Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2)

Boekverslag: Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2) Wildernis is het tweede boek van de Australische schrijfster Jane Harper met het personage Aaron Falk. De droogte was het eerste deel met Aaron Falk in de hoofdrol. In De wildernis komen vier vrouwen van de vijf terug na een survivaltocht, die hen dichter bij elkaar moest brengen. Maar alles was verkeerd gelopen. Ze hadden allemaal afgezien door het slechte weer, de honger en de ruzies onder elkaar. Niemand weet waar Alice is. Maar hoe meer de federale agenten Falk en Carmen op zoek gaan naar antwoorden, hoe meer ze ontdekken dat de vrouwen allemaal iets verbergen. Missen ze Alice feitelijk wel?

Gegevens

 • Originele titel: Force of nature
 • Serie: Aaron Falk (2)
 • Titel: Wildernis
 • Auteur: Jane Harper
 • Eerste druk: 2017
 • Eerste druk vertaald in het Nederlands: 2018
 • Vertaling: Catalien en Willem van Paassen
 • Aantal pagina's: 366
 • ISBN: 978 94 005 0974 0

Samenvatting

Vandaag

Federaal agent Aaron Falk, die werkt als financieel rechercheur, wordt door zijn collega Carmen Cooper op de hoogte gebracht dat de vijfenveertigjarige Alice Russel vermist is. De vrouw was op survivaltocht met enkele collega's als teambuilding. Falk begrijpt het niet goed want ze had hem die nacht nog gebeld, maar hij had de voicemail pas gezien toen hij opstond.

Hij had niet direct iets gehoord, maar nu hij het bericht wat aandachtiger beluistert hoort hij eerst niets en dan in de verte een stem die zegt 'haar kwaad kan doen'. Zijn collega Carmen beluistert het bericht ook enkele keren en hoort hetzelfde. Ze hopen allebei dat Alice niet door hen in de problemen is geraakt. Carmen en Falk spreken af met hoofdbrigadier King, die de zaak van de verdwijning opvolgt.

Dag 1

Er waren twee groepen van het bedrijf voor de survivaltocht. Een groep met vijf mannen en dan was er de groep met vijf vrouwen. De groep met vrouwen bestond naast Alice Russell uit Bree en Beth McKenzie, Lauren Shaw en Jill Bailey. Ze hadden pech toen ze de wildernis introkken. Het regende en niet iedereen was even enthousiast over hun trip. De vrouwen moesten een andere route doen dan de mannen en enkel Bree zag het zitten om tien kilometer te lopen naar hun eerste slaapplaats.

Het was donker toen ze bij hun kampeerplaats aankwamen. De mannen die een kilometer verder zaten brachten de vrouwen een bezoekje.

Vandaag

Wanneer King Falk en Carmen ontmoet brengt hij hen op de hoogte van wat hij weet. Ondertussen was Alice al dertig uur spoorloos, gebrek aan eten en onderkoeling zijn de grootste problemen waarmee ze rekening moeten houden. Hij hoopt Alice zo snel mogelijk te vinden, want er zijn verschillende zoekacties bezig.

De vier andere vrouwen hadden allemaal verwondingen opgelopen en Bree ligt in het ziekenhuis met een slangenbeet. De vrouwen hadden verteld dat ze ruzie hadden gehad en toen ze wakker werden was Alice verdwenen. Falk wil weten of de mannen contact hadden gehad met de vrouwen, King kan er geen antwoord op geven.

Falk en Carmen maken zich vooral zorgen omdat de directeur, Daniel Bailey, mee was op de survivaltocht. Want het was over hem dat Alice was komen praten met hen. Er was een onderzoek gestart over witwasserij in het bedrijf van Daniel en ze zitten ook achter zijn zus Jill en hun vader Leo aan. In principe weet Daniel noch Jill iets over het onderzoek, maar het nachtelijke telefoontje en de verdwijning zijn toch verontrustend.

Stel dat de Bailey's worden opgepakt dan gaan ze naar de gevangenis en sluit het bedrijf. Wat ervoor zorgt dat iedereen zijn werk kwijt is. Misschien was Alice niet voorzichtig genoeg geweest toen ze bewijzen aan het zoeken was, die ze aan Carmen en Falk kon geven. Of het zou kunnen dat Alice zich heeft bedacht en daarom verdwenen is.

King hoopt dat ze nog verdwaald is, want er is nog altijd het verhaal van Sam Kovac, de zoon van Martin Kovac, een seriemoordenaar die ondertussen is gestorven. Sam had net zoals zijn vader weinig goede bedoelingen, maar niemand weet waar hij is.

Dag 2

Beth was blij dat ze de tent had kunnen delen met haar zus. Het was lang geleden dat ze nog eens alleen waren geweest. Ze had de ontgoocheling op Bree's gezicht gezien toen Alice hun rugzakken aan de tent had gezet. Beth vermoedde dat Bree liever met Alice, haar baas, een tent had gedeeld.

Beth was nog van slag van de streek die Alice haar de avond ervoor had gelapt. Eerst had ze hen zitten commanderen en dan haalde ze doodleuk drie flessen wijn uit Beths rugzak. Beth had er niet alleen mee gesleurd, maar Alice wist dat ze helemaal niet in het bezit van drank mocht zijn. De hele avond had Beth de verleiding van de drank gelukkig kunnen weerstaan.

Toen ze een eindje verder van de tenten was hoorde ze een gesprek tussen Jill en Alice. Alice voelde zich niet lekker en wou terugkeren. Maar Jill maakte haar duidelijk dat dan iedereen moest meegaan. Uiteindelijk stopte het gesprek wanneer Alice zei dat het wel zou lukken om verder te gaan.

Wanneer ze zich realiseerden dat ze verdwaald waren vroegen de vijf vrouwen zich af wat ze het beste konden doen. Lauren stelde voor om terug te keren. Maar Alice was ervan overtuigd dat ze hierdoor uren gingen verliezen. Alice stelde voor om zich te oriënteren op basis van de beek die een beetje verder liep. Alhoewel Lauren niet akkoord ging met het idee, volgde iedereen Alice. Niet veel later raakte Lauren gewond in de beek, waardoor ze nat was en ze zich helemaal niet goed voelde, toch bleef ze Alice volgen.

Na uren Alice gevolgd te hebben kwamen ze tot de conclusie dat ze hen de verkeerde richting opgestuurd had. Ze wisten nog altijd niet waar ze waren en konden niet naar hun slaapplaats waar eten was voorzien.

Vandaag

Carmen en Falk beslissen om eens langs te gaan bij Bree in het ziekenhuis om te horen of zij hen iets over Alice kan vertellen. Bree maakt hen duidelijk dat het niet alleen aan haar ligt dat ze de tweede dag verdwaald waren. Het had er wel voor gezorgd dat ze hun slaapplaats niet hadden gevonden, waardoor ze ook bijna geen eten meer hadden.

Op de derde dag hadden ze een hut gevonden die perfect was als schuilplaats voor het slechte weer, maar Alice wou er als enige niet blijven. Toen had Jill haar duidelijk gemaakt dat ze niet mocht vertrekken omdat het te gevaarlijk was. De volgende dag was ze verdwenen. Meer herinnert Bree zich niet want die ochtend was ze door een slang gebeten en in shock geraakt.

Wanneer Falk Beth, de tweelingzus van Bree, vraagt of ze goed kan opschieten met Alice zegt ze direct nee. Alice moest niets van haar hebben omdat ze niet interessant is en haar niets kan aanbieden. Ze had Beths leven dan ook zuur gemaakt op de survivaltocht. Maar Beth had haar niet op gereageerd omdat ze nog in haar proeftijd zit. Beth legt uit dat toen ze drugsverslaafde was, had ingebroken bij Bree en waardevolle spullen had meegenomen. Toen Bree haar had betrapt had Beth haar geslagen. Zelf herinnert ze zich er niet veel meer van en Bree praat er nooit over. Ze heeft ervoor in de gevangenis gezeten.

Beth bevestigt dat Alice weg was toen Bree werd gebeten. Het was dankzij Lauren dat ze de weg hadden gevonden. Ze vertelt ook dat Alice slechtgezind was sinds haar gesprek met Daniel de eerste avond toen de mannen op bezoek waren geweest. Ze had niet alles gehoord, maar Daniel had op de vraag van Alice wie het nog meer wist, nog niemand geantwoord. Toen zei hij dat hij haar alleen maar wou waarschuwen. Beth vond wel dat Alice eruitzag alsof ze bang was. Carmen en Falk vragen zich af wat Daniel had besproken met Alice. Het is in ieder geval iets dat dringend was. Zou dat de reden geweest zijn dat hij ook te laat was aangekomen op de survivaltocht?

Als Falk Jill uitvraagt, checkt hij ook hoe ze aan de blauwe plek op haar gezicht is gekomen. Jill vertelt dat de frustraties tussen Alice en Beth een hoogtepunt hadden bereikt. En ze stond op de de verkeerde plek waardoor ze per ongeluk een klap had gekregen. Tijdens een gesprek met Lauren krijgt Falk weer andere dingen te horen. Ze vertelt hem over haar gevoel dat ze bekeken werden en dat er eerder al iemand in de hut was geweest, zo hadden ze het skelet van een hond gevonden. Wanneer hij haar vraagt over Jills blauwe plek vertelt ze dat Jill en Alice ruzie hadden over de smartphone.

Dag 3

Door de continue regen, gebrek aan eten, drinken en tenten waren de meeste vrouwen blij toen ze toevallig een hut ontdekten. Het was niet ideaal, maar ze hadden op zijn minst beschutting. Alice wou er niet blijven, de meerderheid besloot toch dat ze er tot de volgende dag bleven.

Vandaag

Carmen en Falk beslissen om een kijkje te nemen in het huis van Alice. Daar treffen ze haar dochter Margot, die helemaal over haar toeren is. Haar ex-vriendje Joel, de zoon van Daniel, had expliciete foto's van haar op het internet gezet. Ze wil niet naar haar vader gaan, maar ze gaat akkoord om bij Lauren en haar dochter Rebecca te logeren.

Ze gaan naar Daniels huis om te horen wat hij nog meer te vertellen heeft over zijn late aankomst de eerste dag van de survivaltocht. Daniel was opgebeld door zijn vrouw die helemaal overstuur was nadat ze de expliciete beelden had gezien. Daniel was teruggekeerd naar huis en wou feitelijk niet meer op survivaltocht. Maar dat kon hij niet maken als baas. Hij wou Alice ook informeren over de situatie en daarom had hij met haar gesproken de eerste avond.

Niet veel later krijgen ze de melding van brigadier King dat de hut is gevonden maar er nog geen spoor van Alice is. Aan de hut vinden de brigadier en zijn team het skelet van een hond en ook van een mens. Binnen vinden ze vers bloed en hopen door onderzoek snel te weten van wie het is. Door de buurt uit te kammen vinden ze de rugzak van Alice.

Falk heeft het gevoel dat Alice haar rugzak niet vrijwillig heeft achtergelaten en dat baart hem zorgen. Hij krijgt de opdracht om Bree en Beth al in een kamer te zetten van brigadier King, die onderweg is naar hen. Alice is dood teruggevonden en dichtbij haar is een tijgerpython gevonden. Het duurt niet lang of de zussen krijgen ruzie zonder dat ze iets weten. Bree vertelt Falk en Carmen dat Alice al dood was toen ze haar had gevonden. Ze had het lichaam wat verborgen omwille van Beth, zodat ze niet terug de gevangenis in hoefde. En toen werd ze gebeten. Beth maakt haar duidelijk dat ze niets had gedaan, alhoewel Bree er niets van gelooft.

Dag 4

Alice vertrok alleen uit de hut en slaagde erin om haar smartphone terug te nemen van Jill, die hem de vorige dag had afgenomen. Ze hadden er niet veel aan gehad bij gebrek aan bereik en een lage batterij, maar ze hoopte dat ze even kon bellen. Toen Alice wat bereik had belde ze naar Falk met de vraag om te wachten met de dossiers. Ze wou Daniel niet kwaad krijgen nu zijn zoon foto's van haar dochter had. Nu wou ze enkel aan haar dochter denken. Op dat moment werd haar naam geroepen.

Het was Lauren, die Alice wou overtuigen om te blijven. Maar wanneer Alice zei dat ze niet wou omwille van haar dochter werd Lauren boos. Ze had het gehad met Margot, die altijd in het middelpunt van de belangstelling stond net als haar moeder. Het was Margots schuld dat haar dochter Rebecca depressief was. Alice wist hoe haar dochter was, maar vond dat Lauren geen reden had om Margot de schuld te geven. De ruzie escaleerde en Lauren stortte zich op Alice, waardoor ze verkeerd viel. Alice reageerde amper maar Lauren ging ervan uit dat het goed kwam toen ze naar de hut terugkeerde.

Vandaag

Op het lijk van Alice herkennen Falk en Carmen het vriendschapsbandje van Lauren. Toen ze Margot naar Lauren hadden gebracht, hadden ze Rebecca, de dochter van Lauren, ontmoet, die vlijtig van die bandjes aan het maken was. Toen ze haar moeder vroeg waar haar bandje was, had Lauren geantwoord dat ze het verloren was.

Hoofdpersonen

Falk

Hij en zijn collega Carmen werken bij de financiële recherche. Falk had vroeger nog bij het drugsteam gewerkt. Zijn vader is gestorven.

Alice Russell

De vijfenveertigjarige Alice heeft een gemene kant, is een lastpost en overschat zichzelf. Ze heeft een dochter, Margot. Bree is haar assistente.

Jill

Ze is vijftig en heeft twee volwassen kinderen. Ze is de zus van Daniel, die de directeur van het bedrijf BaileyTennants is.

Beth

Ze is de tweelingzus van Bree, maar lijkt tien jaar ouders. Beth heeft een drugsprobleem gehad. Ze doet de archivering en dataverwerking bij BaileyTennants.

Lauren

Ze is strategisch hoofd Forward Planning. Lauren schiet dikwijls tekort op het werk, waardoor ze eens bijna ontslagen is. Alice had dit echter vermeden door een andere oplossing voor te stellen. Dat is niet de enige keer dat Alice haar heeft gered bij de directie. Lauren kent Alice al heel lang. Ze hadden samen op de school gezeten waar nu hun zestienjarige dochters Rebecca en Margot naartoe gaan.

Daniel

Hij is zevenenveertig jaar en lijkt sprekend op zijn vader. Hij is getrouwd met Michelle en heeft een zoon Joel, die een tijdje een relatie had met Margot, de dochter van Alice.

Symbolen en motieven

Confrontatie

Bree vindt het helemaal niet fijn dat haar werkloze zus net het bedrijf waar zij werkt had uitgekozen om te solliciteren. En nu wordt ze constant met Beth geconfronteerd, terwijl ze daar helemaal geen zin in heeft.

Onvoorspelbaar

Alice is slim en trouw. Maar Jill heeft het gevoel dat je ook altijd op de hoede moet zijn bij haar omdat Alice ook onvoorspelbaar is en gemeen uit de hoek kan komen.

Schuldgevoelens

Falk hoopt dat het niet hun schuld is dat Alice is verdwenen. Hij en Carmen hadden aangedrongen om de nodige documenten te hebben. Misschien had ze hierdoor te veel risico's genomen en zichzelf verraden.

Titelverklaring en boekomslag

De wildernis is een verwijzing naar de locatie waar het verhaal zich plaatsvindt. Op de boekomslag zie je bomen op een donkere en dreigende achtergrond, die ook een verwijzing is naar de wildernis van het Giralanggebergte waar alles afspeelt.

Structuur en perspectief/vertelwijze

Het boek is opgedragen aan Pete en Charlotte en bestaat uit 366 bladzijden, die verdeeld zijn over een proloog en 35 hoofdstukken. In het boek wordt het standpunt gegeven van Aaron Falk, Bree, Jill, Lauren, Beth en Alice, dat geschreven is in derde persoon.

Thema

Je bent bereid om ver te gaan voor je kind.

Tijd en plaats

Het verhaal speelt zich af in het verleden, tijdens de survivaltocht en de dagen erna, wanneer Alice wordt gezocht in het Giralanggebergte en Melbourne.

Evaluatie

Wildernis is een heerlijke pageturner met fijne hoofdpersonen, een goede sfeer en een onvoorspelbaar plot. Je blijft als lezer geboeid doordat het verhaal de nodige twists heeft en de personages duidelijk zijn beschreven. Het boek is filmisch geschreven wat het een grote meerwaarde geeft. Het is het tweede deel uit de reeks, maar je kan het zeker als standalone lezen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Ibelle31, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe schrijf je een BoekverslagWat zijn belangrijke dingen die persé in een goed boekverslag terug te vinden zijn en welke dingen kun je er beter uit l…
Fietsrouteplanner; welke is het best?Fietsrouteplanner; welke is het best?Met een fietsrouteplanner kun je tegenwoordig werkelijk alle kanten op. Je kunt een fietsrouteplanner gebruiken om van A…
De Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House boeken van Nora RobertsDe Bloementuin van Harper House is een trilogie geschreven door Nora Roberts. In de boekenserie ontmoeten drie vrouwen e…
Harper's Bazaar: langst bestaande modetijdschrift ter wereldHarper's Bazaar: langst bestaande modetijdschrift ter wereldHarper's Bazaar komt naar Nederland in augustus 2014. Het tijdschrift bestaat al 146 jaar. In 1867 begon het als eerste…

Boekverslag: Samantha King 'Het dilemma'Boekverslag: Samantha King 'Het dilemma'Het dilemma van de Britse schrijfster Samantha King draait om het gruwelijk dilemma waarvoor hoofdpersonage Madeleine st…
Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Boekverslag: Sterre Carron 'Pitta' (Reeks: Rani Diaz 11)Pitta is het elfde deel van de boekenreeks van de Belgische schrijfster Sterre Carron met Rani Diaz in de hoofdrol. Rani…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Uitgever: A.W. Bruna Uitgevers
 • Jane Harper 'Wildernis' (Serie: Aaron Falk - 2) (ISBN: 978 94 005 0974 0) - gelezen op 10/01/2020
Ibelle31 (139 artikelen)
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Educatie en School
Subrubriek: Samenvattingen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.