Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladen

Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladen Een dagelijks terugkerende activiteit voor velen: op je gemakje de krant lezen en het nieuws van vandaag doorkijken. Het lezen van de krant is naast een nuttige bezigheid vaak ook een ontspannende activiteit. Er zijn verschillende soorten kranten en Nederlandse dagbladen, voor elk wat wils. Welke krant het best bij jou past kan je ontdekken aan de hand van dit artikel en een proefabonnement op diverse kranten.

De keuze van de ideale krant

Zo gemakkelijk als het lijkt, is het niet: het vinden van de ideale krant die voldoet aan al jouw wensen. Soms zelfs een onmogelijke opgave zo blijkt. De krant kent verschillende vormen, letterlijk en figuurlijk. Zo heb je tegenwoordig kranten op A4 formaat welke door dit handzame formaat ideaal zijn om tussendoor te lezen, terwijl de standaard maat krant geschikter is om thuis over de tafel uit te spreiden. Sommige kranten staan bomvol financieel nieuws, andere kranten richten zich juist op het de belangrijkste nieuwtjes kort maar krachtig over te brengen.

Doel van de krant

Alvorens je een keuze maakt voor een bepaalde krant is het handig om te bedenken wat de krant jou moet bieden. Dient de krant voornamelijk voor vermaak en ben je dol op showbizz nieuwtjes? Of wil je geen poespas en recht toe recht op de hoogte gehouden worden van de belangrijkste gebeurtenissen in de wereld?

Verschijningsvorm van de krant

Kranten verschillen sterk in oplage en in verschijningsvorm. De Nederlandse dagbladen verschijnen vrijwel dagelijks, terwijl er ook kranten zijn die slechts eenmaal per week uitgegeven worden. Bovendien is het gemakkelijker om de ene krant te bemachtigen dan de andere krant.

Welke krant past bij mij?

Om je op weg te helpen met je keuze voor jouw ideale krant, staan hieronder de belangrijkste gegevens van Nederlands' meest bekende en meestgelezen kranten. Naast onderstaand overzicht kan het je helpen een proefabonnement op diverse kranten te nemen om zo beter tot een beslissing te komen.

Het Parool

Het Parool is een krant die de voetsporen inmiddels wel verdiend heeft. Het Parool is begonnen als Nederlands landelijk dagblad in de Tweede Wereldoorlog, waar het fungeerde als een sociaal-democratisch getinte verzetskrant. Het Parool heeft als krant veel aandacht voor de stad Amsterdam en omgeving. Het Parool bestaat in tabloidformaat. Het Parool wordt door haar geschiedenis dikwijls gezien als een politiek linkse krant.

NRC Handelsblad

Het NRC Handelsblad is een landelijk dagblad dat voortgekomen is uit een fusie tussen het Algemeen Handelsblad en de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het NRC Handelsblad is een liberaal georiënteerde krant en bericht over onder meer het buitenland, politiek, economie, opinie, kunst en literatuur. Daarmee is het NRC Handelsblad een erg breed opgezette krant. Het NRC Handelsblad heeft diverse bijlagen welke op verschillende momenten toegevoegd zijn aan de krant, zoals de boekenbijlage met boekbesprekingen op vrijdag.

NRC Next

Naast het reguliere dagblad heeft het NRC Handelsblad ook nog een uitvoering op tabloid formaat: de NRC Next. De NRC Next is een ochtendkrant en is voornamelijk gericht op mensen in de leeftijdsgroep 20-35 jaar, welke weinig kranten lezen.

Trouw

De Trouw is een Nederlandse krant die als ochtendblad verschijnt, in tabloidformaat. De Trouw heeft haar wortels als orthodox-protestantse verzetskrant. Hoewel Trouw dit imago redelijk gewijzigd heeft blijft men veel aandacht hebben voor nieuws en beschouwingen vanuit de filosofie en religie. De krant kent twee verschijningsvormen: een nieuwskrant en De verdieping, waarin meer aandacht is voor achtergronden, beschouwingen en opinies. In het weekend komt ook de Trouw met een aantal bijlagen waaronder Letter en Gest en de Weekendgids.

De Telegraaf

De Telegraaf is het grootste Nederlandse dagblad van Nederland. De Telegraaf verschijnt zeven dagen in de week. De Telegraaf is een typische gezinskrant door onder meer rubrieken als 'Privé', 'Vrouw' en het 'Stan Huygens Journaal' naast het binnenlandse, buitenlandse en sportnieuws. De gratis krant Sp!ts is een zusterkrant van de Telegraaf.

De Volkskrant

De Volkskrant is een krant die ontstaan is vanuit een Rooms-Katholiek uitgangspunt en welke zich sinds de jaren '60 richt op de hoger opgeleide lezers, meestal politiek links georiënteerd. De Volkskrant richt zich momenteel voornamelijk op progressieve Nederlanders en heeft diverse bijlagen, waaronder het Volkskrantmagazine op de zaterdag. De Volkskrant heeft ook een aparte uitgave met vacatures voor hoger opgeleiden, de Volkskrant Banen.

Het Algemeen Dagblad (AD)

Het Algemeen Dagblad is de 2e grootste krant van Nederland en is tot stand gekomen door middel van een fusie met zeven regionale kranten. In het AD hebben deze ex regionale kranten dan ook nog een plaatsje in de grotere krant. De krant verschijnt op tabloid formaat en is een krant zonder politieke of religieuze kleur. Kenmerkend aan het Algemeen Dagblad zijn de opmerkelijke consumententests en de verschillende uiteenlopende rubrieken die voor elk wat wils hebben.

Lees verder

© 2008 - 2020 Melod, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Proefabonnement op een krant, gratis of met kortingProefabonnement op een krant, gratis of met kortingEen abonnement op een krant is duur, zeker als je ziet dat je ook gratis een krant kunt meepakken in het openbaar vervoe…
Dagbladen en de (vakantie)bezorgingDagbladen en de (vakantie)bezorgingKrantenlezers zijn in de regel trouw aan hun krant en nemen deze ook graag mee tijdens de vakantie. Lekker lui opstaan e…
Beurspagina in krant: uitlegBeurspagina in krant: uitlegDe beurspagina in de krant is voor de leek niets meer dan abracadabra. Voor een beginnende belegger is het handig om eni…
Leeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaLeeuwarder Courant - De mooiste regionale krant van EuropaDe Leeuwarder Courant is op 16 november 2013 uitgeroepen tot de mooiste regionale dagblad van Europa: European Newspaper…

Hoe word ik dierenartsassistente?Hoe word ik dierenartsassistente?Ik wil dierenartsassistente worden want ik houd zoooooooooo van dieren! Dit soort uitspraken hoor je vaak, maar zijn ze…
Tussenjaar - doorstuderen of een jaar iets anders?Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat leerlingen en studenten voor het beginnen aan een nieuwe opleiding besluiten…

Reageer op het artikel "Welke krant past bij mij: Nederlandse dagbladen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Maarten, 24-03-2015 16:56 #2
Wat raar dat de Volkskrant wél links georienteerd wordt genoemd, maar de Telegraaf niet rechts?

Hammerz, 21-10-2014 12:13 #1
Leuk overzicht. Jammer alleen dat het oorlogsverleden van Trouw wel genoemd wordt, maar dat van de Telegraaf wordt verdoezeld.

Infoteur: Melod
Laatste update: 05-09-2014
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Diversen
Reacties: 2
Schrijf mee!