Boekverslag 'Dryocopus' van Owen Donkers

Boekverslag 'Dryocopus' van Owen Donkers De roman gaat over een jonge schrijver uit Nederland die met zijn vrouw Pauline verhuist naar Frankrijk, hij wil zich daar volledig wijden aan het schrijven. Eenmaal in Frankrijk komt hij erachter dat hij weinig te vertellen heeft. In plaats daarvan stort hij zich op zijn nieuwe passie, het bestuderen van vogels, en volgt hij Franse les. Zijn vrouw is voor haar werk vaak van huis en de relatie met zijn lerares Frans wordt steeds intiemer. Gelukkig krijgt hij een idee voor een essay waar hij met nieuwe energie aan werkt. Maar als hij op een dag het kind van zijn lerares meeneemt naar een fort in het bos lijkt een catastrofe onafwendbaar.

Inhoud boekverslag


Algemene informatie

 • Titel: Dryocopus
 • Auteur: Owen Donkers
 • Geboortedatum: 1977
 • Eerste druk: 2018
 • Uitgeverij: Thomas Rap
 • Omslagillustratie: Michiel Stolp
 • Aantal pagina's: 144
 • ISBN: 978 94 004 0505 9

Samenvatting Dryocopus

De schrijver op vogelpad

Het verhaal draait om de ik-persoon (zijn naam wordt in het boek niet genoemd) die aan het begin van het boek gewond in het bos ligt en zijn leven als een film herbeleeft.

De ik-persoon is een jonge schrijver die al twee boeken op zijn naam heeft staan en die zich in Frankrijk helemaal op het schrijven wil storten. Zijn derde boek wordt bijna uitgegeven, hij hoeft alleen nog wat correcties aan te brengen en dan is het klaar om te worden gedrukt. Alle tijd voor een nieuw boek, maar eenmaal in Frankrijk beseft hij dat hij weinig te vertellen heeft. In plaats daarvan koopt hij een vogelgids en trekt hij eropuit om vogels te gaan bekijken. Het wordt zijn nieuwe passie en eigenlijk is het ook een vlucht.

Pauline

De schrijver is getrouwd met Pauline die voor haar werk vanuit Metz moet forensen naar Saarbrücken. Kort voordat Pauline en de ik-persoon verhuisden naar Frankrijk waren ze een paar maand in Amerika geweest en was de schrijver Frans gaan leren. Ook ontwaakte daar zijn belangstelling voor vogels. Als hij 's morgens wakker wordt is zijn vrouw al weg en omdat ze heel veel werkt,
's avonds pas om acht uur thuiskomt en soms ook op zaterdag werkt, zien ze elkaar heel weinig. Voor het stel blijft dan de zondag over, maar Pauline heeft de zondagmiddag nodig om bij te slapen.

De vakanties in Frankrijk

Als kind kwam de schrijver ook altijd in Frankrijk, het gezin bezocht steeds dezelfde camping aan een rivier en vlak bij een ondoordringbaar bos waar hij vriendschap sloot met Michel. Op zekere dag kocht de ik-persoon in de vakantie een zwaard en baande hij zich een weg door het bos. Een gevaarlijke expeditie omdat er volgens zijn vriend Michel in het bos wilde zwijnen zaten die mensen aan konden vallen.

De Franse les

De schrijver gaat op Franse les, de Franse taal vindt hij lastig om te spreken, daar komt bij dat zijn sociale leven beperkt is. Hij volgt de lessen samen met een Amerikaanse vrouw, zij is een mede-reiziger van Pauline. Zijn wens is het om Frans te spreken met iemand die vloeiend Frans spreekt, dat laatste doet hij met zijn lerares als hij met haar meeloopt naar huis. Als zijn Amerikaanse mede-student stopt met het volgen van de lessen krijgt de ik-persoon privéles van Céleste, de lerares. Hij komt hiervoor bij haar thuis. Céleste woont samen met haar zoon Denis van zeven. De schrijver gaat met haar zoon op pad, neemt hem mee naar een speelgoedwinkel en maakt de afspraak om samen met Denis naar een fort in het bos te gaan. Celeste wil met hem vrijen maar hij kan het niet, Pauline is zijn haven, het middelpunt van zijn bestaan, voor hem tellen andere vrouwen niet.

Afscheid

Als in dat jaar Michael Jackson doodgaat krijgt de schrijver opeens een idee voor een nieuw boek, een muzikale monografie. Een essay in plaats van een roman. Hij werkt aan zijn essay en gaat op een dag met Denis naar het fort. Dan voltrekt zich een ramp, de ik-persoon wordt aangevallen door wilde zwijnen, beesten waar Michel hem destijds voor had gewaarschuwd. Hij raakt gewond aan zijn been en in zijn rug. De schrijver stuurt Denis erop uit om hulp te zoeken, ondertussen verslechtert zijn gezondheidstoestand, verliest hij steeds meer bloed en worden zijn gedachten onsamenhangend. Een catastrofe lijkt onafwendbaar maar wordt niet ingevuld, het slot van het boek is dan ook een open einde.

Personen

Het boek wordt verteld vanuit de ik-persoon. We zien alle personages door zijn ogen. Die andere personen zijn Pauline, de lerares Frans met haar zoontje en een bijrol voor de Amerikaanse vrouw met wie de schrijver in eerste instantie naar Franse les gaat.

Symbolen en motieven

In het boek spelen vogels een hoofdrol, het is de grote passie van de schrijver, een passie die hem fataal wordt. Het is "allemaal hun schuld, hun schuld dat hij hier ligt", denkt de schrijver als hij zwaargewond in het bos ligt. In zijn chaotische gedachten meent hij een zwarte specht te zien, die vogel staat symbool voor de catastrofe, de naderende dood die zich lijkt te gaan voltrekken.

In de roman staat de liefde centraal, de liefde die de schrijver voelt voor zijn vrouw Pauline, zij is zijn haven, zijn alles, andere vrouwen tellen niet voor hem. En natuurlijk ook de passie, de liefde voor vogels.

Zwarte specht / Bron: Xulescu g, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Zwarte specht / Bron: Xulescu g, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Titelverklaring Dryocopus

In de roman draait alles om vogels, een dryocopus is een zwarte specht die in het verhaal een belangrijke rol speelt. De schrijver is dol op spechten, hij vindt ze de leukste en interessantste vogels.

Thema

De balans opmaken van je leven, dat is wat de schrijver doet als hij zwaargewond in het bos ligt en zijn leven overdenkt. Tegelijkertijd is het ook een afscheid van het leven dat hij heeft geleid.

Plaats, tijd en perspectief

Het verhaal wordt door de ik-persoon verteld, de hoofdpersoon van het verhaal. Er is geen chronologische volgorde. Zijn gedachten springen van de hak op de tak en gaan van het heden in Metz naar de doorgebrachte vakanties als kind in Frankrijk.

Evaluatie

Een mooi boek, misschien ook wel een novelle. Donkers observeert en gebruikt korte zinnen die het geheel levendig maken. Je beleeft het leven van de ik-persoon door zijn gedachten. De schrijver in de roman leidt geen indrukwekkend of inspirerend leven, maar door de manier van beschrijven door Owen Donkers krijgen de gebeurtenissen en personen in het boek kleur.

Reacties collega-schrijvers
Jan Siebelink - "Een juweeltje van verfijnde schrijfkunst. Een bijzonder boek, dat geen moment verveelt."
Peter Buwalda - "Donkers kan verdomd goed schrijven."

Over Owen Donkers

Owen Donkers is geboren in Nieuwegein in 1977. Hij heeft gestudeerd in Groningen en woonde een tijdlang in Frankrijk en de Verenigde Staten, anno 2020 woont hij in Bennekom. In 2009 kwam zijn debuutroman Julien uit, vervolgens schreef hij Calippo cola in 2011 en IJsbrood in 2013. Donkers is van beroep full-time schrijver.

Owen Donkers rijdt geen auto en hij heeft geen televisie of mobiel. Tijdens het hardlopen doet hij inspiratie op voor het schrijven. Mede-schrijvers waar hij bewondering voor koestert zijn Jeroen Brouwers, Louis Paul Boon en Simon Vestdijk. Een boek leest hij altijd twee keer om de eenvoudige reden dat het boek dan beter tot hem doordringt.
© 2018 - 2024 Molleke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag 'IJsbrood' van Owen DonkersBoekverslag 'IJsbrood' van Owen DonkersIJsbrood gaat over een gewoon gezin bestaande uit een vader, moeder en twee kinderen. Op een dag is de moeder verdwenen,…
Boekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersBoekverslag 'Calippo cola' van Owen DonkersCalippo cola is het verhaal van een schooljongen die bij een champignonfabriek gaat werken om zijn honkbaluitrusting te…
Boekverslag "Julien" van Owen DonkersBoekverslag "Julien" van Owen DonkersJulien Korver gaat naar Amerika samen met zijn vrouw Simone. Zij wil er promoveren, hij wil er een bijbaantje nemen om i…
De roffelende grote bonte spechtDe roffelende grote bonte spechtDe grote bonte specht is een vogel die tot de orde van de spechten behoort. De pluimen hebben een overwegend zwarte en w…

Boekverslag "Concept M" van Aafke RomeijnBoekverslag "Concept M" van Aafke RomeijnConcept M van Aafke Romeijn gaat over een jonge vrouw met kleurloosheid, een ziekte waartegen nog geen geneesmiddel is o…
Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon'Boekverslag: Linda Van Rijn 'Winterzon'Winterzon is een thriller van de Nederlandse thrillerschrijfster Linda Van Rijn, waarin het hoofdpersonage op vakantie i…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: boekomslag uitgeverij Thomas Rap
 • Boek Dryocopus
 • https://www.parmando.com/watch/owen-donkers-dryocopus/
 • https://www.tzum.info/2013/09/interview-owen-donkers-auteur-van-ijsbrood-het-liefst-tussen-jeroen-brouwers-en-louis-paul-boon/
 • Afbeelding bron 1: Xulescu g, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Molleke (292 artikelen)
Laatste update: 07-10-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.