Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'

Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige' Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers met een medische achtergrond. Daarnaast heeft ze ook spannende romantische verhalen en de Rizzoli/Isles-serie geschreven. 'Stille getuige' is een voorbeeld van één van haar spannende romantische verhalen. Het verhaal speelt zich rond Nina Cormier, die in de weg loopt van iemand en die haar koste wat kost uit de weg wil ruimen.

Gegevens

 • Originele titel: Keeper of the Bride
 • Titel: Stille getuige
 • Auteur: Tess Gerritsen
 • Eerste druk: 1996
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: juni 2013
 • Vertaling uit het Amerikaans: Marjet Schumacher
 • Aantal pagina's: 286
 • ISBN: 978 90 347 9752 0

Auteur

Tess Gerritsen is van Chinese afkomst; maar leeft al haar hele leven in Amerika. De naam Gerritsen, heeft ze overgenomen van haar man, wiens ouders van Nederlandse afkomst zijn.

Na haar studies medicijnen, werkte ze een tijdje als internist. Pas na de geboorte van haar eerste kind, stopte ze haar carrière als internist en concentreerde zich op het schrijven van boeken. Een rare carrièrewending, maar zeker één die haar windeieren heeft gelegd. Haar boeken zijn ondertussen in 31 talen vertaald en haar thrillerreeks met dr. Isles en rechercheur Rizzoli in de hoofdrol, zijn ondertussen ook een bekende tv-reeks.

Samenvatting

Nina's verloofde Robert komt niet opdagen op hun trouwdag. Hij wil meer tijd om na te denken. Nina gelooft haar oren niet, hoe kan hij nu nog nood hebben aan tijd, terwijl ze ondertussen al een jaar samenwonen? Veel tijd om dit allemaal te verwerken krijgt ze echter niet, de kerk 'Good Shepherd Church' waar ze net nog stond, wordt voor haar ogen verwoest door een bomexplosie.

Sam Navarro en zijn partner Gordon Gillis hebben samen een zaak verprutst, waarbij een collega is omgekomen in een bomexplosie. Ze krijgen echter de tijd niet om alles te overlopen, want ze worden al op de volgende zaak gezet: de bomexplosie van de kerk.

Wanneer Nina de dag zelf ook nog eens van de baan wordt gereden door een onbekende, wordt al snel de link gelegd dat zij of één van haar familieleden wel eens het doelwit zou kunnen zijn. Nina kan niet geloven dat iemand het op haar leven heeft gemunt. Ze was er altijd van overtuigd dat mensen haar aardig vonden en nu zit de kans er in dat er toch ergens iemand er anders over denkt.

Jimmy Brogan, de huismeester van de Good Shepherd Church wordt de dag van de bomexplosie vermist. Later wordt hij dood in zijn auto teruggevonden samen met het adres van Nina en componenten die er nodig zijn voor een bom te maken. Sam twijfelt dat deze man verantwoordelijk is voor de explosie van de kerk. Maar wie dan wel? Robert? Een jaloerse vriendin? Of moet hij een andere piste bedenken?

De ene moordaanslag is nog niet opgelost of er wordt reeds een andere gesignaleerd. Sam zit in een kluwen van vragen en slechts één persoon kan hem verder helpen: Nina. Maar zij weet niet waarom ze geviseerd wordt. Dit tot grote irritatie van Norm Lidell, de officier van justitie die er van overtuigd is dat de link te zoeken is bij The Snowman,

En of dit nog niet genoeg is, groeien Nina en Sam tijdens het onderzoek meer en meer naar elkaar. Sam weet dat hij zich moet concentreren op zijn werk, wat ook de veiligheid van Nina garanderen betekent. Sam heeft al eerder een turbulente relatie meegemaakt met een slachtoffer en hij weet wat de gevolgen kunnen zijn. Maar hij blijft vechten met zijn gevoelens. En ondertussen loopt een man vrij rond, die de link is tussen al de moorden en explosies.

Hoofdpersonen

Nina Cormier

Nina werkt als verpleegkundige op de spoedafdeling, waar ze haar verloofde Robert heeft ontmoet. Haar ouders zijn gescheiden en hebben ondertussen elk een andere partner, haar vader is zelfs al voor de vierde keer getrouwd. Ze werd altijd als het zwarte schaap beschouwd door haar moeder, aangezien haar zus Wendy een voorbeeldkind was en nog altijd is. Het enige wat Nina goed deed volgens haar moeder was haar verloven met Robert, maar ook daar kwam een einde aan.

Robert Bledsoe

Hij is de ideale schoonzoon in de ogen van Nina's moeder. Robert ziet er goed uit, heeft een prachtig huis aan de kust en verdient goed met zijn beroep als arts. Nina en hij hadden een relatie, die in zijn ogen niet zo perfect was. Zo had hij gehoopt dat Nina haar baan zou opgeven om thuis te zijn, wanneer hij terug kwam van zijn werk.

Sam Navarro

Hij was een echte politieagent die zich volledig gaf voor zijn werk en het als een echte competitie zag om beter te zijn dan de schurken en hen op die manier ook kon vatten. Dit zorgde er ook voor dat hij kil overkwam, omdat hij zich focuste op zijn zaak. Hij wil nu eenmaal zaken en privé gescheiden houden. Bij Nina valt hij echter af en toe uit zijn rol.

Norm Lidell

Hij is officier van Justitie en wil er voor zorgen dat The Snowman achter de tralies blijft zitten. Hij is er van overtuigd dat The Snowman achter de bomexplosies zit om zijn getuigen af te schrikken. Hij weet Dat The Snowman nog iets achter de hand houdt, maar Lidell weet echter niet wat het zou kunnen zijn.

The Snowman

Billy Binford zit vast in de gevangenis en wil daar koste wat kost uit. Wanneer zijn advocaat duidelijk maakt dat dit wordt tegengehouden door Norm Lidell, zint hem dat langs geen kanten. Maar dat is een klein probleem voor The Snowman en hij zal dit zelf wel oplossen.

Symbolen en motieven

Volharding

De bommenlegger ziet Sam als een waardig tegenstander. De eerste rechercheur die zich zo heeft vastgebeten in zijn zaak.

Twijfel

Zowel Nina als Sam twijfelen over de gevoelens van de andere. Ze willen niet gebruikt worden en plots weer alleen vallen. Maar langs de andere kant zitten ze met hun gevoelens voor elkaar, waardoor er een constant spel is van aantrekken en weer afstoten.

Omgaan met emoties

Nina krijgt de tijd niet om alle dingen die op haar zijn afgekomen te verwerken. Ze is het spilfiguur voor het ontrafelen van het raadsel en ze moet diep gaan om antwoorden te vinden. Dit terwijl ze ook nog met de schrik zit dat er iemand het op haar leven heeft gemunt en ze in een rollercoaster zit van gevoelens naar Sam toe.

Besef

Door zijn gevoelens voor Nina kijkt Sam terug op zijn leven en vooral wat hij door zijn job heeft opgegeven. Hij heeft nooit een eigen leven gehad dat hij kan delen met een vrouw en een gezin. Zou Nina hierin verandering kunnen brengen?

Titelverklaring en boekomslag

Stille getuige, verwijst naar Nina, die onbewust een schakel vormt tussen het wel of niet vinden van een man, die dood werd geacht. De boekomslag toont een bruid, die angstig achterom kijkt. Ook dit is een verwijzing naar Nina.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal bestaat uit veertien hoofdstukken en een epiloog. Het wordt verteld in derde persoon. Dit vanuit het standpunt van Nina, Sam, de dader en The Snowman.

Thema

Kan je werk en privé combineren? Of heeft dit toch gevolgen voor jouw werk of privéleven?

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden, in en rond Portland, Maine, USA.

Evaluatie

Het verhaal leest vlot en je wordt meegesleurd in de actie. Het is niet het meesterwerk van Tess Gerritsen. Je merkt dat het nog één van haar eerste boeken is, waardoor je niet wordt aangegrepen door de personages of alles wat rond hen gebeurt. Beschouw het eerder als een leuk tussendoortje, dat voor de nodige ontspanning zorgt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieBoekrecensie: Tess Gerritsen - De ChirurgDe boeken van Tess Gerritsen vinden gretig aftrek. Ook ik liet me verleiden door de flaptekst van The Surgeon (Nederland…
recensieRecensie De Zondares - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft hele spannende thrilllers, zo ook de bestseller 'De Zondares' welke uitgekomen is in 2003. Dit i…
recensieRecensie De Chirurg - Tess GerritsenTess Gerritsen schrijft superspannende thriller boeken, De Chirurg is het eerste deel uit de Jane Rizzoli/Maura Isles se…
Keeper - Sluitpost van het voetbalelftalKeeper - Sluitpost van het voetbalelftalDe keeper is de sluitpost van het voetbalelftal. Wanneer de andere 10 spelers niet in staat zijn om de tegenstander van…

Boekverslag: 'Anna' - Justus PfaueBoekverslag: 'Anna' - Justus PfaueJustus Pfaue (25 september 1942 - 8 maart 2014) was een Duitse schrijver en draaiboekenauteur. Justus heeft drie boeken…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Boekverslag: Karin Slaughter 'Stille zonde' (Georgia 5)Karin Slaughter (1971) is een Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers uit de Grant C…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Tess Gerritsen 'Stille getuige' 2013 (1ste druk) - ISBN: 978-90-347-9752-0
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Tess_Gerritsen - bezocht op 5/10/2015
Ibelle31 (139 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.