Boekverslag: 'Anna' - Justus Pfaue

Boekverslag: 'Anna' - Justus Pfaue Justus Pfaue (25 september 1942 - 8 maart 2014) was een Duitse schrijver en draaiboekenauteur. Justus heeft drie boeken over de personage Anna geschreven. Het eerste deel heet: 'Anna'. Anna's jonge leven verandert drastisch wanneer ze het slachtoffer wordt van een auto-ongeluk. Hoe zal Anna haar leven weer op de rails kunnen krijgen en hoe gaat zij om met de gevolgen van het auto-ongeluk? De dader is niet zomaar een onbekende van Anna, dit maakt het voorval nog tragischer. Revalideren is niet alleen een moeilijk lichamelijk proces, ook psychisch is het een ingewikkeld proces.

Feitelijke gegevens

Oorspronkelijk

 • Oorspronkelijke titel: Schritt fur Schritt ins neue Leben
 • Auteur: Justus Pfaue
 • Uitgave: Loewes Verlag, Bindlach, 1987
 • Originele taal: Duits
 • Genre: Roman

Vertaling

 • Titel: Anna
 • Auteur: Jan van Amerongen
 • Gelezen uitgave: Nederlandse uitgave 1988 door ECI, Vianen
 • Taal: Nederlands
 • Genre: Roman
 • ISBN: 90 5108 026 3

Samenvatting Anna

Als klein meisje loopt Anna Pelzer altijd te sloffen en haar wijze oma vertelt dat balletles de enige oplossing is hiervoor. Anna wordt een veelbelovende leerling van een kleine balletschool in München, tot haar leven ingrijpend verandert door een noodlot. Anna raakt betrokken bij een auto-ongeluk, het kost Anna bijna haar leven. Anna, dat vrolijke meisje, haar leven is totaal ingestort. Ze is zwaargewond, intens verdrietig en is opstandig naar familieleden. Anna is gedeeltelijk verlamd geraakt en verzet zich hevig tegen alle therapie. Ze wil niet meer verder leven, maar haar familieleden en met name Rainer lukt het om Anna haar vechtlust te doen terugvinden.

Rainer is een jongen die definitief verlamd is geraakt door een ski-ongeluk, ze hebben elkaar in het ziekenhuis leren kennen. Het wordt een zware en moeilijke weg, Anna moet stap voor opnieuw leren lopen. Het wordt een weg van vallen en opstaan, met tegenslagen en vooruitgang. Maar haar doorzettingsvermogen wordt beloond en Anna wil maar een ding, dat is ballerina worden. Anna begint met het nemen van balletlessen. Dit zal een moeilijke weg worden want ze begint weer van voor af aan. Maar het lijkt zijn vruchten af te gaan werpen. Wanneer een beroemde prima-ballerina Sonja Kralow ziet Anna dansen, herkent ze Anna's enorme talent. Kralow neemt Anna onder haar hoede en begint Anna te begeleiden, onder haar strenge toezicht wint Anna een beurs en mag gaan studeren in Parijs.

Helaas hangt er een prijskaartje aan deze kans, Anna's is verliefd geworden op de knappe danser Jakob en wil hem graag volgen naar Londen. Rainer heeft altijd een geheim voor Anna gehad, hij is verliefd op Anna. Rainer bekent zijn gevoelens aan Anna, dit brengt Anna in een moeilijk parket, voor wie zal ze kiezen? Kiest ze voor de liefde of voor de carrière? Gaat ze toch naar Parijs of toch naar Londen?

Informatie over de auteur Justus Pfaue

Het boek is geschreven door Justus Pfaue, zijn echte naam is Norbert Sellmann. Justus werd geboren op 25 september 1942 en is overleden op 8 maart 2014. Justus was een Duitse schrijver, naast het schrijven van boeken, schreef hij ook draaiboeken. Hij woonde in München en heeft Rechtswetenschappen en Forensische Psychologie gestudeerd. In 1965 is zijn eerste roman verschenen.

Titelverklaring

De titel verwijst direct naar het hoofdpersonage.

Personages

 • Anna Pelzer: het hoofdpersonage van het boek. Ze is een meisje wiens leven drastische verandert na een auto-ongeluk.
 • Philipp Pelzer: Anna's vijf jaar oudere broer.
 • Ute Pelzer: Anna's moeder, een kunstenares.
 • Stefan Pelzer: Anna's vader, een veertigjarige man die werkt als restaurateur.
 • Andreas: een vriend van Philipp.
 • Rainer: een verlamde jongen in een rolstoel, Anna en hij leren elkaar kennen in het ziekenhuis.
 • Jakob: de jonge knappe danser waar Anna verliefd op wordt.
 • Sonja Kralow: een beroemde Russische prima-ballerina. Ze ontdekt Anna's talent en gaat haar begeleiden.

Thema's

Het thema is dat het leven van Anna drastisch verandert in een seconde, hoe gaat een jonge meid hiermee om? En wat zijn de gevolgen van dit noodlot? De motieven zijn: vriendschap, liefdes, keuzes maken, familiebanden en verdriet.

Tijd en plaats

Het speelt zich af in het heden rond de jaren 1980 in Duitsland.

Perspectief

Het personele perspectief is een combinatie van het ik-perspectief en het alwetende perspectief. De verteller is niet zelf in het verhaal betrokken, het wordt verteld vanuit de derde persoon. Door het schrijven in de derde persoon kan een lezer zich makkelijk identificeren met het hoofdpersonage Anna en de andere personages, een lezer wordt het verhaal ingetrokken.

Mening

Het is een boek dat makkelijk leest doordat het een verhaallijn heeft waar de lezer zich makkelijk mee kan identificeren. Het gaat over een meisjesdroom om ballerina of danseres te worden, de liefde en tegenslagen, thema's waar jonge meiden in geïnteresseerd zijn. De verteller neemt je mee in het leven van Anna en hoe ze vecht voor haar leven. Wanneer Anna verliefd is, ben je echt blij voor haar. Wanneer ze moet kiezen voor de liefde of voor een carrière ben je echt benieuwd wat het wordt. Als lezer begin je je betrokken te voelen en mee te voelen met Anna. Een heftig thema is wie verantwoordelijk voor het auto-ongeluk is.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geschiedenis van SeeburgDe geschiedenis van SeeburgHoewel Wurlitzer het bekendste jukeboxmerk is, is Seeburg eerder begonnen met het produceren van jukeboxen en waren ze i…
Het Russisch ballet aan het begin van de twintigste eeuwHet klassiek ballet is niet weg te denken in de danswereld. Dat is als zo sinds de 17de eeuw. Vergeleken met onze modern…
Hendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefHendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefDe 4e vrouw van Hendrik de VIII was Anna van Kleef. Deze Duitse dochter van een hertog was zo lelijk dat Hendrik niet ee…
Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers met een…
Bronnen en referenties
 • Justus Pfaue, (1988) Anna. Vianen: ECI, ISBN: 90 5108 026 3
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.