De eetclub door Saskia Noort

De eetclub door Saskia Noort Saskia Noort heeft al een aantal literaire thrillers geschreven, waaronder De eetclub. Het boek werd genomineerd voor de Gouden Strop en het boek gaat verfilmd worden.

Samenvatting

Karen wordt opgebeld met de mededeling dat het huis van een van haar vrienden in brand staat. Iedereen wordt uit het huis gehaald, behalve Evert. Hij heeft zelfmoord gepleegt door zijn huis in brand te steken. Karen maakt onderdeel uit van een eetclub die bestaat uit vijf gezinnen. Het gaat om Karen, Angela, Patricia, Hanneke en Babette en hun echtgenoten. Hanneke gaat op de dag van de begrafenis van Evert uit haar dak en daarna verdwijnt ze naar Amsterdam. Op de dag dat ze haar man belt om te vertellen dat ze die dag naar huis gaat, wordt ze dood aangetroffen. Ze zou van een balkon zijn gesprongen. Karen gelooft niet dat het zelfmoord was en dit vertelt ze aan Dorien Jager. Karen weet namelijk dat Hanneke een verhouding had met Evert, die hij de week ervoor had verbroken. Kort daarna heeft ze een hevige vrijpartij in haar eigen schuur met Simon, de man van Patricia.

Als Karens vriendinnen van de eetclub horen over haar gesprek met Dorien verbreken zij het contact met haar. Babette blijft echter aan haar kant staan en ze trekt ook bij Karen en Michel in, omdat haar eigen huis afgefikt was. Bij de ontmoeting met Simon wilt Karen eigenlijk geen contact meer, maar dan vindt ze een e-mail tussen Hanneke en Evert, dat Evert eigenlijk helemaal niet het idee had om zelfmoord te plegen. Karen gaat hiermee naar Dorien, die haar zegt dat ze het contact met Simon nog even in stand moet houden om er meer over te weten te komen. Dat doet ze. Ook vertelt Dorien dat Simon een oplichter is, waar ook Doriens vader slachtoffer van is geworden.

Om er meer over te weten te komen gaat Karen naar het huis van Ivo, om de mails van Hanneke te bekijken. Ze komt erachter dat ze contact had met ene Mo en ook het mobiele nummer stond erbij. Ze komt er op die manier achter dat Hanneke op een forum zat op internet, waar ze sprak over haar relatie met Evert en hoe het eigenlijk niet kon. Ook de mensen van het forum hadden niet het idee dat Hanneke zelfmoordneigingen had.

Om erachter te komen waarom Babette zo snel weg moest uit het huis van Angela, gaat Karen bij haar langs. Ze komt er zo achter dat Babette haar man het bed in had gelokt en dat Angela haar daarom niet meer vertrouwde. Nu is Karen bang dat ze hetzelfde probeert met Michel. Als Karen die nacht niet kan slapen gaat ze naar beneden om wat warme melk te drinken. Ze hoort iets in de tuin dus ze pakt een mes. Het blijkt Babette te zijn die om vijf uur ’s nachts pas weer binnenkwam.

Diezelfde dag heeft Karen een afspraak met Simon. Als Simon haar vertelt over zijn werk wordt er op de deur geklopt. In de deuropening staat Babette en ze geeft Karen een stroomstoot. Babette is boos dat Simon nu met Karen gaat, terwijl zij dat eigenlijk hoort te zijn. Karen is net op tijd bij bewustzijn om Babette voor haar hoofd te slaan met een koffertje. Kort daarna staat Dorien in de deuropening met de mensen van de politie. De dubbele moordzaak is dus opgelost er is echter nog een probleem. Karen moet Michel vertellen over haar affaire met Simon. Dit doet ze en pas na enkele maanden begint hun relatie weer ergens op te lijken.

Schrijfstijl

Er is in het boek spraken van een personaal perspectief. Het verhaal wordt bekeken vanuit Karen. Het boek is zo geschreven dat je pas aan het einde van het verhaal echt zeker weet wie het heeft gedaan, wat de lezer ertoe dringt om het boek ook echt uit te lezen. Het boek is vlot geschreven en niet heel moeilijk om te lezen. Je moet er wel rekening mee houden dat sommige hoofdstukken een flashback zijn, maar als je dat doorhebt is het een gemakkelijk boek.

Ruimte

Het verhaal speelt zich af in een dorpje in de buurt van Amsterdam. Het speelt zich voornamelijk af in de huizen van de personages en een klein gedeelte in het ziekenhuis waar Hanneke ligt. Het verhaal duurt een paar maanden, maar er zijn ook nog terugblikken in het verhaal. De terugblikken duren een heel hoofdstuk waardoor het wel overzichtelijk blijft.

Beoordeling

Ik heb het boek met veel enthousiasme gelezen. Het gaat over een club vrienden die overal kunnen wonen en heel hecht zijn met elkaar, maar later blijkt dat ze toch niet zo hecht zijn als het lijkt. Dit vind ik best realistisch en dat is ook leuk om te lezen.
Het is erg knap van Saskia Noort dat ze pas in de laatste twee hoofdstukjes heeft geschreven wie de dader dan werkelijk is. Je weet al heel lang dat iemand het heeft gedaan, maar wie het is weet je niet. Ik heb dan ook iedereen in het boek wel verdacht en uiteindelijk vond ik het nog redelijk onverwacht.

Ik zou het boek zeker aanraden aan mensen die houden van een literaire thriller. Het is goed geschreven en je wilt het ook echt uitlezen.
© 2009 - 2024 Mellie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De verbouwing - Saskia NoortrecensieDe verbouwing - Saskia NoortDe verbouwing gaat over een succesvol plastisch chirurg die een privékliniek opent. Ze is in elk opzicht geslaagd: ze is…
Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar…
Terug naar de kust: de film!Terug naar de kust, een populaire thriller van de schrijfster Saskia Noort, is als film geproduceerd. In dit artikel lee…
Huidpijn - Saskia NoortrecensieHuidpijn - Saskia Noort‘Huidpijn’ (2016), is een van de boeken van de succesvolle thrillerschrijfster Saskia Noort. Het gaat over Anne; de popu…

Boekbespreking: Alles te verliezen van Esther VerhoefBoekbespreking: Alles te verliezen van Esther VerhoefIn dit boekverslag behandel ik de thriller Alles te verliezen van Esther Verhoef. Het verslag begint met een uitgebreide…
Boekverslag TwilightBoekverslag TwilightTwilight is het eerste boek in een uiteindelijke serie van vijf delen. De boeken zijn geschreven door Stephenie Meyer. D…
Bronnen en referenties
  • www.saskianoort.nl
Mellie (68 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.