Boekverslag: 'Anna Ballerina' - Justus Pfaue

Boekverslag: 'Anna Ballerina' - Justus Pfaue Justus Pfaue (25 september 1942 - 8 maart 2014) was een Duitse schrijver en draaiboekenauteur. Justus heeft drie boeken over het personage Anna geschreven. Het tweede deel heet: Anna Ballerina. We zijn een paar jaar verder en Anna is ondertussen een succesvolle balletdanseres. Anna is zo goed dat een contract op de loer ligt, maar heeft Anna wel alles over voor het dansen. Anna leert al snel dat het leven van een ballerina niet over rozen gaat, sommige gebeurtenissen kunnen zorgen voor twijfel of dansen het enige in het leven is.

Feitelijke gegevens

Oorspronkelijk

 • Oorspronkelijke titel: Anna Ballerina
 • Auteur: Justus Pfaue
 • Uitgave: Loewes Verlag, Bindlach, 1988
 • Originele taal: Duits
 • Genre: Roman

Vertaling

 • Titel: Anna Ballerina
 • Auteur: Jan van Amerongen
 • Gelezen uitgave: Nederlandse uitgave 1989 door ECI, Vianen
 • Taal: Nederlands
 • Genre: Roman
 • ISBN: 90 5108 044 1

Samenvatting Anna Ballerina

Anna is ondertussen al enige jaren balletdanseres en het auto-ongeluk ligt inmiddels ver achter haar. Kleine meisjes worden groot, ze is een achttien-jarige succesvolle balletdanseres en geniet hier met volle teugen van. Ze heeft bereikt wat ze tot nu toe wilde, maar nu wordt het menens, ze moet werk zien te krijgen. Al het harde werken wordt beloond, Anna krijgt een solo-contract aangeboden bij een klein theater. Maar er is een keerzijde aan dit contract. Het theater ligt in een stadje op enkele tientallen kilometers van haar ouderlijk huis, en dus zal Anna moeten verhuizen. Het is een moeilijke beslissing voor haar, ze zal niet alleen haar ouders gaan missen, maar ook haar gehandicapte vriend Rainer. Hij is altijd haar steun en toeverlaat geweest.

Anna besluit om toch voor haar droom te kiezen en blijkt al snel te wennen aan de nieuwe situatie. Ze heeft het naar haar zin in de balletgroep, ze heeft een jonge vaste partner, de knappe tweeëntwintig-jarige Amerikaan David. Anna en David vormen een harmonieus solistenpaar en David is op slag verliefd op Anna, maar Anna beantwoordt zijn liefde niet. Ze ziet David meer als een goede vriend, voor haar is Rainer de ware en ze blijft hem trouw. David heeft het moeilijk, hij ziet Anna heel veel en ze dansen samen en wordt elke keer geconfronteerd met zijn liefde voor haar.

Rainer bevindt zich ondertussen in een andere moeilijke situatie, hij is jaloers op David en krijgt steeds meer moeite met de erkenning die Anna ontvangt voor haar talent. Ze wordt steeds beroemder en krijgt hierdoor meer erkenning en meer aandacht. Zelf is Anna de Anna die ze altijd was, maar voor hem is het moeilijk om te zien hoe iedereen Anna bewondert. Dit zorgt voor frictie tussen de twee, hierdoor breekt een moeilijke tijd in hun relatie aan, helemaal wanneer Anna voor de volgende keuze in haar leven komt te staan. Ze wordt gevraagd vanuit New York door een beroemde dansleraar, George Mamoulian. Deze heeft daar een dansgezelschap, hij wil dat ze voor hem komt dansen. Niet iedereen krijgt de kans om in New York te dansen en er zijn maar weinig mensen die worden gevraagd om te komen dansen. Het zou een makkelijke keuze moeten zijn, maar dan... tijdens een voorstelling houdt Anna op met dansen, dit is het gevolg van een groot en onverwachts drama. Anna neemt direct een drastisch besluit: ze wil nooit meer dansen... Hoe loopt dit af, waarom wil ze niet meer dansen? Zal ze dan echt geen auditie doen voor George en deze kans voorbij laten gaan? Zullen haar vrienden haar kunnen overtuigen dat ze toch moet gaan auditeren?

Informatie over de auteur Justus Pfaue

Het boek is geschreven door Justus Pfaue, zijn echte naam is Norbert Sellmann. Justus werd geboren op 25 september 1942 en is overleden op 8 maart 2014. Justus was een Duitse schrijver, naast het schrijven van boeken, schreef hij ook draaiboeken. Hij woonde in München en heeft Rechtswetenschappen en Forensische Psychologie gestudeerd. In 1965 is zijn eerste roman verschenen.

Titelverklaring

De titel verwijst direct naar het hoofdpersonage, Anna is inmiddels 18 jaar oud en werkt als balletdanseres bij dansgezelschappen en theaters. Ballerina: omdat Anna een professionele balletdanseres is ten tijde van dit boek.

Personages

 • Anna Pelzer: het hoofdpersonage van het boek. Ze is een meisje wiens leven drastische veranderd is na een auto-ongeluk. Inmiddels is ze 18 jaar en werkt als balletdanseres. Ze is enorm getalenteerd en wordt uitgenodigd door gezelschappen om voor hun te komen dansen.
 • Philipp Pelzer: Anna's vijf jaar oudere broer.
 • Ute Pelzer: Anna's moeder, een kunstenares.
 • Stefan Pelzer: Anna's vader.
 • Rainer: een verlamde jongen in een rolstoel, Anna en hij leren elkaar kennen in het ziekenhuis. Het is de ware liefde voor Anna.
 • David: de jonge knappe Amerikaanse danser waar Anna een harmonieus solistenpaar mee vormt. Davis is op slag verliefd op Anna, maar helaas is dit niet wederzijds.
 • George Mamoulian: een beroemde dansleraar uit New York, hij wil graag dat Anna voor hem komt werken als balletdanseres.

Thema's

Het thema is het leven als ballerina en voor welke keuze een persoon komt te staan bij het nastreven van je droom. De motieven zijn: vriendschap, liefdes, keuzes maken, familiebanden, verdriet, onbeantwoorde liefde, jaloezie, beroemd worden, erkenning.

Tijd en plaats

Het speelt zich af in het heden rond de jaren 1988, in Duitsland. Het speelt zich af op verschillende locaties.

Perspectief

Het personele perspectief is een combinatie van het ik-perspectief en het alwetende perspectief. De verteller is niet zelf in het verhaal betrokken, het wordt verteld vanuit de derde persoon. Door het schrijven in de derde persoon kan een lezer zich makkelijk identificeren met het hoofdpersonage Anna en de andere personages, een lezer wordt het verhaal ingetrokken.

Mening

De schrijfstijl zorgt ervoor dat het een makkelijk begrijpbaar boek is, er worden niet al te moeilijke woorden gebruikt. Doordat het eerste boek vertelde over Anna's jeugd, ken je de hoofdpersoon al. Het eerste deel gaat over de weg naar het worden van een professionele balletdansers, dit deel houdt zich bezig met de gebeurtenissen wanneer ze werkt als balletdanseres. Het stelt interessante thema's aan de kaak, Rainer kan moeilijk omgaan met de erkenning die Anna krijgt. We zien dit in het dagelijks leven ook gebeuren bij bekende Nederlanders. Het zorgt ervoor dat je als lezer over onderwerpen gaat nadenken, of je neemt een standpunt in: je bent of voor Anna of voor Rainer.
© 2015 - 2024 Ballerina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag: 'Anna' - Justus PfaueBoekverslag: 'Anna' - Justus PfaueJustus Pfaue (25 september 1942 - 8 maart 2014) was een Duitse schrijver en draaiboekenauteur. Justus heeft drie boeken…
Boekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)recensieBoekrecensie: De ballerina (door Liesbet Slegers)Wat wil je later worden? Als een kind graag ballerina wil worden dan is het leuk om te weten wat hij of zij zou kunnen d…
De geschiedenis van SeeburgDe geschiedenis van SeeburgHoewel Wurlitzer het bekendste jukeboxmerk is, is Seeburg eerder begonnen met het produceren van jukeboxen en waren ze i…
Hendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefHendrik VIII en zijn 4e vrouw Anna van KleefDe 4e vrouw van Hendrik de VIII was Anna van Kleef. Deze Duitse dochter van een hertog was zo lelijk dat Hendrik niet ee…
Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Boekverslag: Tess Gerritsen 'Stille getuige'Tess Gerritsen (1953) is een Chinees-Amerikaanse thrillerschrijfster, die bekend is geworden door haar thrillers met een…
Bronnen en referenties
 • Justus Pfaue, (1989) Anna Ballerina. Vianen: ECI, ISBN: 90 5108 044 1
Ballerina (33 artikelen)
Laatste update: 27-11-2015
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.