kan bekomen van het roekeloze rijgedrag ontdekt Helen dat er een ernstig verwonde vrouw op de weg ligt. De vrouw probeert nog iets te zeggen, maar sterft in de armen van Helen.

Het slachtoffer is Sonia Smallings, die getrouwd is met Thomas en moeder van twee kinderen. Ze werkte voor de plaatselijke reclassering. Het is duidelijk dat Sonia vermoord was, maar voor Helen is het motief helemaal niet duidelijk. Was ze een uitgekozen slachtoffer of was Sonia gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats?

Helen en haar collega's Sanderson en Charlie weten dat ze twee daders moeten zoeken, maar de vraag is waar ze naartoe zijn. Helen en Charlie beslissen een winkelgebied uit te kammen. Wanneer ze er zijn en merken dat de apotheek niet open is, lijkt het hen de moeite om even te checken of alles ok is. En net op dat moment horen ze schoten.

Alan Sansom

Charlie en Helen ontdekken in de winkel het levenloze lichaam van de eigenaar, Alan Sansom. Melissa Hill, die samen met haar baby aanwezig was tijdens de overval kan een perfecte omschrijving geven van de daders. Het gaat over een blanke jongen van begin de twintig met kort bruin haar en van een meter tachtig. En een meisje van achttien jaar met blond haar tot op de schouders en zij is een stuk kleiner dan de jongen.

Ze waren allebei gewapend met een afgezaagd jachtgeweer. Het meisje had de jongen J genoemd. Helen weet dat ze zo snel mogelijk moeten uitzoeken wie de jongeren zijn en wat hun trigger is geweest om opeens te gaan moorden. Op die manier hoopt ze te kunnen voorspellen wat hun volgende stap is. Tenzij ze onwillekeurige slachtoffers kiezen.

Jason Swift

Helen ziet geen link tussen de twee slachtoffers, waardoor ze haar kansen ziet verkleinen om het duo snel te vinden. Maar op dat moment ontvangt ze de video van Matthew Pritchard, een psychologiestudent, die getuige was van een autodiefstal door een koppel en alles had gefilmd. Door de video hebben ze een beeld van de jongeren en vrij snel komen Charlie en Helen te weten dat de jongen Jason Swift is.

In de hoop dingen te ontdekken die hen verder kunnen helpen lopen Charlie en Helen alles na dat ze tot nu toe weten. Bij het zien van de foto's van de slachtoffers merkt Helen op basis van de richting van het schot, dat Alan Sansom had gedood, dat Jason Swift de schutter niet kan zijn, maar dat zijn vriendin de schutter is.

Sarah Grant

Anna Sansom, de vrouw van de neergeschoten apotheker, herkent het meisje als Daisy, een van hun pleegkinderen. Ze hadden een tijd voor haar gezorgd, maar Alan wou haar niet meer in huis hebben omdat ze onvoorspelbaar en soms agressief uit de hoek kon komen.

Sanderson, die alleen op pad is, ontdekt de gestolen auto van de twee jongeren met bloed aan de kofferbak en wanneer ze hem opent vindt ze er het lijk van Jason, die Daisy had vermoord. Zes weken geleden was ze van school weggestuurd en de kans is groot dat ze nu terugkeert om er wraak te nemen. Charlie, Helen en nog een groep politiemensen gaan naar de school in de hoop Daisy te vinden. Maar ze komen te laat. Sarah Grant, de vrouw die Daisy had verzocht om niet meer naar de school te komen, is neergeschoten. Daisy is ondertussen terug gevlucht.

Emilia Garanita

Ze zijn niet de enigen die op zoek zijn naar Daisy, ook Emilia Garanita, een gedreven journalist bij de Southampton Evening News en een rivale van Helen, wil haar vinden. Ze wil er alles aan doen om een goed artikel te hebben en ze slaagt er ook in om foto's van Daisy te nemen. Maar dan heeft het meisje door dat ze gefotografeerd wordt en staat ze plots voor Emilia's neus. Daisy neemt Emilie mee, zodat zij kan rijden met haar auto naar de volgende bestemming.

Rechercheur Mc Andrew toont Helen de camera die hij op het schoolterrein heeft gevonden, daarop staan verschillende foto's van Daisy. Maar niet met blond haar zoals iedereen dacht, maar met zwart haar. Helen verwittigt iedereen en geeft een duidelijke omschrijving van Diasy door. Sanderson weet door de omschrijving dat ze net Daisy had gezien in het gezelschap van Emilia.

Daisy neemt Emilia mee naar het midden van een bos. Daar vraagt ze Emilia om op haar knieën te zitten. Emilia vreest voor haar leven, maar wanneer ze opkijkt is Daisy verdwenen. Op het ogenblik dat Helen Emilia vindt, merkt ze dat de vrouw helemaal over haar toeren is.

Sergeant Geoffrey Clarkson

Helen beslist om de vader van Daisy te bezoeken om uit te zoeken waar zijn dochter kan zijn. Maar ze vindt de man dood terug. Het is duidelijk dat Daisy hem in een vlaag van razernij heeft vermoord. Terwijl iedereen van haar team zich concentreert op de plaats delict, gaat Helen op zoek naar aanwijzingen in Daisy's kamer. In een dagboek leest ze de frustraties en de woede die ze heeft ten opzichte van Sonia Smalling, Alan Sansom en Sarah Grant. Het staat vol beschuldigingen en incidenten. Als ze verder zoekt vindt Helen ook een brief van Defensie. Haar sollicitatie werd afgewezen. Dit was de zoveelste harde klap voor Daisy. Geoffrey Clarkson had de brief ondertekend, dus de kans is groot dat hij het volgende slachtoffer wordt.

Het duurt even voor Helen Geoffrey kan overtuigen om mee te gaan naar het hoofdkantoor. Maar wanneer ze willen vertrekken horen ze een raar geluid en Helen kan nog net Geoffrey wegduwen, voordat een auto door het raam recht op haar afkomt. Niet veel later na de klap raken Daisy en Helen in een gevecht. Maar wanneer de collega's van de politie aankomen slaagt Daisy erin om te ontsnappen. Helen rent onmiddellijk achter Daisy aan, tot ze Sanderson neerschiet. Ondanks alle pogingen van Helen om Sanderson te redden sterft ze voor Helens ogen.

Karen Anderson

Helen en haar team ontdekken dat Daisy's moeder haar gezin had verlaten voor een andere man. En dat was het keerpunt geworden voor het meisje. Vanaf dan verachtte ze mensen die haar ontgoochelden en had ze een kort lontje. Helen besluit dan ook om uit te zoeken waar Karen Anderson woont.

Wanneer ze aankomt bij Karen brengt Helen haar op de hoogte en vraagt haar naar boven te gaan, terwijl zij alles buiten gaat inspecteren. Ze ziet niets verdacht tot ze een druppel bloed vindt. Ze loopt direct naar boven en om Karen te redden springt Helen tussen haar en haar dochter. Ze daagt Daisy zelfs uit om haar neer te schieten, omdat haar leven een grote puinhoop is. Daisy doet aanstalten maar pleegt dan zelfmoord.

Hoofdpersonen

Helen Grace

Ze slaapt heel slecht en komt in haar dromen de vele spoken uit haar verleden tegen. Helen is kwaad, wantrouwig, wanhopig en wraakzuchtig. Helen is een sterke vrouw, die niet over zich heen laat lopen.

Charlie Brooks

Ze is een heel goede vriendin van Helen en heeft een dochtertje, Jessica.

Sanderson

Haar relatie met Helen is niet goed.

Jason Swift

Hij is vierentwintig jaar en heeft een tatoeage in zijn nek. Jason heeft een veroordeling voor zware mishandeling met een wapen en is werkloos.

Emilia Garanita

Ze is zelfverzekerd, welbespraakt en komt soms heel arrogant over. Haar vader zit in de gevangenis en haar moeder is al een hele tijd overleden.

Symbolen en motieven

Wantrouwen

Helen was door haar eigen team een jaar eerder opgepakt voor een drievoudige moord. Hierdoor was ze in de gevangenis geraakt, maar uiteindelijk was er genoeg bewijsmateriaal om ervoor te zorgen dat ze nu vrij was. Maar nu moet Helen terug met dezelfde mensen werken die haar toen niet geloofden, waardoor ze hen niet meer vertrouwt. Maar ze twijfelt ook aan zichzelf en weet dat ze veranderd is.

Schuldig

Helen vindt het vreselijk dat ze er niet in geslaagd zijn om Daisy in de school op te pakken, zodat ze ervoor had kunnen zorgen dat er geen slachtoffers meer konden vallen.

Twijfel

Helen heeft het gevoel dat er een vloek over haar rust en dat door haar iedereen om wie ze geeft iets slechts overkomt. Ze is er dan ook van overtuigd dat Sanderson niet dood was geweest indien ze niet niet zo kwaad was geweest op Sanderson.

Titelverklaring en boekomslag

Klein klein kleutertje is, net zoals alle andere titels van deze reeks, een verwijzing naar een kinderliedje. Op de boekomslag zie je bloemetjes, die dan verwijzen naar de rest van de inhoud van het liedje: 'je plukt er alle bloemetjes af en maakt het veel te grof'.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek bestaat uit 348 bladzijden, die verdeeld zijn over 126 hoofdstukken. In het boek wordt het standpunt gegeven van Sonia Smalling, Helen Grace, Emilia Garanita, Charlie Brooks, brigadier Sanderson, Alan Sansom, Peter Smalling, Melissa Hill, adjudant Sean O'Neal, Matthew Pritchard, Anna Sansom, Jason Swift, rechercheur Mc Andrew, Margaret Swift (de moeder van Jason), Daisy, Sarah Grant, Sean Dean, Sergeant Geoffrey Clarkson, Karen Anderson, dat in de derde persoon is geschreven.

Thema

Bedrog kan diepe wonden achterlaten.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in één dag af in Southampton en Portswood,

Evaluatie

De boeken van M.J. Arlidge kan je niet wegleggen, je kan niet anders dan ze in een keer uit lezen. In Klein klein kleutertje is de dader ook direct het slachtoffer, die verlaten wordt door mensen van wie ze houdt en constant ontgoocheld raakt en tegenslag heeft. Ondanks het grote aantal personages, zit er een structuur in het verhaal, waardoor je als lezer steeds kan volgen. Helens karakter wordt altijd maar complexer, maar ook interessanter. Ook het personage van journaliste Emilia Garanita krijgt een interessante wending. Net als in zijn voorgaande boeken zet M.J. Arlidge je regelmatig op het verkeerde been, wat het verhaal nog interessanter maakt.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Kinderliedjes: traditionele kinderliedjesKinderliedjes: traditionele kinderliedjesIn Nederland kennen we veel traditonele kinderliedjes. In vroegere jaren waren deze kinderliedjes overbekend en werden z…
Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Boekverslag: M.J. Arlidge 'Wie niet weg is' (Helen Grace 6)Wie niet weg is, is het zesde deel van de thrillerreeks met Helen Grace in de hoofdrol van de Engelse auteur M.J. Arlidg…
Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Boekverslag: Peter James 'Doodsimpel'Peter James (1948) is een Britse auteur die hoort tot het lijstje van bestverkopende thrillerauteurs. Zijn werk is onder…

Boekverslag: 'Verloren grond' van Murat IsikBoekverslag: 'Verloren grond' van Murat Isik'Verloren grond' is de eerste roman van Murat Isik. Het gaat over een familiegeschiedenis met Turkije als decor. Hoofdpe…
Boekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodBoekverslag "De testamenten" van Margaret AtwoodDe Testamenten van Margaret Atwood is een dystopische roman. Het speelt zich af in de republiek Gilead, de voormalige Ve…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: Boekerij
 • M.J. Arlidge 'Klein klein kleutertje' (ISBN: 978 90 225 8743 0) - gelezen op 30/11/2019
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 05-12-2019
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.