Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering'

Boekverslag: Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering' 'Een lichte koude huivering' is het derde deel uit de Grant County-reeks van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Sara Linton en haar ex-man Jeffrey worden geconfronteerd met een zelfmoord, die de nodige vragen opwekt. Op het moment dat Sara het lijk onderzoekt wordt haar zus Tessa neergestoken en voor dood achtergelaten. Terwijl Sara moet bekomen van de emoties wordt twee dagen later weer een zelfmoord gepleegd, die verdacht veel op moord lijkt. Sara en Jeffrey bijten zich in de zaak, om de dader zo snel mogelijk te vinden.

Gegevens

 • Originele titel: A faint cold fear
 • Titel: Een lichte koude huivering
 • Auteur: Karin Slaughter
 • Reeks: Grant County (3)
 • Eerste druk: 2003
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2003
 • Vertaling: Paul Syrier
 • Aantal pagina's: 425
 • ISBN: 90-234-12540

Samenvatting

Wanneer Sara Linton en haar zus Tessa in de auto zitten wordt Sara opgeroepen om een lichaam te schouwen op de campus van het college. Genoodzaakt neemt ze haar zus mee. Wanneer de politie en Sara proberen uitzoeken wat er precies gebeurd is met de jongen, Andy Rosen, wiens ouders op het college werken, wordt Tessa op hetzelfde moment enkele meters verder aangevallen. Lena probeert de aanvaller te achtervolgen, maar hij slaagt er in om te ontsnappen en Lena heeft hem niet kunnen zien.

Sara die zich zorgen maakt over de toestand van haar zus, probeert toch verder uit te zoeken wat er precies is gebeurd met Andy, ook al is er een afscheidsbrief gevonden, ergens voelt ze dat er iets niet klopt. Samen met haar ex-man Jeffrey, die bij de plaatselijke politie werkt, gaat ze op onderzoek. Ze worden gedwongen om met Chuck en Lena, een ex-collega van Jeffrey, samen te werken, aangezien zij bij de beveiliging van de campus werken.

Wanneer Ellen Schaffer, het meisje dat het lijk van Andy heeft gevonden, ook dood wordt teruggevonden, is Sara overtuigd van haar onderbuikgevoel, ergens klopt er iets niet. In twee dagen tijd twee zelfmoorden is wel echt toevallig. Jeffrey vreest dat Lena er meer mee te maken heeft dan ze laat uitschijnen, vooral wanneer er vingerafdrukken van haar worden teruggevonden in het appartement van Andy.

De zaak wordt ingewikkelder wanneer zowel Scooter, een vriend van Ethan Greene, als Chuck dood worden aangetroffen. Lena is verdachte nummer één voor Jeffrey, terwijl Sara niet kan geloven dat ze tot zo iets in staat kan zijn. Toegegeven, Lena is op zich niet de meest sympathieke persoon, ze drinkt en trekt de verkeerde personen aan. En Ethan Green is zo'n jongen waar je best van weg blijft. Wanneer Jeffrey met Ethan wordt geconfronteerd weet hij onmiddellijk dat de jongen met een strafblad niet te vertrouwen is en volgt hij zowel Lena als Ethan nauwlettend op de voet. Zou één van hen de dader kunnen zijn?

Hoofdpersonen

Sara Linton

Ze werkt als kinderarts in het ziekenhuis, wat haar een enorme voldoening geeft aangezien ze zelf geen kinderen kan krijgen. Daarnaast heeft Sara ook nog een parttime job als lijkschouwer.

Tessa Linton

Ze is de hoogzwangere jongere zus van Sara en werkt bij hun vader in de loodgieterszaak.

Jeffrey Tolliver

Hij is de ex-man van Sara, nadat hij haar had bedrogen met een andere vrouw.

Lena Adams

Ze was rechercheur geweest tot zeven maanden geleden. Jeffrey is nog altijd kwaad om haar vertrek. Naast Jeffrey is ook Sara niet direct een fan van Lena, waardoor het niet evident wordt om samen te werken en op zoek te gaan wat het verband is tussen de verschillende moorden en de aanslag op Tessa.

Lena was haar tweelingzus Sibyl vorig jaar verloren en had zelf ook heel wat meegemaakt, waardoor ze niet snel iemand vertrouwt.

Brian Rosen

Hij is de vader van Andy en zorgde altijd voor zijn zoon. Brian heeft echter losse handjes als het op zijn vrouw Jill aankomt. Net als zijn vrouw werkt hij op de campus.

Jill Rosen

Ze is de psychiater van Lena en ook de moeder van Andy Rosen.

Andy Rosen

Hij was al een tijdje depressief en had al een zelfmoordpoging gedaan en het was algemeen geweten dat hij ook drugs gebruikte.

Ethan Green

Ondanks zijn kleine gestalte was de 23-jarige Ethan heel gespierd. En zo kan je ook zijn karakter bekijken, hij is heel attent en lief en langs de andere kant een echte pitbull. Hij heeft soms moeite om zichzelf te beheersen, ook naar Lena toe.

Chuck Gaines

Hij is het hoofd beveiliging van het college en de baas van Lena. Chuck is niet de meest aangename persoon om mee samen te werken.

Symbolen en motieven

Liefde

Hoewel Sara het toch nog moeilijk heeft met het bedrog van Jeffrey, voelt ze zich tot hem aangetrokken. Hij is haar steun en toeverlaat wanneer ze het nodig heeft. Ook omgekeerd is Jeffrey nog altijd dol op Sara.

Onmacht

Sara voelt zich hulpeloos wanneer ze haar zus zo ziet liggen. Ze weet niet wat te doen en vooral of haar zus het zal overleven.

Schuldgevoel

Zowel Sara als Jeffrey nemen de schuld op zich voor wat er gebeurd is met Tessa. Sara vindt ook geen steun bij haar vader, die nog altijd niet begrijpt waarom Tessa met haar was meegegaan.

Twijfel

De verschillende slachtoffers laten Sara en Jeffrey niet los, ze worden constant met tegenstrijdigheden geconfronteerd, waardoor ze beginnen te twijfelen en dit ook beginnen af te reageren op elkaar.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het verhaal dat in derde persoon is geschreven, bestaat uit zes delen en achttien hoofdstukken. De delen vormen een tijdsaanwijzing, doordat elk deel het verloop van een dag bestrijkt. Deel een, begint op zondag. Er worden verschillende verhaallijnen door elkaar verteld, zo heb je het verhaal van Sara, Jeffrey en Lena.

Thema

Ga nooit af op de eerste indruk, maar houd het wel in het achterhoofd.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het heden, in Grant County en Atlanta, VS.

Evaluatie

Karin Slaughter is bekend om de spanning die ze in haar verhalen steekt. In dit boek is het minder terug te vinden, ondanks het verrassende plot. De rode lijn van de relatie tussen Sara, Jeffrey en Lena loopt door de verschillende boeken en zorgen ervoor dat het beter is dat je ze in de juiste volgorde leest. Het zorgt ook voor een extra dimensie in de verhalen, aangezien de relaties tussen de drie niet te rooskleurig zijn.

Lees verder

© 2016 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Karin Slaughter: Grand County reeksKarin Slaughter is voor veel lezers waarschijnlijk geen onbekende meer. Haar ruwe en ietwat grafische thrillers houden a…
Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Boekverslag: Karin Slaughter 'Nachtschade' (Grant County 1)Nachtschade is het debuut van de thrillerschrijfster Karin Slaughter. Het is ook het eerste deel uit de Grant County-ree…

Boekverslag: James Patterson 'Wie het laatst lacht'Boekverslag: James Patterson 'Wie het laatst lacht'De thriller 'Wie het laatst lacht' van James Patterson is het vijfde deel van de Alex Cross-reeks. Geoffrey Shafer geeft…
Het boek 'Vallen' van Anne ProvoostHet boek 'Vallen' van Anne ProvoostIn 1994 verscheen 'Vallen' van de West-Vlaamse schrijfster Anne Provoost, tot 2016 haar grootste succes als schrijfster.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: bol.com
 • Karin Slaughter 'Een lichte koude huivering' (ISBN: 90-234-12540) gelezen op 8/01/2016
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 05-03-2016
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.