Boekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren Stoffels

Boekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren Stoffels 'Dreadlocks en lippenstift' van de jonge schrijfster Maren Stoffels is een echt meidenboek over liefde, vriendschap en de zoektocht naar identiteit. Het is het eerste deel van een trilogie, zodat het verhaal een vervolg krijgt waar menig lezer naar uitkijkt. Het is een boek dat je graag in een adem uitleest. Maren Stoffels ontving voor 'Dreadlocks en lippenstift' tal van prijzen, waaronder de Debuutprijs Jonge Jury 2007.

Gegevens

Titel: Dreadlocks en lippenstift
Auteur: Maren Stoffels
Jaar van uitgave: Zesde druk 2005
Uitgeverij Leopold Amsterdam
ISBN 978902584894 1/NUR/284

Samenvatting

Het verhaal draait om Sofie. Zij vertelt eerst aan haar dagboek en later emailt ze met Floor. Floor leert ze kennen op een camping in Frankrijk. Sofie heeft een vakantieliefde met haar broertje Menno. Na haar vakantie komt ze erachter dat Tygo, haar vriendje, niets heeft met Kelly. Sofie vindt haar nieuwe klas verschrikkelijk. Ze mist haar oude vriendinnen en wordt gepest en bedreigd door Edwin. Wanneer ze op kamp gaan wacht hij haar ’s nachts op en in het zwembad laat Edwin Sofie bijna verongelukken. Menno wil Sofie terug en Sofie heeft bedenktijd nodig omdat ze ook van Tygo houdt. Sofie neemt Carolien, haar mentor, in vertrouwen over haar liefdesproblemen, maar zegt niets over Edwin. Intussen heeft de nieuwe vriendin van haar oude vriendinnen Sofie in de val gelokt. Edwin vertelt in de volle schoolkantine over Menno en Tygo maakt het uit met Sofie. Wanneer Roosmarijn, het rare meisje wat altijd naast haar zit een tijdje niet op school is ontdekt Sofie dat haar moeder overleden is. Ze worden echte vriendinnen. Uiteindelijk maakt Tygo het weer goed wanneer de nieuwe vriendin die achter Tygo aanzat Sofie het ziekenhuis in slaat. Edwin wordt gestraft. Wanneer Sofie een email krijgt van Floor dat ze steeds meer gewicht verliest stapt ze op de trein en gaat haar opzoeken.

Hoofdpersonen

Sofie is de hoofdpersoon. Een skater van een jaar of 14 met dreadlocks. Sofie is geen flapuit en vind het zwak om over problemen te praten. Aan het eind van het boek heeft ze geleerd hoe belangrijk het is om je te uiten naar de juiste personen. Daarnaast speelt Floor, type fotomodel. Eerst als haar vriendin op de camping en later als boezemvriendin een onzichtbare rol. Met Floor gaat Sofie mailen en bellen over al haar problemen. Floor doet hetzelfde bij Sofie over haar eetstoornis. Het bijzondere aan het tweetal is dat ze zo verschillend zijn en elkaar heel goed helpen. Daarnaast zijn Tygo en Menno in beeld. Tygo is het vaste vriendje van Sofie en Menno Sofies vakantieliefde. Tygo wordt verdacht iets te hebben met Kelly maar het tegendeel blijkt waar. Hij is enorm teleurgesteld in Sofie over Menno. Van de drie oude vriendinnen van Sofie speelt vooral Bella met de dreadlocks vaak een rol. Bella laat zich helaas beïnvloeden door Robin alias Pancake, die stiekem achter Tygo aanzit. Pancake spant daarbij Edwin voor haar karretje. Edwin zit in Sofie’s klas. Hij is erg gemeen en probeert de macht over Sofie te krijgen door haar belachelijk te maken en haar van iedereen te isoleren. Roosmarijn is een beetje een raar typje. Ze hoort nergens bij en bovendien overlijdt haar moeder. Uiteindelijk sluiten Sofie en Roosmarijn echte vriendschap.

Titelverklaring

Sofie heeft Dreadlocks net als Bella haar oude vriendin. Bella raakt onderinvloed van “Pancake”, de nieuwe vriendin van Bella. Later haalt Bella haar dreads uit haar haren en maakt zich net als Pancake op. Floor is ondanks dat ze eruit ziet als een fotomodel met haar lippenstift, toch Sofies vriendin geworden. Het verhaal laat zien dat een vooroordeel niet altijd klopt.

Thema

Trouw, vriendschap, liefde, puberteit, eenzaamheid.

Motieven

Zoeken naar identiteit wordt door het weghalen van bijvoorbeeld de dreadlocks uitgebeeld. Vooral omdat dit gebeurd onder invloed van een ander laat het zien dat het aannemen van het uiterlijk van een ander je binnenkant niet verandert.

Tijd

Het verhaal speelt zich af in het nu. Begin 2000. Het begint in de grote vakantie op reis naar Frankrijk en eindigt onduidelijk hoeveel maanden later.

Plaats

Frankrijk en Nederland

Perspectief/ vertelwijze

Het verhaal van Sofie wordt verteld in de ik-vorm. Sofie schrijft in haar dagboek en emailt met Floor.

Evaluatie/mening

Het verhaal is vlot geschreven. Veel dialoog en geen saaie beschrijvingen. Er gebeurt heel veel achter elkaar. Leuke dingen maar ook trieste. Een echt meidenboek over liefde, vriendschap en de zoektocht naar identiteit. Het is het eerste deel van een trilogie zodat het verhaal een vervolg krijgt waar ik erg benieuwd naar ben. Het is een boek dat je graag in een adem uitleest.

Over de schrijfster

Geboren 13 januari 1988. Op haar 15e stuurt ze haar verhalen al naar Uitgeverij Leopold. Die vindt haar nog te jong. Maar dit natuurtalent geeft ze niet op. Op haar 17e publiceert Maren Stoffels Dreadlocks en Lippenstift. Met dit eerste boek wint ze de prijs van Jonge Jury 2007, de Debuutprijs Jonge Jury 2007 en de Hotze de Roosprijs 2007. Daarnaast was ze genomineerd voor de Tina Bruna Award 2006/2007; die werd uiteindelijk gewonnen door kinderboekenschrijfster Francine Oomen.
© 2009 - 2023 Braingirl, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekverslag Piercings en Parels van Maren Stoffels'Piercings en Parels' van de jonge schrijfster Maren Stoffels is met minder vaart geschreven dan 'Dreadlocks en lippenst…
Te jong om een boek te schrijven?Te jong om een boek te schrijven?Ben je jong en schrijf je graag verhalen? Dan krijg je waarschijnlijk geregeld te horen dat je te jong om te schrijven b…
Dreadlocks, dreads, rasta'sWat zijn dreadlocks eigenlijk? Hoe krijg je dreadlocks en hoe houd je ze bij? Kun je dreads wel wassen? Hoe kun je dread…
Make-up tips: je lippen maquillerenHoe ga je best te werk bij het aanbrengen van lippenstift? En welke soorten lippenstift zijn er zoal te vinden?

In gesprek met de leerling: het onderwijsleergesprekVeel leraren vinden het in gesprek zijn met leerlingen een van de leukste aspecten binnen hun docentenbestaan. Het maakt…
Hoe word ik dierenartsassistente?Hoe word ik dierenartsassistente?Ik wil dierenartsassistente worden want ik houd zoooooooooo van dieren! Dit soort uitspraken hoor je vaak, maar zijn ze…
Braingirl (5 artikelen)
Gepubliceerd: 10-01-2009
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.