Boekverslag 'Erken mij', Esther Verhoef
Esher Verhoef (meisjesnaam Verhallen) werd geboren op 27 september 1968. Ze groeide op in Den Bosch en in het nabijgelegen plaatsje Rosmalen. Voordat Esther begon met boeken schrijven, was ze een dierenfotografe en runde ze een beeldbank met als voornaamste klanten dierenrechtenorganisaties, reclamebureaus en uitgevers. Haar eerste publicaties verschenen in 1989; dit waren columns in het tijdschrift 'Flair'. Vervolgens schreef ze tussen 1995 en 2005 vijftig boeken over huisdieren, waarvan er wereldwijd zo'n 50 miljoen over de toonbank gingen. Waar ze pas echt mee bekend werd, waren haar thrillers. Hiermee debuteerde ze in 2003 met het boek 'Onrust'. Het werd genomineerd voor de 'Gouden Strop' en niet veel later vertaald in het Duits.
Algemene informatie
- Eerste publicatie: 2009
- Aantal bladzijden:91
- ISBN: 9789059650886
- Genre: literaire thriller
Hoofdpersonen
Daphne is een onzekere, teruggetrokken vrouw. Ze is in het verleden verkracht door haar neef en kreeg bovendien in haar jeugd weinig aandacht van haar ouders. Dit maakt haar tot een vrouw die min of meer geleefd wordt door trauma's. Hierdoor is ze ook nog erg gevoelig.
Etienne is Daphnes psycholoog. Het is een man, van wie in alles wat hij doet heel duidelijk naar voren komt dat hij psycholoog van beroep is. Zo heeft hij een sterke neiging om alles van een positieve kant te benaderen en is hij erg gefocust op het genieten van het leven. Later in het boek komt naar voren dat hij eigenlijk een heel narcistisch persoon is, op het moment dat hij Daphne vertelt dat het hele weekend en alles wat ze seksueel samen beleefd hebben, in zijn optiek een "afsluiting van de behandeling" was.
Thema- en titelverklaring
Het thema van dit boek is 'miskenning'. Het keert in het boek zeer regelmatig terug, met name in de terugblikken die Daphne heeft op haar jeugd. Hierin wordt duidelijk dat Daphnes ouders nooit aandacht voor haar gehad hebben, maar altijd voor haar zwaar gehandicapte zusje, Claudia. Ook bij Etienne voelt ze zich niet erkend, doordat hij alleen maar aandacht voor zichzelf heeft.
De titel, 'erken mij', is eigenlijk een soort wanhoopskreet en tevens het tegenovergestelde van het thema. Daphne voelt zich eigenlijk al haar hele leven weggecijferd, wat zowel in thema als titel terugkomt.
Motief
In dit boek is een belangrijk motief 'traumatische gebeurtenissen hebben veel invloed op een mens.' Omdat er in dit boek veel nadruk wordt gelegd op het karakter en het leven van Daphne, wordt naarmate je verder leest steeds duidelijker dat haar moeilijke jeugd een grote invloed heeft op haar karakter (o.a. het perfectionisme wat ze ontwikkelde, één van de oorzaken van haar burn-out) en de beslissingen die ze maakt.
Tijd en plaats waarin het verhaal zich afspeelt
Tijd
In het boek wordt niet heel duidelijk in welke tijd het boek exact speelt. Wel geeft het moderne taalgebruik een duidelijke aanwijzing dat het boek zich afspeelt in het heden. Andere aanwijzingen als mobieltjes en computers ontbreken.
Plaats
Het verhaal speelt zich af in de stad Parijs, in een hotelkamer in Parijs, op een Spaanse camping en in Etiennes behandelkamer.
De behandelkamer van Etienne is eigenlijk de enige plaats die belangrijk is voor het verhaal. Deze speelt namelijk een grote rol in het ontstaan van de relatie met Etienne en bovendien wordt Daphne gedeeltelijk een ander mens door de sessies in deze kamer.
Samenvatting
'Erken mij' is een psychologische thriller, waarin Daphne de Jong centraal staat. Als gevolg van een burn-out komt ze terecht bij een psycholoog, Etienne Seegers. Na een aantal sessies met hem, komt ze erachter dat ze eigenlijk meer voor hem voelt. Wanneer ze in zijn optiek "uitbehandeld" is, wil ze eigenlijk geen afscheid nemen. Als ze dit aan hem vertelt, neemt hij haar een weekendje mee naar Parijs. Dit wekt bij Daphne de indruk dat haar gevoelens wederzijds zijn.
In dit weekendje naar Parijs, komt Daphne er al gauw achter dat Etienne geheimen met zich meedraagt: wanneer ze op een terrasje zitten, komt er een man op hem af, die zich voorstelt als Tom de Waard. Zonder dat hij letterlijk zegt wat er aan de hand is, wordt wel duidelijk dat Etienne een verleden met hem heeft en dat Tom hem absoluut niet mag. Nadat Daphne uit angst naar de wc is gevlucht en weer terugkomt, ontvluchten ze samen het restaurant. Etienne laat weinig los over wat er tussen hem en deze onbekende man heeft plaatsgevonden.
Naarmate het boek vordert, wordt duidelijk dat Etienne iets heel anders in Daphne ziet, dan zij in hem. Hij beschouwt het hele weekend als een "afscheid", wat Daphne duidelijk kwetst. Zijn narcistische ziel komt hierin naar boven: hij stelt zijn seksuele opwinding boven de gevoelens van zijn cliënte.
Het boek eindigt met een steekpartij tussen Daphne en Tom. Wanneer Daphne net een fikse ruzie heeft gehad met Etienne en zich net klaarmaakt om in de jacuzzi te gaan, staat Tom opeens achter haar. Het wordt meteen duidelijk wat zijn plannen zijn. Uit zelfverdediging pakt Daphne een mes dat op de tafel ligt en steekt hem hiermee neer. Precies op dat moment komt Etienne binnen. Hij ziet wat er gebeurt, maar wil duidelijk niet dat de politie gebeld wordt. Deze situatie doet Daphne denken aan een traumatische gebeurtenis uit haar jeugd: ze werd toen verkracht door haar neef en heeft hem toen uit 'noodweer' gestoken met een tentharing. Toen besloten haar moeder en tante het in de doofpot te stoppen, om een gevangenisstraf voor beiden te voorkomen. Ze besluit deze keer het heft in eigen handen te nemen en zelf de politie te bellen.