Boekbespreking: Alles te verliezen van Esther Verhoef

Boekbespreking: Alles te verliezen van Esther Verhoef In dit boekverslag behandel ik de thriller Alles te verliezen van Esther Verhoef. Het verslag begint met een uitgebreide samenvatting. Let op in deze samenvatting wordt het hele verhaal samengevat inclusief het einde. Dus heb je het boek nog niet gelezen, doe dat dan eerst. Het is een echte aanrader.

Samenvatting

De 32-jarige Claire van Santfoort is gelukkig getrouwd met Harald. Hij heeft het makelaarskantoor Ravelijn van zijn vader overgenomen. Hij handelt in dure historische panden. Claire is er niet van op de hoogte dat de financiële situatie van het bedrijf nijpend begint te worden. Ze wonen achteraf in een luxe gerestaureerde woonboerderij op een plek die ´t Eiland wordt genoemd. Het kantoor van Ravelijn ligt in het naburige vestingstadje.

Wanneer Claire op een middag het kantoor binnenkomt, omdat Harald haar gevraagd heeft of ze even iets na kon komen brengen, krijgt ze de schrik van haar leven. Ineens staat de criminele Chris daar. Hij maakte een onderdeel uit van haar leven in het verleden, dat ze liever verborgen houdt. Een paar dagen later staat Chris ook ineens bij de school waar ze haar dochtertjes Fleur en Charlotte iedere dag naar toebrengt. Dan ineens staat Chris bij de paardenstal achter haar huis als ze daar bezig is. Hij vertelt haar dat Marius haar wil spreken. Dit ziet ze in eerste instantie niet zitten. Maar uit angst koopt ze een nieuw mobieltje en belt de man toch op. Marius wil haar zien en zegt dat ze naar zijn jacht in de haven van het vestingstadje moet komen. Ze gaat er naar toe, maar ze weet niet welke jacht ze moet hebben. Wanneer ze terug in haar Freelander-jeep zit, springt Marius ineens op de achterbank.

We komen als lezer steeds meer over het verleden van Clair te weten. Haar vader was vrachtwagenchauffeur en was nooit thuis. Hij maakte ontzettend veel schulden. Hij overleed, toen zij achttien was. Haar moeder bleef met alle schulden van haar echtgenoot achter. Claire komt via een vriendin terecht bij de luxe seksclub Luxuria. Op die manier kan ze goed geld verdienen. Ze kon het niet meer aanzien dat er steeds maar deurwaarders aan de deur van haar moeder stonden. In de periode dat ze in deze seksclub werkt, ontmoet ze Marius. Hij is een echte macho met veel uitstraling. Hij komt gevaarlijk, maar tegelijkertijd ook enorm aantrekkelijk over. Ze krijgen een relatie, waarbij vooral de seks uitmuntend is. Claire voelt aan dat hij met foute zaakjes bezig is, maar krijgt nooit inzicht in wat er aan de hand is. Ze heeft ook niet de behoefte om dat te weten. Ze voelt zich vooral aangetrokken tot zijn lichaam en zijn geld. Tien jaar geleden eindigde de relatie abrupt. Marius kwam haar op een avond thuis opzoeken, liet tassen met geld achter en nam vluchtig afscheid. Sindsdien had ze hem nooit meer gezien. Chris, een vriend van Marius, kwam haar vertellen dat Marius in een Noorse gevangenis terecht was gekomen en daar de komende 10 jaar van zijn leven zou moeten slijten.

Marius is na al die jaren weer op vrije voeten en zoekt zijn oude liefde op. Het lijkt erop alsof hij graag verder wil met haar. Maar Claire heeft alweer sinds acht jaar haar oude leventje achter zich gelaten en is Harald tegengekomen. Harald bleek voor haar de ideale man te zijn. Ze hebben een gezinnetje gesticht en leiden een gelukkig leven. Dit kan ze niet zomaar opgeven. Harald is heel goed voor haar en is bezig om de vergunningen er door te krijgen om een huisje achter de boerderij te bouwen voor haar moeder, die zich niet veilig meer voelt in haar flatje in de grote stad. Maar Marius geeft niet zomaar op. Zo dwingt hij Claire op een avond om naar de jachthaven te komen. Claire weet men een smoes het huis te verlaten en gaat Marius opzoeken. In de jacht ontstaat een worsteling tussen Claire en Marius, waarbij Marius met zijn hoofd tegen het aanrecht valt en blijft liggen. Claire vlucht weg en in de dagen die volgen wordt ze steeds ongeruster. Ze zal Marius toch niet gedood hebben?

Een week later wordt ze diep in de nacht opgeschrikt door luid gehinnik van haar paard. Er is duidelijk iets mis. Ze sluipt alleen de tuin in en gaat naar de stallen. Daar wordt ze overmeesterd door Marius. Claire´s gevoelens voor Marius blijken niet te zijn verdwenen. Marius wil dat ze nog een keer naar haar jacht komt, zodat ze echt afscheid van elkaar kunnen nemen. Marius weet net zoals vroeger weer zoveel macht over Claire uit te oefenen dat ze er op in gaat. Ze hoopt dat ze alles hiermee kan afsluiten en dat hij daarna haar en haar gezin met rust zal laten. Ze wil deze samenkomst benaderen alsof het gewoon een anonieme klant is. Het was haar in het verleden als hoer ook al zo vaak gelukt om haar gevoelens aan de kant te zetten wanneer ze seks had met klanten, dat moest nu ook wel weer lukken. Maar dit keer was het toch anders. Marius en Claire beleven samen weer geweldige seks. Claire laat het zelfs weer zover komen dat ze anale seks heeft met Marius. Dat was altijd alleen speciaal voor Marius weggelegd. Niemand anders had ooit zo dicht bij haar mogen zijn. Marius vraagt haar naar het geld dat hij destijds bij haar achter had gelaten, zo´n half miljoen gulden. Claire vertelt dat Chris dat meegenomen heeft. Niet veel later leest Claire een bericht in de krant staan, waarin vermeld wordt dat Chris K. vermoord is. Een afrekening in het crimineel circuit.

De zaken van Harald lopen helemaal niet goed. Hij raakt in een dipje. Dan staat plotseling ook nog eens Marius voor zijn neus, die een boekje opendoet over het verleden van zijn vrouw. Harald wist van niks en is zeer geschokt. Dit is iets wat in zijn kringen compleet omgehoord is. En dat nu juist zijn vrouw een hoer is geweest, is moeilijk te verkroppen. Marius wil dat Harald hem tweehonderdduizend euro geeft, anders kunnen er nare dingen gebeuren. Harald verteld dat hij dat geld niet heeft en Marius komt erachter dat hij veel schulden heeft. Marius wijst Harald erop dat hij vast wel een goede levensverzekering voor zijn vrouw heeft afgesloten. Harald die al niet goed in zijn vel zat en al eerder in zijn leven last heeft gehad van depressies is ten einde raad. Hij gaat die avond niet naar huis, maar gaat naar Amsterdam waar hij zich bezat en door de hoerenwijk gaat lopen. Claire weet niet wat er aan de hand is. Het is niet normaal dat Harald niet thuiskomt. Hij heeft wel gebeld om het te melden, maar daarna is hij niet meer bereikbaar. Zijn mobiele telefoon is uitgeschakeld.

Als Harald eindelijk thuiskomt, praat hij niet of nauwelijks. Claire wil weten wat er aan de hand is maar er komt niets uit. Ze krijgen ook weinig kans om ergens over te praten want één van de dochtertjes is jarig. De moeder van Claire is in huis en blijft logeren. Claire wil hoe dan ook erachter komen wat er mis is. Ze merkte op dat Harald schrok toen hij in zijn studeerkamer op zijn laptop aan het werk was en zij binnenkwam. De volgende ochtend gaat ze op onderzoek uit als Harald nog ligt te slapen. Op de laptop komt ze een documentje tegen met daarin haar eigen overlijdensadvertentie. Woedend confronteert ze Harald hiermee. Dan komt er naar boven wat Harald dwars zit en dat Marius tweehonderdduizend euro wil.

Claire heeft het geld dat Marius op die avond voordat hij in de gevangenis belandde in een kluis in de bank bewaard. Ook ligt er een pistool. Ze neemt het pistool en de sporttas, waar het geld in heeft gezeten, mee. Ze belt Marius en neemt hem mee naar plek waar haar vader vroeger viste. Op die plek heeft ze van tevoren de lege tas verstopt. Ze wijst Marius op de tas. Wanneer hij erachter komt dat de tas leeg is, knalt ze hem neer. Het was Marius al die tijd niet om haar te doen geweest, maar gewoon puur om het geld. Ze rijdt daarna terug naar de bank waar ze de spullen weer opbergt in de kluis. Claire had het geld hier bewaard voor het geval het ooit nodig mocht zijn. Ze wilde niet in dezelfde positie terechtkomen als haar moeder die achter was gebleven met de enorme schulden van haar echtgenoot. Daarna gaat ze terug naar huis. Claire en Harald hebben nog veel om uit te praten en om aan te werken. Maar ze gelooft voor de volle honderd procent in haar huwelijk en dat het allemaal goed zal komen met haar gezin.

De auteur

Ester Verhoef
Eerder werken van deze auteur zijn onder andere:
  • Rendez-vous
  • Close-up

Genre

Literaire Thriller

Verhaalopbouw

Het boek begint met een motto, een stukje songtekst. Daarna volgt een overlijdensadvertentie van Claire van Santfoort. Als volgt gaat het verhaal van start. Er zijn twee verhaallijnen die allebei een eigen hoofdstukindeling hebben. De ene verhaallijn wordt verteld vanuit het perspectief van Claire, de andere vanuit het perspectief van Harald. De hoofdstukken vanuit het perspectief van Harald beginnen soms met stukjes die uit een bouwencyclopedie komen. De begrippen hebben op symbolische wijze betrekking op wat er zich afspeelt in het verhaal. Zo wordt in het laatste hoofdstuk de term schietlood toegelicht, wat in verband staat met het feit dat Claire Marius neerschiet.

Karakterbeschrijving en karakterontwikkeling

Claire

Op het eerste gezicht lijkt Claire een jonge vrouw die haar leven helemaal onder controle heeft. Een goed huwelijk, twee leuke dochters en een prachtig huis. Ze lijkt het ideaalbeeld te zijn voor veel vrouwen. Maar dan kom je erachter dat ze een verleden heeft, dat ze liever verborgen wil houden. Ze is hoer geweest en heeft dit duidelijk met een reden gedaan. De aantrekkingskracht die Marius op haar had, zorgde ervoor dat ze haar leven niet meer zeker was. Ze had een zwak voor die man en voelde zich vooral seksueel tot hem aangetrokken. Maar uiteindelijk weet ze waar ze voor wil leven en dat is voor haar gezin. Dat is de plek waar ze echt hoort. En daar vecht ze dan ook voor.

Harald

Harald lijkt voor de buitenwereld een charismatische geslaagde makelaar. Maar hij is van binnen niet zo zelfverzekerd als dat hij er uitziet. Hij heeft regelmatig het gevoel dat hij faalt, vooral tegenover zijn reeds overleden vader en grootvader die het makelaarskantoor groot hebben gemaakt. Ravelijn heeft een hoge reputatie en Harald beschouwd het als zijn taak om koste wat kost die reputatie hoog te houden. Maar hij is bang dat hij daartoe niet instaat is. Het feit dat hij er zelfs niet in geslaagd is om een universitaire studie af te maken, blijft hem nog steeds achtervolgen. Zijn gevoel van falen, wordt alleen nog maar meer bevestigd wanneer het steeds verder bergafwaarts gaat met zijn bedrijf.

Door de confrontatie met Marius komen Harald en Claire erachter dat ze allebei belangrijke dingen voor elkaar verborgen hebben gehouden. Harald verborg de financiële problemen en Claire heeft haar verleden als hoer verborgen gehouden. Hun relatie die een sterk fundament leek te hebben, zal weer opnieuw zijn kracht moeten vinden.

Vertelsituatie en perspectief

Zowel de verhaallijn van Claire als van Harald hebben een ik-verteller. Uiteindelijk komen de verhaallijnen samen, waarna de verhaallijn van Claire alleen verder gaat en tot het einde van het verhaal leidt.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het heden, met verschillende terugblikken van Claire en Harald naar het verleden.

Thematiek

Je kunt niet aan je verleden ontkomen.

Titelverklaring

Claire heeft, nadat Marius ineens opnieuw in haar leven verschijnt, alles te verliezen. Ze vreest voor haar man, haar kinderen, haar huis en zelfs haar leven.

Motto

Het motto bestaat uit regels uit de songtekst van het liedje Supergirl van de band Reamonn. Hiermee wordt verwezen naar Claire die zich opstelt als een supergirl. Ze is zowel een goede echtgenoot als moeder en ze was in het verleden ook nog eens een super(call)girl.
© 2009 - 2024 Faffie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag 'Erken mij', Esther VerhoefBoekverslag 'Erken mij', Esther VerhoefEsher Verhoef (meisjesnaam Verhallen) werd geboren op 27 september 1968. Ze groeide op in Den Bosch en in het nabijgeleg…
Tennis - Esther VergeerTennis - Esther VergeerEsther Vergeer is ongetwijfeld de beste Nederlandse rolstoeltennisster ooit. Al vanaf 1998 staat zij eerste op de wereld…
Filmrecensie OrphanrecensieFilmrecensie OrphanKinderen doen het altijd goed in enge films, zo ook in Orphan waar een jong meisje geadopteerd wordt en langzaam maar ze…
Hoe overleef ik de brugklasAls je naar de brugklas gaat, wordt alles anders. Van de oudste van de school word je de jongste. Ineens heb je meer dan…

Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna'Boekverslag: Philipp Vandenberg 'Het geheim van de Madonna'Philipp Vandenberg (1941) is een Duitse auteur. Hij is gekend als auteur van historische romans zoals 'Het Sixtijnse geh…
De eetclub door Saskia NoortDe eetclub door Saskia NoortSaskia Noort heeft al een aantal literaire thrillers geschreven, waaronder De eetclub. Het boek werd genomineerd voor de…
Faffie (113 artikelen)
Gepubliceerd: 17-04-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.