Hoe word ik dierenartsassistente?

Hoe word ik dierenartsassistente? Ik wil dierenartsassistente worden want ik houd zoooooooooo van dieren! Dit soort uitspraken hoor je vaak, maar zijn ze reëel? Bij het vak dierenartsassistente komt wel iets meer kijken dan alleen maar met dieren knuffelen en ze allemaal beter maken. Soms worden ze ook niet beter... Soms moeten ze geopereerd worden. Kun je tegen bloed? En poep, pies en braaksel? Bedenk je voordat je de opleiding tot dierenartsassistente gaat doen of je het aan kunt!

De vooropleiding voor dierenartsassistente

Als vooropleiding voor dierenartsassistente heb je VMBO of MAVO nodig. Als je de HAVO hebt gedaan, dan kun je de opleiding in 2 jaar afronden. Dit kan eventueel ook als je al een MBO-diploma hebt.

De opleiding voor dierenartsassistente

Er worden verschillende opleidingen aangeboden waarmee je dierenartsassistente kunt worden. Zo zijn er cursussen (LOI, NTI), maar ook andere MBO-opleidingen. In de praktijk merk je dat je de meeste kans maakt als je de opleiding tot dierenartsassistente heb gevolgd op het Groenhorst College te Barneveld. Je kunt hier de 3- of 4-jarige opleiding volgen. Je kunt assistente worden, maar ook paraveterinair. Een paraveterinair mag iets meer als een "gewone" dierenartsassistente. Op de opleiding heb je veel practica. Je leert dus hoe je dieren moet verzorgen en hanteren. Ook leer je van allerlei diersoorten de verschillende rassen.

Stage bij de opleiding voor dierenartsassistente

Je loopt stage in een pension of een asiel, je gaat intern bij een veehouder en leert daar schapen te verzorgen en te verlossen en je loopt stage in 2 dierenartspraktijken.

Welke praktijk past bij jou?

Er zijn kleine en grote praktijken. Soms is er maar 1 dierenarts en soms wel 15. Een dierenartsenpraktijk kan uit verschillende vestigingen of dependances bestaan. Misschien dat je dan heen en weer moet reizen. Er zijn gezelschapsdierenpraktijken, maar ook landbouwhuisdierenpraktijken(voor vee, zoals koeien, varkens, schapen). Of praktijken waar ze in een bepaalde diersoort gespecialiseerd zijn, bijvoorbeeld paarden, knaagdieren, vogels of reptielen. Ook heb je praktijken die een ander specialisme hebben, zoals orthopedie, tandheelkunde, oogheelkunde, etc. Er zijn zogenaamde eerstelijns praktijken en tweedelijns praktijken. Hier worden cliënten naar doorgestuurd vanuit gewone praktijken. Het is verstandig om je stages te lopen bij verschillende praktijken, zodat je een indruk krijgt van de voor- en nadelen van elke vorm. In het volgende artikel zie je wat een dierenartsassistente zoal allemaal doet: Wat zijn de taken van een dierenartsassistente?

De banenmarkt voor dierenartsassistentes

Een baan vinden als dierenartsassistente is nog niet zo eenvoudig. De markt is niet heel groot. Als je geluk hebt, dan vinden ze je op je stageplek goed en mag je blijven. Vaak rol je er dan langzaam in, bijvoorbeeld als invalster tijdens de zwangerschapsperiode van 1 van de assistentes, of als parttimer. Er zijn een aantal sites waarop je kunt zien waar zoal banen aangeboden worden, bijvoorbeeld: www.vitaux.nl, www.assisi.nl en www.AB-oost.nl. Er is ook een dierenartsassistentevereniging, genaamd Vedias. Vedias heeft ook een vacaturebank.

Het salaris van de dierenartsassistente

Verwacht niet dat je rijk wordt van dit beroep. Het salaris van de dierenartsassistente is niet hoog. Je verdient in de meeste praktijken net iets boven het minimum loon. Er is sinds kort een CAO voor dierenartsassistentes. Daarin staat per dienstjaar aangegeven wat je minimaal moet verdienen.
© 2009 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Paraveterinair, meer dan alleen een assistentDe opleiding paraveterinair is niet helemaal het zelfde als de opleiding tot dierenarts assistente, al hebben velen het…
Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Wat doet de dierenartsassistente of paraveterinair?Voordat je de keuze maakt om dierenartsassistent(e) te worden is het verstandig je te oriënteren op welke taken een dier…
MBO opleidingen met dierenMBO opleidingen met dierenEen opleiding in de dieren garandeerd niet dat u ook een baan krijgt met dieren. De banen zijn vrij beperkt maar als u e…
Myiasis (Madenziekte) bij het konijnAls Paraveterinair Dierenartsassistente maak je in de dierenartsenpraktijk veel mee. Er zijn leuke momenten, maar ook mo…

Boekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren StoffelsBoekverslag Dreadlocks en lippenstift van Maren Stoffels'Dreadlocks en lippenstift' van de jonge schrijfster Maren Stoffels is een echt meidenboek over liefde, vriendschap en d…
Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenWelke krant past bij mij: Nederlandse dagbladenEen dagelijks terugkerende activiteit voor velen: op je gemakje de krant lezen en het nieuws van vandaag doorkijken. Het…
Bronnen en referenties
  • Eigen ervaring opleiding paraveterinair Groenhorst College Barneveld
Reacties

Annoniem, 20-11-2019
Hallo,
Ik zit nu op de middelbare school. Welke vakken moet ik het meest goed kunnen om dierenartsassistente te worden?
Mijn advies is VMBO TL en ik zit nu in de 1e klas. Ik weet zeker dat ik het wil worden of dierenarts.

hartelijke groet,
anoniem Reactie infoteur, 06-07-2020
Er zit nogal een verschil in assistente of arts. MBO of Universiteit. De vakken maken niet zo heel veel uit, maar biologie en Engels vind ik wel handig.

Kim, 31-01-2017
Hoi,

Ik zit nu op de middelbare school en moet deze periode een vakkenpakket invullen. Mijn vraag is of biologie noodzakelijk is voor paraveterinair?
Alvast bedankt voor jullie reactie.
Groeten, Kim Reactie infoteur, 24-02-2017
Beste Kim, ik heb geen idee of het echt verplicht is. Dan kun je het beste even met de desbetreffende opleiding contact zoeken.

M. van Rijsewijk, 11-08-2016
Goede middag,
Ik zit met de volgende vraag, op dit moment ben ik enkel afgestudeerd op het vmbo Kader beroeps. Nu zou ik graag willen weten of het mogelijk is om aan de opleiding tot dierenartsassistent te beginnen? Of is er eventueel een vooropleiding voor nodig?
Met vriendelijke groet, Reactie infoteur, 14-11-2016
Hoi, volgens mij zijn er wel opleidingen die je met dit diploma aannemen. Je zou Helicon eens kunnen proberen.

Gina Pelzer, 15-07-2015
Hallo,
Ik heb een vraagje, ik zit nu nog op de middelbare school en ik moest laatst een vakkenpakket kiezen.
Zijn Wiskunde en Scheikunde verplicht als je dierenartsassistente wilt worden? Reactie infoteur, 04-09-2015
Hoi, zover ik weet is dat niet verplicht. Maar misschien goed om even te informeren bij de opleiding waar je daarna eventueel naartoe zou willen gaan.

Dd, 13-05-2013
Heel goed artikel en verhelderend. Bedankt. Reactie infoteur, 13-05-2013
Bedankt voor het compliment!

Rosanne, 03-01-2013
Hallo,
ik heb bijna mijn havo-diploma behaald. Ik wil heel graag de opleiding doen, maar alleen in 2 jaar. Ik heb gezien dat ze dat in Barneveld doen, maar verder kan ik het niet vinden. Ik woon zelf in Roosendaal en wil het liefst dicht in de buurt. Weet u of er nog meer verkorte opleidingen van zijn in Nederland?
Mvg, Rosanna Reactie infoteur, 08-01-2013
Beste Rosanna,

Ik weet niet meer dan ik in mijn artikel heb genoemd. Misschien zou je deze instanties eens kunnen bellen of mailen met je vraag. Of wellicht eens in Barneveld vragen of ze je verder kunnen helpen. Zij weten vast op welke plekken je nog meer goede opleidingen kunt volgen. Succes!

Nicole, 07-03-2012
Ik heb 2 jaar terug een Mbo niveau 2 diploma gehaald met dierverzorging. (Helicon Eindhoven) Wist lang niet wat ik verder moest doen met mijn opleiding etc, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat ik erg geïnteresseerd ben in een dierenartsassistente opleiding. Ik weet dat mijn basis diploma's erg laag zijn… maar ik zou graag willen weten of het voor mij wel mogelijk was? En hoelang het duurt etc. Reactie infoteur, 11-03-2012
Beste Nicole,

Alles is mogelijk, als je maar enthousiast bent en over doorzettingsvermogen beschikt denk ik altijd. Maar ik denk wel dat je minimaal een niveau 4 nodig hebt om echt aan de slag te kunnen. Misschien lukt het met niveau 3 ook wel, maar dan ligt het er denk ik aan hoe je jezelf presenteert (als je die kans tenminster krijgt…).
Dit antwoord klinkt misschien wat hard, maar ik denk dat het wel een eerlijk antwoord is. Wat ook een goede mogelijkheid is, is je op een stage bewijzen en dat je er dan inrolt. Heel vaak blijven goede stagiaires hangen en worden uiteindelijk aangenomen.

Heel veel succes ermee.

Laura, 14-02-2012
Ik heb besloten mijn havo diploma niet te halen en direct door te stromen nar het mbo. (natuurlijk wel met een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo). Ik zit er over na te denken om de opleidingdierenarts assistente te doen. Maar mijn vraag is, zijn er ook lotingen voor dit beroep? En nemen ze wel graag mensen aan die geen havo diploma hebben? Groetjes Laura Reactie infoteur, 14-02-2012
Hoi Laura,

Zover ik weet zijn er geen lotingen en is er eigenlijk altijd plek (ik kan alleen spreken over Barneveld en wat ik van stagiaires van andere scholen hoor). Het maakt dan ook niet uit of je MAVO of HAVO hebt. Als je helemaal geen diploma hebt, zou je het voor de zekerheid even na kunnen vragen.

Groetjes!

Joanne, 14-10-2011
Ik zit nou in 4 vmbo-t en ga naar het Groencollege in Nijmegen (Helicon), ik heb 2 vragen,
weet u of die school goed staat aangeschreven? En kun je op de scholen waar je voor een opleiding als dierenartsassistente kunt volgen ook paraveterinair opleiding volgen of heb je daar ook weer andere speciale scholen voor? Reactie infoteur, 28-10-2011
Beste Joanne,

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet of de locatie in Nijmegen wel of niet goed staat aangeschreven. Volgens mij worden er op dierenartsenpraktijken wel stagiaires aangenomen van deze opleiding. Je zou het misschien kunnen vinden op een forum of enkele praktijken (en dan vragen naar hun stagebegeleidsters) kunnen bellen met deze vraag.
Volgens mij kun je op de meeste scholen waar je voor dierenartsassistente kunt leren ook wel voor paraveterinair leren. En mocht dat niet kunnen, dan kun je op een andere school wel instromen denk ik als het op elkaar aansluit. Ook dit zul je even moeten uitzoeken op de desbetreffende school of scholen die voor jou het best in aanmerking komen. Maar het lijkt me het handigst om dit op 1 school te volgen, om problemen alvast te voorkomen.

Groetjes!

Wendy Baks, 15-09-2011
Ik overweeg een carriereswitch (of parttime) richting dierenartsassistente. Ik ben 34 en zie mezelf niet meer in de schoolbanken zitten. Ook is (tijdelijk) geheel stoppen met werken en gaan studeren geen optie (financiele verplichtingen). Ik zou dus naast mijn huige baan (32 u) moeten studeren. Welke studie raad u aan? En wanneer komen de stages aan bod (en hoeveel uur). Ik besef dat ik een hoop moet opgeven, maar het is een droom van me.
Ik hoor het graag. Alvast bedankt! Reactie infoteur, 17-09-2011
Beste Wendy,

Allereerst vind ik het moedig dat je overweegt om nog een carriereswitch te maken. Houd wel in je achterhoofd dat de leeftijd bij sommige praktijken een rol kan spelen. Ook is het geen vetpot, dus misschien moet je salaris inleveren. Maar je gevoel achterna gaan vind ik altijd belangrijk en met wat doorzettingsvermogen is niks onmogelijk toch?!
Wat betreft welke opleiding je kunt doen weet ik ook niet geheel uit mijn hoofd wat ze waar precies geven en wat betreft de stages weet ik het ook niet exact. Eigenlijk kan ik je hetzelfde advies geven als hieronder bij Anita. Barneveld staat erg goed aangeschreven en daar kun je allerlei soorten en maten en tempo's volgen. Ook bij de Loi kan het in je eigen tijd. Mvg Joanie

Anita Tempert, 01-09-2011
Ik ben eigenlijk op zoek naar een opleiding voor dierenartsassistente in BBL vorm waarbij je dus daarnaast gelijk bij een dierenarts of dergelijks aan het werk gaat. Bestaat dit ook.
Ik hoor het graag van je. Reactie infoteur, 06-09-2011
Beste Anita,

Ja, dat bestaat zeker. Je kunt het in Barneveld doen, maar ook op allerlei andere scholen die deze opleiding verzorgen. Die verschillen per regio. Je kunt het volgens mij ook wel via Loi of zo op deze manier doen. Succes ermee in ieder geval!

Larissa, 22-04-2011
Mijn toekomst plannen zijn dat ik dierenarts assistente wil worden maar daar bij vraag ik me af of je natuurkunde en wiskunde nodig heb( ik ben niet zo goed in wiskunde)
ik hoop het niet natuurkunde vindt ik dan niet zo moeilijk maar heb ik nou echt wiskunde daarvoor nodig? ik kan het allicht nog even vragen bij de dierenarts in mijn buurt! anders zal ik meer moeten werken met wiskunde namelijk Reactie infoteur, 23-04-2011
Volgens mij heb je het niet echt nodig. Ik denk dat het het handigst is om de opleiding waar je naartoe wilt te vragen welke richting je het beste kunt kiezen en of het verplicht is of gewenst (dus niet verplicht). Succes ermee!

Radina Jonis, 12-08-2010
Ik zou graag dierenarts willen worden, maar ik wil eerst de opleiding voor dierenartsassistent of paraveterinaire volgen. Ik zit nu in Havo 4 met wiskunde A. Maar ik wil weten of ik met wiskunde A deze opleidingen kan volgen. Een andere vraag, welke andere vakken heb ik nodig voor deze opleiding? Hoe lang duurt de opleiding voor pararveterinaire dierect na havo? En zijn er uitlotingen voor deze opleidingen? Reactie infoteur, 12-08-2010
Het is een lang traject om van Havo 4, via paraveterinair naar dierenarts te gaan. Paraveterianair kan je als je je Havo-diploma hebt gehaald in 2 jaar halen. Het grootste probleem zit erin dat je dan een MBO-diploma hebt en daarna universiteit moet volgen om dierenarts te worden. Je zult dus of VWO moeten doen, of op het HBO je propedeuse moeten halen. Voor de opleiding dierenarts (in Utrecht, duurt zeker 6 jaar) wordt er inderdaad geloot, voor die voor paraveterinair niet.
Over het vakkenpakket kan ik niet zoveel zeggen, dat weet ik niet precies. Ik denk dat het handig is om een exact pakket te hebben als je dierenarts wilt worden (dus biologie, wiskunde-B, natuurkunde, scheikunde), maar of het verplicht is weet ik niet. Dat zou je even na kunnen vragen bij die opleiding. Voor paraveterinair maakt het volgens mij niet uit. Dit zou je na kunnen vragen bij het Groenhorst College in Barneveld (dat is toch wel de beste…). Succes!

Ingrid, 28-04-2009
In de CAO voor dierenartsen staat als verdiensten voor het 1e jaar 1.029 / maand. Op dit moment is het minimumloon voor boven 23 jaar? 1.381 / maand. Ik ben 46 jaar en zou graag als dierenartsassistente willen gaan werken, wat zou mijn bruto aanvangssalaris zijn? Alvast mijn dank voor uw reactie! Reactie infoteur, 22-06-2009
Uhm, ik kan het niet helemaal inschatten voor je. Ik ben zelf 29, met enige ervaring en ik verdien 1235 euro voor 30 uur. Dat heeft de praktijk bepaald, daar is geen standaard voor. Heb je inmiddels al een baan gevonden?

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 25-11-2010
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.