Griezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa Morgan

Griezelverhalen: Drowned Sorrow - Vanessa Morgan Drowned Sorrow van Vanessa Morgan is volgens velen één van de beste griezelverhalen van de laatste jaren. In het boek gaat Megan met haar veertienjarige dochter op vakantie naar een afgelegen dorpje in New England. Het dorp is echter de thuishaven van een bizarre sekte die het plaatselijke meer vereert en er geregeld menselijke offers brengt. Er lijkt inderdaad iets te leven in dat meer. Iets dat onwetende zwemmers naar de diepte trekt en dat de inwoners van het dorp lijkt te controleren.

Over Vanessa Morgan

Vanessa Morgan is op 24 mei 1975 geboren. Ze studeerde communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en trok nadien naar Londen om er in het theater te werken. Ze schreef in het verleden vooral filmscenario’s. Drowned Sorrow, haar eerste roman, is op korte tijd een waar fenomeen geworden in Amerika. De verfilming ervan komt heel binnenkort in de zalen.

Genre

  • Suspense
  • Horror
  • Mysterie
  • Thriller
  • Bovennatuurlijke thriller

Verhaal

Er is duidelijk iets mis met het landelijke dorpje Moonlight Creek. De inwoners komen er enkel naar buiten als het regent. In de bars en kruidenierszaken kan je alleen water krijgen. Vreemdelingen en voorbijgangers worden geofferd. En in het plaatselijke meer zijn er spookachtige schimmen te zien. Moonlight Creek is inderdaad de thuishaven van een macabere sekte. Wat is de band tussen de leden van de sekte en de schimmen in het meer? Wat gebeurt er met de mensen die worden geofferd? En waarom die obsessie met water? Een moeder en haar tienerdochter die in het dorp op doortocht zijn, zullen oog in oog komen te staan met de duistere geheimen van het dorp, geheimen zo schokkend dat ze hun leven voortdurend zullen veranderen.

Thema’s

  • Eenzaamheid
  • Verdriet
  • Het leren loslaten van personen van wie we houden
  • De onmogelijkheid onze werkelijkheid en andere personen te controleren

Personages

Megan: Megans zoon heeft zelfmoord gepleegd en ze voelt zich hiervoor verantwoordelijk. Ze was immers een carrièrevrouw die bijna nooit thuis was en die weinig aandacht voor haar gezin had. Bang om opnieuw dezelfde fout te begaan, heeft ze haar veeleisende job verlaten en stelt ze zich overbeschermend op ten opzichte van haar dochter Jenna. Zal ze haar dochter kunnen beschermen in het mysterieuze Moonlight Creek.

Jenna: Jenna is de veertienjarige dochter van Megan. Dit jonge meisje is in feite veel volwassener dan haar moeder en staat veel sterker in haar schoenen. Het liefst van al zou ze haar vader en moeder opnieuw samen willen zien en opnieuw een hecht gezin vormen, maar ze beseft ook dat haar moeder niet ongelukkig mag maken.

Nigel: Hij is de bizarre eigenaar van het hotel waar Megan en Jenna verblijven. Hij voelt zich aangetrokken tot Megan omdat zij hem aan zijn ex-vrouw doet denken, maar de sekte van het dorp heeft hem een taak gegeven die niet in overeenstemming is met zijn gevoelens.

Mark: Mark is een inwoner van het dorp waar Megan en Jenna verblijven. Jenna heeft al heel snel een boontje voor hem en zal dan ook meer vrijheid opeisen dan haar overbeschermende moeder lief is. Mark heeft echter een duister geheim. Hij maakt tegen wil en dank deel uit van de sekte en smeedt een plannetje om de sekte en het dorp te ontvluchten.

Giselle: De moeder van Mark is één van de steunpilaren van de sekte. Ze bezit een bar in het dorp waar alleen water geserveerd wordt. Ze weet dat haar zoon Mark de sekte en het dorp wil verlaten en vreest dat dit hem uiteindelijk het leven zal kosten. Ze heeft er dan ook alles voor over om hem te beletten.

Gary: Als liedjesschrijver van een populaire rockgroep, reist Gary voortdurende de wereld rond en heeft hij het bijzonder naar zijn zin. Maar dan krijgt hij telefoon van zijn zoon Mark die hem smeekt hem uit het dorp en bij zijn moeder weg te halen. Gary beslist zijn zoon te helpen, een beslissing die hem het leven zal kosten.

Titel

Drowning one’s sorrows is een uitdrukking in het Engels die betekent dat je je verdriet probeert te vergeten en te verwerken. Het verwerken van het verdriet als gevolg van het verliezen van een naaste, is meteen ook het belangrijkste thema van het boek.

De titel van de roman kan je echter ook letterlijk nemen. De praktijken van Moonlight Creek zijn een manier om de realiteit te controleren en verdriet te verwerken. Hun rituelen bestaan eruit mensen te verdrinken.

Doel van Drowned Sorrow

Vanessa Morgan wil de lezer in de eerste de lezer laten suspense en mysterie laten ervaren, maar ze wil ons ook duidelijk maken dat we het verleden niet meer terug kunnen krijgen en achter ons moeten laten en dat we onze beslissingen nooit moeten afstemmen op een ander.

Fragment uit het boek

A year and a half ago, Mark had stuffed his bags full of clothes and other stuff he would need. But how much he had planned and wanted to go away, he never really found the courage to do so. Often he’d wished he could slip out into the night, escaping through the woods, but he’d also known they were there, for his mother had told him about them, cautioned him to stay away. Mark had never really been sure who they were. “They live inside the lake,” his mother had warned him. “And if you try to escape from the village, they will be taking you, too.” Mark had felt their presence every time he approached the lake, and if you looked well, you could see them wading through the icy water.
© 2008 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
recensieSpannende boeken - The Strangers Outside: Vanessa MorganOp zoek naar spannende boeken? Dan is The Strangers Outside (De vreemdelingen) van Vanessa Morgan zeker iets voor u. Twe…
Leuke weetjes - Vanessa Morgan, de vrouwelijke Stephen KingThriller schrijfster Vanessa Morgan wordt de vrouwelijke Stephen King genoemd. Haar laatste roman, Drowned Sorrow, is ee…
Griezeligste Halloween verhalenDe horrorboeken en -films in onderstaand overzicht behoren tot de griezeligste ooit gemaakt. Zin om een creepy Halloween…
Leuke weetjes - WaterWater heeft zo veel bizarre eigenschappen dat we er gemakkelijk een boek over zouden kunnen schrijven. Wist je bijvoorbe…

Samenvatting het Gouden eiHet gouden ei is een bekend Nederlandstalig boek dat is geschreven door Tim Krabbe. Het boek werd door velen instanties…
Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Boekverslag: Saskia Noort 'De eetclub'Saskia Noort (1967) is een Nederlands schrijfster. Enkele van haar boeken zijn onder andere 'Nieuwe buren', 'Terug naar…
Avalon (367 artikelen)
Laatste update: 12-07-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.